Filtr pevných částic DPRN
Filtr pevných částic DPRN
Dobrý den
Obracím se na Vás s prosbou ohledně technického dotazu na filtr pevných částic DPRN (Toyota - RAV4 D-CAT 130Kw). Při jakých jízdních vlastnostech dochází k regeneraci filtru, rychlost, otáčky, rychlostní stupeň a zda regenerace probíhá u zapnutého tempomatu. Dále po kolika kilometrech filtr regeneruje a po jakou dobu regenerace probíhá. Jak je nejlépe upravit jízdní vlastnosti aby regenerace probíhala bez problémů, jako například po jaký čas a jakou rychlost jízdy zvolit. K dotazu abych získal co nejvíce informací jsem dospěl z vlastní zkušenosti kdy jsem minulí rok cestoval do Bulharska, filtr pevných částic mě hodil do nouzáku po cestě tam a znovu na zpáteční cestě. Tato cesta mě letos čeká opět. Trasa většinou vedla po dálnicích s tempomatem a s rychlostí do 130km/hod. Jinak při běžném cestování mimo dálnice po ČR filtr ani jednou nevyhodil chybu.
Děkuji za radu Michal
Obracím se na Vás s prosbou ohledně technického dotazu na filtr pevných částic DPRN (Toyota - RAV4 D-CAT 130Kw). Při jakých jízdních vlastnostech dochází k regeneraci filtru, rychlost, otáčky, rychlostní stupeň a zda regenerace probíhá u zapnutého tempomatu. Dále po kolika kilometrech filtr regeneruje a po jakou dobu regenerace probíhá. Jak je nejlépe upravit jízdní vlastnosti aby regenerace probíhala bez problémů, jako například po jaký čas a jakou rychlost jízdy zvolit. K dotazu abych získal co nejvíce informací jsem dospěl z vlastní zkušenosti kdy jsem minulí rok cestoval do Bulharska, filtr pevných částic mě hodil do nouzáku po cestě tam a znovu na zpáteční cestě. Tato cesta mě letos čeká opět. Trasa většinou vedla po dálnicích s tempomatem a s rychlostí do 130km/hod. Jinak při běžném cestování mimo dálnice po ČR filtr ani jednou nevyhodil chybu.
Děkuji za radu Michal
TOYOTA RAV4 III 2.2DCAT 130Kw
Re: Filtr pevných částic DPRN
Na to není pevná odpověď, regenerace probíhá, když je motor zahřátý nad 65°C, je vyžadována, je sešlápnutý plyn (jedno jestli manuálně nebo tempomat) a otáčky jsou mezi 1800-2700. Délka regenerace je podle míry zanesení od 15 po klidně 40 minut. Většinou není problém v DPF, ale v trubičkách z něj vedoucích do snímače rozdílu tlaků před a za filtrem, doporučuji nechat vyčistit nebo doma profouknout. Při větším nájezdů km může být problém i v katalyzátoru, který je součástí dpf a funguje jako startér reakce tím že se rozžhaví, když na něj jde nafta a tím zažehne saze. Ideální je doma mít techstream (Toyota diagnostiku) a tam se dá krásně vše vysledovat
Díky za odpověď, snímače jsou profouknuty. Ještě jsem to probíral se zaměstnancem Toyoty. Ten ze zkušeností kamaráda, který cestoval velké úseky dálnice s tempomatem po 400km ucpaný filtr po nucené regeneraci v servisu a dalších cca 400km opět ucpaný filtr naznal že se regenerace nespouští s tempomatem. Doporučil mě občas po 200 až 400km podřadit na čtverku a udržovat 2000-3000 otáček zhruba po deset minut. Samozřejmě to už značí, že filtr DPRN není ve stoprocentní kondici (223 000km) a slavná bio složka v naftě tomu také nepřidá. Ale ještě by mě zajímalo, zda po zahlášení chyby jde například po odpojení baterie a tím vymazání chyby nějak docílit toho abych to dokázal nějak zregenerovat nebo obejít, než tam ta chyba znova naskočí?Djmicho píše:Na to není pevná odpověď, regenerace probíhá, když je motor zahřátý nad 65°C, je vyžadována, je sešlápnutý plyn (jedno jestli manuálně nebo tempomat) a otáčky jsou mezi 1800-2700. Délka regenerace je podle míry zanesení od 15 po klidně 40 minut. Většinou není problém v DPF, ale v trubičkách z něj vedoucích do snímače rozdílu tlaků před a za filtrem, doporučuji nechat vyčistit nebo doma profouknout. Při větším nájezdů km může být problém i v katalyzátoru, který je součástí dpf a funguje jako startér reakce tím že se rozžhaví, když na něj jde nafta a tím zažehne saze. Ideální je doma mít techstream (Toyota diagnostiku) a tam se dá krásně vše vysledovat
Posílal jsem ještě dotaz na INFO TOYOTA, tak pokud pošlou nějakou upřesňující odpověď tak to sem pověsím.
Michal
U Versa mi na tempomat regenerace probíhá dle diagnostiky, takže se mi nezdá, že by na tempomat nebezela. Pokud je teplota při vypalování přes 550°C tak bude katalyzátor v pohodě a stačilo by filtr nechat vyčistit. Po vyčištění se jen jednotce řekne přes diag, že má nový filtr a jede se dalších 100k km vesele dál ... Já si preventivně hodím každých 3-5 tisíc km vynucenou regeneraci a zatím je filtr v pohodě...
Djmicho píše:U Versa mi na tempomat regenerace probíhá dle diagnostiky, takže se mi nezdá, že by na tempomat nebezela. Pokud je teplota při vypalování přes 550°C tak bude katalyzátor v pohodě a stačilo by filtr nechat vyčistit. Po vyčištění se jen jednotce řekne přes diag, že má nový filtr a jede se dalších 100k km vesele dál ... Já si preventivně hodím každých 3-5 tisíc km vynucenou regeneraci a zatím je filtr v pohodě...
To ano, čištění je možné více způsoby mokrá a suchá a cena s demontáží a diagnostikou je kolem 7500kč a více, vlastní zkušenost nemám. Mechanik z Toyoty z čištěním filtru také zkušenosti neměl. Na tu nucenou regeneraci přes diagnostiku jsem se ptal a prý pokud regeneruje za normálního okrskového provozu tak je to zbytečné dělat. Tak nevím!
Uživatel MatGo by vysvětlil jak to po cca 80k km funguje... Ta jednotka pak netuší co a jak a regeneruje čistě náhodným způsobem... Prostě Toyota s tím neměla zkušenosti a moc se jim to nepovedlo... Auto mi regeneruje normálně, ale i tak mi vynucená regenerace někdy trvá 15 minut někdy i 40... Jakmile se nějaká z hodnot filtru (termální degenerace, průchodnost, účinnost kat-u) vymkne nastaveným parametrům, tak to auto netusi co má dělat a buď regeneruje pořád nebo vůbec...
Cituji radu přímo z Toyoty:
Vážený pane Strejčku,
jakmile se vůz dostane do nouzového režimu, doporučujeme jeho přistavení do autorizovaného servisu Toyota k provedení fyzické kontroly a diagnostiky, aby mohla být zjištěna příčina tohoto stavu.
Úprava jízdního stylu na tuto situaci nemá vliv.
S přáním pěkného dne
Tož tak

