problém - lambda sonda

vše ohledně modelové řady Celica
avenger
Řidič

problém - lambda sonda

Příspěvek od avenger »

Chyba mi ukázala slabý signál od lambda sondy - mechanik po rozebraní prohlásil že lambda je ok, zkusil univerzální lambdu a ukazovala mu stejné hodnoty (idál je kolem 1, jemu to vůbec neukazovalo sinusovku ale něco kolem 0,4) Prohlásil že to nejspíše dělá nějaké čidlo, které jednotce dává nějakou špatnou hodnotu, asi teplota byl jeho názor, co vy na to? setkal se s tím někdo? Jediná čidla která jsou k dostání - čidlo teploty vody a nasávaného vzduchu jsem vyměnil, to stálo pár korun ale beze změny. Koukal jsem že vedle teploty vody je ještě jedno čidlo ale nevím co je to zač-je to také v potrubí kde je voda. Poradí někdo s tímto zapeklitým problémem?
A ještě k čemu jsou tyto dvě hadičky? Byly komplet zpuchřelé a auto přisávalo vzduch tak se to zatím jen zaslepilo - údajně to je něco s emisema nepotřebného, já netuším každopádně auto jede lépe

Obrázek
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

nevim to ted jiste ale neni to druhe cidlo na budik teploty ? v EPC v souvislosti s elektronikou motoru ( ECU ) je jen to jedno cidlo

hadicky jsou podtlaky - tyhle jsou myslim k EGR - pokud tam je - to je na ty emise - ale funkci bych zachoval a vyradil Egr jen zaslepenim jak uz mnozi udelali

http://www.toyodiy.com/parts/p_E_1995_T ... 708.5.html
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Od takového mechanika bych ujížděl pryč co by mi vadna lambda dovolila. :D a nebo jsi jen tlumočil svými slovy? Neuvádís čím tu lambda sondu měřil. Co je ideál 1? Napětí? Pokud v tom žije tak ho rychle vyved z omylu. Jediný ideál 1 je stechiometricky poměr směsi označovaný lambda=1 tedy poměr palivo vzduch 1:14.7. Kdyby použil k měření osciloskop tak by zjistil že lambda sonda dává napěťovy signál mezi 0.2 až 1.2V. Pokud je napětí ustálené tedy třeba 0.4V tak samo o sobě to znamená že je bohatá směs a poměr ne zrovna ideální ale i tak opět musí být sinusovka mezi uvedeným napětím a pokud jen dává napětí 0.4V tak je sonda vadna.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
avenger
Řidič

Příspěvek od avenger »

tak v tom mám asi bordel já :) tuhle jsem koukal na své emise kde jsem se díval právě na stachio poměr, on mluvil o napětí omlouvám se :oops:

napětí jak říkáš tlumočím že nebylo ideální ale zároveň to není zase zcela nefunkční, je to bohaté ano o tom řeč byla, ale jak píši zkoušel i další sondy a všechny ukazovaly stejně :( tak kde by mohl být problém?

pavo: děkuji
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Vodní kámen to je prevít ten vám rozbil pračku. :) takže začneme od začátku. ;) auto začalo hůře jet,tak jsi si udělal "samodiagnostiku" pomocí blikající kontrolky motoru a dle manuálu k popisu kódu jsi zjistil že lambda dává signál. Toto způsobí dvě věci. První oxidace kontaktu druhá je vadna lambda. Na větší rozbor bych potřeboval vidět alespoň křivku z osciloskopu v jakém se pohybuje rozmezí a nejlépe kdyby byl alespoň 3kanálovy a porovnat signály čidel současně. Taky záleží kolik drátů lambda má a na jejím typu. Bohatou směs by při způsobilo vadné čidlo teploty vody nebo propoustějici ventil studeného startu. Řečem o univerzální lambde nevěř. Jako každá se dá samozřejmě nahradit ale musí splňovat určité parametry.
avenger
Řidič

Příspěvek od avenger »

přesně tak, začalo jezdit ztěžka (bohatou směsí) se zvýšenou spotřebou a občasným cukáním ->diagnostika-chyba 21 tuším, slabý signál.

čidlo teploty vody je nové a dá se říct že auto jede hůře spíše za studena takže ten propouštěcí ventil?? to je ten elektromagnetický ventil co je v klapce?

