Uz asi 30tis km jsem slysel prevodovku pri brzdeni a zabirani motorem (psal jsem o tom rady http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=3104 ) a poslednich 1000 km se ozyvalo i klapani pri brzdeni motorem. No a vcera to prislo, zrovna mijim mnichovske letiste, ze najedu na 4proudovou A9, a po 150 km po nemecke A92 s neustale zarazenou 5kou v zaberu pustim plyn a z prevodovky se ozve sileny jekot jak brzdim motorem, ihned vyslapuju spojku, ale vubec to nepomaha ozve se rana, trhne to celym autem (ze by se urvalo nejake lozisko?), rozsviti se kontrolka motoru, mazani a baterie. Auto spomaluje volnobehem za neustaleho jekotu. Zjistuju, ze radit jde, vsechny problematicke kontrolky zhasly a kdyz motor zabira, jekot uplne mizi. Takhle dojizdim poslednich 30km do mnichova na 3ku v zaberu a jsem strasne rad, ze auto aspon nejak jede a nemusim volat odtah.
Nevim, co v prevodovce umrelo, ale urcite aspon 2 soucasti, protoze prevodovka jeci kdyz stojim a mam spojenou spojku na nautral a pak kdyz brzdim motorem, nebo jedu na volnobeh. Kdyz spojka zabira, tak oba jekoty zmizi a auto se chova uplne normalne.
Problem je, ze jsem v Mnichove a mam rozsypanou prevodovku, docela se bojim, aby vzhledem k mistnim cenam servisu toyota to neznamenalo smrt moji toyoty (dam pak vedet, az budu rozprodavat dily :roll: ). No zavolam do toyoty v Mnichove a uvidim.
Dle tachometru ma moje toyota najeto 125tis, ale te hodnote uz neverim.
Smrt prevodovky
Tak mam v aute novou prevodovku. Prevodovku jsem sehnal v Praze ve vrakovisti na Kutnohorske za 7.000 (byla celkem jina nez ta puvodni - mozna proto, ze byla z hatchbacku a ten se narozdil od meho liftbacku jeste delal v Japonsku, ale pasovala tam). Vymenu jsem nechal udelat v autorizovanem servise v Nemecku za 1000 euro i s novou spojkou (poradna palka, za hodinu prace chteli asi 100euro). Ale auto ted jezdi dobre a potichu, tak doufam, ze to tak i zustane. Kdybyste nekdo schanel nejake dily z prevodovky, tak mam tu starou k rozebrani. Mozna ji i rozeberu a dam sem nejake fotky pro zajimavost.