Tempomat

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
puky
Člen Týmu

Re: re

Příspěvek od puky »

Ultra,
držím Ti palce nech to výjde a verím, že o nejaké fotky a skúsenosti sa podelíš! si momentálne najväčším priekopníkom montáže tempomatu do našeho faceliftovaného aurisa 2010 :-)
Veľa šťastia !!!
Toyota Auris 1,6 Valvematic Terra Cool (2010)
ultra
Manager Týmu

re

Příspěvek od ultra »

Tak som sa dnes pustil do montaze tempomatu - Auris 1,6 Velvematic - terra cool 2010 po facelifte. (optrion)

YES. YES. YES.

Ide to. Montaz prebehla bez problemov. Na kompletnom navode s fotkami pracujem - do vecera to tu bude.

Len tak na okraj - po namontovani tempomatu sa mi na palubovke nerozsvietil ziaden napis "CRUISE" ako to tu niekto popisoval tak som ostal trosku nervozny. Namiesto toho sa na lavej strane po aktivovani tempomatu rozsvietila znacka hodiniek zo sipkou (podobna ikona ako obmedzovac rychlosti ale sipka je zboku a nie zahnuta ako pri obmedzovaci) - Keby som si najskor prestudoval navod k Aurisu - nemusel som byt nervozny. Po facelifte asi zmenili ikony. Trosku ma potrapilo - pokial som zistil ako tempomat aktivovat - ako rychlost zafixovat.......ale zase moja vina - keby som si precital navod - bolo by to bez problemov. Tie navody su asi na to aby sa citali.
Naposledy upravil(a) ultra dne čtv 29.03.2012, 19:04, celkem upraveno 1 x.
Toyota Corolla, 1.8 hybrid, e-CVT, 2019, sivá metalíza Celestin, vybava Comfort + paket STYLE + paket TECH
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

jsem rad, ze Ti to slape :)

Jinak mne poprve vydesilo to, ze mi sviti cruise a presto neslo zafixovat a bylo to proto, ze jsem jel mene nez 40kmh a tempomat funguje az od vyssi rychlosti nez 40kmh :)

btw do 14dnu beru dalsi balik z Japonska z Densa, kdyby chtel nekdo prihodit tempomat, dejte vedet ;-)
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
PePe132
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PePe132 »

Ultra: To je super zpráva :) gratuluju a už se těšim na návod, abych se konečně rozhoupal..

Luke_Luke: Já o tom silně uvažuju, jen mám trochu obavu z montáže, nejsem žádnej mechanik.. každopádně bych dal včas vědět..
Toyota Auris 1.6 Valvematic, 6M/T, white, Terra Cool + tempomat
ultra
Manager Týmu

re

Příspěvek od ultra »

Navod - montaz tempomatu pre Toyotu Auris 1,6 - 2010 po facelifte.

Potrebujeme
Pačku tempomatu + kabel
2 ks skrutky M5 - dlžka 10mm - oznacuje sa M5x10
2 ks podložky

Nastroje
Plochy srobovak - velkost -aby vosiel do otorov na kryte volantu (mensi)
Klúč č.10
Orezávac alebo ostry nozik (male noznicky vam nepomozu)

Obrázek

Postup.
1. Volant vyrovnat - vytiahnut kluc zo zapalovania a volant uzamknut
(pri praci sa mi aspon nehybal a lepsie sa pracovalo.

2. Odpojit bateriu - na uvolnenie kontaktov som pouzil kluc č.10 (očkový)

3. Pauza - 10 minut. Treba pre istotu počkať aby sa pripadne vybili kondenzatory napajajuce AIRBAG aby v systeme neostalo zbytkove napetie. Pri neopatrnej manipulacii by mohlo dost k ich aktivacii resp. pri ich odpojeni (nahodne vytiahnutie konektora) by mohla ostat na budikoch rozsvietena kontrolka nefunkcneho Airbag-u a auto by muselo ist do servisu resp. napichut na diagnosticke PC a vynulovat.

