Ojetá Corrola-jakou kontrolu a údržbu provést po koupi vozu?

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
Jiří Stejskal
Řidič

Ojetá Corrola-jakou kontrolu a údržbu provést po koupi vozu?

Příspěvek od Jiří Stejskal »

Nuže vážení a milí, včera jsem definitivně vstoupil do Vašich ctěných řad, neb jsem se stal novopečeným vlastníkem ojeté faceliftované Corroly 1.6 VVT-i. Zda budu též vlastníkem hrdým a šťastným ukáže čas.

Přiznám se, že cestou z bazaru mě přepadla skepse. Posez je trochu jiný než jak jsem zvyklý z firemních Fabií, zrcátka se mi zdála příliš blízko, volant taky, musel jsem si sedačku posunout dál, než jsem zvyklý. Taky jsem si během těch 50ti km do Brna začal všímat drobných nedostatků v interiéru vlivem předchozího pětiletého používání.
K tomu se přidal fakt, že blok motoru, který se ve voze měnil se podle faktury ze servisu měnil letos v lednu, s čímž se prodejce moc nechlubil, když jsme se o tom bavili po telefonu.
Na náladě mi nepřidalo ani to, že když jsem ještě včera navštívil jednoho kamaráda, nezdály se mu mezery mezi levým předním blatníkem a zbytkem karosérie a vyjádřil obavu, že se blatník z nějakého důvodu zřejmě měnil.
No zkrátka nálada na bodu mrazu, fůra peněz v čudu ale jak praví klasik, zkušenost je nepřenositelná a příště aspoň budu vědět, na co si dát pozor. Člověk prostě musí udělat kravinu, aby se z ní mohl poučit :)

Nicméně najel jsem včera s mojí Stříbrnou Sršní asi 200km. Čtvrtinu po dálnici, čtvrtinu po silnici 1. třídy a zbytek po okreskách. Počáteční skepsi vystřídal mírný optimismus, protože na můj vkus je to docela dobré vozítko. Na posez jsem si zvykl, vestavěné rádio intuitivně naladil, klimatizaci pustil (to je fakt parádní věc), levou nožkou na opěrce vedle pedálů zálibně spočinul (takový nějaký pocit musí mít harleyisti :)).
Nejsem žádný závodník, ve firmě je o mně známo, že jezdím prakticky na volnoběh a kolují o mně i fámy, že do kopce auto tlačím, takže mi kolegové rádi auta půjčují, abych jim vylepšil spotřebu. Pravda je taková, že mám problém držet motor nad 2000ot. a když jsou otáčky na hodnotě 3000, už se mi to zdá moc. Proto se mi ta 1.6 VVT-i moc líbí, je to tiché a v kopci je víc koníků poznat, není potřeba motor nikterak vytáčet.
Podvozek je skutečně trochu tvrdší, jak jsem četl, a skutečně auto líp sedí na silnici. Aspoň já si v zatáčkách připadám jistější než ve Fabii.

Možná to zase tak špatná koupě nebyla :) I onen kamarád mi nakonec řekl, že auto vypadá pěkně, zvenku i uvnitř, pokud to bylo ťuknuté, tak je to asi dobře opravené a že to auto jistě pěkných pár kilometrů najede.

Když jsem se vykecal, tak konečně k tématu, pokud někdo dočetl až sem :)

Co všechno byste doporučili na autě zkontrolovat, příp. vyměnit (olej apod.)?
Další věc, možná i důležitější, kde v Brně, či okolí, to nechat udělat? Radši si připlatím, ale hlavně, aby to bylo udělané dobře. Spoléhal jsem na autorizovaný servis, ale tady na fóru jsem zase četl pár negativních ohlasů na brněnskou Toyotu, tak nevím.
Toyota Corolla E11U, 1.6 VVT-i
Fikus
Manager Týmu

Příspěvek od Fikus »

