třes vozu při prudkém rozjíždění

vše ohledně modelové řady Avensis
jarmil
Řidič

Příspěvek od jarmil »

přidám trošku do mlýna...

dnes jsem vrátil z Petrovic u Sedlčan - z firmy Autodílna AMG Petrovice Glogar Miroslav

začnu od začátku....

můj avík 2.0 TD, kombi, rok 1999, je vozidlo, které už v takové kvalitě v budoucnu asi nekoupím, jezdí bez problémů na všechny druhy dieslů - i těch ekolologických, má namotáno 220 tisíc a kdyby inženýři v toyotě viděli, co všechno se dá s tímhle vozítkem odvézt a co všechno vydrží (drsnost zacházení), tak by jen kroutili hlavou - jenže stárne - bohužel.
Mám ho sedm let a až na pár drobných oprav (lanovody, obložení, rozvoďák, destičky, ap.) šlape jak hodinky.

Loni začalo cosi chrastit na přední nápravě - diagnóza mechanika - vnější kyneťák na pravé straně. Objednal jsem repliku - díky Idaho, bratru za něco málo přes tisíc korun. Trochu se to zklidnilo, ale cvakalo to při řazení. Diagnóza - loučí se i vnitřní kyneťák. Replika bohužel není, pouze originál toyota - cena lidová 12.000 Kč kloub, 17.000 Kč poloosa.
Nemám peněz nazbyt a i když jiná možnost není, neřešil jsem to - na cvakání jsem si zvykl. Jezdil jsem a "cvakal".
Jenže nic netrvá věčně a minulý týden se vozidlo začalo třást. Nejprve pozvolna, poté dost brutálně při rozjezdech. To už nebyla sranda.
Takže v podstatě byly čtyři možnosti:
1) prodat - jenže v tomhle stavu a navíc nechci - spravím a budu jezdit ještě hodně dlouho - mám přeci toyotu - zamítnuto
2) origo kloub - jako poslední záchranná brzda
3) vrakoviště - pár jich asi v republice na toyoty bude, já znám pouze v Moravském Krumlově pana Pelce. V minulosti jsem už od něj něco bral - docela ochotný pán, posílá i dobírkou. Jenže tentokrát jsem nepochodil. Sice mi kloub poslal za 2.000 Kč - jenže levý vnitřní. Omyl uznal, peníze vrátil, bohužel pravý neměl.
Začal jsem se loučit z 12.000 Kč.
4)zajdu sem na fórum, dlouho jsem tu nebyl, třeba měl někdo stejný problém a bude nějaké jiné řešení - a bylo rozhodnuto - jedu do Petrovic - tímto velice děkuji lidem s fóra, kteří si najdou čas a podělí se o své ať už pozitivní, či negativní zážitky, velice děkuji majklovi75

Takže rozhodnuto, v pondělí volám mobil uvedený v adrese - bere to pan Glogar, už podle hlasu sympatický člověk, sděluju problém, hned se ptá na podrobnosti, objednávám se na čtvrtek ráno v 8:00.

Čtvrtek ráno vyrážím (školky a školy mají prázdniny, prarodiče již bohužel zemřeli, beru s sebou dcerky 3 a 6 let). Přeci jenom mám trochu obavy, čeká mě 120 km Jihlava - Petrovice s nejistým výsledkem - auto mele z posledního, neradi bychom zpátky jeli vlakem. Google maps hlásí dvě hodiny cesty - no jsou prázdniny objížďky, uzavírky, pojedeme o půl šesté ať jedem v klidu. Takže v klidu, holky v autě dospávaj ranní vstávání, já dle očekávání absolvuji tři semafory a jednu objížďku. I tak jedu v klidu s lehkou nohou na plynu. Jakmile totiž na to trochu šlápnu, auto se hned roztřese. Takže piánko a vklidu. Občas mě sice dojede nějakej blbeček, kterej zaspal do práce a co na tom, že je tam plná a do zatáčky nevidí - přeci nepojede po okrsce devadesát, když je tam novej asfalt. Je zajímavé zjištění, že když člověk někdy strikně, ale skutečně strikně dodržuje pravidla (obec padesát, mimo maximálně devadesát), tak ostatní brzdí - aspoň podle jejich stylu jízdy.
Prostě jsem jel tak abych minimalizoval třesy vozu, poslední dny už navíc začal klepat kov na kov. Je to blbej pocit, když nevíte, jestli se Vám to nerosype pod rukama.
V 7:40 dojeli jsme do cíle - dříve než jsem čekal. Už při příjezdu nás vítalo několik poutačů - opravy poloos. Na první pohled nová stavba, pravděpodobně rodinný dům s bydlením, rozsáhlou zahradou, prostornou dílnou.
Krátce po osmé vykoukla paní, zeptala se zda jsme objednáni a nemáme s sebou psa (objekt hlídají němečtí ovčáci). No hlídají - prostě jsou tam doma a mohlo by dojít ke konfliktu. Zároveň upozornila holky aby nestrkaly ruce skrz plaňky plotu.

