Vše okolo autoaudio

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
Odpovědět
Uživatelský avatar
CharlieCh
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1155
Registrován: pon 03.10.2005, 20:12
Bydliště: Nový Jičín

Vše okolo autoaudio

Příspěvek od CharlieCh »

Pro všechny tazatele na autoaudio tu mám několik základních informací, kategorií a vlastních poznatků, které se mohou hodit hlavně začátečníkům (ale se kterými někteří nemusí souhlasit :D ). Záměrně volím tuto cestu, protože jsem jednoduše líný stále se opakovat :D.

Takže prvně všeobecnosti:

1. Pokud nerozumíte základům elektriky a pojmy jako Ohmův zákon nebo výkon el. proudu vám nic neříkají, tak si raději nechte hudbu udělat odborníkem, protože výsledky nebudou odpovídat vašim představám, nebo v horším případě vámi napáchané škody mohou být dosti citelné.

2. Pokud se přesto chcete do toho pustit, tak vám doporučím nejprve tématiku nastudovat na webech k tomu určených.

3. I v dnešní době platí (a vzhledem ke krizi víc než kdy jindy), že bez peněz do hospody nelez. To znamená určit si, kolik peněz máte na všechno k dispozici, nebo aspoň kolik do toho míníte vrazit. Toto je jedno z určujících kritérií!

4. Druhé takové kritérium je, jestli chcete vše nové anebo se spokojíte s použitým/bazarovým zbožím. Zde je namístě zmínit skutečnost, že v bazaru můžete pořídit věci za zlomek ceny, jako jsem to např. udělal i já se zesilovačem, který mě koupený z e-bay vyšel asi na třetinu ceny.

5. Třetí kritérium je poslechové. To znamená, pokud chcete primárně poslouchat mp3-ky, tak nepotřebujete do audia vrážet těžké prachy. Pokud ovšem chcete poslouchat hudbu kvalitně, tak si nachystejte ranec.

6. Uvědomte si, jakou hudbu budete na sestavě převážně poslouchat, i vzhledem k tomuto hledisku se dá vybírat! Určitě je rozdíl mezi heavy metalem, hip-hopem, klasikou nebo elektronickou hudbou a toto se dá vhodným výběrem zohlednit, hlavně výběrem předních repro a subwooferu.

7. Dále si je třeba ujasnit, zda použijete pro pohon pouze rádio a tím vyloučíte možnost použití subwooferu, nebo zainventujete do zesilovače aspoň pro subwoofer.

8. Nákupem zesilovače ovšem vaše výdaje narůstají – potřebujete rozhodně kabel pro napájení zesilovače a RCA kabel pro spojení rádia se zesilovačem. Výhodné je pořídit tzv. kabelovou sadu, ve které je vše kromě reprokabelů a jejíž cena je výhodnější, než když koupíte všechny kabely zvlášť. Další položkou na seznamu výdajů jsou reprokabely. Lze doporučit kabely o průřezu 2 x 2,5 qmm (stačí i 2 x 1,5 qmm, zvláště při míň výkonném zesilovači, ale úspora peněz nebude zase až tak veliká). Upozorňuji - průřez, nikoli průměr!

9. Jako hlavní měřítko kvality slouží rádio (ať už máte jakékoli, mp3-ové, CD-čkové atd. budu ho vždy zde nazývat pro jednoduchost rádiem). Pokud máte/budete pořizovat nové rádio za tisícovku, tak vám potom patrně budou stačit základní cenové hladiny repro a zesilovače a nemusíte kupovat repra za tisíce.

10. Pro kvalitní poslech hudby je nutné tzv. tlumení, čímž dochází ke zpevnění jinak vibrujících plechů (např. dveří), jednak přitom vytvoříte ozvučnice pro reproduktory, které se vám odvděčí lepším podáním basů a preciznějším přednesem. Jaký tlumící materiál si vyberete je na vás a na vašich finančních možnostech, protože to zrovna levné není. Jako možnost je využití různých akčních slev a nabídek internetových šopů.

11. V mnoha případech se setkáte s pojmem „kapacitor“. Není to nic jiného než filtrační kondenzátor, který má za úkol vykrývat úbytky napětí na napájecích kabelech při výkonových špičkách a jehož opodstatnění je tématem častých diskuzí. Jedno je jasné – není nezbytný! Nesprávně bývá označován jako „kapacitátor“.

