Ako funguje automatická klimatizácia ?
Ako funguje automatická klimatizácia ?
Mám možno pre niekoho hlúpu otázku: mám vyhliadnutú Avensis s dvojzónovou aut. klímou. Bol som auto otestovať a klímu som zapol do režimu Auto. Nechladila, napriek horúčave, až keď som ju ručne zapol tlačítkom AC. Je to normálne správanie? Som zvyknutý z iných značiek, že v Auto režime sa samotná klíma zapne a vypne podľa želanej teploty a teploty vzduchu v kabíne sama. Prosto automat - v zime hreje v lete chladí. Pozeral som do manuálu, ale nie je to tam jasne popísané a majiteľ auta je žena, ktorá mi tiež nepomohla.
Vďaka za odpoveď.
Vďaka za odpoveď.
- hanz
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
v toyote mas tlacitko auto, vtedy kompresor klimy nejde a ventilacia sa snazi udrzovat nastavenu teplotu bez klimy (tj spotreba je nizsia) - tento rezim zodpoveda rezimu eco u VW myslim.
ked zapnes tlacitko A/C pustis klimatizaciu a auto potom aj chladi
ked zapnes tlacitko A/C pustis klimatizaciu a auto potom aj chladi

ex avensis T25 2AD-FTV 2008
ex avensis T25 2AD-FTV 2006
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
myslim ze automaticka klima, ked ju napr. zapnes a v aute je 35 stupnov, ty mas nastavenych 25, tak tam pusti co najchladnejsi vzduch (ajme tomu 17), aby rychlo zrazila teplotu na pozadovanych 25, narozdiel od manualu, kde ked nastavis 25, tak ide z klimy 25 stupnovy vzduch (teoreticky teda nikdy nedosiahnes teplotu 25 stupnov
)
tolko ale len moje pozorvanie
urcite su tu vacsi odbornici

tolko ale len moje pozorvanie

- Clown Pennywise
- Člen Týmu
Ale to by zase znamenalo, ze v zime, kdy je nastavena teplota v aute treba 22, by klima nejela vubec a to se mi nezda, protoze napr. odmlzeni skel s klimou funguje kdykoli. Tedy alespon mne ano.jelinek4 píše:ja ešte doplním keď je zapnutá A/C a teplota v kabine dosiahne nastavenu teplotu riadiaca jednotka odpája kompresor aj napriek tomu že svieti A/C ty o tom ani nevieš.
Avensis kombi 2.0 D4D T25 1CD-FTV 2004
- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Obecně jsou dva druhy klimatizace:
1. Manuální - funguje víceméně stejně, jako klasické topení u auta, jen chladí venkovní vzduch. Tedy, při nastavení k modrému puntíku chladí na plný výkon co to dá vzduch, který jde z venku. U manuální klimy si musíte víceméně stále sami regulovat výkon tak, aby uvnitř auta byla konstantní teplota.
2. Automatická - obsahuje chytrou logiku - nastavíte si teplotu (+ neumožní vám to nastavit teplotu nižší, než nejnižší teplotu, na kterou je klima s oheldem na teplotu vzduchu venku chladit) a tu vám klima automaticky udržuje, tedy sama se reguluje a spíná podle potřeby tak, aby uvnitř byla nastavená teplota.
(teoreticky by šlo ubastlit nějaký automatický regulátor manuální klimy, docela dobrej quest - pokud někdo něco takového znáte, dejte vědět, zkusil bych to)
Ad odmlžení, když je aktivní klima, jde vzduch přes její výparník a případné další filtry, kde se vzduch kromě ochlazení (oteplení) také vysuší a případně dál jinak filtruje.
1. Manuální - funguje víceméně stejně, jako klasické topení u auta, jen chladí venkovní vzduch. Tedy, při nastavení k modrému puntíku chladí na plný výkon co to dá vzduch, který jde z venku. U manuální klimy si musíte víceméně stále sami regulovat výkon tak, aby uvnitř auta byla konstantní teplota.
2. Automatická - obsahuje chytrou logiku - nastavíte si teplotu (+ neumožní vám to nastavit teplotu nižší, než nejnižší teplotu, na kterou je klima s oheldem na teplotu vzduchu venku chladit) a tu vám klima automaticky udržuje, tedy sama se reguluje a spíná podle potřeby tak, aby uvnitř byla nastavená teplota.
(teoreticky by šlo ubastlit nějaký automatický regulátor manuální klimy, docela dobrej quest - pokud někdo něco takového znáte, dejte vědět, zkusil bych to)
Ad odmlžení, když je aktivní klima, jde vzduch přes její výparník a případné další filtry, kde se vzduch kromě ochlazení (oteplení) také vysuší a případně dál jinak filtruje.
- hanz
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Klima ide stale, vzduch sa ohrieva prikurovanim.. preto sa auto vzdy odmlzi a spotreba je stale vyssiajelinek4 píše:ja ešte doplním keď je zapnutá A/C a teplota v kabine dosiahne nastavenu teplotu riadiaca jednotka odpája kompresor aj napriek tomu že svieti A/C ty o tom ani nevieš.

ex avensis T25 2AD-FTV 2008
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
nene, odmlžení se děje díky tomu, že z klimy jde vysušený vzduch.hanz píše:Klima ide stale, vzduch sa ohrieva prikurovanim.. preto sa auto vzdy odmlzi a spotreba je stale vyssiajelinek4 píše:ja ešte doplním keď je zapnutá A/C a teplota v kabine dosiahne nastavenu teplotu riadiaca jednotka odpája kompresor aj napriek tomu že svieti A/C ty o tom ani nevieš.
- Clown Pennywise
- Člen Týmu