Samozřejmě záleží kolik má najeto. Skutečný stav by měl zjistit autor. servis při napojení řídící jendotky na počítač servisu.
Určitě bych nechal zkontrolovat tlumiče. Pak stav brzd - kotouče, desky, pakny. Určitě prev. vyměnit brzdovou kapalinu (korunové položky i v toyotě). Vyměnit chladící kapalinu a nechat vyčistit klimatizaci.
No a nejdůležitější věc, která se odvíjí od najetých km - buď jen řemen, nebo včetně kladek celé rozvody + výměna oleje motorového a v rozvodovce + svíčky. Samozřejmě vzduchový filtr.
Toto jsou nejdůležitější věci pro spokojený provoz.
Ave 2002 - zlatá metal, liftback
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Já jsem taky po koupi byl jak opařený, když auto po zevrubné kontrole vypadalo dobře, ale při dojezdu z Prahy domů už jelo subjektivně o dost hůř a zvuk motoru byl taky horší. Vyměnil jsem olej (spíš mazut) a filtry a hlavně jsem se chtěl podívat na svíčky. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že tři svíčky nebyly utažené. Po dalším projetí bylo po blbé náladě.
Já myslím, že výměna oleje a filtrů není tak nákladnou záležitostí, takže pokud nevíš jistě, kolik má olej najeto, vyměň ho rovnou. Asi ti každý řekne, že máš vyměnit rozvodový řemen a kladku, pokud nevíš, kolik má najeto, ale to je na tobě.
Taky bych nechal vystříkat dutiny a podvozek. Zejména pokud máš podezření, že to bylo ťuknuté.

Ad otáčky: motory snad všech japonských aut jsou stavěny spíše na vyšší otáčky, což znamená od 3000 ot/min. nahoru (na na jedničku nebo na dvojku ne, je to zbytečné :-)). Nízkýma otáčkama spotřebu moc nesnížíš, někdy spíše naopak. Auto má teoreticky nejnižší spotřebu na vrcholu výkonové křivky, ale samozřejmě pouze na svém rychlostním stupni a bez započítaného odporu vzduchu.
Podtáčení nemá smysl. Motory VW mají max výkon od cca 2000 ot/min, ale motor u toyot trpí, i když je to VVT. Více se zanáší karbonem a trpí písty čepy šálky a vše, na co je "po cestě ke kolu" přenášena síla.

Zkus schválně jezdit s teplým motorem na vyšší otáčky, a dej vědět, jestli ti stoupla spotřeba, případně o kolik.
Obrázek
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

Fikus píše:Samozřejmě záleží kolik má najeto. Skutečný stav by měl zjistit autor. servis při napojení řídící jendotky na počítač servisu.
s tymto ma v toyote vysmiali, vraj to nie je mozne. hoci viem, ze u niektorych inych znaciek a novsich modelov ano. Napr. FIAT, tusim uz bravo/brava to mali, mam o tom informacie. Ale ked som sa pytal v toyote na moje auto, nic take neprichadza do uvahy, silno pochybujem ze faceliftom a novym motorom VVTi sa to zmenilo.

Jíří: hovorim ti, zabudni na Fobii, to neni auto. A naozaj nejazdi pod 2000 rpm, vlastna skusenost a skusenost mnohych inych ludi: jazdi MINIMALNE okolo 2300-2500 a budes spokojny, idealna spotreba, netrapis motor. Pod 2000rpm auto NEZERIE menej. Trapis motor iba. Rozdiel nie je ani medzi 2500-3000rpm. Ver mi. A okrem toho, tvoja skepsa z posedu a interieru neprameni z nicoho ineho nez z nezvyku!!! a treba si sedadlo, zrcatka, volant a vsetko nastavit tak aby si dobre videl a sedel...to aj z autoskoly musis vedet :) a neboj, aj mne sa zdalo vnutri prvykrat vsetko mensie a insie a tak. to je normalne
JCE10L - EE111 - SXA11L - AE82L - AE86L - AE92L
2JZGE --- 4EFE --- 3SFE --- 4AGE --- 4AGE --- 4AGE
Jiří Stejskal
Řidič

Díky za rady všem, už si to píšu :)

kontrola - tlumiče, brzdy
výměna - brzdová kapalina, chladící kapalina, olej, rozvody vč. oleje, svíčky, vzduchový filtr.
vyčistit klimatizaci

