Ako funguje automatická klimatizácia ?

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
mivan
Člen Týmu

Ako funguje automatická klimatizácia ?

Příspěvek od mivan »

Mám možno pre niekoho hlúpu otázku: mám vyhliadnutú Avensis s dvojzónovou aut. klímou. Bol som auto otestovať a klímu som zapol do režimu Auto. Nechladila, napriek horúčave, až keď som ju ručne zapol tlačítkom AC. Je to normálne správanie? Som zvyknutý z iných značiek, že v Auto režime sa samotná klíma zapne a vypne podľa želanej teploty a teploty vzduchu v kabíne sama. Prosto automat - v zime hreje v lete chladí. Pozeral som do manuálu, ale nie je to tam jasne popísané a majiteľ auta je žena, ktorá mi tiež nepomohla.
Vďaka za odpoveď.
hanz
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

v toyote mas tlacitko auto, vtedy kompresor klimy nejde a ventilacia sa snazi udrzovat nastavenu teplotu bez klimy (tj spotreba je nizsia) - tento rezim zodpoveda rezimu eco u VW myslim.

ked zapnes tlacitko A/C pustis klimatizaciu a auto potom aj chladi :)
ex avensis T25 2AD-FTV 2008
ex avensis T25 2AD-FTV 2006
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

ja ešte doplním keď je zapnutá A/C a teplota v kabine dosiahne nastavenu teplotu riadiaca jednotka odpája kompresor aj napriek tomu že svieti A/C ty o tom ani nevieš.
David.306
Řidič

Příspěvek od David.306 »

chtel bych se zeptat:kdyz zapnu klimu,tak mi pripada ze porad chladi a nejde regulovat teplota,nevim jestli to je jen pocit nebo je nekde chyba...dokaze mi na to nekdo odpovedet?diky D.
keko
Manager Týmu

Příspěvek od keko »

myslim ze automaticka klima, ked ju napr. zapnes a v aute je 35 stupnov, ty mas nastavenych 25, tak tam pusti co najchladnejsi vzduch (ajme tomu 17), aby rychlo zrazila teplotu na pozadovanych 25, narozdiel od manualu, kde ked nastavis 25, tak ide z klimy 25 stupnovy vzduch (teoreticky teda nikdy nedosiahnes teplotu 25 stupnov :) )

tolko ale len moje pozorvanie :) urcite su tu vacsi odbornici
Clown Pennywise
Člen Týmu

Příspěvek od Clown Pennywise »

jelinek4 píše:ja ešte doplním keď je zapnutá A/C a teplota v kabine dosiahne nastavenu teplotu riadiaca jednotka odpája kompresor aj napriek tomu že svieti A/C ty o tom ani nevieš.
Ale to by zase znamenalo, ze v zime, kdy je nastavena teplota v aute treba 22, by klima nejela vubec a to se mi nezda, protoze napr. odmlzeni skel s klimou funguje kdykoli. Tedy alespon mne ano.
Avensis kombi 2.0 D4D T25 1CD-FTV 2004
redik007
Manager Týmu

Příspěvek od redik007 »

mne sa po stlaceni AUTO zapne aj A/C bez ohladu nato ako je nastavena teplota, ci je zima, teplo.
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

redik007 píše:mne sa po stlaceni AUTO zapne aj A/C bez ohladu nato ako je nastavena teplota, ci je zima, teplo.
Klima má "paměť", takže pokud bylo A/C předtím zapnuto, tak se vždy zapne, pokud A/C vypneš, tak při příštím zapnutí bude A/C vypnuto.
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Obecně jsou dva druhy klimatizace:

1. Manuální - funguje víceméně stejně, jako klasické topení u auta, jen chladí venkovní vzduch. Tedy, při nastavení k modrému puntíku chladí na plný výkon co to dá vzduch, který jde z venku. U manuální klimy si musíte víceméně stále sami regulovat výkon tak, aby uvnitř auta byla konstantní teplota.

2. Automatická - obsahuje chytrou logiku - nastavíte si teplotu (+ neumožní vám to nastavit teplotu nižší, než nejnižší teplotu, na kterou je klima s oheldem na teplotu vzduchu venku chladit) a tu vám klima automaticky udržuje, tedy sama se reguluje a spíná podle potřeby tak, aby uvnitř byla nastavená teplota.

(teoreticky by šlo ubastlit nějaký automatický regulátor manuální klimy, docela dobrej quest - pokud někdo něco takového znáte, dejte vědět, zkusil bych to)

Ad odmlžení, když je aktivní klima, jde vzduch přes její výparník a případné další filtry, kde se vzduch kromě ochlazení (oteplení) také vysuší a případně dál jinak filtruje.
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
hanz
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

jelinek4 píše:ja ešte doplním keď je zapnutá A/C a teplota v kabine dosiahne nastavenu teplotu riadiaca jednotka odpája kompresor aj napriek tomu že svieti A/C ty o tom ani nevieš.
Klima ide stale, vzduch sa ohrieva prikurovanim.. preto sa auto vzdy odmlzi a spotreba je stale vyssia :)
ex avensis T25 2AD-FTV 2008
ex avensis T25 2AD-FTV 2006
ex corolla E12 1CD-FTV
ex corolla E10 4E-FE
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

hanz píše:
Klima ide stale, vzduch sa ohrieva prikurovanim.. preto sa auto vzdy odmlzi a spotreba je stale vyssia :)
nene, odmlžení se děje díky tomu, že z klimy jde vysušený vzduch.
Obrázek
Clown Pennywise
Člen Týmu

Příspěvek od Clown Pennywise »

Jakepak "nene"? A proc fouka vysuseny vzduch? Protoze klima bezi neustale, presne jak pise hanz.
Avensis kombi 2.0 D4D T25 1CD-FTV 2004
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Clown Pennywise píše:Jakepak "nene"? A proc fouka vysuseny vzduch? Protoze klima bezi neustale, presne jak pise hanz.
Větu jsem pochopil tak, že příčina "preto sa auto vzdy odmlzi" je v tom, že "vzduch sa ohrieva prikurovanim" - což není pravda. Ale to už si hrajeme se slovíčky :)
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Avensis“