4. Demontaz Airbag-u na volante - tu sa lisi postup od starsieho modelu - Airbag nedrzia 2 skrutky (TORX) ale airbag je uchyteny napruzenym drotom pricom v kryte volantu mate po oboch stranach iba otvory na zasunutie skrutkovaca ktorym odistite napruzeny mechanizmus uchytenia. Je potrebne pochym skutkovačom potlačiť dovnutra "kolík" ktory je vidiet v otvore krytu volantu po lavej aj pravej strane. Staci ho jemne zatlacit dovnutra a jemne nadvihnut airbag na tej strane kde sme potlacili kolik. To iste zopakovat na druhej strane. Neodpajat ziadne konektory - Airbag je idealne polozit na volant - pred budiky pristrojovky.
Obrázek

Na dalsej fotke je vydiet odklopeny Airbagh a sipka ukazuje koniec "kolíka" mechanizmu ktory sme skrutkovacom stlacali.
Obrázek

Po odklopeni Airbagu na telese volantu vidite nasledovne:
oznacenie c. 1 - konektor na pripojenie kabla tempomatu
oznacenie c.2 - malicky vodiaci kolík - ktory zapadne do otvoru v telese packy tempomatu
oznacenie c.3 a č.4 - miesto kam sa umiestni skrutka M5 x 10 po tom ako tam vlozime teleso packy tempomatu.
Obrázek

Detail na volny konektor v telese volantu
Obrázek

5. Nasleduje asi najnarocnejsia cast - vytvorenie otvoru na packu tempomatu. Netreba sa toho nijako obavat pretoze kryt je pod volantom a niejeho skoro vobec vidiet takze rezanie nemusi byt az tak presne - Naskor si vsimnite kde je otvor urobeny na fotke - Ja som si to riadne predtym nenastudoval a zacal som robit otvor nad kovovou konzolou - ......az potom som si uvedomil ze otvor musi byt v spodnej casti krytu volantu - az pod kovovou konzolou. Na kryte je velmi jemnucko vidiet je tam predznacene kde by mal byt otvor.
Obrázek

Obrázek

Otvor musi byt dostatocne velky na to aby nim z vnutornej strany presla packa tempomatu
Plast je dost huzevnaty a tvrdy a orezavacom otvor neurobite. Ja som si pomohol malickym plochym skrutkovacom ktory som mal nabruseny a otvor som doslova "vypichal".
Obrázek

Po vytvoreni otvoru skusobne vsunte packu tempomatu cez otvor a otvor nasledne prisposobte - zvecsite.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Skuste nasucho - este pred priskrutkovanim telesa tempomatu pohybovat packou tempomatu - tak zistite kde treba zvecsit otvor. Uvedomte si ze tempomat sa ovlada smerom hore -dole ako aj smerom ku sebe - tu som musel otvor asi najviac upravovat.
Ked pri pohybe packy nesucha o kryt volantu v ziadnej pozicii - otvor je dostatocne velky a mozete sa z orezavacim nozikom pohrat a hrany otvoru pekne vyrovnat a zahladit. Inak - otvor je pod volantom a podla mna nijako nenarusa pohlad na volant - myslim ze si ho aj tak nikto nevsimne.
Tempomatovu packu ulozime na svoje miesto a mozeme ju napevno priskrutkovat k telesu volantu - 2 x skrutka M5 x 10 na poziciu c3 a c4

Obrázek
Obrázek

Koniec konektoru ktory ide z tempomatu zasunieme do volnej pozicie c.1
Kabel som nechal v pozicii ako je na fotografii - je tam dost miesta - samotny Airbag kablu nebude prekazat.
Obrázek

Opatrne nasadime Airbag na miesto a to asi tym sposobom ze ho polozime na teleso volantu na svoje miesto a jemnym tlakom na jeho boky zapadne (zaklapne sa) na svoje miesto.

Obrázek

Ja som este otvor upravil foliou -ale nieje to potrebne. Este premyslam nad tym ze na "hranu" dam gumene tesnenie pouzivane na ochranu napr. plechu.
Obrázek
Na koniec zapojime naspet kontakty na baterii.

Po zapnuti tempomatu - zatlaceni packy do polohy ON - sa na pristrojovk rozsvieti ikona zapnutia Tempomatu.

na obrazku je to zelena ikona na lavej strane.

