E11 - zvuk od zadního levého kola

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
stastny_h
Člen Týmu

E11 - zvuk od zadního levého kola

Příspěvek od stastny_h »

Ahoj Toyoťáci.
Před nedávnem mi začalo něco v okolí levého zadního kola vydávat hluk při přejíždění nerovností levým zadním kolem, v rychlostech cca nad 30km/hod. Při pomalých přejezdech a naopak při hodně rychlé jízdě se hluk tak často nevyskytuje. Je to, jaky by na sebe narážely 2 kovové předměty. Kolo jsem vyheveroval, třásl s ním, sundal jej, ale zdroj hluku se mi nepodařilo najít (nedocházelo k němu). Proklepal jsem uchycení kola, ale také nic.
Jen pro doplnění: u kola je odpojeno lanko ruční brzdy, jelikož brzdič se jednou zablokoval a čeká na opravu.
Kdyby jste měli nápady nač se mám soustředit, budu velmi vděčen. Automechanik se mi vrátí až v září a já mezitím potřebuji jet na jeden delší výlet.
Díky moc a ahoj
Toyota corolla 1.3 E11
Obrázek
stastny_h
Člen Týmu

Příspěvek od stastny_h »

Tak, záhada rozluštěna. Chybí spodní upevňovací šroub třmenu zadní kotoučové brzdy. Třmen se na nerovnostech odklápěl nahoru a mlátil do disku kola. Automechanik to asi špatně přišrouboval, nebo ho tam zapomněl dát. Bezva. Snad se nepoškodilo nic jiného (jako např. brzdový pístek). Muselo to dělat jistě paseku i při brždění.
Teď ovšem kde rychle sehnat ten šroub.

Ještě jeden dotaz. Jak poznáváte jakým utahovacím momentem máte šrouby dotahovat? Jestli, pokud tam je 120Nm si prostě řeknete, zaperu jak sviňa a pak na to ještě skočím snožno a při 20Nm jen tak zlehka....
Toyota corolla 1.3 E11
Obrázek
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

stastny_h píše:Ještě jeden dotaz. Jak poznáváte jakým utahovacím momentem máte šrouby dotahovat? Jestli, pokud tam je 120Nm si prostě řeknete, zaperu jak sviňa a pak na to ještě skočím snožno a při 20Nm jen tak zlehka....
Na to musis mit cit :D , nebo momentak. Ale kdyz sroub povoluju tak vim priblizne jestli byl zarvanej jak kr.. , nebo sel lehce , dal podle toho kam ten sroub patri a co drzi , a kdyz to utahnes momentakem tak vetsinou se ti zda ze to utazeny neni , ze bys to rukou utah vic a nicemu by to neuskodilo :wink:

Ještě 10 Nm = 1 kilo na metru , kdyz mam racnu 30 cm = 3 kila ,

no a pak to proste utahnu jak to jde :D
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
stastny_h
Člen Týmu

Příspěvek od stastny_h »

Jo, tak to je taky tak nějak můj styl :)
Závaží pokládat na klíče nebudu :)
Toyota corolla 1.3 E11
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Corolla“