Lambda uni mi byla také vymlouvána ale Toyota si za ní řekla 10tis :( Máš nějaké doporučení pro lepší lambdu, přímo na celicu?
avenger
Řidič

Příspěvek od avenger »

tohle by mělo být přímo na daný motor nepletu se? Tak by to mělo ukazovat správně, aby se to tan nenapojilo a neukazovalo stejně špatné hodnoty jako při té staré
http://obchod.autokelly.cz/detail.aspx? ... 01.997.370
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

Leňulka pred nedavnem schanela lambdu a sehnala origo NGK za 2500 ,- to je dobry ne , zkus ji napsat kdybys ji potreboval

jinak nekde myslim v sekci MR2 je odkaz na nejaky katalog podle ktereho se da taky objednat ta spravna neoriginalni
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
avenger
Řidič

Příspěvek od avenger »

to by bylo super ale to už bych tam dal 3. lambdu, tam je chyba někde jinde a pořád se mnou trhá to že když tam dal novou lambdu tak ukazovala stejně špatně jako ta co na autě mám :( nechci tam dát lambdu za 2500 aby to opět odešlo
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Pokud je sonda v pořádku tak jediná příčina její vadné funkce,pominu li zkrat v ecu je děravé výfukové potrubí. Jak 3? Ta druhá byla z vrakovistě? A podle čeho ten mechanik usoudil že ta lambda kterou zkouší má zrovna stejné parametry? Jediná lambda která je univerzální je tzv. wide band lambda sonda. Ale to je pořád dokola. Osciloskop alespoň 3kanály a měřit.
avenger
Řidič

Příspěvek od avenger »

no takže shrnuto co mu mám říci aby zkontroloval?? píšeš že pokude je směs bohatá tak ten magnetický ventil?? jak by se to projevovalo za jízdy, nevím jestli to s tím má co dočinění ale od té doby co má lambda slabý signál tak přesně ve 3 tisících se motor chová jakoby měl vodu na svíčkách (nevím k čemu to lépe přirovnat) vynechává, z výfuku jen takové bublání a musím opravdu přidat plyn aby se to vzpamatovalo - je to pravděpodobně tím ventilem?

ne byly tam dvě nové lambdy a obě odešly, u té první tam byl špatný regulátor paliva a bylo to přechcané benzínem, pak to bylo dobré ale z ničeho nic slabý signál lambdy tak nevím, díra ve výfuku - to nevím, zkusím mu říci aby se podíval

on říkal že na to nemá schémata a hodnoty všech možných čidel a že to může být cokoliv, takže mi poradil aŤ se zeptám přímo odborníků na toyoty - ty jsi to zúžil defakto na čidlo teploty a ten magnetický ventil co je v klapce...
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Jak jsem říkal od takového mechanika bych ujížděl rychle pryč. Ventil bude asi v pohodě. Jediné bych se zabýval snímacem teploty motoru. Ten jsi vyměnil takže opět končíme u lambda sondy. Když říkáš že už jsi ji měnil tak také za nějakou univerzální nebo originál? Také může být chyba v jejím zapojení. Někdo ji nahradí z jiného auta a spojení drátů provede pajením cinem. Už mu nedojde že lambda pracuje s teplotou 500-600st a tavíci teplota cinu je 285st :D na diagnostiku existují už od roku 1988 postupy. Ale pokud nemá alespoň 3kanálový osciloskop a k tomu třeba autodata,kde by ty hodnoty našel,tak nemá smysl aby vůbec takovou práci dělal.
avenger
Řidič

Příspěvek od avenger »

byla tam dávána magnetti přímo na 3SGE ale ruku do ohně za to že to nebylo letováno bych nedal, přeci jen byl to matla ten co to dělal.

Stáhl jsem si workshop a autodata a vytisknu všechny hodnoty čidel ať je překontroluje.

Jen mě zarazilo že ani v autodatech ani ve workshopu nejsou údaje čidel k 3SGE u celic, například jaké hodonoty mají být pro TPS,ECT,IAT a podobně - předopkládám že ty jí doma máš asi novější - máš tam tyto údaje prosímtě?
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

http://toyotaklub.cz/forum/viewtopic.ph ... c&start=15 podívej se sem ať to nepišu znovu a někde je tu manuál pro 3sge tam najdeš zbytek. Jinak Ti ještě můžu dat link kde si objednáš osciloskop a k mechanikovi už nemusíš. :)
avenger
Řidič

Příspěvek od avenger »

hehe já takový lempl nevím jestli bych to zvládl ale ti mechanici u nás nebudou o moc lepší jak se zdá, děkuji

ještě poslední poznatek, teď jsem to více projížděl, vytáhl jsem pojistku a zároveň i baterku abych vyresetoval chyby a ihned jak jsem vložil drátek do diagnostiky tak aniž bych nastartoval (hned poté) tam chyba 21 - slabý signal od lamby byla znovu - značí to něco? že se to zapsalo jako chyba aniž by motor běžel....že by tam vůbec nebyly dotek konektoru?
Odpovědět

Zpět na „Celica“