Špek - při dobržďování pod 5 km/h vibruje brzdový pedál.. ?!

vše ohledně modelové řady Avensis
Xbass
Člen Týmu

Špek - při dobržďování pod 5 km/h vibruje brzdový pedál.. ?!

Příspěvek od Xbass »

Trápím se s Avensisem rv 1997 - 1.6i - při lehkém dobržďování pod 5 km/h vibruje brzdový pedál způsobený ABSkem - na palubce nic nesvítí - při vyšší rychlosti se tento jev nevyskytuje - ABS funguje normálně...... něco podobného jsme řešil i na Peugeot 406 - tam svítila kontrolka - byl vadný jeden snímač otáček......... neřešil či se nesetkal někdo s tímto jevem....?!
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

...já bych odpojil snímač. Stejně tam to ABSko akorát tak prodlužuje brzdnou dráhu. Mám ještě podobně starou Carinu a od té doby co mi uhnil (káblík?) snímač a nefunguje ABS, jsem si při dobržďování jistější... Na náledí toto jednoduché ABS dokáže prodloužit brzdnou dráhu i o několik metrů. V zoufalých situacích jsem se naučil rychle vypnout zapalování. Dojíždím totíž denně na jednu světelnou křižovatku z kopce, kde je náledí v zimě téměř pořád - Hrušovský most ve směru od Bohumína...
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
Elcar
Navigátor

Re: Špek - při dobržďování pod 5 km/h vibruje brzdový pedál.

Příspěvek od Elcar »

Xbass píše:Trápím se s Avensisem rv 1997 - 1.6i - při lehkém dobržďování pod 5 km/h vibruje brzdový pedál způsobený ABSkem - na palubce nic nesvítí - při vyšší rychlosti se tento jev nevyskytuje - ABS funguje normálně...... něco podobného jsme řešil i na Peugeot 406 - tam svítila kontrolka - byl vadný jeden snímač otáček......... neřešil či se nesetkal někdo s tímto jevem....?!
Pozri sukr. správy
Toyota Avensis Combi T25,2.0D4-d, 85kw
Radus2,0Gti
Věčnej rejpal

Příspěvek od Radus2,0Gti »

ABS neodpojuj, to udělá jenom idiot. Pokud máš system s ABS a odpojíš ho, je to horší než auto bez ABS a to, že někdo toto napíše, značí jenom to, že tomu moc nehoví. Jinak mohou to být kotouče mírná ovalita, nebo ti prostě jenom blbne servomotor ABS.
RAV4 D-CAT
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Radus2,0Gti píše: ...pokud máš system s ABS a odpojíš ho, je to horší než auto bez ABS a to, že někdo toto napíše, značí jenom to, že tomu moc nehoví...
Mohl bys prosím vysvětlit......?
Podle mě, když ŘJ ABS zjistí, že je něco odpojené a nemůže normálně fungovat, začnou se brzdy chovat jako standardní brzdy. Zkus si jenom představit situaci, že to někde přestane fungovat samo od sebe (což doufám nepopřeš, že je možné) a najednou by ti auto přestalo brzdit nebo se chovalo silně nestandardně. Proti tomu by aférka se zasekávajícími se (údajně) plynovými pedály byl jen slabý čajíček :)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

kar202 píše:...já bych odpojil snímač. Stejně tam to ABSko akorát tak prodlužuje brzdnou dráhu. Mám ještě podobně starou Carinu a od té doby co mi uhnil (káblík?) snímač a nefunguje ABS, jsem si při dobržďování jistější... Na náledí toto jednoduché ABS dokáže prodloužit brzdnou dráhu i o několik metrů. V zoufalých situacích jsem se naučil rychle vypnout zapalování. Dojíždím totíž denně na jednu světelnou křižovatku z kopce, kde je náledí v zimě téměř pořád - Hrušovský most ve směru od Bohumína...
Nezlobte se na mě, ale tohle je příspěvek plný nebezpečných informací. Doporučuji vám prostudovat si funkci ABS a pořádně se zamyslet. Ano ABS způsobuje delší brzdnou dráhu oproti nonABS systému. Jenže pouze v absolutně ideálních podmínkách! A takových případů je naprosté minimum. Navíc nonABS systému lehce zapříčiní smyk z důvodu zablokovaných kol a tím může napáchat mnohem více škody, než při přímém střetu.

