Dotaz k povinné výbavě na Slovensku

vše ohledně modelové řady Yaris
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Fajn.Takže ak je to tak,tak potom nie je čo riešiť. :wink:
Len potom nechápem,prečo sa tak vyvarujú "priamej odpovede" - hoci aj policajný hovorca.Veď ak sa spýtam,či je považovaný daný druh systému ako antiradar,prečo potom neodpovie priamo "NIE"...A vo Švajčiarsku-či kde to spomínajú po GPS-kách idú ako "pitbuli"(ako spomína v dokrutke podla toho redaktora).
V podstate mne je to osobne padesát...-ja aj tak GPS nemám(zatial som trafil všade :lol: :lol: :lol: ),len by ma to zaujímalo,prečo sa vysvetluje ten zákon obojako :roll: :roll: Zasa vymysleli niečo nedomyslené...
Inak-ešte k tomu videu-pan hovorca PZ vo videu nehovorí len o rušení ale aj o odhalení policajných radarov pomocou -priamo nešpecifikovaného -zariadenia(asi schválne tam nedali konkrétne "antiradary),aby si ty-ako vodič nemal možnosť odhaliť ich činnosť tým daným konkrétnym prístrojom.Ale zasa -ako som už minule spomínal,ešte som nepočul,že by niekomu zhabali GPS
:mad: :mad: To by si myslím si nedovolili...
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

muco, je sice napisane ze sa musis riadit podla predpisov daneho statu- tzn. rychlost,atd. je to logike ale co sa tyka povinnej vybavy sa mylis. ved si predstav ze posdes do spanielska. to by si mal plny kufor povinnej vybavy.
bigjoe
Navigátor

Příspěvek od bigjoe »

Je to presne tak, ako píše aj p. Stejskal. GPS ti nedetekuje radar ale len hlási stabilné radary, ktoré má v pamäti. U nás v BA a okolí neviem o žiadnom stabilnom radare ale v Rakúsku ich je požehnane.
Jiří Stejskal
Řidič

Příspěvek od Jiří Stejskal »

Je tu ještě druhá stránka věci - jak si znění zákona vyloží někdo, kdo je u policie jenom proto, že ho vyhodili i od dráhy. Myšlenkové pochody takového člověka mohou vypadat v praxi třeba takto:

- je GPS přístroj? Ano.
- "ví" o radarech a upozorňuje na ně řidiče? Ano, takže maří policejní práci, protože řidič zpomalí.
- GPS je teda antiradarem a proti majiteli takového zařízení je třeba tvrdě zakročit.

Takže jak v té reportáži radili, nejlepší bude si tu databázi radarů pro jistotu vymazat. Když totiž potkáte hlupáka v uniformě, je zbytečné se hádat.
Toyota Corolla E11U, 1.6 VVT-i
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Jiří Stejskal píše:Když totiž potkáte hlupáka v uniformě, je zbytečné se hádat.
nevzdával bych to, už jen pro tu naději, že ostatní mohou příště potkat hlupáka poučeného.. :D

"Nikdo nesmí používat technické prostředky a zařízení, které znemožňují nebo ovlivňují funkci technických prostředků používaných policií nebo Vojenskou policií při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích (dále jen "antiradar").". tolik zákon 411/2005 Sb. Takže pokud dojde opravdu ke sporu žádná GPS takovým zařízením nemůže být uznána!!

btw: nehledě na to, že hrabat se v datech GPSky, mobilu apod. je bez povolení pro státní orgán samozřejmě nepřípustné!! To by se jednalo bud o zneužití pravomoci, příp. nesprávný úřední postup se všemi důsledky.. 8)
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

tomko píše:muco, je sice napisane ze sa musis riadit podla predpisov daneho statu- tzn. rychlost,atd. je to logike ale co sa tyka povinnej vybavy sa mylis. ved si predstav ze posdes do spanielska. to by si mal plny kufor povinnej vybavy.
Ano,mal... A myslíš,že by sa nad tebou policajti zľutovali??-..To vieš...
Neberiem ti tvoj názor a už vôbec nikoho nechcem presviedčať..Každý máte obč.preukazy...ale kolega pred 2 týždňami išiel na dovolenku niekde do Bulharska.Neviem v ktorom státe je hasiaci prístroj v pov.výbave,ale viem,že zháňal od nás,kto by mu požičal...
P.S. Sám sa spýtal na na DI,či musí mať ten hasičák(neche sa mu kupovať).Policajt mu povedal,bohužial,ano...
Takže-je to na každom z nás :wink: :wink: :wink:
Apropo...pamätáte si to fopa s tou kartičkou prvej pomoci čo kontrolovali žilinskí policajti u českých turistov ?Dávali im pokuty,že to nemajú,lebo je to u nás už vraj povinné-na prvej stránke som to spomínal...
Pri tom dobre vedeli,že to povinne ešte nie je,ale turisti to až tak nevedia,tak využili "neznalosť" turistov.
Týmto chcem len povedať,že keby naša povinna vybava neplatila pre zahr.turistov,tak to nekontrolujú...Logické... :oops: :oops:
A tak je to aj v opačnom prípade :wink: :wink:

Nechce sa mi hladať ten zákon-priznám sa..ale viem ,že aj na tejto sránke sa dá toho dosť vyčítať-nie len pre motoristov. Spomínajú aj povinnu vybavu v sekcii "Info pre motoristov" -konkrétne je to v NK...
http://www.fjordy.sk/turisticke-informacie/

A keď si to len z iného uhla pohladu zoberieš-s porovnaním cudzich vodičov a našich..Keby povinna vybava v tej danej krajine pre cudzincov neplatila-nebola by to diskriminácia???
Zober si príklad na reflexných vestách.-Predstav si,že by v čechách tieto vesty povinné nemali a prišiel by sem na slovensko český turista.Dostal by obyčajný defekt a on by si nemusel dať vestu,lebo v jeho rodnej krajine to povinné nemajú. Ešte by to bolo zaujímavejšie,keby sa pri ňom zastavila policia a chcela by ho doj...prečo nemá refl.vestu..No v zápätí by zistil,že je to cudzinec a už vidím,ako mu povie :.."SORRY- ty nie si slovák-ty nemusíš mať vestu,lebo ty nie si ohrozený,teba vidieť už z dialky-kludne si to dorob-v pohode...
Tak to by som sa ja osobne nasr..,Prečo nemusia mať zahraniční hostia vestu a mi ano ???????????
To akože jeho lepšie vidno ako mňa???? :roll: :roll: :roll:
Alebo prečo musíš mať v Rakusku so sebou reťaze v zime??!!!! Veď u nás to povinné nie je....Alebo: tiež pokial si chcel ísť do Rakúska s dieťaťom-pokial sme nemali povinné autosedačky pre dieťa,prečo by si mal kupovať sedačku,keď to u nás povinne nie je (alebo teda vtedy nebolo)..A tam sa ťa policajt nespýtal odkial si a či v tvojej vlasti máte v pov.výbave tieto sedačky..atd
Uffff-ale som sa rozpísal :roll: :roll:
Toyota Auris 1.8 hybtid
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Jiří Stejskal píše:Je tu ještě druhá stránka věci - jak si znění zákona vyloží někdo, kdo je u policie jenom proto, že ho vyhodili i od dráhy. Myšlenkové pochody takového člověka mohou vypadat v praxi třeba takto:

- je GPS přístroj? Ano.
- "ví" o radarech a upozorňuje na ně řidiče? Ano, takže maří policejní práci, protože řidič zpomalí.
- GPS je teda antiradarem a proti majiteli takového zařízení je třeba tvrdě zakročit.

Takže jak v té reportáži radili, nejlepší bude si tu databázi radarů pro jistotu vymazat. Když totiž potkáte hlupáka v uniformě, je zbytečné se hádat.
Tak,tak...Jirko,toto som sa snažil vysvetliť a o toto mi išlo..Je to o vodičovi a policajtovi!!!
Sú to také prij..zákony-bohužial!Ale čo je dôležité??
-Že sú schválené v znení,v akom sú-je to svinstvo,ale bohužial je to tak: :roll: :roll: :roll:

NO ako aj píšeš v druhom príspevku- tech. prostriedky a zariadenia, ktoré znemožňujú alebo ovplivňujú ....Nespomínaju tam GPS,ale spomínajú tam "zariadenie"-čiže: GPS je predsa zariadenie..Nie?-alebo je snad niekto iného názoru???!!!!!!
Spomína sa tam nie len ovplivnovanie,ale aj odhalenie ako také,(že sa niečo na ceste deje).Nemusíš im nič rušiť-že ani nerušíš..,alebo znemožňovať?-tiež si im nič neznemožnil No asi práve preto tam spomenul aj to "čarovné" slovo v zákone "zakomponované",kde hovorí o zariadení,ktorý aj odhalí činnosť polície..- a toto slovo robí ten "chaos"!! :wink:

NECHEM TÝMTO NIKOHO NAS..len konštatujem,ako sa dá zákon aj "inak" vysvetliť.Proste komu čo kedy vyhovuje (je to vychcane premyslené) :oops: :oops:
Toyota Auris 1.8 hybtid
Jiří Stejskal
Řidič

josuk píše: nevzdával bych to, už jen pro tu naději, že ostatní mohou příště potkat hlupáka poučeného.. :D

