Klepani 4E-FE pri pusteni plynu

vše ohledně modelové řady Corolla
peta
Manager Týmu

Klepani 4E-FE pri pusteni plynu

Příspěvek od peta »

Mel bych jeden dotaz na majitele motoru 4E-FE - jsem asi 2 mesicnim majitelem Corolly E11 1.3 s timto motorem a kdyz pustim plyn a jedu jen setrvacnosti se zarazenou rychlosti, zacne se z motoru ozyvat klepani jako kdyby tam byl motor z traktoru - pripomina to diesel. Je to normalni/dela vam to nekomu neco podobneho/nevite, cim by to mohlo byt a jak to odstranit?
Mam Syntetiku Esso 5W40 a olej se mi zatim zda, ze to vubec nezere. Najeto 90 000 km.

Diky, Petr
Corolla E11 liftback, 4E-FE, rv. 98 (Prodáno)Obrázek
Škoda Superb 2 1.8TSI DSG EleganceObrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

A je to z motoru, není to od převodů nebo homokineťáku.....? Mě to určitě nedělá.... (4E-FE z E10).
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

Jimmi píše:A je to z motoru, není to od převodů nebo homokineťáku.....? Mě to určitě nedělá.... (4E-FE z E10).
homokineticke klby by sa mali ozyvat aj pri jazde malou rychlostou do zatacky, ozyvaju sa?

peta:
dieselovy zvuk (a stale) ma aj sesternica na Peugeote 206 1.4 benzin, v servise jej povedali ze je to normalne, ale podla mna klamu. Nezacalo Ti to robit po nejakom natankovani lacnejsieho benzinu?

drgi
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

schvalne to zkusim sledovat, ale niceho podezreleho jsem si dosud nevsiml.
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
peta
Manager Týmu

Příspěvek od peta »

drgi píše: homokineticke klby by sa mali ozyvat aj pri jazde malou rychlostou do zatacky, ozyvaju sa?

Nezacalo Ti to robit po nejakom natankovani lacnejsieho benzinu?
Jeste upresneni - uvedomil jsem si, ze to dela i pri volnobehu, kdyz auto stoji, ale neni to tak hlasite, takze je to urcite motor. Ty zvuky se obecne ozyvaji (resp. jsou slyset), kdyz neni motor zatizen.

Dela mi to od doby, co mam auto, takze benzinem to nebude - tankuju na Jetce, protoze je unas suverene nejlevnejsi.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tak panáčku, kdysi jsem jezdíval žigulíkem, patnáctistovkou. Auto odolné a robustní, vydrželo všechno. Jednou jsem natankoval u JET a začalo se mi to cukat při přidání plynu - klasicky rozhozený předstih (moc dopředu). Už jsem se chystal to přeštělovat, ale neměl jsem na to furt čas. Jenom mě překvapilo, že to přišlo tak náhle. Ještě jsem tam tankoval jednou, pořád jsem neměl čas, pak jsem nádrž skoro vyjel a vzal nějakej normální benzín. Motor okamžitě šlapal jak hodinky. Evidentně ten benzín měl mnohem nižší oktanové číslo, než deklarovali! Od té doby jsem u nich už nikdy netankoval. A také jsem už něco podobného slyšel i od někoho jiného...
peta
Manager Týmu

Příspěvek od peta »

Jimmi píše:Tak panáčku, kdysi jsem jezdíval žigulíkem, patnáctistovkou. Auto odolné a robustní, vydrželo všechno. Jednou jsem natankoval u JET a začalo se mi to cukat při přidání plynu - klasicky rozhozený předstih (moc dopředu). Už jsem se chystal to přeštělovat, ale neměl jsem na to furt čas. Jenom mě překvapilo, že to přišlo tak náhle. Ještě jsem tam tankoval jednou, pořád jsem neměl čas, pak jsem nádrž skoro vyjel a vzal nějakej normální benzín. Motor okamžitě šlapal jak hodinky. Evidentně ten benzín měl mnohem nižší oktanové číslo, než deklarovali! Od té doby jsem u nich už nikdy netankoval. A také jsem už něco podobného slyšel i od někoho jiného...
Hmm, zrovna mam prazdnou nadrz, tak zkusim jinou benzinku a napisu.
Komanche

Příspěvek od Komanche »

mozna nejlevnejsi benzin neni to prave orechove... ja tankuju vetsinou u tech drazsich (vybiram si), pravda ze neujedu soukromym autem nejake zavratne vzdalenosti, abych to pak pocital, ale stejne ten motor radsi trochu hyckam...
Zmuro
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Klepanie motara

