1.8 VVT-i výrobní vada motoru

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Vrabčák
Člen Týmu

vvti

Příspěvek od Vrabčák »

Ještě dodám,že ovalita,která se dostaví někde kolem 90000 je z duvodu zapečených kroužku,takže má píst ve válci špatné vedení a naklápí se v něm.A to by nevydržel žádný motor na světě.Bez kvalitního oleje,včasné výměny to prostě nejde.
Martin Vrabec
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

jurakavan píše:Nechtěl jsem tu nic nacpat, jen jsem ukazal na další postoj k tomuto problému, 1000 lidí 1000 názorů a zkušeností, stop strašení lidí ...... :D
On i ten clanek je celkem stary , snad z roku 2004

Vrabčák: Trochu souhlasim , ale stejne proste nepochopim ze treba muj moturek 4AFE co vsechno zazil porad po 250tis. km nesezere ani kapku oleje i kdyz mu davam sakra na frak, vymene intervali oleje 10tis. km dodrzujeme u vsech toyot a nikomu to nevadi - proc to nejde u novych ? chyba toyoty

tady to opravdu jen olejem neni - to byvalo u tech starsich motoru ale tam to tak nejak vydrzelo 200tis. , 3SGE a pod. , vsak 3SGE ma taky horsi chlazeni a olej prepaluje ale vydrzi mnohem vic, sezere si sice klidne litr na tisic km ale ne vsechen olej behem par km a nema ovalne valce ze se kejklaj jak stary zuby , jen pridrenou kliku , staci udelat vybrus a nemusi se menit posahany polomotor

to ze lide nekontroluji olej je jedna vec , nachylnost motoru druha a to ze ceske servisy stoji za ... je dalsi a to vsechno prispiva k tomu ze to jde do haje :D
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
aczasa
Věčnej rejpal

olej

Příspěvek od aczasa »

To je kua deprese.... :-)
Ale zase světlo na konci tunelu je třeba 2.0 VVT-i 1AZ-FE. Naprosto super motor, serou se jen katík, lambdy a ... a vlastně to je všechno. Mám tam najeto 220 tisíc a motor jako nový, olej nežere, kliku nezadírá, třeba vydrží i 500tisíc. :-) Neviděl bych to tak špatně jako u motorů ZZ.
Back in Czech.
Tequilla
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: vvti

Příspěvek od Tequilla »

Vrabčák píše:Celý a jediný problém je ve snaze automobilek se co nejvíc zalíbit zákazníkum a za každou cenu zvyšovat výměnné intervaly oleju a tím pádem i drahému servisu.A po záruce je jim to jedno,co se s motorem děje.Málokterý servisní technik dokáže přesvědčit majitele vozu jakékoli značky,aby měnil olej raději dřív.A u motoru Toyoty vvti je to optimálně 10 až 12000km at se to někomu líbí,nebo ne.On je to konstrukčně špičkový motor,jen potřebuje své.V podstatě je na tom nejlíp motor 2,0 a 2,4 který ma dobře vyřešený mazací systém a spousty padlých motoru mají na svědomí jen a pouze jejich majitelé s neochotou občas juknout na měrku oleje.Třeba těsně před výměnou.Pak se začne olej vlivem malého množství přepalovat tak,že nánosy karbonu jsou jak ve škodě120.Takže žádná ovalita,první padnou prostě na klice.Zajímavé je,že třeba v německu,kde na včasnou výměnu oleje mají majitelé morálku,nebo ho ztrátou záruky prodejce donutí, s tím problém není.Horší je na tom 1,6 a 1,8,ale i tam se tomu dá do určitých km předejít.
Sorry, ale není to vůbec o neochotě majitelů koukat na měrku oleje. Když už problém nastane, tak ten olej vyletí pryč po pár kilometrech a pokud má auto ještě katalyzátor, tak zaručeně nic neucítíš ani nepoznáš. Hladinu oleje nesleduje žádná kontrolka. To, že jsi ještě motor s ovalitou válců asi ještě neviděl neznamená, že to není prostě největší slabina těchto ZZ motorů. Spálené pístní kroužky jsou kvůli nedostatečným mazacím kanálkům, které se u prvotních modelů rády ucpaly. Byla to jedna z prvních věcí (ale zdaleka ne poslední), kterou měnili v designu motoru, když ve světe začaly přibývat zadrřené motory.
Toyota Yaris 1.0, 1. gen. alias Pracant...prodáno do Jižních Čech, RIP :(
Toyota MR2 Mark III alias Mrcha
Toyota FJ Cruiser alias Můj sen :)
http://mr2.tequilla.cz
Peugeot 307 SW alias Pracovní realita ze žabožroutova
Vrabčák
Člen Týmu