S těma otáčkama se zkusím polepšit, je to zvyk jednak z mojí starý Š100, kde se motor ozýval skutečně hlasitě a taky z těch slabých Fabií, tam je motor taky dost slyšet.
Corolla je naopak příjemně tichá, tak to snad nebude tak těžký :) Spotřebu zatím moc nehlídám. Když jsem odjížděl z bazaru, viděl jsem ukazatel paliva na nule, tak pamětliv zdejší diskuze o kontrolce minimální zásoby paliva, pro jistotu jsem okamžitě natankoval a pak jsem to moc nehlídal, hlavou se mi honily úplně jiné myšlenky :) Jen jsem si trochu hrál s palubním počítačem, aby ukazoval aktuální spotřebu, ovšem prý stejně není moc přesný a ukazuje spotřebu větší.
Z Fabie jsem zvyklý na nulování počitadla kilometrů, ale v Corolle mě zmátlo, že je tam jen počitadlo celkových km.
Teprve po 100km jsem objevil, že je tam i nějaký "Trip A" a "Trip B", budu muset projít návod, jestli je to to, co si myslím a jak to vynulovat :)
Jiří Stejskal
Řidič

Andy, k tomu posazu... Na správné nastavení sedadla samozřejmě nezapomínám, pokud jsem něco zapomněl z autoškoly, obnovili mi to loni v létě na kurzu bezpečné jízdy ve Vysokém Mýtě, kam firma poslala preventivně všechny firemní řidiče :)
Moc šikovná akce, osobně bych něco takového zahrnul do povinné výuky v autoškole. Když člověk stráví celý den permanentně ve smyku, ať už na rovině, v zatáčce nebo v kopci, přecejen si uvědomí (aspoň ten rozumný), že opravdu stačí stačí velice málo a neštěstí je hotovo. A může k tomu přispět dokonce i příliš velký sklon opěradla, dost lidí v autě takřka leží :)

Ale to už jsem moc odbočil od tématu :)
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

no :)) s tym posedom som to nemyslel zle :) ale ja ked som 1.krat do mojej sadol tak som bol prekvapeny tiez. kazde auto je ine.

tlmice brzdy treba skontrolovat, ale zase nenechaj sa oklamat, aby z teba ZBYTOCNE peniaze netahali. S brzdovou kvapalinou si daj premerat aj spojkovu, je to ta ista kvapalina /druh kvapaliny/ a da sa odmerat ci je uz zla alebo nie. Chladiaca detto. Ked uz, tak aj servo kvapalinu nech ti ovonaju :). Na tvojom mieste by som ale prilis nestresoval, lebo netreba sa nechat plasit od mechanikov, mas DOBRE AUTO, takze tie vymeny a udrzby netreba unahlit, mnohokrat ich netreba. Olej v prevodovke vraj ma byt po druhej vymene /tu zazili daaaavno predchadzajuci majitelia tvojho auta/ DOZIVOTNY, povedali mi v toyote.

co povazujem za dolezite: ihned menit OLEJ a olej. FILTER. Sviecky nasilu nemen, dokial auto ide, a nerobi kraviny, su fajn, vlastna skusenost. Na vzduchovom filtri sam uvidis ci je sedy, biely alebo cierny. Mozno ho bude treba IBA POVYSAVAT. Dolezite je urcite aj klimu kuknut a vycistit /mozno/ nech nedychas sajrajt.

co sa tyka rozvodov, tu tiez sa nenechaj oklamat zbytocne. Pozri ci v motore pri rozvodoch nie je nalepka od vymeny s poctom km. A ked ti budud kukat remen, tak bud pritom a ak na nom budu viditelne pismenka od vyroby a dobre citatelne, je este v pohode. Ak bude vyslahany, treba menit. Ja som to mal jednoduche: bol tam od vyroby do 109 000km a bolo to na nom aj vidiet.

vela stastia s dobrym autom a neminaj zbytocne peniaze :D
peta
Manager Týmu

Re: Ojetá Corrola-jakou kontrolu a údržbu provést po koupi v

Příspěvek od peta »

