Carina II, sportovní pružiny ano či ne?

vše ohledně modelové řady Carina
Odpovědět

sportovní pružiny

Anketa končí za pát 16.12.2005, 22:53

ano
2
50%
ne
2
50%

Celkem hlasů: 4

odaz
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Carina II, sportovní pružiny ano či ne?

Příspěvek od odaz »

Čau tuneři Toyotáci, hledám někoho, kdo by mi mohl poradit.Nedávno jsem pro svoji Toyotu Carinu II koupil sadu nových tlumičů zn.KAYABA, typ EXCEL G(sériovky, ale prý nej ze sériovek.).Jenže mě čekají ještě pružiny a tak váhám , jestli je lepší zvolit za stejnou cenu sériové pružiny, nebo sportovní snížené zn. INTER-ALLOY, které jsem našel na www.autodoplnky.cz. Jde mi spíš o vzhled, potože carina kamaráda vypadá na na 3 měs. starých fungl. pružinách jak OFF ROAD :cry: .TO se mi nelíbí. :mad: Zároveň by mě zajímalo jak se budou chovat tyto tvrdší pružiny na sériových tlumičích, respektive, jaké mají výhody v jízdních vlastnostech. Já jsem to nikde nenašel a v popisu vlastností těchto pružin podle mě jen reklamní kecy.Známý mi říkal, že se to bude chovat při klidné jízdě podle tlumičů- spíš pohodlně a když pojedu někdy ostě a rychle do zatáček , tak mě se projeví účinky pružin a auto bude líp sedět a míň se naklánět do stran.Tak by mi to právě vyhovovalo, ale nevím, jestli je to opravdu tak, jak říkal Ještě jedna věc-sníží se tím nějak extrémně životnost tlumičů? Dal jsem do toho 10k a nerad bych je třeba za rok měnil Nemáte někdo zkušenost???

Díky moc předem za názory... Odaz
EX.-CARINA II XLI 1.6 16v 77kw 1991-ted slouží mým rodičům
AVENSIS Sol 2.0 VVTi D4 108kw
Toyota-vím proč...
wong
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wong »

pokud vim, tak ke snizenym pruzinam by mely byt i specialni tlumice.
auto by melo lip sedet, ale pohodlnejsi to teda nebude
crashed :'-( Toyota Carina II 1.6 GL ...prodana
Nissan Primera 1.6 LX (P10)
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

wong píše:pokud vim, tak ke snizenym pruzinam by mely byt i specialni tlumice.
ak su pruziny znizene oproti standardnym o 1-2 cm, tak sa daju pouzit aj povodne tlmice. ak viac, tak treba aj nove tlmice.
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
wong
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wong »

drgi píše:
ak su pruziny znizene oproti standardnym o 1-2 cm, tak sa daju pouzit aj povodne tlmice. ak viac, tak treba aj nove tlmice.
to ano, ale tyhle jsou 4cm :!:

Kód: Vybrat vše

Inter Alloy sportovní snížené pružiny Toyota CARINA II - rok výroby 1988-1992 -- snížení 40 mm
crashed :'-( Toyota Carina II 1.6 GL ...prodana
Nissan Primera 1.6 LX (P10)
odaz
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od odaz »

wong píše:
drgi píše:
to ano, ale tyhle jsou 4cm :!:

Kód: Vybrat vše

Inter Alloy sportovní snížené pružiny Toyota CARINA II - rok výroby 1988-1992 -- snížení 40 mm
No právě, že jsou o 4cm nižší.Nejvíc mám strach, že mi tlumiče kvůli tomu snížení odejdou moc brzo-třeba za rok... a 10000 v ....li
Toyota-vím proč...
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

4 cm je hodně. Při zatáčení mohou brát kola o blatník či podběh.

Osobně bych to nedělal, protože stabilizační tyče jsou stavěny, aby při naklonění vozu přetlačily pružinu na odlehčené straně auta, což při tvrdších pružinách neutáhnou a po čase se unaví ještě víc. Sice je to částečně kompenzováno tvrdostí pružin, které se na jedné straně nebudou tolik "propadávat," ale na druhé straně se při odlehčení budou trochu více přizvedávat a přijdeš o efekt stabilizace, tedy, že se při nakloněni ponoří celá náprava.
Navíc, pokud vím, tak EXCEL-G jsou nastaveny tak, aby v základní poloze dávaly pár cm nižší odpor směrem dolů a po určitém kroku se odpor zvyšuje. Pokud bude základní poloha o 4 cm níže, nebude to pravda a tato funkce tlumičů nebude fungovat.
Když už, tak použít pružiny se sníženými či stavitelnými tlumiči (koni) a posílenou stabilizací. Není to láce, navíc při častější jízdě na nerovnostech si "rozklížíš" podvozek.
Obrázek
odaz
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

tlumiče

Příspěvek od odaz »

A k čemu slouží u Excell G ten menší odpor na kraji chodu tlumiče? Kámoš má ty nové pružiny Leesjofors a na kraji chodu když "zhoupnu" auto přes blatník tak jde vlastně dolů a jak se vrátí nahoru tak na kraji chodu když dojede na doraz tak se asi 2-4cm vrátí dolů než se zastaví o odpor tlumiče a vrátí se nahoru. To je podle mě ten menší odpor tlumiče a podle mého názoru to jízdním vlastnostem moc nepřidá. Tento jev se projevuje na nezatíženém autě trochu i při jízdě na nerovné cestě a je to docela nepříjemné protože carina je dlouhé a pohodlné auto. Ted mě jenom zajímá, jestli by ty nižší pružiny nějak moc zkrátily životnost tlumičů. Když jsem se totiž bavil, se zaměstnancem firmy"autodoplnky.cz", řekl mi , že ty pružiny INTER-ALLOY nejsou tak tvrdé jako třeba HR, že je to něco mezi sériovkama a HR.
Toyota-vím proč...
petrumr
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrumr »

Na Unu sem měl snížený-tvrdý pružiny a také tlumiče-z německa-sedělo to jak přibitý do té doby než zadní praskla-to sem dal normální a potom jak praskla přední,tak byl problém s tym tlumičem co normální nechytl tak sem musel dat i nový tlumiče a potom všem jenom originál na ty naše cesty-jestli sou krácený-tvdší pružiny,tak to půjde na doraz-je tam potřeba dát gumový doraz.
toyota corolla 4E FE 65kW
ombre
Věčnej rejpal

Re: tlumiče

Příspěvek od ombre »

odaz píše:A k čemu slouží u Excell G ten menší odpor na kraji chodu tlumiče? Kámoš má ty nové pružiny Leesjofors a na kraji chodu když "zhoupnu" auto přes blatník tak jde vlastně dolů a jak se vrátí nahoru tak na kraji chodu když dojede na doraz tak se asi 2-4cm vrátí dolů než se zastaví o odpor tlumiče a vrátí se nahoru. To je podle mě ten menší odpor tlumiče a podle mého názoru to jízdním vlastnostem moc nepřidá. Tento jev se projevuje na nezatíženém autě trochu i při jízdě na nerovné cestě a je to docela nepříjemné protože carina je dlouhé a pohodlné auto. Ted mě jenom zajímá, jestli by ty nižší pružiny nějak moc zkrátily životnost tlumičů. Když jsem se totiž bavil, se zaměstnancem firmy"autodoplnky.cz", řekl mi , že ty pružiny INTER-ALLOY nejsou tak tvrdé jako třeba HR, že je to něco mezi sériovkama a HR.
No to je právě děláno, aby to příjemné bylo. Tedy, když pojedeš, řekněme přes sérii mělkých příčných nerovností (železniční přejezd, rozbitá vozovka), tak tlumič svým účinkem naopak překáží a tento krátký krok pohodlně "vypérují" pružiny (pružina v horní poloze nemá tendenci kopat a nevyžaduje tlumení účinku), zatímco při delším kroku přitvrzení snižuje boční náklon vozu a tím i jeho stabilitu. Když budeš mít tvrdý podvozek, tlumiče i pera, tak ti sebemenší nerovnost "vymlátí zuby."
Věř, že to na pohodlí XL-G právě přidá.
Monroe sensatrack dělá něco podobného, ale tam je to řešeno pouze krátkým přepoušecím kanálkem. Žel moc dlouho nevydrží.

Pokud snížíš a přitvrdíš, jízdní vlastnosti se určitě změní, ale ne všechno se zlepší.

Jestli to zkrátí životnost? Asi ano. Přeci jen se jedná o dvouplášťový plynokapalynový tlumič, který je nastaven na určitý zpětný tah pružiny. Ale myslím, že pokud nebudou extratvrdé, tak nijak drasticky. Je možné, ale to nevím, že tlumič ponořený o 4 cm níže bude tlačit větší silou nahoru, může dělat hokej v nastavení poměru pružení a tlumení.

Já jsem dával na auto XL-G před dvěma měsíci a jsem spokojen, ale to pohodlná houpačka na naše silnice, kdy přejetí díry velikosti špatně položeného kanálu s autem nedělá vůbec nic. Ale pokud bych jezdil často po dálnicích a mezistátních silnicích, klidně bych snesl tvrdší naladění podvozku.

Ale klidně to vyzkoušej a po dvaceti tkm poreferuj, jak jsi spokojený. Vážně.
Obrázek
odaz
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od odaz »

No mě ta charakteristika podvozku vyhovuje, já jsem ty snížené pružiny chtěl spíš jen kvůli vzhledu, aby tam nebyla taková mezera mezi kolem a podběhem, jak je to na obrázku vlevo-mooc pěkná carina, kterou jsem našel na tuningových stránkách v německu...Díky zatím všem za názory.
Toyota-vím proč...
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Nechci zakládat nový vlákno, tak píšu sem.
Zadek na té mojí holce červené je nějakej pokleslej. Ono skoro 20 let provozu a navíc tak velkej kufr.. Takže zítra ju dávám na test tlumičů a když budou OK, tak plánuju v dohledné době nový jenom pružiny.
Jelikož je auto docela dost vysoko od země, řikal sem si, co takhle trošku kratší pružiny? Nechci zas lowridera, tak si řikám třeba 3cm. Má s tím někdo zkušenosti?
Jediný pružiny co mají max 3cm snížení jsem našel tyhle od autostylu:
http://tuning.autodoplnky.cz/autostyle/ ... -s92212076
Kdyby byly progresivní jak píšou (zezačátku měký a pak rychle tvrdnoucí), mohlo by to být fajn. Jinak všude jinde mají -4cm a to se mi zdá už dost.

Nebo se na to vysrat a vzít origa? Tady mají navíc na výběr klasický nebo zesílený provedení:
http://katalog.mjauto.cz/index.phtml?kat=9&
Občas přece jenom v autě a hlavně v kufru vozím spoustu věcí. Ale zas nebude pak ten zadek s těma zesílenýma moc nakoplej?

Určitě tady někdo někdy řešil stejnej problém, tak se prosím podělte o zkušenosti.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Odpovědět

Zpět na „Carina“