Špek - při dobržďování pod 5 km/h vibruje brzdový pedál.. ?!

vše ohledně modelové řady Avensis
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

....pro ostatní dovysvětlím (moždá to nebylo z mého příspěvku úplně jasné, za což se případně omlouvá). Pokud je jen jendoduché ABS, které se dnes již do aut snad nikde nedává, pak se stane, že pokud se kola na jedné straně dostanou na led, zatím co kola na druhé straně jsou na lépe adhezním povrch a vy jedete třeba jen krokem z kopce - tak toto vozidlo téměř nejde zastavit - ABS omezuje brzdný účinek i na ta kola, která by bez něj brzdila. Toto není jen z učebnice .... kdo více jezdil s tímto systémem, určitě potvrdí z praxe. Je zbytečné se takhle urážet a dohadovat o technických nedokonalostech starších systémů, když sami výrobci toto uznávají a systém vylepšili o 4 kanálový systém s elektronickým rozdělením brzdné síly na jednotlivá kola. Teprve tento systém je lepší než člověk (zkušený řidič) a brzdnou dráhu zkracuje, samozřejmě vedle svého základního poslání ABS - zachovat schopnost změny směru jízdy (nezablokováním kol). A k tomu vypnutí zapalování... Jedete-li s tímto starý systéme krokem z kopce na náledí například pod levými koly a pravé máte na sněhu, dokáže vás toto vypnutí ochránit před havárkou....Rozhodně jsem neradil vypnout při rychlé jízdě .... ostatně vlastně to ani neradím, pouze jsem se podělil o zkušenost. Kdo se dostane do popsané situace, svobodně se múže rozhodnout, zda bourat či vypnout a pokusit se....
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
a1bert
Manager Týmu

Příspěvek od a1bert »

ja bych se vratil zpatky k tematu: pokud si dobre pamatuju, ABS se pri rychlostech blizicich se nule vypina (coz je logicke), takze je mozne ze ridici jednotka dostava i pri male rychlosti signal od nektereho z cidel udaje, ktere signalizuji, ze se kolo toci rychleji a nebo muze byt problem primo v ridici jednotce. (coz je ale divne, protoze by to mel odhalit selfcheck)
havrda
Člen Týmu

Příspěvek od havrda »

Zdravím ,
s tímto jsem se setkal u našeho předchozího automobilu Fiat marea, který měl prasklé ozubené kolečka umístěné na náboji předních kol a sloužily čidlům ABS ke snímání otáček. Jak je toto řešeno u tvého vozu nevím,ale projevy byly úplně stejné. Spozdravem havrda.
TOYOTA Corolla combi 1.4VVT-i 2005 - ex
TOYOTA Avensis combi 2.0 D4D 2004
TOYOTA Auris Touring Sports 1,6 Valvematic
vlacek
Člen Týmu

Příspěvek od vlacek »

Zdravim,
jelikoz se zrovna zajimam o koupi avensise, tak jsem dosel az k tomuto tematu ve foru. Podelim se o svou zkusenost. S problemem "ne"brzdeni auta s ABS pri nizke rychlosti jsem se setkal u dvou aut - Nissan Primera r.v.1996 a Ford Focus r.v.2008. U primery se mi stalo jednou, ze jsem proplachtil krizovatkou na cervenou, protoze pri seslapnuti brzdy pedal jen vibroval a auto prakticky nezpomalovalo. Podminky - na kostkach, vlhko, nizka rychlost (cca20km/h). Podruhe pri vyparkovani, to same, ale rychlost byla kolem tech 5-10km/h, suchy asfalt, jen jsem lehce slapl na brzbu abych zastavil, coz se mi povedlo spise setrvacnosti...
Puvodne jsem si myslel, ze je to problem jen toho auta (sluzebak v ne nejlepsiim stavu, i kdyz zadny problem nesignalizoval). Pak jsem ale mel pujceneho relativne noveho focuse, dobrzdoval jsem v cca 10km/h pred semaforem a nedobrzdil. Nastesti tam skocila zrovna oranzova. Pedal vybroval, auto vubec nebrzdilo. Sice bylo nasnezeno, ale bez naledi. Kousek predtim jsem si brzdy zkousel a krasne to na tom snehu brzdilo. Jsem si 100%jisty, ze bych bez ABS naprosto v klidu ve vsech pripadech zabrzdil! Vlastni auto mam dosud bez ABS a docela se desim, ze kdyz ted budu mit aABS, stane se mi to same a nedobrzdim. Nevim, jake ma fiocus z 2008 ABS, ale rekl bych, ze snad "jednoduche" ABS nema, presto to proste nebrzdilo. Neni to treba tim, ze moje reakce na vibraci pedalu je ta, ze vice neprislapnu, ale spise odlehcim? Neni to spatne?
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