Příspěvek od Vrabčák »

Vžyt jsem to psal.Zapečené kroužky.Ty zpusobují ovalitu.Jenže tu zpusobuje přepálený ne zavčasu měněný olej,nebo ježdění na spodní hranici měrky,kdy už chybí motoru třeba litr.A to už je sakra znát.Proto je u vyměněných motoru zvednutá hladina.Jasně řešení upravy pístu tu je,to je stará závodní klasika.Na to to nemusíš posílat do Toyoty.Od začátku je problém,že když začaly mít první auta potíže,tak než se přišlo na to,že motory vvti jsou jaksi citlivější,bylo pozdě.Pravda je,že to všechno je zvyk majitelu ze starších Toyot.Motory,které dřív najely 400000 a víc tisíc km se už zkrátka nedělají.Viděl jsem Toyoty se zarezlými zámky kapot,protože nebylo proč je otevírat.Taky se ale podívej na ty dnešní výkony,kroutící momenty a proti tomu váhu aut.To chce trošku jinou péči a ne 15000 výměna oleje,kdyby to ubylo,dolít a hotovo a pak davaj plný kotel Praha- Brno.To že už mizí moc oleje je špatně,ale on už majitelum ubýval dřív,jen málo a nikdo to neřešil.Bloku jsem viděl mraky a ovalita do pěti stovek není nic.Dá se to řešit.Tu měla vetšina aut s tímhle problémem kolem 120000km.
Martin Vrabec
Vrabčák
Člen Týmu

Příspěvek od Vrabčák »

Ale pravdu má Pavo.Motory 4A,nebo 4E jsou špička.Stejně jako staré dvoulitry.Jenže dnes zákazníci chtějí aby jel model ještě víc,než ten předtím,s 10ti airbagy,náloží elektroniky,všech možných blbostí,takže pak chudák ten motor ,ještě k tomu udušený na emisích.Ale to by mohli vyprávět u všech značek.A myslím,že Toyota z toho ještě vychází hodně dobře.
Martin Vrabec
Filif
Navigátor

Příspěvek od Filif »

Já bych se chtěl zeptat, jak moc to ten olej sežere? Když bude po horní rysku, dokáže ujet třeba 500 km, než se dostane pod tu spodní, anebo tak že se zadře? Nebo tohle hrozí třeba i po ujetí 50 km? To by bylo teda dost šílený.

V tomhle vlákně někdo na začátku psal, že pokud se motor netočí nad 4000 otáček, tak je to prý v klidu (teda za předpokladu, že to takhle netočil žádný z předchozích majitelů auta). Co je na tom pravdy, je to možný, anebo je to nesmysl. Jak jsem pochopil, tak jde taky o to, že se při vyšších otáčkách přepaluje olej a pak další problémy. Jsem to tady přečet asi třikrát a už mi z toho jde hlava kolem...
Haky
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haky »

Filif: To by teda bylo dost špatný, pokud bys musel jezdit jen do 4000rpm. Třeba u Celicy bych to nevydržel. Jinak mě se motor zadřel při 90.000 Km a nebylo to okamžitě, ale motor ten olej sežral postupně, jen jsem ho zapomněl ke konci kontrolovat a často ho vytáčel.

Jinak jsem už na 145.000 Km ( 55.000 Km od výměny polomotoru ) a motor šlape jako hodinky, mezi výměnama (10.000km) nesežere ani kapku oleje, pořád jsem na horní čáře. A to jezdím hodně svižně a skoro každý den vytáčím do maximálních otáček. Samozřejmě až po zahřátí oleje.
Toyota Auris 1.6 rok 2013 ...... http://www.sportovnivozy.cz
Toyota Celica 7gen 1.8 VVTi rok 2000 (měl jsem 2006 až 2013)
Filif
Navigátor

Příspěvek od Filif »

Haky píše:Jinak mě se motor zadřel při 90.000 Km a nebylo to okamžitě, ale motor ten olej sežral postupně, jen jsem ho zapomněl ke konci kontrolovat a často ho vytáčel.
Jinak jsem už na 145.000 Km ( 55.000 Km od výměny polomotoru )
Takže předpokládám, že než motor sežere olej, tak to trvá aspoň těch 500 km? To abych olej kontroloval snad před každou jízdou a ještě i po ní. Ono to totiž z některých příspěvků vypadá, jako by ten olej byl motorem sežrán snad během pěti kilometrů. To se benzín pěkne prodraží, když se připočítá ještě cena oleje:-) A ten polomotor, to je nový nebo ten repas?
Tequilla
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tequilla »

