kontrolka teploty vody
- dedekmladek
- Člen Týmu
kontrolka teploty vody
Zdravím,
u mého AVE 1,6 81 kW (4A-FE) 05/2000 zůstane ručička teploměru vody při ohřátí vždy na polovině - auto normálně topí, větrák chladiče v kolonách normálně spíná. Zajímavé je, že i při vysokém zatížení (dlouhý kopec v italských horách, poskakování v letních pražských kolonách nikdy ručička nevystoupí k červenému poli, prostě výš jak nad polovinu nikdy nestoupá. Je to u těchto vozů normální, nebo je vadný "budík"? Vzhledem k tomu, že takhle jezdím 3 roky co auto mám a žádný náznak nedostatečného ohřátí kapaliny se neprojevuje, zatím jsem to neřešil. Navíc jsem jednou měl půjčenou stejně starou Corollu a u ní se teploměr projevoval úplně stejně.
Máte s tím někdo zkušenosti?
Díky,
Dědek.
u mého AVE 1,6 81 kW (4A-FE) 05/2000 zůstane ručička teploměru vody při ohřátí vždy na polovině - auto normálně topí, větrák chladiče v kolonách normálně spíná. Zajímavé je, že i při vysokém zatížení (dlouhý kopec v italských horách, poskakování v letních pražských kolonách nikdy ručička nevystoupí k červenému poli, prostě výš jak nad polovinu nikdy nestoupá. Je to u těchto vozů normální, nebo je vadný "budík"? Vzhledem k tomu, že takhle jezdím 3 roky co auto mám a žádný náznak nedostatečného ohřátí kapaliny se neprojevuje, zatím jsem to neřešil. Navíc jsem jednou měl půjčenou stejně starou Corollu a u ní se teploměr projevoval úplně stejně.
Díky,
Dědek.
Re: kontrolka teploty vody
Toy tě prostě zbytečnostmi neotravuje ..... půlka je OKdedekmladek píše:Zdravím,
Díky,
Dědek.
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
Mam trosku jinou zkusenost. A to ze u vetsiny aut se ta rafika pohybuje v rozmezi asi 3mm (mozna nejakych 5°C) dle toho jak spina termostat. U novych aut uz je to ale zridka.antoda píše:Já jsem nic jiného nezažil ani u favorita (pokud měl v pořádku spínač ventilátoru a termostat). Každopádně tento jev by měl být běžný u všech aut. A u všech se kterými jsem zatím jel také byl.
CarinaE Sedan '97 1,6 16V (78kW) prvni laska
Avensis Combi '07 1,8 16V (95kW) + MR2 '03 (103kW) soucasnost
Avensis Combi '07 1,8 16V (95kW) + MR2 '03 (103kW) soucasnost
- mrazik
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz jsem stal asi hodinu v kolone se spustenym motorem, zapnuta klima a venku teplota 26°C cekal jsem, jak se bude hybat rucicka teplomeru vody a ani se nehnula, pritom bylo slyset, jak spina ventilator na vyssi otacky. Je to normalni chovani a nic neni spatne. Ono ja se toyote nedivim, protoze lidi by zbytecne hystercili, kdyz by se blizila k cervenemu poli.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Honda Jazz 1.4 CVT
To dedekmladek:
Když jsem koupil první corollu E9 tak rafika byla po za hřátí asi 5mm pod červeným, říkal jsem si hold japončík to má prostě jinak
. Asi po roce bezproblémového provozu mě rafička při 35 st vedrech na dálnici začala stouopat do červeného pole - po rozebrání jsem jsem přišel na to že celou dobu se mi vůbec neotvíral termostat a do chaldiče proudila kapalina jen přes ty dvě malé dírky v něm. Po výměně termostatu byla vždy jen v polovině. Co z toho vyplývá?že Toyota má velice dobře udělané chlazení
. Tím náporem při jízdě to prostě v pohodě uchladila i skoro bez chladiče takže s fungujícím termostatem není problém ani v brutálních vedrech v koloně a do červeného to nepůjde.
Jinak když nastartuješ studený motor a necháš na volnoběh tak poznáš po nějaké době kdy bude již rafička v polovině malý velmi krátkodobý a velmi malý propad rafičky dolů (2-3 mm) tj. okamžik kdy otevře termostat a pustí se studená voda do motoru.
Když jsem koupil první corollu E9 tak rafika byla po za hřátí asi 5mm pod červeným, říkal jsem si hold japončík to má prostě jinak

Jinak když nastartuješ studený motor a necháš na volnoběh tak poznáš po nějaké době kdy bude již rafička v polovině malý velmi krátkodobý a velmi malý propad rafičky dolů (2-3 mm) tj. okamžik kdy otevře termostat a pustí se studená voda do motoru.

Avensis kombi 1,8 linea terra 98´
Corolla 1,3 E11 HB 97´social edition
Subaru Legacy kombi 2,5 GX 01´ 115 KW/223 Nm
před cca 14 dny jsem měnil chladící kapalinu tak jsem na to čučel a zároven zkoušel hadice od chladiče jestli se otevře nebo ne protože minule po výměně mi zůstal zaseknutý v poloze zavřeno (mám na to asi štěstí). Je ale pravda že zajízdy to vidět není... Jinak plynule se otevírá i u té 120tky principiálně fungujou všechny termostaty stejně (teploroztažná látka nějaký parafín nebo co), spíš možná záleží kde je čidlo teploty
Avensis kombi 1,8 linea terra 98´
- lake-bodom
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Hoj,
také přidám můj postřeh. U Corolly E12 i Avensise T22 to je naprosto totožné, co zde všichni popisujete:
- ručika vyleze do poloviny a pak nic, ani v těch nejvyšších vedrech);
- u Corolly E9, kterou jsem měl před cca 5 lety jsem jednou trochu víc chvátal a tam po nějaké době začala ručika stoupat nad polovinu (no trochu víc nad polovinu
).
Takže ručička se umí pohybovat i nad polovinou
.
také přidám můj postřeh. U Corolly E12 i Avensise T22 to je naprosto totožné, co zde všichni popisujete:
- ručika vyleze do poloviny a pak nic, ani v těch nejvyšších vedrech);
- u Corolly E9, kterou jsem měl před cca 5 lety jsem jednou trochu víc chvátal a tam po nějaké době začala ručika stoupat nad polovinu (no trochu víc nad polovinu

Takže ručička se umí pohybovat i nad polovinou

Corolla Verso I, 1.8, 8,2l/100km
Mitsubishi Grandis, 2.4, 5l/50km
ex: Auris, 1.6 Dual VVTi, 7l/100km
ex: Seat Ibiza, 1.4 MPi, 5-6l/100km
ex: Avensis 2.0D-4D, 6l/100km
ex: Avensis, 1.6 16V, 8l/100km
ex: Corolla, 1.3 12V 5,5l/100km
Mitsubishi Grandis, 2.4, 5l/50km
ex: Auris, 1.6 Dual VVTi, 7l/100km
ex: Seat Ibiza, 1.4 MPi, 5-6l/100km
ex: Avensis 2.0D-4D, 6l/100km