vlacek píše:Zdravim,
jelikoz se zrovna zajimam o koupi avensise, tak jsem dosel az k tomuto tematu ve foru. Podelim se o svou zkusenost. S problemem "ne"brzdeni auta s ABS pri nizke rychlosti jsem se setkal u dvou aut - Nissan Primera r.v.1996 a Ford Focus r.v.2008. U primery se mi stalo jednou, ze jsem proplachtil krizovatkou na cervenou, protoze pri seslapnuti brzdy pedal jen vibroval a auto prakticky nezpomalovalo. Podminky - na kostkach, vlhko, nizka rychlost (cca20km/h). Podruhe pri vyparkovani, to same, ale rychlost byla kolem tech 5-10km/h, suchy asfalt, jen jsem lehce slapl na brzbu abych zastavil, coz se mi povedlo spise setrvacnosti...
Puvodne jsem si myslel, ze je to problem jen toho auta (sluzebak v ne nejlepsiim stavu, i kdyz zadny problem nesignalizoval). Pak jsem ale mel pujceneho relativne noveho focuse, dobrzdoval jsem v cca 10km/h pred semaforem a nedobrzdil. Nastesti tam skocila zrovna oranzova. Pedal vybroval, auto vubec nebrzdilo. Sice bylo nasnezeno, ale bez naledi. Kousek predtim jsem si brzdy zkousel a krasne to na tom snehu brzdilo. Jsem si 100%jisty, ze bych bez ABS naprosto v klidu ve vsech pripadech zabrzdil! Vlastni auto mam dosud bez ABS a docela se desim, ze kdyz ted budu mit aABS, stane se mi to same a nedobrzdim. Nevim, jake ma fiocus z 2008 ABS, ale rekl bych, ze snad "jednoduche" ABS nema, presto to proste nebrzdilo. Neni to treba tim, ze moje reakce na vibraci pedalu je ta, ze vice neprislapnu, ale spise odlehcim? Neni to spatne?
To co popisuješ je jen potvrzením toho, co jsem tu psal. Ty jsi nedělal nic špatně, je úplně jedno, jakou silou tlačíš na pedál. Dnes je to už naštěstí jinak a 4kanálové ABS s další asistencí je slušný pomocník... Tu tvou situaci bys vyřešil právě mnou popsaným vypnutím. Nicméně, pokud to nemáš předem nacvičené, většinou ti to ani v ten moment nedojde...
vlacek
Člen Týmu

Příspěvek od vlacek »

No, prave. Zatim jsem toho s ABS moc nenajezdil. V mem pripade by byla pomoci i blba rucni brzda :-) Akorat vlastne - ta situace kterou popisujes se tyka pripadu, kdy alespon jedno kolo proklouzne nebo ne? Podle mne nejmene v jednom pripade (suchy asfalt) nemelo sanci k zadnemu prokluzu vubec dojit. Je mozne, ze v tak male rychlosti to proste byla nejaka jina chyba?
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

vlacek píše:No, prave. Zatim jsem toho s ABS moc nenajezdil. V mem pripade by byla pomoci i blba rucni brzda :-) Akorat vlastne - ta situace kterou popisujes se tyka pripadu, kdy alespon jedno kolo proklouzne nebo ne? Podle mne nejmene v jednom pripade (suchy asfalt) nemelo sanci k zadnemu prokluzu vubec dojit. Je mozne, ze v tak male rychlosti to proste byla nejaka jina chyba?
...nevím.
Martin_HnN
Manager Týmu

Příspěvek od Martin_HnN »

Mně se téměř to samé stalo s feldou ... při dobržďování v rychlosti kolem cca. 5 km/h to najednou začalo vibrovat ... pak se rozsvítila kontrolka ABS, a pak už to nevibrovalo, což znamenalo, že ABS je neaktivní (v poruše). Po vypnutí a zapnutí klíčku chyba samozřejmě nebyla, tedy jednotka opět naskočila a při dobržďování se to opakovalo :-D ... výsledek - orezlé/prorezlé kotoučky pro snímač ABS nebo snímač :-D
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
Odpovědět

Zpět na „Avensis“