AKU

vše ohledně modelové řady Prius
Tomi71
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

AKU

Příspěvek od Tomi71 »

Ahoj všem, nevím, jestli mne s tím tématem nevyhodíte nebo ho nesmažete, ale když už jezdíme s poloelektrickým vozem, jestli máte zkušenosti a používáte Aku stroje, hlavně AKU sekačku nebo AKU řetězovou pilu a jak jste s tím spokojeni, příp. kterou značku či AKU program. Jak je to s tím, že baterie třeba dlouho stojí a není v provozu. Láká mně AKU sekačka a její komfort, ticho a ovládání, protože mi stará 15 letá Husquarnadochází, ale mám zahradu přes 1000 m mimo domov a bez eletriky, z toho plocha sečení je cca 650-700 m mínus kůlny, palivové dříví atd.) už kvůli rodičům seniorům – současnou sekačku prostě nenakopnou. Mám ale obavy, že na tak velkou plochu to nedám a dal bych za sekačku i20 litrů, že 15 by mi nestačilo, abych měl třeba dvě baterie a střídal je… Navíc se musí asi pravidelně stříhat nakrátko a nevezme to vyšší či mokřejší trávu… A taky kolik nabíjecích cyklů ta baterie vydrží…., ušetřím za benzín a olej, ale pak za čas koupit novou baterii…. Jestli s tím ještě počkat, až pokročí vývoj a kapacita baterií dopředu? Díky za reakce nebo odkaz kde se zeptat
Toyota Prius HSD II, 1.5., r.v. 09/2007
Toyota Corolla Verso, r.v. 2005, 1.8. benzin/LPG
Petrs
Člen Týmu

Re: AKU

Příspěvek od Petrs »

Momentálně máme doma od jiných výrobců 2 kusy ,,střední třídy,, 40V,bez pojezdu plus spoustu dalších strojů na aku různých výrobců
Pokud bych nyní kupoval další,poohlédl bych se po něčem takovém:
Pojezd s regulací rychlosti,bezkartáčový motor,2 ks vysokokapacitních akumulátorů,větší kola na ložiscích...

https://www.alza.cz/hobby/greenworks-gd ... 783728.htm

https://www.alza.cz/hobby/greenworks-g6 ... 812748.htm 2 kusy

https://www.alza.cz/hobby/greenworks-g6 ... 812749.htm

plus

https://www.alza.cz/hobby/greenworks-gd ... 812734.htm ,pravděpodobně stejný akumulátor,zaměnitelný

První moje aku Li-ion vrtačka vydržela s původními akumulátory 9 let,cca 2000 cyklů,poté jsem si je vlastnoručně vyměnil za jiné články s vyšší kapacitou.
Tomi71
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomi71 »

Díky za reakci, AKU utahováky-vrtačky máme doma, před tím Black decker, ted myslím Extol. Otec už o tom kdysi uvažoval také, měl zrovna Greenworks vybráno a také tu variantu 60 V. Přiznám se, že jsem ho odrazoval, protože to měl přes Mountfield, který je ti nyní nabízí a že je to zřejmě Čína. Na tu pily byůly pochvalní negativní reakce, ale na tu slabší40i, na ti sekačku jsme recenze nenašel moc, jedině na Mountfieldu. Já se pak díval po ALKO, Stiga a Husqvarna. Ted jsem viděl nějaké tesy i na youtube, chválil např. pilu a pak i sekačku od Makity, ale ta sekačka měla malý záběr a byla bez pojezdu. Většinou jsou ty sekačky bez pojezdu, zase jsou pak lehčí a ovladatelnější, ale na tu mou zahradu bez pojezdu nevím. Stiga má např. 80 V, Husqvarna 36V, ALKO 36, 40 se 4 či 5 ampéry a 42 tuším se 7,5 A. U Husqvarny, Stihlu a Stigy se to s pojezdem a vyšším záběrem a lepšími bateriemi šplhá vysoko i když u Greenworks je to tak tak pod 20 tisíc se vším všudy, když vezmu k sekačce 2 akumulátory a pilu bych vzal někdy později… Jedna baterie by byla na to posečení málo ….
Petrs
Člen Týmu