A sám za sebe budu mít radši delší brzdnou dráhu, ale možnost změny směru.
V zoufalých situacích jsem se naučil rychle vypnout zapalování.
Vypnout zapalování? Z jakého důvodu?
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

telleke píše: ...jenže pouze v absolutně ideálních podmínkách...
Ano, typické ideální podmínky, jako je kluzko nebo náledí :D

Nechci zpochybňovat systém ABS jako takový, ale jeho slutečný význam by měl být v případě, že každé kolo jede po jiné kvalitě povrchu, kdy se také každé kolo přibrzdí dle aktuálních podmínek. Pak samozřejmě pro nezkušené řidiče, kteří i na kluzkém povrchu zmáčknou brzdu jako na suchu a pak se diví, že auto nezatáčí.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Doplním že ideální podmínky jsou suchá, nekluzká silnice a naprosto přímý směr. V našich končinách prakticky nemožné.
Radus2,0Gti
Věčnej rejpal

Příspěvek od Radus2,0Gti »

Jimmi píše:
Radus2,0Gti píše: ...pokud máš system s ABS a odpojíš ho, je to horší než auto bez ABS a to, že někdo toto napíše, značí jenom to, že tomu moc nehoví...
Mohl bys prosím vysvětlit......?
Podle mě, když ŘJ ABS zjistí, že je něco odpojené a nemůže normálně fungovat, začnou se brzdy chovat jako standardní brzdy. Zkus si jenom představit situaci, že to někde přestane fungovat samo od sebe (což doufám nepopřeš, že je možné) a najednou by ti auto přestalo brzdit nebo se chovalo silně nestandardně. Proti tomu by aférka se zasekávajícími se (údajně) plynovými pedály byl jen slabý čajíček :)
Tak a teď mi ukaž, kde jsem napsal, že to nebude brzdit????
Co se týká těchto brzd, brzdy jsou konstruovány tak, aby klidně došlo ke smyku kola, kterému zamezí ABS, třeba na zadní nápravě. Pokud tam má ABS být a není tak omezovač brzd, dojde u zadní nápravy ke smyku kola a kolo které smykuje nezabíra a nebrzdí. Už je to dost polopatické. Nechtěl jsem se takto rozepisovat, ale když to jinak nejde. O tom, že se může seknout servo motor ABS atd. je asi jiná debata.
RAV4 D-CAT
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Souhlas. Všechna auta s ABS mají velice účinné a agresivní brzdy. Díky tomu může docházet velmi často k zablokování kol, kterému ale zabrání ABS. Proto bych se připojil k názoru, že pokud je vozidlo vybavené systémem ABS, měl by tento být plně funkční, protože se s ním v konstrukci brzd počítá.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

telleke píše:
kar202 píše:...já bych odpojil snímač. Stejně tam to ABSko akorát tak prodlužuje brzdnou dráhu. Mám ještě podobně starou Carinu a od té doby co mi uhnil (káblík?) snímač a nefunguje ABS, jsem si při dobržďování jistější... Na náledí toto jednoduché ABS dokáže prodloužit brzdnou dráhu i o několik metrů. V zoufalých situacích jsem se naučil rychle vypnout zapalování. Dojíždím totíž denně na jednu světelnou křižovatku z kopce, kde je náledí v zimě téměř pořád - Hrušovský most ve směru od Bohumína...
Nezlobte se na mě, ale tohle je příspěvek plný nebezpečných informací. Doporučuji vám prostudovat si funkci ABS a pořádně se zamyslet. Ano ABS způsobuje delší brzdnou dráhu oproti nonABS systému. Jenže pouze v absolutně ideálních podmínkách! A takových případů je naprosté minimum. Navíc nonABS systému lehce zapříčiní smyk z důvodu zablokovaných kol a tím může napáchat mnohem více škody, než při přímém střetu.