Příspěvek od Zmuro »

Ja mam takisto motor 4E-FE a neviem ci myslim na to iste, ale s istym klepanim som sa uz pri mojom motore stretol takisto: -podla mna to mozu byt dve priciny, ale nie som ziaden technik ani automechanik, takze mozno sa mylim. Takze prva moznost: ak ide motor bez plynu, ako pises, ale so zaradenym rychlostnym stupnom, tak to moze byt nevhodne hodenou rychlostou - trebars pri 50-60 km/h a piatom prevodovom stupni to bude klepat urcite, takmer ako diesel ako pises, az casom pri este vacsom spomaleni motor zdochne, ale to je uz extrem pre amaterskych soferov - 5 kvalt proste nie je sprevodovany na taketo rychlosti. A aj na stvorke to moze robit trebars pri 40-50 km/h, ked je motor nezatazeny a nezrychluje. A ta druha moznost, ktoru som spozoroval u seba tiez pri volnobehu je ta, ze ak teply motor auta bezi na volnobeh, bez zaradeneho rychl.stupna, tak sa mu mimovolne (asi je to nastavenim riadiacej jednotky) znizia otacky na hodnotu okolo 620 rpm, a niekde pri tychto otackach je motor tak zaveseny na perinkach, ze ho to cely rozvibruje, az sa tak mierne trasie cele auto, citit to aj v sedacke. Ked potom zapnem svetla, zvysia sa mierne otacky motora vyssim odberom prudu, alternator a cely motor sa tym padom musia tocit rychlejsie, a vibracie zmiznu. Neviem cim to je, a ci mam tento jav na svojom voze iba ja, ale inak ide motor bez problemov, nezerie ani kvapku oleja, takze na nejaku zavadu to nevyzera...ak mate niekto podobny pocit pri tomto motore na volnobehu a vypnutych svetlach, tak sa podelte o svoje skusenosti...
Toyota Corolla Liftback E11 1.4 63kW r.v.'98
Silver colour, Linea Terra, spoiler edition.
Don't tell me, that cars don't have a soul...
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Tak jsem to nejaky cas sledoval a nevsiml jsem si niceho podezreleho. Motor je naprosto klidny, neklepe, nevibruje, nehuci, nic.
Jedina situace, kdy je znat, ze tam motor je, je, pri jizde do kopce na 2 v silnem zaberu od 3000 otacek. Ale tam predpokladam ze to je naprosto normalni :)
EDIT: spis od dvou do tri tisic.
Jo a kolisani otacek v klidu po nastartovani .. nevsiml jsem si niceho vyrazneho, pri rozsviceni svetel se chod prakticky nezmeni, jen pri otoceni volantem (servo), o cca 50-150 otacek.
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
Jimmi
Věčnej rejpal

Re: Klepanie motara

Příspěvek od Jimmi »

Zmuro píše:ak ide motor bez plynu, ako pises, ale so zaradenym rychlostnym stupnom, tak to moze byt nevhodne hodenou rychlostou - trebars pri 50-60 km/h a piatom prevodovom stupni to bude klepat urcite, takmer ako diesel ako pises, az casom pri este vacsom spomaleni motor zdochne, ale to je uz extrem pre amaterskych soferov - 5 kvalt proste nie je sprevodovany na taketo rychlosti. A aj na stvorke to moze robit trebars pri 40-50 km/h, ked je motor nezatazeny a nezrychluje. A ta druha moznost, ktoru som spozoroval u seba tiez pri volnobehu je ta, ze ak teply motor auta bezi na volnobeh, bez zaradeneho rychl.stupna, tak sa mu mimovolne (asi je to nastavenim riadiacej jednotky) znizia otacky na hodnotu okolo 620 rpm, a niekde pri tychto otackach je motor tak zaveseny na perinkach, ze ho to cely rozvibruje, az sa tak mierne trasie cele auto, citit to aj v sedacke
Já když brzdím motorem na pětku, tak ještě v padesáti běží motor úplně klidně. Na volnoběh mi takto nevibruje - to vypadá spíš na nízké volnoběžné otáčky (zkusil bych malinko pootočit tí šroubkem u plynu na takových 700-750). Mě to na volnoběh jenom míííííííírně kolísá, ale furt stejně. Samozřejmě to zrychlí když pootočím volantem nebo rozsvítím.
peta
Manager Týmu