Jaké sestavy reproduktorů můžete mít:

1. komponentní reproduktory na předek

2. komponentní reproduktory na předek + koaxiální reproduktory na zadek

3. komponentní reproduktory na předek + subwoofer – doporučeno :D

4. komponentní reproduktory na předek + koaxiální reproduktory na zadek + subwoofer (toto je můj případ, protože málokdy jedu autem sám a lidem vzadu hrál víceméně pouze subwoofer - pokud jedu sám, tak stahuji hlasitost zadků na minimum)

Rádio versus zesilovač:

1. komponentní reproduktory na předek poháněné rádiem

2. komponentní reproduktory na předek + koaxiální reproduktory na zadek, poháněné rádiem

3. komponentní reproduktory na předek poháněné rádiem + subwoofer na zesilovač

4. komponentní reproduktory na předek poháněné rádiem + koaxiální reproduktory na zadek poháněné rádiem + subwoofer na zesilovač

5. kombinace pohonů – např. předek + subwoofer na zesilovač a zadek na rádio

6. všechno poháněné zesilovačem

Poznámka: dozadu klidně můžete použít místo koaxiálních reproduktorů komponentní, je to pouze na vás :D .

Vlastní postřehy:

1. Pokud vám vystačí kvalita mp3-jek a příjem FM rádia, tak je skutečně zbytečné utrácet peníze za drahé věci. Ani tlumení a subwoofer pro vás není nutný. Do 6000 – 10000 kaček včetně rádia se vlezete.

2. Pokud chcete kvalitnější podání hudby, pak si připravte nemalý peníz. Osobně bych tipoval tak 20000 - 30000 kaček do začátku. A pak už jen kolotoč: nákup - instalace - poslech - demontáž - prodej - nákup lepšího atd. :D

3. Na mnoha webech se šíří bludy prezentované jako zavedená pravidla nebo v horším případě nové fyzikální zákony :D a těm je třeba se vyhnout. Což je pro neznalé oříšek :D.

Pro názornost bludy typu:

- „a nezničí mi ty 300 wattové repráky můj 50wattový zesilovač?“
- „výkon kapacitátoru je jeden Farad“

Důležité upozornění na závěr:

Pokud to myslíte s autohifi vážně, vyhněte se neznačkovým věcem typu Sencor, Raveland, MCFUN, MEGAKICK a další, nejsou to vhodní kandidáti na ozvučení vaší toyoty (anebo i jiného auta) !!!

Na základě tohoto nepříliš dlouhého článku vidíte, že téma autoaudio je velmi široké.
Proto tedy nemůžu seriozně doporučit konkrétní typy repro, zesilovačů atd., protože prostě moje zkušenosti jsou pouze s mým vozem a pár typy reproduktorů. V tomto vám mohou poradit pouze zkušení prodejci a zároveň montéři, kterým prošlo rukama mnoho věcí a jejichž praktické zkušenosti jsou mnohdy k nezaplacení a kterých rovněž ke své spokojenosti využívám.

A ještě namátkou několik webů, kde zjistíte ceny:

http://www.maxxczechteam.cz/ tento web nesmím vynechat :D
http://www.ahifi.cz/
www.El-Diablo.cz
http://autoaudio.wsc.cz/index.html
http://www.revilohifi.cz/index.php
http://www.prohifi.cz/
http://www.hificar.cz/index.php
http://www.audioland.cz/
http://www.ahw.cz/

Weby zaobírající se autoaudio:

http://www.autohificlub.cz/forum
http://www.autohifi.cz/
http://www.tuningforum.cz/viewforum.php?f=32
Toyota Yaris Blue 2004 1.0 VVTi 48 kW 5D
Toyota Corolla E10 1996 1.6 16V 84kW 3D
Uživatelský avatar
CharlieCh
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1155
Registrován: pon 03.10.2005, 20:12
Bydliště: Nový Jičín

Příspěvek od CharlieCh »

Pokud najdete chybu, nepřesnost, nebo chcete můj článek doplnit, tak se nezdráhejte a pište. V zájmu přehlednosti se budu snažit vaše postřehy zapracovat do mého výchouího elaborátu :wink: .
Toyota Yaris Blue 2004 1.0 VVTi 48 kW 5D
Toyota Corolla E10 1996 1.6 16V 84kW 3D
Uživatelský avatar
saab
Věčnej rejpal
Příspěvky: 807
Registrován: úte 30.11.2004, 13:24
Bydliště: Brno

Příspěvek od saab »

Jen přihodím montážní návod 2DIN adaptéru pro Toyoty od Clarionu, třeba se to někomu při výměně audiosystému za nějaký lepší hodí :)

http://www.clarion.com/cip/bracketmanual/BKX1300_06.pdf
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
Uživatelský avatar
zekon
Člen Týmu
Příspěvky: 9
Registrován: pát 14.08.2009, 20:05
Bydliště: Břeclav 4

Repro Corolla Verso 2006

Příspěvek od zekon »

Čau,

jestli někdo dokážete pomoct. Sháním marně nějaké info o repro co je v TC Verso, mám rok 2006. Rád bych je vyměnil, expert přede mnou asi zničil ty zadní ale ani v Toyotě v Brně ani Jihlavě neví nic...... pátral jsem.......nenašel. Chtěl jsem zjistit jaký průměr tam je, ve předu jsem našel na pioneeru že snad 17, ale co je v zadu, jak je zapojen výškový reprák v palubce apod, nikde nic.
Díky
Odpovědět

Zpět na „Návody, příručky, manuály“