A sám za sebe budu mít radši delší brzdnou dráhu, ale možnost změny směru.
V zoufalých situacích jsem se naučil rychle vypnout zapalování.
Vypnout zapalování? Z jakého důvodu?
....važený já to nepotřebuji dodatečně studovat, učil jsem se to ve škole asi na rozdíl od tebe. Trvám na tom, že v mém příspěvku není žádný blábol. To aby ses nedostal do smyku lze samozřejmě snadno ošetřit nohou. V uvedeném voze je starý typ dvoukanálového ABS, jezdit bez něj považuji za bezpečnější .... samozřejmě se základnímy znalostmi bezpečné jízdy, které se učí v autoškole. Jestliže mi nějaký systém dokáže v kritické situaci prodloužit brzdnou dráhu až o několik metrů!!, osobně jej považuji za nebezpečný. A na otázku "proč vypnout zapalování"? Jednoduchá odpověď ..... nedošlo ti to? No přece se vyřadí ono ABS .... a ty nenajebeš do auta před tebou, nebo nevjedeš do křižovatky na červenou.... Situaci kterou jsem popsal lze běžně zaživat na zmiňovaném úseku, kde se jede z kopce (mostu) a dole pod ním je světelná křižovatka. Všichni tam brzdí, tím pádem je to v zimě uklouzané....osobně bych tam vyřadil v zimě semafory. Je tam denně havárka.
Naposledy upravil(a) kar202 dne pon 29.11.2010, 19:04, celkem upraveno 1 x.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Radus2,0Gti píše:ABS neodpojuj, to udělá jenom idiot. Pokud máš system s ABS a odpojíš ho, je to horší než auto bez ABS a to, že někdo toto napíše, značí jenom to, že tomu moc nehoví. Jinak mohou to být kotouče mírná ovalita, nebo ti prostě jenom blbne servomotor ABS.
.....pokud mi hodláš nadávat do idiotů, nestojíš za odpověď.
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

To že se někdo něco učí, neznamá, že tomu rozumí a chápe. Ano ABS může, opakuji MŮŽE, prodloužit brzdnou dráhu, nicméně při brždění zůstává zachována možnost manévrování. Osobně bych nechtěl potkat na silnici někoho, kdo radši bude jako blázen brzdit a k tomu vypínat zapalování, místo toho, aby se bezpečně vyhnul. Ovšem to chce trochu slušné reflexy a předvídavost. Notabene vypínání zapalování proto, abych vyřadil ABS považuji za totální zhovadilost hodnou nakopání do řiti a zabavení řidičáku. Proč? První je nebezpečí zamknutí volantu, druhé je kompletní vyřazení elektroniky v autě a to včetně světel, posilovače řízení a posilovače brzd. Celá tato tvá teorie má totiž několik "háčků". Pokud mám čas na to, abych reguloval brzdný účinek pedálem tak, aby se mi neblokovala kola a přitom ještě stačím nahmatat a vypnout zapalování tak, abych si nezamknul volant, mám i dost času na to vyhodnotit situaci a překážce se vyhnout!

Já se radši překážce snažím vyhnout a ne bezhlavě šlapat na brzdu a čekat jestli napálím nebo ne, případně k tomu vypínat zapalování.

HOWGH! Domluvil jsem. Nebudu dál pokračovat v této diskuzi, protože vím, že si to uživatel "kar202" nenechá vysvětlit.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

telleke píše:To že se někdo něco učí, neznamá, že tomu rozumí a chápe. Ano ABS může, opakuji MŮŽE, prodloužit brzdnou dráhu, nicméně při brždění zůstává zachována možnost manévrování. Osobně bych nechtěl potkat na silnici někoho, kdo radši bude jako blázen brzdit a k tomu vypínat zapalování, místo toho, aby se bezpečně vyhnul. Ovšem to chce trochu slušné reflexy a předvídavost. Notabene vypínání zapalování proto, abych vyřadil ABS považuji za totální zhovadilost hodnou nakopání do řiti a zabavení řidičáku. Proč? První je nebezpečí zamknutí volantu, druhé je kompletní vyřazení elektroniky v autě a to včetně světel, posilovače řízení a posilovače brzd. Celá tato tvá teorie má totiž několik "háčků". Pokud mám čas na to, abych reguloval brzdný účinek pedálem tak, aby se mi neblokovala kola a přitom ještě stačím nahmatat a vypnout zapalování tak, abych si nezamknul volant, mám i dost času na to vyhodnotit situaci a překážce se vyhnout!

Já se radši překážce snažím vyhnout a ne bezhlavě šlapat na brzdu a čekat jestli napálím nebo ne, případně k tomu vypínat zapalování.

HOWGH! Domluvil jsem. Nebudu dál pokračovat v této diskuzi, protože vím, že si to uživatel "kar202" nenechá vysvětlit.
....vidím, že jsi navíc cholerik. Možná bys měl dobrovolně odevzdat řidičák než si ublížíš. Obávám se, že navíc vidíš a čteš něco co nikdo nepronesl. Také doufám, že tě na cestě nepotkám. Přeji hezký den.
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Jsem naopak velmi klidný a vyrovnaný člověk. Nicméně jsem se naučil neztrácet zbytečně čas vyvracením polopravd, mýtů a omylů. Takže přeji příjemné cestování s vypnutým ABS 8)
Odpovědět

Zpět na „Avensis“