Tempomat a spotřeba

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

kar202 píše:
ToyDrive píše:Rozdil mezi tacho a realnou rychlosti je dan obvodem pneu.
Pri pouziti nejvetsi pripustne velikosti pneu byva rozdil cca 2%.
(kde realna je mene, vyrobce se tak brani zalobam za pokuty za rychlost kvuli spatne mericimu tachometru)
Kdyz ale nazujete 15palcu misto 17palcu dela to i 15% rozdil.
:idea:
Mám kola origo 17palců a stejně je tam odchylka u 50 o ty 4 km. Zdá se mi, jako by se s nárůstem rychlosti neměnila, ale raději to ještě omrknu, abyh nekecal - moc to nesleduju.
Tak dnes jsem to přesně porovnával a je skutečná rychlost podle GPS opravdu při jakékoli rychlosti o ty 4 km nižší oproti tachomertu. Takže by stačilo ciferník pouze pootočit :wink: a bylo by to OK. GPS pasuje s tím, co ukazují radary na cestě.
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Opět nekvalitní pumpy... Aspoň, že to už zveřejňujou.
http://www.auto.cz/nekvalitni-cerpaci-s ... 2011-54589
CommonUser
Věčnej rejpal

Příspěvek od CommonUser »

kar202 píše:Opět nekvalitní pumpy... Aspoň, že to už zveřejňujou.
http://www.auto.cz/nekvalitni-cerpaci-s ... 2011-54589
Takto sa male pumpy same odpisuju. Vacsinou su to asi male, nepoznam ziadnu z nich.

A kedy to budu robit SK ? A mali by to aj v celej EU. Ako inak moze clovek reklamovat vstreky, DPF ? Autorizak ho posle do ... vraj nekvalitne palivo a este k tomu v DE :roll:
Uz kde by mal clovek tankovat ? Asi u NASA.

kar202: co to znamena pre motor nizsi bod vzplanutia ? Predpokladam, ze nafta detonuje skor akoby mala (tlak a teplota vo valci), co znamena nepravidelny chod ... oder ?
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Podle odborníků není problém, je-li "bod vzplanutí" nižší o jeden či dva stupně. V takovém případě to znamená, že byla nafta kontaminovaná lehčími palivy, typicky benzinem. Například nafta jela v cisterně po benzinu.

Bod vzplanutí nižší o pět a více stupňů však už zásadním nedostatkem je, neboť vzniknul hrubou chybou v manipulaci s palivy a předpoklad negativního ovlivnění vlastností nafty je již výrazný - například nižší mazivost.

V takovém případě pak motor nemusí dosahovat správného výkonu a v extrémním případě může zničit čerpadlo a vstřiky. Dle mého názoru o důvod více k užívání aditiv (VIF). To dokáže v takovém případě kalamitě úplně zabránit. Mysleme na to, že mazivost současných naft je minimální i když je vše v normě, natož když se dostává mimo normu.

Bod vzplanutí je technický parametr a je něco jiného než zápalná teplota. Rozhodně to neznamená, že by se nafta pří zahřátí na 47 či 55 stupňů vznítila. To by nám hořelo v každé nádrži :wink: , neboť zpětně vracená nafta z čerpadla a vstřiků je horká až 120 stupňů.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

CommonUser: Jednou jsem ti slíbil, že poctivě napíšu, až se mi něco pokazí. Kurňa stalo se. Jak je u kombíku nad zavazadlovým prostorem ta zatahovací dečka, tak se mi ulomily obě ty boční koncovky, co jí drží zataženou.

Pánové, dotaz do pléna. Dá se to někde samostatně objednat? Ani nevím, jak by se to mohlo jmenovat - držáky roletky? unašeč? Kolega z Maďarska by řekl "bazmek" (přeložil mi to do češtiny :lol: jebačka)
CommonUser
Věčnej rejpal

kar202 píše:CommonUser: Jednou jsem ti slíbil, že poctivě napíšu, až se mi něco pokazí. Kurňa stalo se. Jak je u kombíku nad zavazadlovým prostorem ta zatahovací dečka, tak se mi ulomily obě ty boční koncovky, co jí drží zataženou.

Pánové, dotaz do pléna. Dá se to někde samostatně objednat? Ani nevím, jak by se to mohlo jmenovat - držáky roletky? unašeč? Kolega z Maďarska by řekl "bazmek" (přeložil mi to do češtiny :lol: jebačka)
Som rad, ze plnis sluby (takych je uz dnes malo), ale je to taka prkotina. Viem, ze to nasere, ale neostanes niekde visiet na dialnici.

Este k tej nafte - no ja si prave myslim, ze to je bod, kedy zacne nafta horiet. Nezabudaj, ze vo valci nafotveho motora mas staly tlak, ktory je ale ovela vyssi ako okolny - k tomu tam mas predsa turbo a intercooler, aby vzduch schladil a viac stlacil. Chladnejsi vzduch ma nizsiu kineticku energiu castic, viac ho stlacis. Teda teplota vzplanutia sedi, ale pri inom tlaku. :idea:
To je rozdiel voci benalu. Ten nema staly kompresny pomer a moze pracovat s rozdielnym tlakom. Benal ma staly stochiometricky pomer spalovanej zmesi, spalovany aly pri roznych tlakoch podla zataze, otvorenia ventilov atd.

