Dunivý zvuk - poraďte

vše ohledně modelové řady Avensis
reitmeier
Manager Týmu

Dunivý zvuk - poraďte

Příspěvek od reitmeier »

Ahoj. Vyrazil jsem v pátek do Jeseníků a při odjezdu od domu jsem zaslechl divný dunivý zvuk. Během těch pár dnů jsem se to snažil identifikovat, ale netuším, co to je.
Je to takové dunění (nejlépe popsat dudududududu :D ), které jde na 99% od zadního levého (řidičova) kola. Čím jedu rychleji, tím je to rychlejší a čím pomaleji.... Je to slyšet když jedu na kvalt i na neutrál. Pneumatika je v pohodě, neuchází, není nikde vyboulená, vyvážená byla na jaře, když jsem přezouval (kdyby upadlo závaží, tak by to snad i vibrovalo, ale auto jede rovně a neklepe se). Na dálnici to už slyšet není, ale to je způsobeno zprdelenou dálnicí, kde je slyšet hluk od kol a od vozovky.
tušíte někdo, co to může být? Do servisu se dostanu nejdřív ve čtvrtek večer nebo pátek ráno. Ujel jsem s tím cca 300km, tak by neměl být hazard s tím jezdit, ale chci vědět co to je, abych neriskoval...
Tak poraďte, please.
Toyota Avensis Combi 2.2 D-CAT 130kW r.v. 2006 - 05/2012 sold
Chrysler 300C 5,7 HEMI V8 - 04/2013 sold
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

tipujem lozisko
m5t
Věčnej rejpal

Příspěvek od m5t »

Projel jsi pneu rukou zda někde není něco co tam nepatří ? že nic neuniká není rozhodující,při dobře zaseknutém šroubku poznáš únik až po pár týdnech.
T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou :-) Obrázek
http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
reitmeier
Manager Týmu

Dunivý zvuk - poraďte

Příspěvek od reitmeier »

Pneu jsem projel. Mám garáž cca 150m od bytu, a když někam jedem nebo něco nakládám, tak najedu před vchod na chodník. Před odjezdem na dovču to nepěkně vrzlo, tak jsem měl strach, že se "nařízla" pneu (právě levá zadní), ale nic. žádná boule ani cizí těleso.

A to ložisko, kdyby to bylo, to se dá opravit nebo musím měnit? Kolik to stojí?
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
pavel.em
Řidič

Příspěvek od pavel.em »

Jj - na 99% ložisko.
Shodou okolností jsem před cca 3 měsícema měnil úplně to samé - levé zadní. Načnutý bylo delší dobu - když jsem říkal servisákoj v autorizovaném servise, že při jízdě je slyšet hluk od kol, tak mi vysvětlil, že to je prostě aerodynamika a ať se svezu v Oktávce, že tam je to ještě horší - a ani se s tím neprojel!!! :evil:
Jízda se staženýma okýnkama podél betonového zátarasu bylo docela peklo a tak abych se vyhnul tomu neustálému divení se lidí, které jsem vezl, rozbil jsem prasátko a pustil se do výměny. U mě ani nebylo moc znát odkud ten zvuk jde, takže šel celý zadek auta na hever a při protočení kola jsem zjistil, že špaté ložisko je v levém kole.
Mění se celý náboj kola a klasika - není to nic levného:
http://www.autokelly.cz/#PATH=3761801;6 ... ST=0|LNG=0|
Já to díky bonusům známého sehnal za cca 8500,- včetně práce (cca 30minut)

Zkus to kolo přizvednout a zatočit ním a uvidíš - je to zadarmo a vyloučíš tím ty další věci o kterých se tu zmiňujete - poškozenou gumu, závaží.....
Toyota Avensis Combi 2,2 D-CAT 130kW (2006)
reitmeier
Manager Týmu

Příspěvek od reitmeier »

Tak jsem byl v servisu a ložisko to nebylo. Nakonec to byly jen pneumatiky. Mám letní, které jsou už na dojetí, vzorek kolem 4,5-5,5mm, chtěl jsem se dojet a na další léto koupím nové. Na pohled je guma v pořádku, ale když bylo auto celé zvednuté a kola se pořádně roztočí, tak to už oka pěkně odskakovalo. Což za jizdy vevnitř člověk asi těžko uvidí. A i kdyby mě někdo druhý pozoroval z jedoucího auta, tak by člověk musel jeto po naprosto rovné silnici, což v v okolí Brna téměř není možné, a stejně by to asi nebylo vidět.
Tak to jen pro info, kdyby to někomu dělalo taky. Už se má stejně od zítřka ochladit, teploty kolem 14 a míň, tak to o víkendu přezuju a je po problému. Stejně jezdit na končících letňácích při teplotách kolem 10ti stupňů +/- 4stupně je riziko.
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
Roman Jašek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Roman Jašek »

Teď odbočím, kam jezdíš do servisu ?
Toyota Avensis 1,8 VVti kombi, 95 kW, r.v. 2006
reitmeier
Manager Týmu

Příspěvek od reitmeier »

CK servis na Vídeňské.
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Pockej 4,5 - 5,5 mm na letni pneumatice je jeste tezce v pohode a rozhodne nekonci jeji zivotnost - pokud neni nejak extremne stara. Ja je dojizdim na nejake 3 mm.
Takze se konstrukce pneu zbortila nebo mas v haji tlumice.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Roman Jašek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Roman Jašek »

