Stránka 1 z 1

Novější hybrid za dvojkového Priuse

Napsal: stř 18.09.2024, 14:47
od Tomi71
Ahoj všem Priusákům. Jdu o radu, jestli taky někdo neřešil a nemá podobnou zkušenost alespoň v něčem. Už jsem zkoušel sondovat v záložkách pro Corollu a pro CH-R. Zvažuju, že bych svého dvojkového Priuse r.v. 2007 nahradil novějším modernějším hybridem a váhám, co vybrat. Cenu jsem si říkal do 350-370 tisíc, která by se mi snad pokrátila o prodej Priusu (počítám, že bych mohl ještě snad za 130-150 tisíc prodat). Klasickou Corollu v sedanu nechci, ten kufr mi prostě nesedí a Yaris je pro mě malý, nemám rád ty malé žabky a občas přeci jen potřebuji větší kufr. Většinu času sice jezdím sám do práce 10 km + 10 km, ale občas, většinou o víkendu už ve 3 či 4 lidech za sportem (kola, inline brusle, kolečkové lyže, v zimě běžky), na fotbalový zápas s bágly nebo na výlet. Můj roční nájezd je do 10 000 km. Za 6 let jsem najel cca 60 000 km, přebíral jsem se 71 tisíci a ted mám 130 tisíc). V Priusu to bylo i do 2 x Chorvatska, ale to bych bral asi jako poslední parametr, za posledních 6 let to bylo jen dvakrát. Na Priusu mám střešní nosiče a občas na nich převezu jedno či dvě kola, tři jen výjimečně. Střešní box šířky 90 cm jsem použil jen dvakrát do toho Chorvatska. Tažné by se hodilo a vozit ty kola spíše na tažném, navíc máme doma i vozík – zatím taháme taťkovou Corollou Verso, ale auto je rok 2005 a taťka má už 80 let, nevím, jak dlouho bude ještě řídit a jak dlouho pak budeme to auto doma držet. Asi si budu muset někde auta přímo osahat. Můj výběr:
1. Toyota CH-R – píše se o ní, že není úplně praktická, asi bych si mírně pohoršil s objemem kufru, ale na mé účely by snad mohl postačovat i na ten fotbalový zápas, horší možná do toho Chorvatska pro 4 lidi, už Prius měl namále to pobrat, pomohl ten střešní box. Ale jinak si ji snad uživatelé chválí, i když jeto spíše stylovka, ale už bych u ní ocenil to vyšší nasedání, přeci jen jsem ročník 71 a lepší to moc nebude 😊. Ve skupině CH-R mi jeden uživatel npsal, že Ch-r je dizajnovka a nic než temnou komoru vzadu a malej kufr nenabízí, at koupím Ford Kuga 2,5 l hybrid, že má skvělý posaz a velkej kufr a je tam totožná technika, no to tedy nevím…
2. Toyota Corolla v hatchbacku asi ne, kufr malý, CH-R bude mít větší, takže spíše touring kombi, tam láká ten větší kufr (přeci jen jsme na dědině a převážíme občas sekačku, křoviňák i jiný náklad, někdy holt shodím v Priusu sedačky), mně jen odrazuje to hodně nízké nasedání a prý je to špatně odhlučněné od podvozku. Navíc v zimě parkuju auto na dvůr, kde už bych měl s kombi se asi problém vlézt, už Prius tam má menšího fóra. Jinak parkuju venku před barákem.
3. Toyota RAV-4 – pro mne už asi zbytečně velké auto a když se podívám na RAVky v mé cenové relaci, tak jsou to už starší auta.
4. Hyundai Ionic electric – úplně mimo značku, ale od února provozuji doma na baráku FVE 7,02 kWp Victron energy (bateriové úložiště 23 kWh) na dotaci s přebytky do sítě, tak zvažuji i elektromobil a v mé cenové relaci od Toyoty bohužel nic není, a to i kdybych bral v potaz zvýšit cenu za auto s tím, že se to vrátí na tom provozu auta z FVE, ale zase při mém nájezdu to bude trvat safra dlouho. BZ4X je prý fajn auto i do terénu, ale tak pěkně velké a má velkou spotřebu a špatné nabíjení a hlavně cenově mimo zatím. Ionic prý předběhl dobu a je to takový podobný liftback jak o Prius. U něj mi vadí to, resp. mám obavy, že to možná bude jakš takš dobrý elektromobil s parádní spotřebou kolem 12 kWh, ale jestli to bude i celkově dobré auto se spolehlivostí podvozku a další konstrukčních částí auta, to nevím. A samozřejmě u něj vadí, že pro dnešní dobu už je to zastaralejší EV s menší kapacitou baterie. A do toho Chorvatska bych to s ním fakt neriskoval takové dobrodružství. Další věc ale je, že já to s tou FVE moc nepředimenzoval a těch přebytků zase tolik není za ten měsíc (např. v květnu 293 kWh, v červnu 266, v červenci jen 186-máme velký odběr z naší chladící místnosti-bývalé řeznictví- která jede i když nesvítí a také v noci-když je velká teplota, tak prostě jede). Na jednu stranu je to dobře – lépe spotřebovat, protože ty dodávky do sítě a výkupy jsou čím dál tím nevýhodnější.
5. Plugin hybrid – vzhledem k těm přebytkům, tzn . k jejich výši pro mě množná řešení, ale RAV 4 nebo nová CH-R v pluginu je pro mě cenově nedostupná a bude ještě dlouho a jiný plugin asi nedává smysl, resp. ani není – u jiné značky než Toyoty bych do toho nešel a plugin Prius je asi mimo mísu …
6. Vydržet zatím s Priusem a šetřit dále na dostupné Evéčko od Toyoty😊 Zvažujeme, jestli nepřidat pár panelů jako ostrovní systém mimo síť na tu chladící místnost a el. ohřev vody, protože tu spotřebu máme zejména v létě opravdu velkou, uvidí se až zhodnotíme fungování a vyúčtování FVE po celém roce.
Snad jsem vás moc nezahltil, budu rád za reakce

Re: Novější hybrid za dvojkového Priuse

Napsal: čtv 19.09.2024, 22:25
od slabostka
Pri tvojich najazdoch by som sa vobec neviazal na hybrid ci toyotu vseobecne. Honda crv, mazda cx...prius plus... Nebal by som sa ani dusteru. Nie tak stary bude scross - bud s 1.6 alebo 1.0,1.4 turbina, bez elektriky, velmi podarene vozitka.