Jiří Stejskal píše:Další věc, možná i důležitější, kde v Brně, či okolí, to nechat udělat? Radši si připlatím, ale hlavně, aby to bylo udělané dobře.
Ja bych si v Brne dal toyotu sem: http://www.toykaservis.cz/ , ale na takovehle bezne vymeny je to snad skoro jedno. Jeste bych dodal, ze na aute z bazaru bych take vymenil palivovy filtr.
Corolla E11 liftback, 4E-FE, rv. 98 (Prodáno)Obrázek
Škoda Superb 2 1.8TSI DSG EleganceObrázek
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

A já bych ještě dodal, že když už budeš dělat rozvody, tak rovnou vyměň i vodní pumpu. Když tohle všechno uděláš, tak máš na hodně dlouho klid a nebudeš to muset měnit postupně.
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
Jiří Stejskal
Řidič

Tak to bude teda ještě fůra peněz :)

Já se teď ještě ze zvědavosti začetl do dvou faktur, co jsem k tomu dostal a zkusil to maličko přeložit.
Loni v dubnu, při 93 000km, oprava kvůli spotřebě oleje - výměna pístních kroužků a dalších pár věcí, co se mi nepodařilo přeložit. Letos v lednu, při 101213km, oprava motoru kvůli "klepání" ("battito motore") - výměna bloku motoru, pístů a dalších věcí s tím zřejmě souvisejících, co slovník nezná.
Provedeno v autorizovaném servisu Toyota. Než přešlo auto do mých rukou, najelo lehce přes 6000km. Během mojí nedělní cca 200km projížďky se nezdálo, že by bylo něco v nepořádku, tak jen doufám, že majitel pouze došel k názoru, že nový auto by bylo lepší a proto tohle prodal. Jestli v těch papírech správně čtu, cena za loňskou opravu byla 653 euro a za tu letošní 1761 euro.
Naposledy upravil(a) Jiří Stejskal dne úte 09.05.2006, 23:11, celkem upraveno 1 x.
koldaf
Člen Týmu

Příspěvek od koldaf »

1.6 VVT-i nema rozvodovy remen, ale retez, takze jej neni trba menit.
Stejne z predchazejicich oprav lze predpokladat, ze mas vse nove... Mas vlastne novy motor, takze auto teprve zajizdis. Myslim ze se doporucuje prvnich 15.000km motor setrit.
Potvrzuji nejvhodnejsi provozni otacky nad 2300ot/min a preji Ti at Ti corollka slape jako hodinky.
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

koldaf píše:1.6 VVT-i nema rozvodovy remen, ale retez, takze jej neni trba menit.
Stejne z predchazejicich oprav lze predpokladat, ze mas vse nove... Mas vlastne novy motor, takze auto teprve zajizdis. Myslim ze se doporucuje prvnich 15.000km motor setrit.
Potvrzuji nejvhodnejsi provozni otacky nad 2300ot/min a preji Ti at Ti corollka slape jako hodinky.
aj som si myslel ci nahodou uz nema bezudrzbovy remen. E12 ho totiz uz ma. a pripajam sa k nazoru: jiri, mas omladene auto, tak si to uzi a vidis ze nemusis nic vymienat ani platit velke prachy
Jiří Stejskal
Řidič

Pánové, díky za rady a povzbuzení. vlastně jsem se na to pořád díval způsobem "je to opravovaný, to bude nějakej krám."
A vlastně blok motoru je novej (teď jen nevím, jestli jsou jeho součástí i rozvody nebo jsou tam ty původní), písty nový, předpokládám, že i olej se při tom vyměnil... On mi tam vlastně předchozí majitel v lednu nastrkal nový díly za dobrých 50 000Kč :)

Zatím autí jen stojí před barákem, ale příští týden snad konečně vyřídím věci ohledně přihlášení a jak to bude mít značky, začne se drandit :)
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

no vidis. treba myslet pozitivne a vsetko bude fajn. budes spokojny podla mna...
Odpovědět

Zpět na „Corolla“