Pánové mám takovou menší prosbu na majitele Yarise I s motorem 1.3, případně 1.0. Potřebuju zjistit, jak vám Yaris dobíjí. Zdá se mi, že ten můj nějak zaostává v dobíjení.
Mohl by někdo změřit kolik voltů se objeví na baterce při nastartovaném motoru a při přidání otáček? Stačí vám k tomu obyčejný multimetr který píchnete na + a - baterky a odečtete hodnotu a displeji. Mnohokrát děkuji.
Eidt: Případně pokud máte někdo příručku Jak na to, tak by tam mohla být uvedena hodnota napětí, které má alternátor dávat.
Dobíjení Yaris 1.3
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Dobíjení Yaris 1.3
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Re: Dobíjení Yaris 1.3
Zatím jen tak z hlavy (kdyžtak to můžu doma změřit) - mělo by to být zhruba okolo 14 Voltů (řekněme od 13.5 Voltu do 14.5 Voltu by to asi mohlo být OK).telleke píše:Pánové mám takovou menší prosbu na majitele Yarise I s motorem 1.3, případně 1.0. Potřebuju zjistit, jak vám Yaris dobíjí. Zdá se mi, že ten můj nějak zaostává v dobíjení.
Mohl by někdo změřit kolik voltů se objeví na baterce při nastartovaném motoru a při přidání otáček? Stačí vám k tomu obyčejný multimetr který píchnete na + a - baterky a odečtete hodnotu a displeji. Mnohokrát děkuji.
Eidt: Případně pokud máte někdo příručku Jak na to, tak by tam mohla být uvedena hodnota napětí, které má alternátor dávat.
Kdyby to bylo výrazně míň (při běžícím motoru pod 12.5 až 13 V), akumulátor by se nedobíjel, ale to bys asi už za krátký čas poznal.
A kdyby to naopak bylo o dost víc (baj voko 15 nebo 16 Voltů apod.), tak už hrozí přebíjení akumulátoru, a to by znamenalo jeho postupné vyvaření a dramatické zkracování jeho životnosti.
Jinak čerstvě nabitý šestičlánek (běžná tzv. 12 V autobaterie) by měl mít napětí naprázdno (bez nabíjení, tedy při vypnutéím motoru a se zhasnutými světly apod.) cca mezi 12. 5 až téměř 13 Volty. Těch 13 V spíš asi jen chvíli po vypnutí motoru (dobíjení).
Večer bych Ti to kdyžtak mohl změřit, pokud to do té doby neudělá někdo jiný...
Toyota Yaris 1.0 VVT-i Dream (2010), v záběhu, dle BC spotřeba N95 zatím cca 3.7 l/100km
2 telleke
dle servisního manuálu má být při 2000 otáčkách napětí na baterce 13,2 až 14,8 V (nezapomeň vypnout ostatní spotřebiče - světla....)
dle servisního manuálu má být při 2000 otáčkách napětí na baterce 13,2 až 14,8 V (nezapomeň vypnout ostatní spotřebiče - světla....)
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
To telleke:
Tak jsem Ti to změřil (Yaris 1.0, r.v. 2010):
Napětí "naprázdno" při vypnutém motoru (a tedy bez dobíjení akumulátoru) = 12.9 V
Napětí na svorkách při dobíjení (při motoru běžícím na volnoběh) = 14.5 V¨
Měřeno analogovým voltmetrem na rozsahu 30 V, takže je to jenom na jedno desetinné místo.
Tak jsem Ti to změřil (Yaris 1.0, r.v. 2010):
Napětí "naprázdno" při vypnutém motoru (a tedy bez dobíjení akumulátoru) = 12.9 V
Napětí na svorkách při dobíjení (při motoru běžícím na volnoběh) = 14.5 V¨
Měřeno analogovým voltmetrem na rozsahu 30 V, takže je to jenom na jedno desetinné místo.
Toyota Yaris 1.0 VVT-i Dream (2010), v záběhu, dle BC spotřeba N95 zatím cca 3.7 l/100km
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info. Vidím, že nový Yaris dobíjí trochu víc než ty starší. Naměřil jsem 13,8V při běhu. Podle servisního manuálu by to mělo být v pořádku, ale radši bych, kdyby někdo zkusil změřit první generaci Yarise. Bohužel nemám v okolí nikoho s Yarisem.
Radši jsem vyměnil baterii. Původně jsem měl BOSCH 60Ah a i když se podle zeleného oka tvářila jako dobrá, tak už to má asi za sebou. Po cca 3 týdnech pravidelného ježdění do práce (50km) se vytřískala a ranní starty se nesly v duchu neskutečného "tahání". Nasadil jsem novou Vartu Blue Dynamic 60Ah a hned je to o něčem jiném
Tak uvidíme, jestli to bylo jenom baterkou a nebo jestli Jarýsek dobíjí málo.
Jinak pokud by někdo potřeboval novou baterii, tak mohu doporučit tento obchod http://www.varta-autobaterie.cz/ . Mají vynikající ceny, rychlé dodání a komunikace je taky velmi dobrá.
Radši jsem vyměnil baterii. Původně jsem měl BOSCH 60Ah a i když se podle zeleného oka tvářila jako dobrá, tak už to má asi za sebou. Po cca 3 týdnech pravidelného ježdění do práce (50km) se vytřískala a ranní starty se nesly v duchu neskutečného "tahání". Nasadil jsem novou Vartu Blue Dynamic 60Ah a hned je to o něčem jiném

Jinak pokud by někdo potřeboval novou baterii, tak mohu doporučit tento obchod http://www.varta-autobaterie.cz/ . Mají vynikající ceny, rychlé dodání a komunikace je taky velmi dobrá.
baterka..
A není ta baterka moc? Já mám na Yariskovi 42Ah. Bohatě to stačí a zbytečně nepřetěžuji altík. Je pravda, že baterie v dobrém stavu při častém ježdění a hodně drncání nechávám v autě maximálně 6 let. Těch deset let u Telekeho (z Toloko) jarise bych bral již jako hodně velkou krizi.
Back in Czech.
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Podařilo se mi zjistit, že baterka byla v autě od roku 2004, kdy byla vyměněná v rámci Toyota Optifit. Takže má něco málo přes 6 let a tudíž by se dalo odhadovat, že bude v řiti. Altík dává jak má, jak napětí, tak proud, kostra je taky dobrá. Asi to opravdu byla umírající baterie....uvidíme za měsíc, případně v zimě. Díky všem poradcům