"Nikdo nesmí používat technické prostředky a zařízení, které znemožňují nebo ovlivňují funkci technických prostředků používaných policií nebo Vojenskou policií při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích (dále jen "antiradar").". tolik zákon 411/2005 Sb. Takže pokud dojde opravdu ke sporu žádná GPS takovým zařízením nemůže být uznána!!

btw: nehledě na to, že hrabat se v datech GPSky, mobilu apod. je bez povolení pro státní orgán samozřejmě nepřípustné!! To by se jednalo bud o zneužití pravomoci, příp. nesprávný úřední postup se všemi důsledky.. 8)
Lze samozřejmě učinit pokus rozvinout s příslušníkem nějakou odbornou debatu. Jenže když bude příslušník skutečný hlupák, lze si tímto počínáním snadno přivodit například neplánovanou kontrolu povinné výbavy, dechovou zkoušku na alkohol a podobné věci, kde by šlo neposlušného řidiče nachytat na švestkách :-)

GPS nepoužívám a u nás se navíc tahle absurdní situace s GPS zatím nevyskytla, nicméně být v kůži turisty s GPS, bral bych tu reportáž jako varování, ve které oblasti bych mohl mít zbytečné problémy.
Jiří Stejskal
Řidič

muco píše: Tak,tak...Jirko,toto som sa snažil vysvetliť a o toto mi išlo..Je to o vodičovi a policajtovi!!!
Sú to také prij..zákony-bohužial!Ale čo je dôležité??
-Že sú schválené v znení,v akom sú-je to svinstvo,ale bohužial je to tak: :roll: :roll: :roll:

NO ako aj píšeš v druhom príspevku- tech. prostriedky a zariadenia, ktoré znemožňujú alebo ovplivňujú ....Nespomínaju tam GPS,ale spomínajú tam "zariadenie"-čiže: GPS je predsa zariadenie..Nie?-alebo je snad niekto iného názoru???!!!!!!
Spomína sa tam nie len ovplivnovanie,ale aj odhalenie ako také,(že sa niečo na ceste deje).Nemusíš im nič rušiť-že ani nerušíš..,alebo znemožňovať?-tiež si im nič neznemožnil No asi práve preto tam spomenul aj to "čarovné" slovo v zákone "zakomponované",kde hovorí o zariadení,ktorý aj odhalí činnosť polície..- a toto slovo robí ten "chaos"!! :wink:

NECHEM TÝMTO NIKOHO NAS..len konštatujem,ako sa dá zákon aj "inak" vysvetliť.Proste komu čo kedy vyhovuje (je to vychcane premyslené) :oops: :oops:
V použití termínu "zařízení" bych neviděl žádné spiknutí. Kdyby v zákoně byly vyjmenovány přesně jednotlivé druhy zařízení, mohlo by se stát, že by se třeba na trhu objevilo něco, co bude policejní radar skutečně rušit, ale papírově to do těch zakázaných přístrojů spadat nebude.
Vlastně je to napsané vcelku jasně, jenže policie na Slovensku je stejná jako u nás (a možná je to stejné i všude jinde ve světě) a nemá ráda, když jim uteče případná pokuta. Proto se vlastním výkladem zákona snaží do zakázaných zařízení dostat i GPS, protože co si budeme povídat, upozornění na polohu stacionárního radaru umožňuje řidiči vyhnout se případné pokutě. Proto tuhle funkci ostatně řidiči využívají :-)

Jinak ještě k té povinné výbavě. Na území cizího státu je turista povinnen řídit se místními zákony včetně těch silničních, kde je předepsána i povinná výbava. Jenom proto, že jsem cizinec a u nás se jezdí vpravo, nemůžu a nesmím třeba v Anglii jezdit, jak jsem zvyklý z domova.
Nejsem právník, ale z logiky věci mi tak nějak vyplývá, že když někde budou mít v povinné výbavě předepsanou nafukovací pannu, buď risknu pokutu a nebo si tu erotickou pomůcku prostě budu muset pořídit, protože povinností každého řidiče v té zemi je mít ji v kufru :-)
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Táto "antiradarová" otázka v GPS na tomto forku je naozaj viac- menej (ak nie viac) na čisto teoretickej rovine. No nikdy nehovor nikdy-hlavne dnes,keď nikde nie su peniaze a všetci (ako aj my) hladáme spôsob,ako sa k nim dostať....
Ak by však k niečomu došlo s tým GPS-čo predpokladám,že sa to nestane(aj ked -ako hovorí p.redaktor vo Švajčiarsku ti to rovno zhabú)...,treba robiť "blbého chudáka" zo seba(lepšie ako mať o 50€ menej v peňaženke) ,ktorý si požičal tento prístroj od otecka a neovládaš ho tak dobre..-si rád,že ty vieš len zadať ciel a hotovo...Nesmieš sa priečiť-nedajbože sa vyhrážať a robiť zo seba múdreho hrdinu.A vôbec-celkovo sa nevypláca pred príslušníkom vystrkovať rožky-veď to vieme .:wink: :wink: Oni poväčšinou ak vidia,že ťa to mrzí čo si "spáchal",ukážeš mu smutné zajačie očičká,ospravedlníš sa a priznáš sa,že o tom danom priestupku(možno aj pri prekročenií rýchlosti-nie však o 50km...) vieš,tak sem-tam sa zlutujú nad tebou a povedia bu-bu-bu a pustia ťa..No ale aj cez to už nie su tak benevolentní,ako to bolo ešte pred pol rokom :cry: :cry:
Toyota Auris 1.8 hybtid
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

