Co byste udělali na mém místě?

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
MC1980
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Co byste udělali na mém místě?

Příspěvek od MC1980 »

Koupil jsem Toyotu Corollu E10 1,6. Nejsem mechanik, tak moc prosím o radu.
Měl jsem jí 2 měsíce, Byla na prohlídce v Toyotě v Ústí nad Labem. Napojili na diagnostiku - v dobrém stavu, nic závažného. Pak na to koukal ještě v jednom servisu - v pohodě. V sobotu ráno jsem si nechal vyměnit olej + filtr a jedu z ústí nad Labem do Ostravy za rodinou. Avšak u Jihlavy na 126,5 km D1 ve směru na Brno jsem si všiml hustého bílého kouře, který mi vychází z pod auta. Tak jsem se snažil nezmatkovat a zajel do odstavného pruhu, vypnul motor, umístil trojúhelník a otevřel kapotu. Smrdělo to jako spálenina, voda v chladiči vytekla ven - normálně to odstřelilo víčko. Při zasunutí klíčku do zapalování se mi rozsvítila kontrolka oleje a motoru. Přivolaná asistenční služba to bez debat naložila na vlečku a odtáhla do Jihlavy, kde 2 mechanici zvedli kapotu a bez jakékoliv prohlídky tvrdí, že praskla hlava a nějaká klika. Že to mám nechat na parkovišti u Tesca a pak si pro topřiejt. tzn, že bych to tam musel nechat týden a to jsem nechtěl dopustit, tak jsem to nechal odtáhnout do Ostravy (10.500,-). Tam to stojí u mámy na parkovišti. Já jsem už v UL a na sobotu mám zamluvený motor i s novým chladičem.
Chci se jen zeptat - jde to takhle od oka poznat, že to je hlava a klika? Jinak doufám, že nikdo nemáte taovou smůlu, jako já :-(
MC1980
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Co byste udělali na mém místě?

Příspěvek od MC1980 »

nemohl být třeba dlbě utažený olejový filtr? Pokud ano, jak se to dá poznat?
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

MC1980 píše:nemohl být třeba dlbě utažený olejový filtr? Pokud ano, jak se to dá poznat?
Ne.

Hlava je patrně opravdu prasklá, nebo minimálně těsnění pod ní, ale to by nebyl takový fofr. Kliku samozřejmě takhle v diskusi nepoznám, ale to ti řekne každý trochu gramotný automechanik, který si ten motor bude moci prohlédnout.
Rady takhle na dálku tady nemají moc smysl.
Obrázek
rodriguez
Řidič

Příspěvek od rodriguez »

Pokud ti to začalo bíle kouřit z výfuku tak to znamená že se ti dostala voda do spalovacího prostoru motoru tudíž ten bílí kouř je vodní pára.Vzhledem k tomu že je ve spalovacím prodtoru značný tlak tak se natlakuje i celý chladící systém což je to vystřelené víčko od chladiče.Pokud ten motor jde normálně točit při stratování tak je klika v poho a je jen prasklé těsnění pod hlavou.To že se ti rozvítí ty kontrolky po zasunutí klíčku je normální ty se ti budou rozsvěcet vždycky před nastartováním.Nech si vyměnit to těsnění a možná i olej v motoru (to podle toho zda se i do oleje dostala voda)a budeš zase jezdit v poho.Měnit celý motor i s chladičem je zbytečné.Pokud by špatně dotáhli filtr tak by za tebou byla olejová cestička a za jízdy by se ti nejdříve rozsvítila kontrola mazání(oleje) a pokud by jsi nezastavil tak by se motor zadřel a to poznáš tak že s ním už nikdo neotočí.
Ted když jsem si ještě jednou pročetl tvůj příspěvek tak píšeš že kouř šel z pod auta,tedy ne z výfuku??a že voda v chladiči vytekla ven,je otázka kudy,víčkem nebo někde dole??
Každopádně hlava může být taky prasklá ale nejčastěji praská spíš to těsnění pod hlavou.
Corolla 1.6 G6 již prodaná , Supra MKIV TT Targa, Avensis T22 1.6, Avensis T22 2,0 D4D, BMW E60 530d, Land Cruiser HZJ78
rodriguez
Řidič

Příspěvek od rodriguez »

ombre píše:
Hlava je patrně opravdu prasklá, nebo minimálně těsnění pod ní, ale to by nebyl takový fofr.

ale byl,když si vezmeš že jede po dálnici nějakých 130 tzn.skoro 4000 otáček tak to jde rychle když se to těsnění prostřelí
Corolla 1.6 G6 již prodaná , Supra MKIV TT Targa, Avensis T22 1.6, Avensis T22 2,0 D4D, BMW E60 530d, Land Cruiser HZJ78
medved.design
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od medved.design »

