Vetrak na chladici

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
Gargy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Vetrak na chladici

Příspěvek od Gargy »

Chtel jsem se jen zeptat zda nekdo nema stenou zlusenost jak ja. Mam Corollu E9 1.3i, 92 a furt mne nesel ventilatorna chladici, tak jsem se rozhodl , ze tomu prijdu na kloub a sel jsem po dratu od ventilatoru (propipaval svorkovnice :) ) a jakonec jsem dorazil do svorkovnice u hlavni pojistove skrinky u ridice a tam ten vodic proste nepokracoval dal. Z jedne strany vesel do konektoru a z druhe uz nevysel. Ja sem si ho dal natvrdo navypinac, to nebyl problem, ale zda sa mne to nejak divne, ze by v Toyote byl takovy kiks.

Tak pokud nekdo neco takoveho uz zazil, rad bych se poucil.

A jeste jedna vec - jde k tomuto typu sehnat nejaka servisnui knizka, mam na mysli stahnout z netu treba oskenovanou.

Dik Gargy
Toyota Corolla, 1.3i, 92, E9
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Triviální dotaz:
spojil jsi kontakty, co vedou k čidlu teploty?
Nebo čidlo zahřál tak, aby sepnulo obvod?

Nechápu totiž, jak můžeš nahradit nefunkční průchod pojistkovou skříní vypínačem.

Upřesni pls.
Obrázek
Gargy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gargy »

Mozna sem to blbe napsal, nebo jsi mne spatne pochopil. Prvni vec co jsem udelal bylo spojovani kontaktu na cidlech teploty. Tam jsem nepochodil a protoze jsem nevedel jestli je vetrak napojen primo (jasne ze pres pojistu , to tu ani nepisu) od cidla nebo pres rele. A taky jsem presne nevedel ktere cidlo primo patri k tomu ventilatoru (U termostatu sem nasel 4 mozne - jedno jsem nasel ze je na rucicku na palubce).

A proto jsem hledal kde vede drat od vetraku. Jeden jasne na zem a druhy mne dovedl k pojistkove skrionce u ridice. Tam byl jenom propojovaci konektor na dalsi svazek. A do prvniho drat vedl a v druhem uz nepokracoval.

Vypadaloto ze snad nikdy tam ani nebyl :-).

Nejsu zas takova lama. Mozna trosku.

Ten pruchod jsem neupravoval ale normalne napojil ten vodic co nikde nepokracoval pres spinac na +12 po zapnuti klicku.

Pojistku ten ventilator ma u motora.

Ono by to chtelo aspon nejaku knizku k tomu nebo schema elektriky.
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

To je dost dobře možné, že jsem tě blbě pochopil. Já se radši polopatě zeptám i na lamácké dotazy, abych byl v obraze. Navíc takovéto textové popisy po netu nejsou nejlepší. Souhlasím, že schéma vyřeší vše.

Takže píši další lamácký dotaz :-).
Když vezmeš měřák odporu, jeden konec píchneš do svorky u větráku, změříš druhý na některém tom čidle (svorce čidla)?
Obvod od čidla k větráku nemůže vést přes pojistkovou skříň (nebo přes pojistku obecně). To povede přívod od zdroje k čidlu.
Obrázek
Gargy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gargy »

ombre píše:To je dost dobře možné, že jsem tě blbě pochopil. Já se radši polopatě zeptám i na lamácké dotazy, abych byl v obraze. Navíc takovéto textové popisy po netu nejsou nejlepší. Souhlasím, že schéma vyřeší vše.

Takže píši další lamácký dotaz :-).
Když vezmeš měřák odporu, jeden konec píchneš do svorky u větráku, změříš druhý na některém tom čidle (svorce čidla)?
Obvod od čidla k větráku nemůže vést přes pojistkovou skříň (nebo přes pojistku obecně). To povede přívod od zdroje k čidlu.
Dobre merak je muj denni chleba. proste ten drat nikde nevedl obvod jsem od ventilatoru uzavrel (pipakem) jen po tu zminovanou propojku (to je jen spojka asi 12 vodicu na dalsi svazek, a prave do ni veslo o jeden drat vic nez z vyslo :D ) . A tim padem nevim ani ktere cidlo je urceno pro tento vetrak. To ze tato propojka svazku dratu byla u pojistkove skrinky nic poradne neznamena - k pojistkam vubec to neslo. Proste jen to bylo vedle
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Uff. Z elektroniky jsem pobral spíše základy, ale mj. ventilátor na autech jsem rozchodil vždy :roll: .

