Zdravím lidi, mám dotaz. Brácha koupil Corolku 6ti kvalta, 141 kW a ptal se me, jestly je možná úprava převodovky - snížení otáček. Já mám Čeldu taky 6ti kvalta a otáčky motoru při stejné rychlosti jsou cca o 600 nižší než na Corolce, tak by mě zajímalo, jestly se to dá srovnat? Myslím tím snížit na Corolce. Ono jet na 6ku 150 a mít na budíku 4500 - 5000 otáček není nic moc, 6ka má být úspora na dálnici a né na sprinty
Toto sa nerieši zásahom do prevodovky, ale úpravou stáleho prevodového pomeru diferáku, ale neodporúčam Ti to robiť. Nehovoriac o tom, že investícia do tejto úpravy sa Ti pri zvážení rozdielu v spotrebe nevráti ani po najazdení 100 tisíc km...
A neproměřuje mu jinak tachometr? Setkal jsem se s tím, že Celica proměřuje i o 15 km/h, takže klidně vám to může točit stejně. Doporučuje porovnat s GPSkou.
Proč nedoporučuješ úpravu stalého převodu? Nejde o spotřebu, jde o pohodlí - hluk atd.
Udělaly by to v Toyota servisu? A co byto případně mohlo stát? Aspoň zhruba.
Jinak rychlost je srovnávaná při společné jízdě Corolka- Celica.
Skús sa pozerať na to auto aj trochu ekonomicky. Pochybujem že nejaký origo Toyota servis Ti bude šahať do prevodovky a diferu - sú to len meniči starého za nové. Ak chceš skutočnú úpravu diferu, tak sa priprav na vyberanie motora z kasne a keď už bude von, tak výmenu všetkého možného okolo. Zháňanie LSD, alebo iného druhu športovejšieho diferu s prevodom viac do pomala nebude ľahké, lebo všetky športové úpravy sa sústreďujú práve na to, aby motor pracoval vo vyšších otáčkach (skracovanie prevodov a pod...)
Môj odhad - ak sa Ti podarí zohnať difer podľa Tvojich predstáv, tak si priprav aspoň 30 tisíc...
Rasto prehani... uprava jde udelat i vymenou kolecka sesteho prevodoveho stupne. Problem je ten, ze riskujes ztratu funkce. Ten motor neni takovej trhac asfaltu (hlavne co do Nm v pomeru k vaze) a tim padem na tu sestku muze mit vazny problem udrzet rychlost auta pri nizsich otackach.
Toyota Supra 2.5 twin turbo Lexus IS200 Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům" http://www.supraklub.cz
Ehm... Tá "vymena kolecka sesteho prevodoveho stupne" - v prvom rade nie jedno koliečko, ale dva + upravená synchrónová kulisa - také detaily...
Ako - mne to môže byť jedno, ale osobne by som sa na to vyprdol - motor sa dá točiť nad 6 tisíc ot/min - práve tam je jeho potenciál...preto to sprevodovanie a v pohode sa na tom dá lietať 160-180 km/h - čo viac potrebuješ?
Psal jsem to radsi zjednodusene - stejne by to nedelal sam, ale nechal nekomu udelat. Ono vymezit spravne vule v prevodovce pri montazi taky neni uplne sranda pro amatera a ja osobne bych prevodovku sam rozebiral nerad. Snazil jsem se hlavne poukazat na to, ze pro seriovej motor je uprava prevodovky spis riskantni krok, vyrobce neni blbej a tu prevodovku tam nedava naschval spatnou...
Toyota Supra 2.5 twin turbo Lexus IS200 Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům" http://www.supraklub.cz
Me to je jasné, že výrobce není úplně blbej. Ja se jen ptám na možnosti úpravy, je si ce fajn, že se dá šestka točit do 6000 otáček, ale zkus jet třeba 1000 km na 6000 otáček, z toho ti praskne hlava. Právě proto se ptám na možnosti úpravy.
Hanisek píše:...jinak rychlost je srovnávaná při společné jízdě Corolka- Celica...
Ono to záleží i na rozměru pneumatik - bacha na to.
Ostatně nejjednodušší je právě dát pneu většího průměru. Ne o moc, aby to nezměnilo jízdní vlastnosti.
OT: mna by zaujimalo, preco si kupoval sportove auto, ked chce setrit na dialnici a preco si kupoval vysoko otackovy motor s yamaha blokom, ked na sestke sa mu 4500rpm zda vela, hlavne ked VVTLi naplno pracuje od 6000rpm do cca 8200rpm.
Tak je tady možnost jednoduše vyměnit převodovku z té z celicy. Jestli se jedná o stejnej motor a stejnou výkonovou verzi tak kde je pak problém... Nejsou tam náhodou v obou 2ZZ-GE? Na wikipedii si najdi typy převodovek a podle štítku co máš u motoru hned najdeš rozdíly mezi celicou a corollou.
Prevodovka je tam jedna a tá istá - však si to koniec koncov kukni v tom linku, čo si tam sám dal...
Pes je zakopaný v stálom prevodovom pomere diferáku...
JJ taky sem se díval, ale přece jenom je tam rozdíl mezi C60 - která se prý dávala taky do celic a to 1ZZ-GE (140 koní), a C63 která do coroll TS a celic s motorem 2ZZ-GE (180k). Teď teda jestli má dotyčnej slabší nebo silnější verzi, zřejmě silnější. Nic to nemění na tom že problém může vyřešit celkovou výměnou převodovky, protože jestli se nepletu, diferák je součástí jejího bloku... .