odsávání

vše ohledně modelové řady Celica
garfielld
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

odsávání

Příspěvek od garfielld »

na co je dobrý to odsávání olejovejch par z víka ventilů(na A4-FE, no.. princip bdue všude stejnej)? upřímě mi to tam spíš příde jako pěknej bordelmejkr v sání, když sem to překryl hadrou a na straně sání ucpal úplně taxe nic nedělo a když sem to jen tak zkusil na straně sání nechat průchozí taxe motor sám vytočil až na 3tis. ot., to znamená že to tou pitomou trubičkou saje jako vzteklý, na to že má průměr většího brčka.
Otázka co mi vrtá v hlavě, stane se něco když to na straně sání zacpu a na víko ventilů dám nějakej filtřík, už se to tady někde jednou myslim objevilo
Obrázek
Celica AT200 r.v.95, 7AFE 1,8l (115k) ..... Celica GT4 r.v.91, 3SGTE 2,0l (230k)
garfielld
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garfielld »

ee... to je názorů:)
foto pro ilustraci:)
Obrázek
upraveno na
Obrázek
ještě by mě zajímalo kde je ERG ventil, nevíte někdo?
Obrázek
Celica AT200 r.v.95, 7AFE 1,8l (115k) ..... Celica GT4 r.v.91, 3SGTE 2,0l (230k)
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tahle věc nesaje olejový páry (kde by se chudinky vzaly), alebrž zplodiny hoření, které se dostanou všude, protože žádnej motor není 100% těsnej.... Takže to v první řadě prodlužuje životnost oleje a věškerýho zařízení v místě odsávání.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Diablo
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Diablo »

Presne tak,a u turbiny (neni tvuj pripad,to dokonce je nezbytny,jelikož jak ti foune pod kliku (nema 100% tesnost)bere to sebou vlivem tlaku u vaček i olej,a začne to kouřit.... I když avie maj hadici na d zem... :D me se to neosvecilo ...
TOYOTA Celica 2.0 Turbo 4WD
Obrázek
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

no navíc top má tufunkci že to pomáhá vyrovnávat zmeny tlaku uvnitř motoru pusobící rotací vahadel atd - proset zmeny oběmu v jendotlivých částech motoru - další vec věci s ezahříváním rozpýnyjí, takže i olej se rozpína do volného místa a vytlačuje ven "vzduchů co tam byl, stejně tak je potřeba ten vzduch nabrat když chladne .. jinak samozřejmě uniky od kroužku atd.. i když ty by meli hrát minimální roli..
garfielld
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garfielld »

Idaho píše: věci se zahříváním rozpýnyjí, takže i olej se rozpína do volného místa a vytlačuje ven "vzduch" co tam byl, stejně tak je potřeba ten vzduch nabrat když chladne

tak k tomuhle musí sloužit ješta ta druhá trubička co vede z víka(nalevo vychází z víka a ústí přesně před klapkou), páč ta tlustá má západku aby byla jen jednosměrná
Obrázek
CharlieCh
Věčnej rejpal

Příspěvek od CharlieCh »

Nedoporučuju tato odsávání jakkoli ucpávat, protože vzniklý tlak si pak hledá jinou cestu, kudy z motoru ven, obvykle olejovou měrkou a pokud se vám toto stane, tak jako mě při teplotě mínus 15 st (ještě na nebožáku Peugeotu 405 Mi16), tak je to obrovská zábava utírat ten zasraný motor od oleje, který tuhne okamžitě a střelhbitě a co teprve, když nevíte co se děje, tak pak následuje repete.
Toyota Yaris Blue 2004 1.0 VVTi 48 kW 5D
Toyota Corolla E10 1996 1.6 16V 84kW 3D
Jakuza
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakuza »

presne tak.. urcite neucpavat.. starsi motory proste zerou olej a kdyz je tam velikej tlak, tak se casto stane ze kvuli tomu tlaku prasknou tesneni nekde na motoru a zacne z toho tect olej.. takze je dle me lepsi kdyz sou nova tesneni to uplne vyvest nekam pryc (ne do sani), klidne nekam pod motor ci tak.. jdou z toho takovy mastny pary..
http://www.hifonics.cz/