Schválně jsem teď vzal měřák a došel na autě najít to čidlo. Za minutu jsem ho našel (leč mám jiný motor :-().
Pokud to chápu správně, tak u tebe kontakt k čidlu ani nedorazí, končí kdesi v půli cesty.
Je pro tebe přijatelné natáhnout ten drát duplicitně a starý vypojit, když budeš vědět, které čidlo to je?
Předpokládám, že máš motor 2EE.
Pokud ti nikdo mezitím neporadí lépe, tak až se dostanu k autu se stejným motorem, změřím, které čidlo to je a pošlu fotku.
Co ty na to?
Obrázek
Gargy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gargy »

To je daleko vic nez jsem cekal.
Mne opravdu staci vedet ktere cidlo to je a jestli sa zapojuje naprimo nebo pres rele.

Motor mam skutecne 2EE

Dik za ochotu opravdu - toto auto mam teprv pul roku a vetrak sem zacal resit az v lete :) . A nemam k tomu ani uzivatelskou knizku - nic. :( :(

Je tak jak rikas , drat konci v puli cesty.
aevn
Řidič

Příspěvek od aevn »

nazdar lidi,
manuál na E9 taky nemám, ale někde jsem našel uživatelskou příručku v angličtině, mám ji v PDF (asi 80MB), odkaz na ni jsem našel pravděpodobně někde tady na fóru. Poslal bych ti ji, ale vzhledem k mému dial-up připojení to asi nemá cenu.
Jinak k ventilátoru: u všech toyot co jsem viděl byl ventilátor od chladiče připojený přes pojistku a relé v pojistkové skříňce v motorovém prostoru. Nikdy jsem neviděl, že by dráty vedly až do pojitkové skříňky k řidiči.
Relé by mělo být označené jako FAN nebo FAN-I, možná i CONDENSER FAN, pojistka podobně. Okruh by měl být: akumulátor -> pojistka -> relé -> ventilátor. Že by auto jezdilo od roku 92 bez větráku je divný. Ledaže bys to koupil jako verzi pro eskymáky :) .
Jinak si neporadím.
Gargy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gargy »

He, pojistka tam je a od ni to vede skutecne do prostoru u noch ridica. Jedno rele tam je v prostoru motoru oznacene neco s FAN ale vubec neni pripojene k te pojistce na ventilator a taky tam to rele neni - jen patice.

Vim to protoze sem stravil odpoledne s pipakem a studoval zapojeni.

Jo a k te prirucce pokud by byl zpusob jak to od tebe stahnout nebo od nejakeho znameho - byl bych velmi rad.

S tim dratem k ridicovi mne to je taky divne :?:
aevn
Řidič

Příspěvek od aevn »

odtud jsem pravděpodobně stáhl ten manuál: http://foto.toyotaklub.cz/corolla_e9_ma ... uality.pdf
Gargy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gargy »

Tak to moc dekuju za odkaz. Konecne moja prvni knizka k ni.
RP
Řidič

Příspěvek od RP »

Spínač ventilátoru chladiče je u E9 (mám r.v. 12/1988)zašroubován v pouzdře, kde je termostat (v tom nálitku) a je zapojen přímo přes 30A pojistku ve skříni v motorovém prostoru, která se prý dle knihy Jak na to? nemění ale při přetížení se prý vysune a rozpojí kontakt po odstranění závady se musí zasunout. Dle této knihy se kontrola provádí tak že pokud se vytáhne konektor a ventilátor se rozběhne tak je špatný a termospínač se musí vyměnit.
Mě taky blbnul ale nakonec po výměně termostatu (neotvíral) se ukázalo že je OK. Když tak to můžu nafotit jestli je ještě třeba.
Gargy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gargy »

RP píše:Spínač ventilátoru chladiče je u E9 (mám r.v. 12/1988)zašroubován v pouzdře, kde je termostat (v tom nálitku) a je zapojen přímo přes 30A pojistku ve skříni v motorovém prostoru, která se prý dle knihy Jak na to? nemění ale při přetížení se prý vysune a rozpojí kontakt po odstranění závady se musí zasunout. Dle této knihy se kontrola provádí tak že pokud se vytáhne konektor a ventilátor se rozběhne tak je špatný a termospínač se musí vyměnit.
Mě taky blbnul ale nakonec po výměně termostatu (neotvíral) se ukázalo že je OK. Když tak to můžu nafotit jestli je ještě třeba.
Stacilo by rict jakou ma ten konektor s cidlem barvu a jestli je dvouvodicovy nebo jedno.
Ja tam mam barvy dvouvodicovych - zeleno modru
- a takovu nahnedlu
RP
Řidič

Příspěvek od RP »

Tak konektor je bílý, jednovodičový- drát nahnědlé barvy, samotný termospínač je červenohnědý, mám i foto ale nevím jak je tu dát, když tak mi pošli SZ s emailem a já ti je pošlu :).
Gargy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gargy »

foto napovi :D , dik

gargulak.petr@seznam.cz
Odpovědět

Zpět na „Corolla“