Re: Klepanie motara

Příspěvek od peta »

Zmuro píše:Ja mam takisto motor 4E-FE a neviem ci myslim na to iste, ale s istym klepanim som sa uz pri mojom motore stretol takisto: -podla mna to mozu byt dve priciny, ale nie som ziaden technik ani automechanik, takze mozno sa mylim. Takze prva moznost: ak ide motor bez plynu, ako pises, ale so zaradenym rychlostnym stupnom, tak to moze byt nevhodne hodenou rychlostou - trebars pri 50-60 km/h a piatom prevodovom stupni to bude klepat urcite, takmer ako diesel ako pises, az casom pri este vacsom spomaleni motor zdochne, ale to je uz extrem pre amaterskych soferov - 5 kvalt proste nie je sprevodovany na taketo rychlosti. A aj na stvorke to moze robit trebars pri 40-50 km/h, ked je motor nezatazeny a nezrychluje. A ta druha moznost, ktoru som spozoroval u seba tiez pri volnobehu je ta, ze ak teply motor auta bezi na volnobeh, bez zaradeneho rychl.stupna, tak sa mu mimovolne (asi je to nastavenim riadiacej jednotky) znizia otacky na hodnotu okolo 620 rpm, a niekde pri tychto otackach je motor tak zaveseny na perinkach, ze ho to cely rozvibruje, az sa tak mierne trasie cele auto, citit to aj v sedacke. Ked potom zapnem svetla, zvysia sa mierne otacky motora vyssim odberom prudu, alternator a cely motor sa tym padom musia tocit rychlejsie, a vibracie zmiznu. Neviem cim to je, a ci mam tento jav na svojom voze iba ja, ale inak ide motor bez problemov, nezerie ani kvapku oleja, takze na nejaku zavadu to nevyzera...ak mate niekto podobny pocit pri tomto motore na volnobehu a vypnutych svetlach, tak sa podelte o svoje skusenosti...
No řadím dobre - nejvic znat je ten zvuk, kdyz dojizdim na krizovatku se zarazenou 2kou treba pri 2tis otackach - ten zvuk se se zmenou otacek neztraci. Kdyz mam pustene radio, nebo treba je venku provoz, tak o nicem nevim. Na volnobech kdyz auto stoji a pridam plyn, tak se jen zvysi frekvence toho zvuku. Jak radil Jimmi vyse zkusil jsem natankovat na jine benzince nez Jet, ale ten zvuk je tam stale, i kdyz bych rekl ze mene (ale jeste jsem nemel moc cas to testovat). Jeste me napadlo, ze by to mohlo byt tim, ze mi odbornici v servisu pri vymene oleje nalili 2cm pres max risku.
OndraS
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraS »

Moje zkusenosti s 4A-FE - 1.6 16v
a motorem zahraty na "vyrobni teplotu" :

- volnobeh pada na 700 rpm a motor je naprosto tichy
otacky se zvysi pri pouziti serva nebo sepnuti klimy - to se da cekat
(Zmuro, 600 rpm uz by mohlo byt opravdu dost malo)

- na zarazeny 5.st mi dobrzduje Toyo klidne az do nejakych 50 km/h
ale to uz je lepsi preradit - nejlip rovnou na 3

Libi se mi jak ridi palubni pocitac volnobezne otacky kdyz je Toyo v pohybu (dobrzdovani poslednich metru se seslaplou spojkou) - cca 900 - 1100 rpm a kdyz stoji - 700 rpm.
ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám ;)
Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček
OndraS
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraS »

Jo a co se tyce benzinu - tady souhlasim s ostatnimi - to je pak slyset .
A jeste bych dodal, ze takova uspora je znacne pofiderni, protoze s takovym benzinem (osobni zkusenost) - byva krome tarokovani take vetsi spotreba :?
ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám ;)
Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček
BRunner
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BRunner »

2 peta: podle popisu mám podobnou věc u své 4A-GE, při volnoběhu něco klape, zjistil jsem, že je to výraznější, pokud je zatížený alternátor (např. rozsvícená světla) v servisu mi řekli, že by to mohl být alternátor. Nevim, jestli to není spíš tim, že se sníží otáčky. Nad 1000 otáček to zmizí. Jinak na nějakých německých stránkách jsem četl, že jeden člověk měl podobý problém, přestavěl celý motor a nezbavil se toho. A teď babo raď. BTW. olej nový a jezdím na V-Power.
Odpovědět

Zpět na „Corolla“