saab píše:Tak spotřební díly se samozřejmě na tom měnily v rámci pravidelné údržby. Jinak turbo je prý původní (podle mě na tom museli určitě dělat nějaký lehký repas ložisek, ale kdo ví), těsnění pod hlavou měnil 3x a v těch 200t majlích neměnil spojku, ale převodovku
Já se Saaby jezdil a 300t km není problém (víc jsem neměl tu čest).
Jinak je pravda, že od 90. let jde kvalita všech aut do kopru, třeba i Saab měl problémy kdy GM začal šetřit a měli podobný průser jako Toyota s prvními VVTi (blbě řešenou konstrukci s olejem díky čemuž došlo až k prohnutí bloku motoru a to klidně i po 60t km). Pro "normální" turbomotory nejsou statisíce km problém, teda pokud tam někdo nepohnojí něco na konstrukci, ale to je pak jedno jestli jde o atmosféru, turbobenzín nebo diesel.
Jak spolehlivé budou malé turbomotory a navíc ještě s přímým vstřikem ukáže až čas.
Jinak mě docela překvapilo, že Toyota se počínaje Avensisem T27 vybodla na přímý vstřik benzínu (2.4 nenabízí a z 2.0 přímý vstřik "vyhodila") - prý je to zbytečně složité a nepřináší to žádnou velkou úsporu, která se navíc dá dosáhnout jinými úpravami (viz Valvematic), s čímž vcelku souhlasím

Prave preto som skoncil pri hladkom benale od TTT, proste bez turba a priameho vstreku sa menej bojim a lepsie spim.
FSI od VW mala odjakziva problemy - len sa to nesmelo hovorit nahlas. Studene starty pri nizkej teplote a kolisanie otacok do 2000 ot/min (1,6 FSI a 1,4 TSI), slabe mazanie 1,8 TSI (160 PS), citlivost na palivo - de facto vsetky FSI, problemy s rozvodmi 1,6 FSI, 2,0 FSI, magneticka spojka 1,4 TSI (od 140 PS), prve zapeky s turbami 1,4 TSI (vsetky), zranie oleja a dosrate katalyzatory - 1,4 MPI (vsetky verzie, okrem poslednej 80PS) 1,2 HTP - to je na dlhsie.
Najspolahlivejsi je bohuzial stale stary 1,6 MPI - 102 PS - velmi malo problemov u VW a Audi. Seat si to vraj "vyzral" a od nich bol lepsi 1,6 77kW.
(zdroj internet, motortalk, casaky a pod.)
Este musim spomenut, ze vysnivane BMW znizilo zaruku na vstreky, pozor nie len na diesel
Ovsem nieco za nieco, myslim, ze BMW ma TOP motory v pomere vykon/spotreba. Ten zvysok auta je ale pre mna uplne nepritazlivy.