Avensis 2.0 VVT-i ,kombi, 2002 - svítí kontrolka motoru

vše ohledně modelové řady Avensis
Schade
Člen Týmu

Příspěvek od Schade »

....s tim kolisanim jsem se asi spatne vyjadril. Nejde tak o kolisani jako spis o to, ze kdyz ma voda tesne pred 90stupnama tak jsou otacky na 600ot/min. Jakmile se teplota hne k 90 tak se to ustali na standard. Jak rikam, ptal jsem se konkretne na tohle a rekli mi ze je to u tehle motoru normalni. Predpokladam, ze kdyz to mel na diagnostice a strcil mi pred nos display kde byla jen ta snizena funkce katalyzatoru a nic jinyho, nemam duvod tomu neverit. Predpokladam, ze chybu klapky by diag snad ukazala, nebo ne? Alespon teda na VAGecku u oktavky tomu tak bylo.

Maxwell- dvacet aut nemam ;-). Jinak, proc brat kontrolku tak tragicky kdyz vim co od auta cekat po dvou letech pouzivani. A co ze sviti? Vim kolik to bere oleje (0.5l / 15tis.km), rozvodovej retez mam taky v poradku, voda se me neztraci, nikde nic neklepe. Mam se z kontrolky zblaznit?V momente kdyz zadru motor se me rozsviti? I kdyz ano tak bude stejne pozde. Nevim ceho dal tak zavaznyho bych se mel bat. Myslis ze se me rozsviti treba kdyz to detekuje zlomenou klikovku, nebo kdyz me praskne retez, nebo ti detekuje prasklou hlavu nebo tesneni, nebo spatnej setrvak? Nemyslim si. Kontrolka motoru jsou bud lambady nebo kat.
Spis je potreba si davat pozor napr. pri koupi avensise D4-D r.v. tusim ze 2001-2002. Tam byla vadna serie setrvacniku. Menili to zdarma, ale kdo se na to vykaslal a prodal to bez vymeny tak je to v pr.. Na tohle je treba si davat pozor!! To je z prdele zavada ktera nejde videt, jen stoji cca 50tisic a ne nejaka potouchla kontrolka. Zadny pupinky z kontrolky.
Cao.
maxwell
Manager Týmu

Příspěvek od maxwell »

Asi nejsi moc náročnej, protože pokud ti svítí diagnostika, jednotka nechává jet motor v nouzovém režimu, ale to ti asi neva....no a nouzovej režim tam určo není proto aby jsi na něj jezdil nastálo..jak jsem psal, já bych u svýho auta motor takhle nikdy neničil :wink:
Auris Touring Sport Hybrid, Style
Avensis 2,2 110kw Combi ex
Avensis D4 110kw Liftback ex
Carina E 2.0 93kw Liftback ex
aczasa
Věčnej rejpal

houby...

Příspěvek od aczasa »

Jsou chyby, které si vybliknou kontrolku a nemusí již být ani aktivní. Motor nejede v nouzovém režimu, ani ve speciálním režimu. Jede v normálním režimu s přihlédnutím k té chybě. Takže pokud ti nejde nějaká lambda, tak ti to jede jen podle předinstalované mapy a nereaguje to pružně na dění ve spalinách. Chyba P0420 je zrovna tento případ. Motor tedy neničíš.
Back in Czech.
maxwell
Manager Týmu

Příspěvek od maxwell »

Ano, může se objevit kód, který se objeví jen náhodně a po vymazání se již neobjeví. My se tu ale bavíme o konkrétním případě a tou chybou je snížená funkčnost katalyzátoru, tzn., že je katalyzátor v řiti a já si nedokážu představit, že by se nějak zázračně sám opravil. Co se týká toho, jestli jede motor v nouzovém režimu, či v režimu s přihlédnutím k dané chybě je jen slovíčkaření a důležité je, že prostě motor neběží tak, jako když se žádná chyba nevyskytuje...je to prostě jiný režim. Pokud se budeme zase bavit konkrétně v tomo příkladu, znamená to, že řídící jednotka neupravuje bohatost směsi právě kvůli vadnému katalyzátoru.
No a pokud ten pán jezdí už dva roky na bohatou směs, je jen otázkou času, kdy se motor zakarbonuje tak, že třeba podpálí ventily, nebo motor zničí úplně. Takže moje poslední slovo zní, pokud mi na autě opakovaně svítí diagnostika motoru a já budu přesto autem jezdit, auto buď není moje a nebo sem prase, tečka. :wink:
aczasa
Věčnej rejpal

nu...