Obrázek

Je nutne znovu si nastavit cas a datum na Palubnom pocitaci a taktiez si znova deaktivovat pipanie pri nezapnutom pase (ak ste ho mali deaktivovane)

- Obsluhu tempomatu odporucam nastudovat v navode od auta ktory ste dostali spolu s autom u predajcu.
Naposledy upravil(a) ultra dne ned 01.04.2012, 22:52, celkem upraveno 4 x.
Toyota Corolla, 1.8 hybrid, e-CVT, 2019, sivá metalíza Celestin, vybava Comfort + paket STYLE + paket TECH
PePe132
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PePe132 »

Naprosto perfektní návod. Díky moc..
Toyota Auris 1.6 Valvematic, 6M/T, white, Terra Cool + tempomat
puky
Člen Týmu

Re: re

Příspěvek od puky »

Ultra,
velka vdaka !!! ten navod je perfektny, niet co dodat. myslim si, ze teraz si pomohol viacerym z nas, ktori sa neodvazili do toho pustit a tymto sa ujistili, ze je mozne tempomat namontovat a funguje to aj na Auris 1,6 Terra Cool (2010).
Este raz dakujem!
BJ
Člen Týmu

Příspěvek od BJ »

Skvělá práce, Ultra. Jen bych tě poprosil ještě o jednu fotečku - rozsvícené ikony tempomatu na palubovce, ať je vidět rozdíl proti předfaceliftové verzi s nápisem. //díky

Jinak, už to tu někdo myslím psal, ta díra pro páčku se dá docela dobře vypálit trafopájkou. Sice to kapku smrdí :), ale když člověk nechce sundavat volant, je to IMHO jednodušší a ve výsledku čistší práce než vrtání a řezání.
Toyota Auris 2.0 D-4D '08
RulezZzOr
Řidič

Příspěvek od RulezZzOr »

ach jo............proc 2009 terra nema zastrcku?:((((
Toyota Auris 1,33 dual VVT-i 101k
johny2000
Manager Týmu

Příspěvek od johny2000 »

Nj nemá. proto to mě to taky stálo skoro 14 tisíc, ale nelituju, na delší cesty uplně super.
Obrázek

Verso 1.8 Active
EX: auris 1,6 Dual VVTI Man
puky
Člen Týmu

Příspěvek od puky »

to, ze tam nemas zastrcku nie je vo vybave ale asi v motore. 1,33 to podla prispevkov z fora nemaju. no 1,6 terra cool to podla vyssie uvedeneho ma, za co dakujeme "ultra" ze sa na to podujal !
pepatko
Člen Týmu

Příspěvek od pepatko »

Vím, že to dotoho vlákna nepatří, nicméně jste se tu zmínili, že jde deaktivovat pípání při nezapnutých pásech.... Jak se to dá udělat... Strašně mě to rozčiluje, když popojíždím po parkovišti atd....
Děkuji za rady
ultra
Manager Týmu

Příspěvek od ultra »

VYPNUTIE PIPANIA NEZAPNUTEHO PASU

Zapněte klíček do zapalovani az se vam rozsviti palubovka a nastavte počítadlo KM na "ODO".
Vypnite klučom vozidlo.
Zapnite kluc aby sa rozsvietili ukazovatele na pristrojovke ale nenastartujte vozidlo - a v priebehu 5 sekund zmáčknite a držte tlačítko "reset/znovunastavení" - (ODO, trip). Tymto tlacitkom nastavujete aj podsvietenie pristrojovky. (je na pravej strane pristrojovky - vedla ukazovatela najazdenych KM)
Po 10 sekundách zapnite bezpečnostný pás vodiča.
Uvolnite tlačítko "reset/znovunastavení" (ODO,trip).

Displej by se mal zmenit na "B-off",
Ak sa rozsvieti napis "BEEP ON", znovu stlacite ODO a display vypise "BEEP OFF". Vypnite kluc a uvolnite bezpečnostný pás.

Teraz je pipanie vypnute. Pokial ho chcete opetovne zapnut - v poslednom kroku tohoto navodu nastavte display na BEEP-ON.

Upozornenie:
Pri odpojeni baterie vozidla dojde k resetu a budete musiet znova pipanie vypnut.
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

No kdyby slo radsi vypnout to pipani pri zastrcenem klicku a otevrenych dverich, to by mi pomohlo mnohem vice :))
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
puky
Člen Týmu

Příspěvek od puky »

suhlasim, to pipanie pri tych otvorenych dverach a kluci v zapalovani je neskutocne otravne. musi existovat nejaky postup ako to deaktivovat. ked to ide pri pasoch tak...
Odpovědět

Zpět na „Auris“