Common User: ...já u tebe někdy nevím, jestli si děláš srandu, nebo to myslíš vážně

Hele, já ti s tím bodem vzplanutí a zápalnou teplotou napsal proto, že to vím a ne, že si to jen myslím. Minimální zápalná teplota je 260 stupňů C a jak jsem už napsal, je to úplně něco jiného než bod vzplanutí A tady několik slov k bodu vzplanutí:
Bod vzplanutí je nejnižší teplota , při které unikne ze zahřívaného vzorku nad jeho hladinu do vzduchu tolik par, že vzniklá směs par a vzduchu dosáhne dolní mez zápalnosti tj. při příblížení kontrolního plamene tato směs vzpalne a opět zhasne .
Podle technické normy jakosti ČSN EN 590 pro motorovou naftu je bod vzplanutí min. 55 stupňů C.
(Při nejistotě měření dle ČSN ISO) je mezní hodnota bodu vzplanutí ještě jako vyhovující 53 stupňů C . )
U komerční produkce z rafinerie se tento parametr pohybuje spíše v intervalu od 58 stupňů C až do 70 stupňů C
Bod vzplanutí je požárně bezpečnostní ukazatel a metodika stanovení (provádí se v laboratoři v uzavřeném kelímku dle metodiky EN 2719) .
Podle této klasifikace je nafta s bodem vzplanutí min. 55 stupňů C zařazena do 3. třídy hořlavosti . Platí přibližný vztah, že teplota bodu vzplanutí je o 100 stupňů nižší než začátek destilace .
Jako příklad ti uvedu ,že ke vznícení nafty může dojít bez zažehnutí ukápnutím nafty na horké výfukové potrubí v místě kde je povrchová teplota vyšší než oněch 260 stupňů C. Takže na závěr - u naftového motoru se nafta ve válci zapálí právě proto, že teplota stlačeného vzduchu při kompresi výrazně překračuje zápalnou teplotu nafty (oněch 260 stupňů). Tam, kde vlivem opotřebení motoru poklesnou kompresní tlaky natolik, že teplota stlačeného vzduchu poklesne pod zápalnou teplotu nafty, motor nenastartuješ. Žhavící svíčky jsou pouze podpůrný prostředek pro studený start a pracují jen několik sekud při startu.