ještě jednou: pasivní zařízení zakázána nejsou!!!! Totiž takovým pasivním zařízením jsou s touto logikou i řidičovy oči ... hodně radarů je vidět prostým okem!!! Dále potom každá dopravní značka omezení rychlosti vlastně řidiče upozornuje kolik má jet, takže to chcete vysvětlit tak, že značky vlastně maří výběr pokut!!?? Vy tady deformujete výklad zákona, protože má se jezdit podle pravidel ne kvuli radarum, ale kvuli životum a zdraví!!! To je potřeba jasně říct. Spekulovat o GPS je k ničemu!! Policisti jsou taky uplně normální lidi!!
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

josuk píše: Vy tady deformujete výklad zákona,

No,ako píšeš,že pasívne zariadenia su povolené.Ja ti verím,ale nikde som to nevyčítal,že by to tak bolo-to si len myslieť môžeme.Alebo existuje nejaký presný paragraf,ktorý na toto pasívne zariadenie poukazuje ? Ja neviem,možno je...(ale pre mňa slovko"možno" znamená,že "nie"- to len pre moju istotu)
Koniec koncov-nikto sa s tebou neháda, ba dokonca s tebou súhlasím ! Ale ako píšeš-dá sa ak sa chce vysvetliť zákon aj "po svojom" ! A o to tu ide!!!!
Kto chce psa biť,palicu si najde-(nepoznáš???) My nedeformujeme zákon,len teoretizujeme a poukazujeme na dieru v legislative!
A to je s každým zákonom tak..Dokonca nielen že sa "hovorí",ale z vlastných skuseností viem,že ak sa stretnú 3 právnici (v mojom prípade boli dvaja a vyhral ten jej nadriadený-pre mňa bohu vďaka..),tak každý si ten určitý zákon( o ktorom zrovna debatia) vysvetlí inak a ani v jednom prípade nebude spochybnený výklad toho právnika - ako jednotlivca. Jednoducho kto sa ako k tomu postaví :wink: :wink:

Ja by som na vašom mieste okamžite GPS-ká predal lebo vám ho zhabú !

P.S. - kúpim GPS za rozumnú cenu ponúknite zn. čím skôr,tým skôr :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Toyota Auris 1.8 hybtid
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

takze na slovensku to máte horší (co jsem vygooglil) ..

Používanie technických prostriedkov a zariadení,
ktorých činnosť umožňuje odhalenie alebo ovplyvňovanie
funkcií technických prostriedkov používaných pri
plnení úloh na úseku výkonu dohľadu nad bezpečnosťou
a plynulosťou cestnej premávky alebo ich umiestnenie
vo vozidle spôsobom, ktorý umožňuje ich použitie,
je zakázané.
........ zakázané je tedy i odhalení...!! :? :? zákon 8/2009 ke stažení zde http://www.minv.sk/swift_data/source/po ... /zakon.pdf

podle těchto http://www.antiradar.info/aktuality/na- ... akt80.html nezaručených stránek cituji Absolutní zákaz platí na použití antiradarů. Podle vyjádření mluvčího slovenské policie pro HN „antiradary komplikují dopravní policii dohled nad bezpečností na silnicích“. Za použití přenosného pasivního antiradaru nebo rušičky hrozí pokuta 160 Euro (asi 4500 Kč), pokud je ale antiradar pevně zabudovaný v autě, může policie zabavit i doklady k vozidlu. GPS navigace s uloženými pozicemi stacionárních radarů za antiradar považována nebude.

v česku je o tom jen výše zmíněná věta v zákoně 411/2005 Sb. pokud se nepletu, nejsem právník :wink:
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Oživým to tu...
Možno ste tiež niektorí dostali na mail(ak ste kupovali niekedy niečo v DATARTE cez internet)

Ako pekne opisujú,že je to legálne,lebo to nie je rušička...

http://www.datart.sk/newsletter/newslet ... n=201205_4
Odpovědět

Zpět na „Yaris“