Příspěvek od aczasa »

Nu, co dodat...... Jen to, že opět asi není zcela pravda co tvrdíš. :-/ Pokud není funkční katalyzátor, řídící jednotka upravuje směs podle předinstalované mapy a podle dat ze senzorů...... S vadným katem jde jezdit roky,..... miliony km a motor to nikterak nepoškodí. Dokonce se dá i tato událost v ECU vypnout a kat z potrubí vyjmout. A opět se motoru nic nestane a nedojde k jeho poškození víc, než normálně.
Co se týče bohatosti směsi, tak tam by byl problém při nefunkčnosti první lambdy, tedy čidla poměru vzduch palivo. To je sice stejná chybová hláška, ale naprosto jiné chování motoru i ECU. :-( Další věc je karbonizace a propálení válců atp.... Ale to s vyndaným katem, ani s nefunkčním katem nemá... .NEMÁ nic společného. :-/ Ale moc tomu nerozumím.
Back in Czech.
maxwell
Manager Týmu

Příspěvek od maxwell »

Já tvrdím, že pokud má jednotka chybový kód tak prostě na lambády nehledí a směs se nijak neupravuje :wink:
aczasa
Věčnej rejpal

hmmm

Příspěvek od aczasa »

a já si myslím, že ne. :-) že víc záleží na chybě a chybové hlášce. Ale pšššt...
Back in Czech.
maxwell
Manager Týmu

Příspěvek od maxwell »

Bavíme se pořád o té samé hlášce víš :shock:
aczasa
Věčnej rejpal

jo jo..

Příspěvek od aczasa »

No jo.. bavíme se spíš tak o hovně. :-) Někomu kontrolka svítí a auto mu umře a někomu ne a taky umře.. :-/ Tak to máš těžký. :-D
Back in Czech.
aczasa
Věčnej rejpal

nu....

Příspěvek od aczasa »

:-) cit.: "We are no longer knights who say NI! We are recently knights who say EKI EKI TE PENG!" :-D Tak jsem si píchl své Averso na vlastní diagnostiku a málem jsem se nestačil divit. :-) Několik pokusů o startování bez čípu k imobilizéru, několik opakování P0420. Jde o to, že tam nikde nezůstává žádný Freezed Frame, jen okamžik na spuštění chybku a rozsvícení MIL kontrolky. :-( Dnes jsem najel na třikrát cca 184km a rozsvítila se opět až při jízdě na volnoběh s naprosto plnou a nadupanou nádrží. Mohu se tedy jen domnívat (ale asi budu mít pravdu) že jde o spřaženou chybu vyvolanou přiucpaným palivovým filtrem. Navíc dle nějakého popisu jsem našel, že průtok a kontrola množství pumpovaného paliva je až veličina kalkulovaná ze sensorů na výfuku (bráno zpětně... z čeho taky jiného). Tak jdu zkusit vyměnit filtr a uvidíme. :-)
Back in Czech.
lisakus
Člen Týmu

Příspěvek od lisakus »

Zdar hošové
já tomu taky moc nerozumím, ale nefunčnost lambda sondy je vždy něčím způsobena, tedy nějakou chybou spalovaní směsi. když lamda odejde do věčných lovišť a vyměníte ji tak dřív nebo později odejde znovu, musíte najít příčinu proč odešla. :D
aczasa
Věčnej rejpal

tak..

Příspěvek od aczasa »

Tak to je vidět, že tomu opravdu moc nerozumíš. :-)))) Lambda sonda může a odchází z několika příčin. Na nej prostší je: nárad něčeho do výfuku kolem lambdy - tedy mechanické zničení, další je šetrný způsob ježdění a zanesení lambdy spalinami - pokud občas není pořádně motor točený a nedosáhne se "opalovací" teploty, tak prostě lambdu zakouříš a je po dtekci a po lambdě - tady může pomoci autogen a cca 400 Celsiusů. No a konečně to může být i špatným spalováním směsi a nějakou poruchou motoru, ale teda takový případ neznám. :-)))))
Back in Czech.
gepard75
Člen Týmu

Příspěvek od gepard75 »

Ahoj.
Mam taky Ave 2.0, 110 kW a uplne stejny problem s kontrolkou motoru alias lambda sondou.
Dvakrat mi to uz v autorizovanem servisu spravovali.Nevim,co presne delali,nic jsem neplatil (zarucni oprava),ale rikali,ze mam tankovat kvalitni benzin.To jsem se usmal,protoze tankuji jenom Shell,Benzina a OMV.
Kdyz jdu na pravidelnou servisni kontrolu,tak jim jenom reknu,at mi to jenom vyresetuji,protoze kdyz mi to spravovali,tak jim to trvalo tyden a efekt zadny.Kontrolka se vzdy opet rozsviti.Ted uz jezdim cca pul roku s rozsvicenou kontrolkou a nepozoruji zadny vliv na chod motoru nebo spotrebu.Prosel jsem s tim i technickou a emise bez 'ztraty kyticky'.
Na emisich mi jenom rekli - nejede vam jedna lambda,ale emise jsou OK a nalepili znamku...takze asi tak.
TOYOTA Auris TS Hybrid 2017 :-)
aczasa
Věčnej rejpal

pak je to jasný

Příspěvek od aczasa »

Pak je to jasný. :-( Budeš na tom asi stejně jako já...... je to katalyzátor v prdeli. :-(((((
Back in Czech.
gepard75
Člen Týmu

Re: pak je to jasný

Příspěvek od gepard75 »

aczasa píše:Pak je to jasný. :-( Budeš na tom asi stejně jako já...... je to katalyzátor v prdeli. :-(((((
No prave ze ne! To by mi asi na emisich rekli a neprosel bych prece.
TOYOTA Auris TS Hybrid 2017 :-)
Odpovědět

Zpět na „Avensis“