Vážený pane Strejčku,
jakmile se vůz dostane do nouzového režimu, doporučujeme jeho přistavení do autorizovaného servisu Toyota k provedení fyzické kontroly a diagnostiky, aby mohla být zjištěna příčina tohoto stavu.
Úprava jízdního stylu na tuto situaci nemá vliv.
S přáním pěkného dne
Tož tak

A co jsi čekal, že napíšou
, něco jako:
"Vážený zákazníku,
Děkujeme, že jste svoje peníze utratil za náš produkt. Je nám velice líto, že Vám musíme oznámit nepříjemnou zprávu a to, že jste si koupil bohužel nepovedený produkt. Velice si ceníme vaší přízně a doufáme, že s námi zůstanete i po útratě 45tis. kč za nový polomotor kvůli foukajícímu těsnění, 34tis. Kč za nové DNPR a i potom co si u nás zakoupíte nové vstřikovače za 60tis. Kč, protože firma Denso na nás dlabe a nebudou se nikdy repasovat.
S úctou vaše Toyota"

"Vážený zákazníku,
Děkujeme, že jste svoje peníze utratil za náš produkt. Je nám velice líto, že Vám musíme oznámit nepříjemnou zprávu a to, že jste si koupil bohužel nepovedený produkt. Velice si ceníme vaší přízně a doufáme, že s námi zůstanete i po útratě 45tis. kč za nový polomotor kvůli foukajícímu těsnění, 34tis. Kč za nové DNPR a i potom co si u nás zakoupíte nové vstřikovače za 60tis. Kč, protože firma Denso na nás dlabe a nebudou se nikdy repasovat.
S úctou vaše Toyota"

No asi ano, čekal jsem sofistikovanější odpověď. Aspoň trochu rozebrat při jakých jízdních vlastnostech a nebo jak ten filtr funguje! Ale jelikož jsem řidič okresního formátu, který se pohybuje více méně po lesních cestách a jednou za rok dám Bulharsko tak se asi musím smířit z takovouto odpovědí z fora a z Toyoty.
Zítra směr Primorsko 1560km.
Michal
Zítra směr Primorsko 1560km.
Michal
Smutné je, že oni neví jak ten filtr funguje, protože v reálu nefunguje tak jak si to ve vývojovém centru navrhli. Neumožnili jednotce žádné adaptace na opotřebení komponent, takže malá odchylka vstřikovačů, čerpadla, turbodmychadla nebo toho slavného filtru a je malér. Proto přestali 2AD motory osazovat a vzali BMW diesel (no moc si upřímně nepomohli...).
Jinak šťastnou cestu
Jinak šťastnou cestu

Zdravím, tak cesta tam i zpět bez jediného problému. Dle rad kamaráda z Toyoty jsme ani jednou nepoužili tempomat. Jednou za cca 200 km jízdy po dálnici kdy jsme jeli rychlostí 110-150 km/hod, jsem na 10-15 min podřadil na čtverku a na 2500 otáček což je asi 95 km/hod nechal vypálit filtr a zase se pokračovalo svižnou jízdou dále. Cestu jsme dali jen s pár krátkými přestávkami na jeden zátah. Takže problémy s filtrem DPRN jsou spíše konstrukční a úpravou stylu jízdy jdou potlačit. Najeto celkem 3670 km.