Příspěvek od Petrs »

Čím vyšší napětí akumulátoru,tím nižší proud na stejný výkon motoru,čím nižší proud z akumulátoru,tím delší životnost.Vysoké proudy potřebné při nižším napětí akumulátorům neprospívají,navíc přechodové odpory na kontaktech při velkých proudech zvyšují pravděpodobnost problémů.
Volil bych alespoň 60 V systém.
PetrPH
Řidič

Příspěvek od PetrPH »

Jo, je to trochu offtopic tema:D S par sekackama uz jsem sekal a kdyz jsem kupoval dalsi, resil jsem stejne dilema: benzin, elektrinu s kabelem ci na baterii? Existuje ale dalsi moznost: bez napajeni:) Koupil jsem vretenovou sekacku bez napajeni na manualni pohon a po roce pouzivani jsem stale spokojeny a nemenil bych. Sekacka je znacne lehci, nez benzin a lehci, nez elektricka. Posun neklade tak velky odpor, jak by clovek cekal, je to prijemna prochazka. Narozdil od klasicke rotacni sekacky netrha travu na kusy, ale krasne ji reze. Konce travy jsou tak rovne a trava rychleji regeneruje. Na kvalite travniku to je hodne znat. Nikde se necamram s kabelem, nedolivam benzin a nenabijim baterii, to je nejlepsi.

Nevyhoda je, ze spatne seka hodne vysokou travu ci plevel. Kdyz narostou nejake kytky treba na velikost 20cm, je treba to projet nekolikrat a i tak kytka treba neni posekana. Travu ale sekam co cca tri tydny a je to bez problemu.
Prius II 2008
Tomi71
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomi71 »

Díky za reakci Petrs, o tu sekačku zájem celkem je a kupuje se ,asi nebude marná. Láká nás to, letošní sezónu zvládneme asi se starou ještě a na podzim na zimu budou třeba slevy. V servisu mám starou už skoro 14 dnů a štvou mně s tím, kdyby šlo o nůž či olej, udělám si sám či s pomocí známého, ale byl tam špatný klíňák a urvané lanko pojezdu. Ríkal jsem jim původně, že oprava max. do 1000 Kč i když i to je asi moc, už se mi do toho nechce pořád vrážet, ale byly potřeba doma nějaké stavební investice...

PetrPh také díky za reakci, podívám se na netu, já měl kdysi ruční vřetenovou Hecht na sekání před domem, ale časem jsem ji prodal, to se nedalo ,to by musel sekat člověk několikrát týdně, to je na udržování angličáku před domem na rovince. Nevím, možná máte na mysli jinou vřetenovou. Já před několika lety koupil elektrickou Alko a k tomu domu, ale na tu zahradu, kterou mám mimo se 700 sečení cca potřebuji něco pořádného. Je fakt, že kdysi jsem to sekával kosou a pak křovinořezem :-) to už si ani nedovedu představit. je fakt, že i ta dědina se změnila, sečeme to všichni často a zbytečně nízko i když je sucho a plníme zbytečně kontejnery na bioodpad....
Pjetr1
Člen Týmu

Příspěvek od Pjetr1 »

Přesně jak píšete, seče se často a nízko. A ještě když vidím, jak někdo zavlažuje trávník pitnou vodou, aby ho mohl další den posekat, tomu říkám zvrácenost. Takže já neporadím s výběrem, ale jen dám ke zvážení otázku, jestli je nutné všech těch 700 m sekat opravdu pravidelně? Nešlo by tu zahradu třeba lehce obměnit, aby všude nebyl jen trávník? Není vedle soused, který by třeba o trávu měl zájem, nebo by poskytl ovce? Jistě jsou místa, která chtějí pravidelně udržovat, ale některým stačí i méně. Vloni mi právě takovou vyšší trávu posekal majitel zdejší obory, když mu ta obora uschla, letos na trávu chodí lidi pro morčata a králíky. Na další metry jsem dal rybíz, pak udělal loučku pro včely, občas ovocný strom...
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