Tak teď to nejzajímavější.
Po deseti minutách přišel pan Glogar, zeptal se mě na potíže a navedl mne do dílny. Pak kamsi zmizel. Ujal se mě buď jeho syn anebo jeho zaměstnanec (nevím - tykali si a byl mezi nimi generační rozdíl).
Musím říct, že hned po vjezdu se začal mít pocit, že snad naše cesta nebyla marná. Dílna velká, prostorná, čistá, ponky uklizené, nářadí srovnané.
Zkrátka žádná začouzená garáž s bordelem na ponku a na něm nářadí ve třech vrstvách. Pak se jeden vořech hledá půl hodiny, protože včera byl ve třetí vrstvě a dnes tam není. Tím se nechci dotknout různých nadšenců a fachmanů, kteří pracují v takových bojových pomínkách, ale práci rozuměj.
Tohle byl koncert. Během minutky náprava přizvednuta hydralickým zvedákem, zajištěna, párkrát zabzučelo vzduchové nářadí a po deseti minutách byla poloosa venku. Přišel pan Glogar a povídá:

" Kloub je špatnej (byl totálně vyrezlej), manžeta prasklá - což může, ale nemusí být důvod destrukce kloubu. Takže uděláme kloub, dáme novou manžetu kloubu a manžetu vnějšího kloubu - je popraskaná. Cena je 2500 Kč, plus 400-500Kč práce. Souhlasíte?"
Řekl jsem jasně a on mi sdělil, že za necelé dvě hodinky to bude. Povídá mi ať vemu holky na procházku na nedalekou rozhlednu na Kuníčku, že to tak akorát vyjde - ať nemaj dlouhou chvíli. Měl pravdu, je to tak dva km tam a dva zpátky pěknej vejšlap. Rozhledna nová - pěkná.
Před 11:00 hodinou jsme byli zpátky, auto už stálo před vchodem.

Přišlo na řadu vyúčtování.

Takže jsem zaplatil sakum pikum 3060 Kč bez DPH. Účtenku mi stejně nikdo neproplatí, takže to byla cena konečná. Zkrátka lze s dokladem nebo bez něj. Přesto jsem dostal papír s dobrozdáním na roční záruku na kloub. Bylo mi sděleno, že kloub bude sloužit po dobu životnosti vozu. Na můj dotaz, aspoň 100.000 km - bez problému.

Poděkoval jsem u uháněl domů.

Skutečně uháněl, jelikož jsem to chtěl řádně prubnout - abych se dle dohody v případě pochybností a nespokojenosti vrátil zpět.

Co napsat závěrem?

- už je to zase můj starej dobrej avík - nic neklepe, nevybruje
- je vidět, že jsou i jiné možnosti, než cpát auto autorizovaným servisům
- nevím je-li cena 400-500 za práci skutečná anebo je nějaký peníz schovaný i v ceně materiálu - je mi to jedno, rozhodující je pro mne konečná cena, pokud by ale takováto práce byla za dvě hodiny dvou lidí hodnocena pětistovkou, tak je to spíš koníček než obživa - což obdivuji
- nemůžu samozřejmě říct, že kloub vydrží - aby to celé nebylo moc růžové - pocit z firmy mám ale víc než dobrej, je vidět, že své právi rozumí a specializují se na ni. Prostě v této chvíli doporučuji.
- bohužel má to své negativum - když jsem si nebyl jist, jestli mi auto neklekne někde pod rukama, tak to byla lehoučká noha na plynu - jako s princeznou (světe div se, i tak dá se jezdit), teď opět dostává avík plnej ceres - a spotřeba stoupá.

Doufám, že můj příspěvek - trošku delší a místy i trochu mimo problém někomu pomůže. Jsem plný dojmu a euforie, že to tak dobře dopadlo.
Avensis combi wagon, 2.0 TD, 2C-TE, 1999, stříbrná metla - král je mrtev
Ať žije král - Avensis combi wagon, 2.0 TDI, D-4D, 2002, tmavě modrá metla
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Já ti gratuluju a přeji ať to drží. Hodnotný příspěvek, je dobře, že ses podělil.
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
passians
Člen Týmu

Třes autem v zátahu při rychlosti 85 - 105 km/h

Příspěvek od passians »

Ahoj Toyoťáci. Je to sice trochu opožděně k tomuto tématu, ale dalším lidem s tímto problémem to možná dá určitou naději. Měl jsem se svým avensisem t 25 také tento problém. Při zrychlování v rychlosti 85 až po 105 se auto podivně třáslo. Třes nešel do volantu. Po pokecu s odborníkem a shlédnutí této diskuze mi bylo jasné že jde o poloosu. V mém případě šlo o tu delší (pravou) poloosu a kloub na vnitřní straně. Po zjišťění že nová poloosa stojí 19 tis a starší kolem 3 tis, a to kupujete téměř vždy zajíce v pytli, mě polil studený pot. Po podrobnějším průzkumu jsem našel na několika místech prosekanou manžetu a kolem ní hromadu vazelíny. A bylo to hned jasné. Po rozebrání se vše jevilo naprosto v pořádku. Žádné rýhy podélné drážky ani nic podobného. Myslel jsem že to byla falešná stopa a hledal příčinu jinde. Sundal jsem i druhou poloosu. Přeměříl jsem jestli nejsou osi křivé, ale nic jsem nenalezl. V tu dobu jsem začal doufat, že to mohlo být jen tím že tam nebyla ta vazelína i když pozůstatky tam byly a úplně na sucho to nejelo. Dával jsem tomu minimální šanci a ono to vyšlo. Koupil jsem pouze novou manžetu naplnil kloub vazelínou a bylo to v pohodě. Nestihlo se to pouzdro promačkat. Takže na závěr velmi cenná rada. Při počátku jakéhokoliv chvění okamžitě bez odkladu zkontrolovat manžety. Ušetří to hodně peněz.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

netreba čakať, kým sa niečo začne diať. Kontrola poloosi by sa mala vykonať každú výmenu oleja .
Odpovědět

Zpět na „Avensis“