Filif píše:Takže předpokládám, že než motor sežere olej, tak to trvá aspoň těch 500 km? To abych olej kontroloval snad před každou jízdou a ještě i po ní. Ono to totiž z některých příspěvků vypadá, jako by ten olej byl motorem sežrán snad během pěti kilometrů. To se benzín pěkne prodraží, když se připočítá ještě cena oleje:-) A ten polomotor, to je nový nebo ten repas?
První motor odešel 2000km po servisní prohlídce s tím, že olej jsem zkontroloval nějakých 250km před jeho zaklepáním. Druhý motor teď žere 3l / 1000 km, což znamená, že dávám za olej téměř víc jako za benzín :D. Po nějakých 200-300km prostě doleju jeden litřík oleje.
Toyota Yaris 1.0, 1. gen. alias Pracant...prodáno do Jižních Čech, RIP :(
Toyota MR2 Mark III alias Mrcha
Toyota FJ Cruiser alias Můj sen :)
http://mr2.tequilla.cz
Peugeot 307 SW alias Pracovní realita ze žabožroutova
Filif
Navigátor

Příspěvek od Filif »

Tequilla píše:První motor odešel 2000km po servisní prohlídce s tím, že olej jsem zkontroloval nějakých 250km před jeho zaklepáním. Druhý motor teď žere 3l / 1000 km, což znamená, že dávám za olej téměř víc jako za benzín :D. Po nějakých 200-300km prostě doleju jeden litřík oleje.
Hm, tak to není zrovna slibná prognóza:-(
Haky
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haky »

Filif: No já před tím olej nekontroloval nějakých 5000km :oops: Takže bohužel nedokážu říct jestli to bylo po 2000 nebo 500km co ho to sežralo :?

A polomotor mám ten repasovanej. Doufam že mě přežije :)
Toyota Auris 1.6 rok 2013 ...... http://www.sportovnivozy.cz
Toyota Celica 7gen 1.8 VVTi rok 2000 (měl jsem 2006 až 2013)
lake-bodom
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lake-bodom »

Mně ho měnili až teď ve 170 000km, takže bych řekl rekord :lol: . Zajímavý že ho měnili i s vačkama a VVTi členem. Teď po 3 000km olej pořád na max a krásně čistý (narozdíl od nafty, co jsem měl předtím).

Měl bych k majitelům 1ZZ-FE dotaz. Při normální jízdě při 50km/h motor točí cca 1500ot(možná i méně), není to málo? Nevadí mu to?
Je pravda, že mám automatickou předovku (ještě HDM) a tudíž i menič momentu, ale že by to až tak pomáhalo? :)
Corolla Verso I, 1.8, 8,2l/100km
Mitsubishi Grandis, 2.4, 5l/50km
ex: Auris, 1.6 Dual VVTi, 7l/100km
ex: Seat Ibiza, 1.4 MPi, 5-6l/100km
ex: Avensis 2.0D-4D, 6l/100km
ex: Avensis, 1.6 16V, 8l/100km
ex: Corolla, 1.3 12V 5,5l/100km
jurakavan
Člen Týmu

Příspěvek od jurakavan »

Haky píše:Filif: To by teda bylo dost špatný, pokud bys musel jezdit jen do 4000rpm. Třeba u Celicy bych to nevydržel.
Jo tak u Celici je to jasný , ale ja s Avikem normálně točím 3000 a řadím, ten motor 1.8 to krásně pobere i v kopci, nad 3 to točím jen při předjíždění.
jurakavan
Člen Týmu

Příspěvek od jurakavan »

Filif píše:
Tequilla píše:První motor odešel 2000km po servisní prohlídce s tím, že olej jsem zkontroloval nějakých 250km před jeho zaklepáním. Druhý motor teď žere 3l / 1000 km, což znamená, že dávám za olej téměř víc jako za benzín :D. Po nějakých 200-300km prostě doleju jeden litřík oleje.
Hm, tak to není zrovna slibná prognóza:-(
Hele nebude lepší , kdyby jsme to začli rovnou ředit do benálu? jako u dvoutaktu , co ?? :lol:
Odpovědět

Zpět na „Avensis“