ja som na prácu okolo domu aku technologiu zavrhol. A prešiel som pekne na klasiku šnúrovú - napr. malý rázový uťahovák od makity je geniálne náradie a už sa k aku vrátiť nemienim....
Kosenie - to som prešiel na malú 38cmširokú ručnú vretenovú - chce sa to naučiť nastaviť, pobehám si podľa nálady, postavím kde chcem, prší na to, sneží a nedeje sa nič, na jar namažem, nabrúsim pastou a žiadne oleje,benzín, svičky,smrad,hluk. Na väčšie plochy klasika kosa - niet nič lepšie. Moderná dedina - na smiech, pozemky a 400m2 a každý huči vlastnou benzín kosačkou.... ďakujem neprosím.... príde doba že každý m2 bude pekne plodiť zeleninu či ovocie, aglický trávnik je eko blud.
Pjetr ty si maja krvná skupina.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Tomi71
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomi71 »

Já v některých věcech souhlasím, jenže máme barák bez zahrady, kolem domu jen cesty, žádný prostor a ta zahrada od domu 200 m a je bez elektriky a přivést tam elektriku je náročné a finančně se mi do toho jít zatím nechce, pod 20 tisíc bych se za přípojku nedostal, bude to více, už jsem to kdysi zvažoval, přes cestu z výjezdu ze zahrady budou stavební místa a lokalita by se měla snad brzy zasíťovat, tak pak to snad bude schůdnější. Takže se tam zatím bez AKU neobejdu, když tam kolikrát něco buduju a tahat prodlužku skoro 100 m přes 2 zahrady k jednomu za sousedů není ok. Myšlenka někomu dávat trávu apod. není zlá, ale zájemců není. My u domu nemáme prostor na zvířata a na té zahradě i když se tam chodí často, to není vhodné. Je holt jiná doba, dříve se lidi bili o příkopy, aby měli futro pro býky apod. Navíc ta zahrada nahrazuje zahradu za domem, chodí se tam v sezóně denně, uprostřed políčko pro zemáky a zeleninu, po každé straně jsou ovocné stromy, kůlny, je prostě hodně členitá a chodí se prakticky po celé zahradě, ty samostatné pásy nejsou moc široké a dlouhé, které by se daly nechat vyrůst výše a nechat, takže tak. Taky bych byl radši, kdyby se hospodařilo jinak. Vidím jen toho našeho velkozemědělce na jak velkých plochách hospodaří a všude je žluto, byl bych radši, aby to bylo jako v Rakousku, bohužel....
bohdan
Navigátor

Příspěvek od bohdan »

Hele kouknul bych na tvojem miste na tohle

https://cz.hecht.cz/zahrada/akumulatorovy-program/

Samotna znacka je celkem fajn. Dost se snazi a maj primereny ceny k tomu co nabizi. A hlavne maj i vic typu vseho.
Toyota C-HR Selection Hybrid Azure 2018, 1.8 benzin 122 koní e-CVT 4x2
Tomi71
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomi71 »

Díky všem za tipy a nápady, Hecht mně nenapadl, segra ho má v benzínu. Na netu na něj byly nějaké stížnosti na servis a reklamace, tak nevím, všemu člověk taky nemůže věřit, Hecht je česko-čínský tuším, nevím jak to má Greenworks. Tady v Bystřici p.H. je jeho zástupce a prodejce, má i Husqvarnu, schválně tam zajdu a zeptám se ho na názor a srovnání Hechtu a Husqvarny v AKU a jaké má zkušenosti. Já se již dříve ptal na AKU a Husqvarnu u firmy Gardentech Brno na netu a napsali mi:

pokud budeme volit aku sekačky – také to dnes již jsou kvalitní výrobky.