Bych to nechal zaplatit ten servis co ti měnil olej !!!
Toyota Corolla 1.3i 5dv hatchback r.v.92 55kw
http://www.medved-design.wz.cz/wordpress
Radus2,0Gti
Věčnej rejpal

Příspěvek od Radus2,0Gti »

no myslím že to bude jen těsnění pod hlavou, ale bez demontáže to nepoznáš, jsou to jen doměnky. :wink:

Držím palce, ať to dobře dopadne. :bigups:
RAV4 D-CAT
rodriguez
Řidič

Příspěvek od rodriguez »

medved.design píše:Bych to nechal zaplatit ten servis co ti měnil olej !!!
myslíš že když ti někdo blbě vymění olej tak hned praskne hlava nebo těsnění??? to je závada u které se většinou nic dopředu neprojevuje a pokud ano tak to zjistíš změřením tlaků nebo přehříváním auta spolu s tlakováním chladícího systému.
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Viděl bych to na těsnění pod hlavou - pokud by byla prasklá klika, nezajel bys v klidu do odstavného pruhu nýbrž se zaseknutým motorem dálnici opustil v kotrmelcích skrz svodidla.

P.S.: Mechaniky nakopat do prdele.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

A neprasknul Ti jenom klíňák.....? To se mi jednou stalo u žíga ve stopadesáti a než jsem přejel ze třetího pruhu vlevo k benzínce vpravo byla voda pryč a smrdělo to taky slušně. Jenže já sleduju i za jízdy teploměr a kontrolky, tak jsem to zjistil dřív, než to začalo kouřit. Jinak by to dopadlo hůř.
Jo, a ta "ňáká klika" je jedna z hlavních částí motoru (nebyla-li to klika u dveří).
Jinak bych se taky přikláněl k těsnění pod hlavou, hlava praská snad jenom při nějakém opravdu extrému. Ale jestli válec nasál vodu (která je téměř nestlačitelná), tak by se mohl poškodit i motor (právě ta klika).
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Radus2,0Gti
Věčnej rejpal

Příspěvek od Radus2,0Gti »

No to s tou klikou je trik servisů, prý se am dostane voda a je po ní, ale nerozebírejme tyto blbý namistrovaný kecy. Bude to těsnění pod hlavou tyto auta totiž pracují s přetlakem v chladícím okruhu a tím se dosáhne posunu bodu varu vody nad 100°C. zkus těsnění, nech otlakovat hlyvu a uvidíš.
RAV4 D-CAT
MC1980
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MC1980 »

CChlapi, díky moc. Vážím si každý odpovědi. Motor jsem na místě nenatočil. Zkoušel jsem to asi 30x. Spíš jsem ho přechlastal. Natočili ho až v Jihlavě po 1,5 hodině a než to naskočilo, tak to jakoby chytalo či škytalo a intenzita se velmi zrychlovala, až to prostě naskočilo. Já tam teda nic neslyšel, ale mechanici tvrdí, že tam něco klepe, že to prostě bude klika. A ta prasklá hlava taky, ale rozebraný to neměli. Auto mám v OV, teď jsem v UL a mám možnost koupit za Prahou motor a dodávkou ho tam odvézt. Ale jak vás tak poslouchám, tak jestli nebude lepší zajet do OV, nechat to tam za prachy prohlídnout a pak se nějak zachovat. Buď dát dohromady tu hlavu s těsněním, případně tam dát originál chladič (je tam jiný) a třeba by to mohlo stačit a já ušetřím 20.000 za motor...
rodriguez
Řidič

Příspěvek od rodriguez »

pokud to točilo ale nemohlo to chytit tak by klika měla být v poho,nic nenasvědčuje tomu že by sní měl být nějaký problém a to klepání v té chvíli může být cokoliv jiného od foukání tlaku z válce do chladícího systému po poškozený ventil v hlavě(pokud se třeba kus těsnění dostalo do spalovacího prostoru a něco tam poškodilo,byt to by bylo vzácné)pokud je prasklá hlava tak klepavé zvuky vydává unikání tlaku z válce atd.nechal bych sundat hlavu a pak se uvidí,co je špatné,dávat jiný motor si myslím že je blbost.
olstrane
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olstrane »

Jj nejdřív rozebrat a zjistit stav věci a jak se tu píše když to točí nebude to taková tragédie. Vyhodit rozebraný motor můžeš v jakékoliv fázi :lol:
Toyota Avensis Terra 2.0 VVT-i ´01
Land Cruiser FJ 40 na mě čeká v USA

ex-Toyota Corolla E10 4E-FE ´95
Obrázek
Tonda
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda »

Přesně jak píšou kluci.Určitě bych taky motor hnet nemněnil.Nejdřív bych se mrknul co s ním vlastně je. :wink:
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
Odpovědět

Zpět na „Corolla“