odaz píše:A k čemu slouží u Excell G ten menší odpor na kraji chodu tlumiče? Kámoš má ty nové pružiny Leesjofors a na kraji chodu když "zhoupnu" auto přes blatník tak jde vlastně dolů a jak se vrátí nahoru tak na kraji chodu když dojede na doraz tak se asi 2-4cm vrátí dolů než se zastaví o odpor tlumiče a vrátí se nahoru. To je podle mě ten menší odpor tlumiče a podle mého názoru to jízdním vlastnostem moc nepřidá. Tento jev se projevuje na nezatíženém autě trochu i při jízdě na nerovné cestě a je to docela nepříjemné protože carina je dlouhé a pohodlné auto. Ted mě jenom zajímá, jestli by ty nižší pružiny nějak moc zkrátily životnost tlumičů. Když jsem se totiž bavil, se zaměstnancem firmy"autodoplnky.cz", řekl mi , že ty pružiny INTER-ALLOY nejsou tak tvrdé jako třeba HR, že je to něco mezi sériovkama a HR.
No to je právě děláno, aby to příjemné bylo. Tedy, když pojedeš, řekněme přes sérii mělkých příčných nerovností (železniční přejezd, rozbitá vozovka), tak tlumič svým účinkem naopak překáží a tento krátký krok pohodlně "vypérují" pružiny (pružina v horní poloze nemá tendenci kopat a nevyžaduje tlumení účinku), zatímco při delším kroku přitvrzení snižuje boční náklon vozu a tím i jeho stabilitu. Když budeš mít tvrdý podvozek, tlumiče i pera, tak ti sebemenší nerovnost "vymlátí zuby."
Věř, že to na pohodlí XL-G právě přidá.
 Monroe sensatrack dělá něco podobného, ale tam je to řešeno pouze krátkým přepoušecím kanálkem. Žel moc dlouho nevydrží.
Pokud snížíš a přitvrdíš, jízdní vlastnosti se určitě změní, ale ne všechno se zlepší.
Jestli to zkrátí životnost? Asi ano. Přeci jen se jedná o dvouplášťový plynokapalynový tlumič, který je nastaven na určitý zpětný tah pružiny. Ale myslím, že pokud nebudou extratvrdé, tak nijak drasticky. Je možné, ale to nevím, že tlumič ponořený o 4 cm níže bude tlačit větší silou nahoru, může dělat hokej v nastavení poměru pružení a tlumení.
Já jsem dával na auto XL-G před dvěma měsíci a jsem spokojen, ale to pohodlná houpačka na naše silnice, kdy přejetí díry velikosti špatně položeného kanálu s autem nedělá vůbec nic. Ale pokud bych jezdil často po dálnicích a mezistátních silnicích, klidně bych snesl tvrdší naladění podvozku.
 Ale klidně to vyzkoušej a po dvaceti tkm poreferuj, jak jsi spokojený. Vážně.