Máme tu na prodejně letos novinku aku sekačky G-FORCE – cena včetně baterie a nabíječky 17.900,- Kč bez pojezdu (22.000,- s pojezdem) a jsem z ní docela nadšeni, seče opravdu dobře. Má opravdu kvalitní akumulátory, ale ty jsou zase dost těžké do jiných výrobků (pila, křovinořez). Pokud bychom volili aku z řady Husqvarna – má akumulátory lehčí, méně výkonné a zkrátí se i doba sekání. Do pil a ostatních výrobků je výkon dostačující a je výhodou, že jsou lehčí. Tam vychází set sekačky s nabíječkou a baterií na 15.999,- Kč ( slabší baterie a pomalá nabíječka) nebo v kvalitnějším provedení 20.497,- Kč.

https://www.facebook.com/gforce.cz/vide ... 247674613/

Ale nepředpokládám, že bych šel do Husqvarny. Na netu jsou i nějaké videa testy na Greenworks a další, takže sbírám ino. Jinak sekačku mám od 16.4. v servisu a včera jsem se připomněl, paní ze servisu oprav ani nevěděla, že mi u chlapů zjistí....
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

akumulátorové "programy" majú len jeden problém - či za pár rokov dokážeš dokúpiť nový kus - alebo či ho dokážeš niekde repasovať - vymeniť vnútro. Mnoho No-name výrobcov za 3-4 roky zmení modelovú paletu a na staré veci nekúpiš diely. Na druhej strane hecht je klasická Čína, dané výrobky pod iným názvom nájdeš po celom svete na miliony a diely kúpiš na nejakom čínskom alibabaexprese :D
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
Petrs
Člen Týmu

Příspěvek od Petrs »

Pravda,člověk tápe a hledá... Ryobi, Florabest 18 V, Parkside 18 V, Parkside 20 V, OK Baumax, Florabest 40 V, Hecht, Parkside 12 V, Einhell........:D
Aku.jpg
Aku.jpg (242.53 KiB) Zobrazeno 3316 x
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

hej tak ja toto doma už nechcem vidieť takže klasika šnúra a 220V :D Doma mám škatuľu plnú nabíjačiek a všakovakých káblikov od mobilov ktoré končia ako odpad a 99% nikdy neboli použité. Človek pán tvorstva. Ku každému mobilu nabíjačka aj keď ju nepotrebuješ.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
Tomi71
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomi71 »

pokud máš doma proud tak, ok, já ho na zahradě nemám. Nabíječky k mobilům - s tím nic nenaděláš, ale používáme doma i staré a půjčujeme si.
Jinak je zajímavý, že Husqvarna i Stihl si razí těch 36 V, možná kvůli váze stroje a ty Čínské útočí s 60 V, i když třeba Stiga nabízí 80 V, ale ta sekačka má také záběr 51 nebo 53 a je pěkně těžká i Makita, která má dobré výrobky je dělána festovně a třeba tohle vypadá dost dobře je to set vč. Nabíječky a akumulátorů, akorát je to bohužel bez pojezdu a váha je 24 kg, kvůli rodičům budu pojezd potřebovat:
https://www.makitalevne.cz/makita-dlm46 ... 2x18v-50ah

Makita má pak prý i kvalitní AKU pilu, pak má menší plastovou sekačku 43 nebo 41 cm, která je pak i lehčí. Tady je zas tvrzení, že kovové šasi je pěkné a časem koroduje a že v dnešní době už jsou u některých sekaček kvalitní a dobré plasty a tím pádem je sekačka lehčí. Otázka, jestli nevzít menší lehčí sekačku a séct opravdu jen, kde se chodí a ty boky séct vyžínačem. Mám doma benzínový křoviňák Stihl, ten používám v menším sadu s trnkami za dědinou, kde seču cca 200 m, tam je terén, kde bych sekačku vzít nemohl. Uvažoval jsem, že bych ho časem nahradil taky AKU a požíval baterie pro sekačku, pilu a vyžínač, protože těch vibrací a řevu má taky člověk dost. Třeba Greenworks uváděl, že jejich vyžínač je jejich nejvýkonnější aku přístroj, ale měl jen strunu a neměl ani popruh. Makita má taky jen se strunou bez nože, což je škoda, já to někdy posekl na futro jak se říká a nabídl to známým i když taky to mockrát už nebylo.
Odpovědět

Zpět na „Prius“