Toz, hadam si to dobre pamatam z tych prednasok fyziky :wink: Aj ked motory sme mali len velmi okrajovo.
trca
Manager Týmu

Příspěvek od trca »

zdar.mě se ulomila jedna strana,zalepil sem dvousložkou pattex a drží
T25 85kw
ex.corolla ts 141kw
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Common User: ...já u tebe někdy nevím, jestli si děláš srandu, nebo to myslíš vážně :wink: Hele, já ti s tím bodem vzplanutí a zápalnou teplotou napsal proto, že to vím a ne, že si to jen myslím. Minimální zápalná teplota je 260 stupňů C a jak jsem už napsal, je to úplně něco jiného než bod vzplanutí A tady několik slov k bodu vzplanutí:
Bod vzplanutí je nejnižší teplota , při které unikne ze zahřívaného vzorku nad jeho hladinu do vzduchu tolik par, že vzniklá směs par a vzduchu dosáhne dolní mez zápalnosti tj. při příblížení kontrolního plamene tato směs vzpalne a opět zhasne .

Podle technické normy jakosti ČSN EN 590 pro motorovou naftu je bod vzplanutí min. 55 stupňů C.
(Při nejistotě měření dle ČSN ISO) je mezní hodnota bodu vzplanutí ještě jako vyhovující 53 stupňů C . )

U komerční produkce z rafinerie se tento parametr pohybuje spíše v intervalu od 58 stupňů C až do 70 stupňů C
Bod vzplanutí je požárně bezpečnostní ukazatel a metodika stanovení (provádí se v laboratoři v uzavřeném kelímku dle metodiky EN 2719) .
Podle této klasifikace je nafta s bodem vzplanutí min. 55 stupňů C zařazena do 3. třídy hořlavosti . Platí přibližný vztah, že teplota bodu vzplanutí je o 100 stupňů nižší než začátek destilace .

Jako příklad ti uvedu ,že ke vznícení nafty může dojít bez zažehnutí ukápnutím nafty na horké výfukové potrubí v místě kde je povrchová teplota vyšší než oněch 260 stupňů C. Takže na závěr - u naftového motoru se nafta ve válci zapálí právě proto, že teplota stlačeného vzduchu při kompresi výrazně překračuje zápalnou teplotu nafty (oněch 260 stupňů). Tam, kde vlivem opotřebení motoru poklesnou kompresní tlaky natolik, že teplota stlačeného vzduchu poklesne pod zápalnou teplotu nafty, motor nenastartuješ. Žhavící svíčky jsou pouze podpůrný prostředek pro studený start a pracují jen několik sekud při startu.
CommonUser
Věčnej rejpal

tempomat

Tak a teraz vazne, kluci usati :)

kar202 ale aj zvysok:
Jeden od nas ma Auris DCAT, vraj mu tempomat pri vypinani "kope". Ked ho vypne cez packu (bez preradenia a BEZ BRZDY!), tak akoby na konci este motor kopol. Je to OK ? Robi to aj T25 ?
U mna to tiez pozorujem, ale len ked je motor vo velkej zatazi (napr. do kopca) alebo dotahuje rychlost na nastavenu z malej rychlosti. Benzin ale nekopne, len akoby ho neskor vypol.
Skusenosti ?
keko
Manager Týmu

Příspěvek od keko »

mne kope pri zapinani.. napr. ked idem 130 a dam obnovit nastavenu rychlost (ktora bola napr 120) tak kopne.. (na chvilku (pol sekundu) prida)
Corolla Verso D-CAT 130kw
hanz
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

mne nekope vobec

v porovnani s vw group, alebo renaultami je t25 velmi jemny tempomat..
ex avensis T25 2AD-FTV 2008
ex avensis T25 2AD-FTV 2006
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
CommonUser
Věčnej rejpal

keko píše:mne kope pri zapinani.. napr. ked idem 130 a dam obnovit nastavenu rychlost (ktora bola napr 120) tak kopne.. (na chvilku (pol sekundu) prida)
Toto mne zasa nerobi - klesne rychlost a potom zacne tahat.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Ani u mne nic nekope, pracuje velice jemně. Drobná výhrada - v kopcovité krajině při sjezdu z kopce a opětovném nájezdu do kopce někdy zpomalí malinko méně, než by měl a pak to dožene. Drobnost, je vidět, že kus od kusu funguje mírně odlišně, neboť u náhradního aviku se stejným r. výroby a motorem to fungovalo lépe. Ale jak říkám prkotina - vlastnost tohoto kusu.
CommonUser
Věčnej rejpal

Skuste v kopci vypnut tempomat cez packu, celkom by ma zaujimalo co to spravi na naftaku.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Tak pánové opět veliká pochvala pro autoservis Toyota v Ostravě na Bohumínské ulici. Dnes ráno jsem jim předal avika na výměnu oleje a olejového filtru a odjel svým druhým autem. Nic víc jsem nechtěl. Přesto mi zdarma navíc provedli vizuální kontrolu včetně kontroly osvětlení, zdarma namazali dveře a zdarma dolili jejich nemrzku do ostřikovačů. Na olej a filtr mi dali jako stálému zákazníkovi 10% slevu. Prostě perfektní služba a má trvalá spokojenost. Všem vám přeji takový přístup a ochotu ve vašich servisech.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“