Jo, ten vzorek, jak píše kolega, by měl být v pohodě. Na zimních je to na hraně, ale letní by měly být bez problémů, co se teda týče výšky vzorku...
Toyota Avensis 1,8 VVti kombi, 95 kW, r.v. 2006
reitmeier
Manager Týmu

Příspěvek od reitmeier »

Tlumiče jsou vepředu nové cca 1,5 měsíce a vzadu jsou ještě v pohodě. Spíš se konstrukčně bortí pneu, jak píšeš.
Vzorek gumy má samozřejmě ke slikům daleko, ale stejně by mě čekala výměna, a půlce léta se mi to měnit nechce. Pneu jsou staré 3 roky, což taky není žádná hrůza, ale je pravda, že s aktuálním vzorkem když si to někde trošku říznu, tak to už moc nedrží a celkem to začíná klouzat. A jelikož je předek dost těžký, tak je auto nedotáčivé a to nemusím.
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
Axel1302
Řidič

to mas este velice v pohode

Příspěvek od Axel1302 »

hlbka dezenu pri novom plasti je vacsinou 8mm, indikator opotrebenia by mal byt pri letnych vo vyske 1,6mm a zimnych 4mm. Pokial by mi ten zvuk nebol vyslovene neprijemny tak si jazdim dalej.
Toyota Avensis T25, 2.2D-4D, 110 kW, r.v.2008, sedan
reitmeier
Manager Týmu

Příspěvek od reitmeier »

A je to tu zase.
Zimáky i s plechama jsem prodal (205/55 R16), koupil zimní Nokiany WR G2 215/50 R17, díky slevomatu nechal v Brně nazout na ráfek origoš ALU za 339,- a zcela nově vyvážit. Odjel jsem z pneuservisu a zase to duní...
A docela dost. Na těch zimácích to nedělalo, resp jsem měl pocit že něco slyším, ale to už jsem asi připisoval tomu, že mi z toho hrabe a hledám něco co tam není.
Teď to duní ještě víc a spíš mi to přijde zepředu. A co je zvláštní, když jedu do levotočivé zatáčky, tak to skoro zmizí a když to pravotočivé, tak je to mnohem silnější. Tak že by to bylo fakt to ložisko, ale na předním kole? To jsem se díval stojí míň, než na zadním, ale otázkou je, zda se mění jen ložisko nebo je k tomu další hromada věcí, která to prodraží...?
Když jsem předtím jezdil na letňácích tak byl klid. Jediná váraznější změna byla, že kromě nových tlumičů mám i nové destičky a přední kotouče, které jsou "dvojité" a uprostřed chlazené - ale že by tahle změna tak výrazně změnila akustický zvuk od kol? To mi připadá jako blbost. Nemám přece dkvěle odhlučněné auto vyšší střední třídy, jen abych poslouchal takové zvuky, které by tam měly být. Přes víkend jsem jel po Rakousku a na těch jejich silnicích to bylo slyšet ještě víc (mimochodem jsem tam zámerně tankoval BP Ultimate diesel - za 34,44 Kč a spotřebu mám o cca 0,65 l menší - takže se nemůžu dočkat, až si do nádrže dám opět "prémiovou" Vervu za 37,50...:-((
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
reitmeier
Manager Týmu

Příspěvek od reitmeier »

A je to tu zase.
Zimáky i s plechama jsem prodal (205/55 R16), koupil zimní Nokiany WR G2 215/50 R17, díky slevomatu nechal v Brně nazout na ráfek origoš ALU za 339,- a zcela nově vyvážit. Odjel jsem z pneuservisu a zase to duní...
A docela dost. Na těch zimácích to nedělalo, resp jsem měl pocit že něco slyším, ale to už jsem asi připisoval tomu, že mi z toho hrabe a hledám něco co tam není.
Teď to duní ještě víc a spíš mi to přijde zepředu. A co je zvláštní, když jedu do levotočivé zatáčky, tak to skoro zmizí a když to pravotočivé, tak je to mnohem silnější. Tak že by to bylo fakt to ložisko, ale na předním kole? To jsem se díval stojí míň, než na zadním, ale otázkou je, zda se mění jen ložisko nebo je k tomu další hromada věcí, která to prodraží...?
Když jsem předtím jezdil na letňácích tak byl klid. Jediná váraznější změna byla, že kromě nových tlumičů mám i nové destičky a přední kotouče, které jsou "dvojité" a uprostřed chlazené - ale že by tahle změna tak výrazně změnila akustický zvuk od kol? To mi připadá jako blbost. Nemám přece dkvěle odhlučněné auto vyšší střední třídy, jen abych poslouchal takové zvuky, které by tam měly být. Přes víkend jsem jel po Rakousku a na těch jejich silnicích to bylo slyšet ještě víc (mimochodem jsem tam zámerně tankoval BP Ultimate diesel - za 34,44 Kč a spotřebu mám o cca 0,65 l menší - takže se nemůžu dočkat, až si do nádrže dám opět "prémiovou" Vervu za 37,50...:-((
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
keko
Manager Týmu

Příspěvek od keko »

este aj priznaky s tym zatacenim hovoria za lozisko.

Inak u lozisiek je tazko zistit, od ktoreho presne kolesa to ide (teda ako kedy). Ved to niekde dvihni na zdvihak a otacanim kolesa zistis, ktore je v haji.

Lozisko tak zacina, najprv trosku v zatackach, potom pri istych rychlostiach a postupom casu sa to zhorsuje..
Corolla Verso D-CAT 130kw
Odpovědět

Zpět na „Avensis“