MR2 (1993) sold
MR2 (1991) sold
VW Bora Variant (2000) sold
Volvo V50 (2005) total crash :-(
Volvo V50 (2006) sold
Lexus IS220d (2007) sold
BMW 325d (2009)
garfielld
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garfielld »

nebojte nejsem blbej abych to ucpával, zase něco málo na tom motoru chápu:)
btw já na stranu sání právě dal filtr z ee... ani nevim co to je, ale je to prodyšný(asi molitan)
Obrázek
garfielld
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garfielld »

takže ERG bylo nalezeno(pomocí manuálu)
Obrázek
a "zneškodněno" pomocí dvou levých rukou a hliníkového plechu
Obrázek
zároveň jsem vyčistil klapku technickym benzínem(tam toho sajrajtu bylo) a odstranil tu část sání co se motá kolem baterky, jestli to bude sát líp nebo hůř to nevim, ale když ted vytočím motor, tak je o něm víc vědět
Obrázek
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

garfielld píše:takže ERG bylo nalezeno(pomocí manuálu)
Obrázek
a "zneškodněno" pomocí dvou levých rukou a hliníkového plechu
Obrázek
zároveň jsem vyčistil klapku technickym benzínem(tam toho sajrajtu bylo) a odstranil tu část sání co se motá kolem baterky, jestli to bude sát líp nebo hůř to nevim, ale když ted vytočím motor, tak je o něm víc vědět
nevím jak u vašich NA motoru , an gt supřže bych ten plíšek roztavil po 10km "svižnejší" jízdy po dálnici :D
Celerak2.0Gti
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Celerak2.0Gti »

asi se ptam jak vul, ale k cemu je dobry odstranit ten ERG ventil? :)
"Její největší problém je v tom, že se u nás nikdy oficiálně nedostala do prodeje. Byla to velká chyba…"
Celica 91 2.0 Gti 115 kW
www.motorteam.webnode.cz
www.sportovnivozy.cz
garfielld
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garfielld »

Idaho píše:nevím jak u vašich NA motoru , an gt supřže bych ten plíšek roztavil po 10km "svižnejší" jízdy po dálnici :D
já myslim že tady to bez problémů vydrží, zvlášť když sem vyděl to papírový těsněný kolem a to bylo OK, max se to propálí a bude to zas průchozí, ale nemyslim si
Celerak2.0Gti píše:asi se ptam jak vul, ale k cemu je dobry odstranit ten ERG ventil? :)
Jen takový upozornění(asi si to tak nemyslel) já ho neodstranil, jen zaslepil.Je totiž napojený na nějaký káble a ECU by to nejspíš poznala a učinila dost možná nějaký opartření.
ERG v určitecj chvílích pouští do sání část výfukovejch plynů, aby snížilo emise, následek toho je tohle.
Obrázek
Obrázek
Třeba ta vrstva na klapce byla skoro 1mm silná a musel sem jí dolů dostat nožem. Tim že ERG zaslepíš ti už do sání nepude ten brajgl, ale nejspíš neuděláš emise, takže za 2 roky to zas na chvíli vyndám a bude.
Obrázek
garfielld
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garfielld »

ještě mě napadla taková věc? když sem se snažil vyndat tu škrtící klapku taxem z ní musel odpojit dvě hadice(sou vidět zespoda), ale ejhle začala se znich valit voda, taxem je nechal radši bejt, evidentně sou napojený na chladící okruh? otázka co mi teda vrtá hlavou, to je vážně klapka chlazená vodou?(tvarově to moc nenasvědčuje)
Obrázek
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

garfielld píše:ještě mě napadla taková věc? když sem se snažil vyndat tu škrtící klapku taxem z ní musel odpojit dvě hadice(sou vidět zespoda), ale ejhle začala se znich valit voda, taxem je nechal radši bejt, evidentně sou napojený na chladící okruh? otázka co mi teda vrtá hlavou, to je vážně klapka chlazená vodou?(tvarově to moc nenasvědčuje)
Není chlazená, ale naopak vyhřívaná :wink:

K PCV - odvětrávání je často řešený tak, že jednou hadicí je spojený prostor klikové hřídele s víkem ventilů a na druhé straně víka ventilů je vývod spojujícíc prostor se sáním. Olejová mlha z prostoru klikové skříně má tak možnost zkondenzovat při průchodu prostorem víka. Zbytek se nasaje a spálí, což způsobuje zasírání sání, klapky, atd.

EGR - recirkulace výfukových plynů pro snížení emisí. Pouští za určitých podmínek výfukové plyny do sání. Jelikož plyny obsahují saze, opět to ďábelsky špiní vstřiky, sací kanály atd.

Jak výfukové plyny, tak olej v sání zhoršuje kvalitu směsi a tím pádem snižuje výkon motoru.

Odvětrávání se dá vyrušit filtříkem + zaslepením přívodu do sání, ale lepší je použít kondenzační nádobu (označuje se jako Oil Catch Can nebo Oil Catch Tank), která se zapojí mezi odvětrávání a sání.

EGR se zpravidla vyruší instalací záslepky na vstup do EGR, případně dvou záslepek u turbomotoru - druhá se dává na vstup do sání a to z důvodu, že EGR ventil po letech přestane dobře fungovat a způsobuje boost leak, tj. únik plnícího tlaku, kterej podfoukne ventilem přímo do výfuku.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Odpovědět

Zpět na „Celica“