Dlouhodoba zkusenost s adaptivnim tempomatem, udrzovanim jizdniho pruhu (jenom "warning", ne aktivni drzeni smeru), elektricke otvirani kufru, mrtvy uhel, vse v novem aute "premiove" znacky v obdobi cca 2010-2012 (takze uz pomerne vykopavka, nicmene, dle meho vetsinou stale plati).
Adaptivni tempomat (AT):
co mi vadilo:
"prilis" intenzivini brzdeni/zrychlovani na puvodni rychlost (jinak pro porovnani s Corollo, u Corolly je to mnohem lepsi, ale k dokonalosti to ma pro mne jeste daleko)
pokud jedu v levem pruhu a v levotocive zatacce, AT zachyti auto v pravem pruhu a zpomaluje, i kdyz je levy pruh uplne volny
velke rozestupy od vozidla pred sebou a na to navazuje:
- pokud dojizdim auto v pravem pruhu (dalnice), v levem me miji jine auto, AT brzdi, i kdyz by stacilo bliz dojet auto prede mnou nebo (velmi) mirne snizit rychlost, aby mne predjelo auto v levem pruhu a ja se mohl zaradit do leveho
- ve meste se mi do mezery vecpe prilis mnoho aut
- pokud dojedu nekoho v levem pruhu (dalnice), auto neuhybaji, protoze "jsem predce prilis daleko"
Proc ano:
U mne zadne, ale rozumim tomu, ze nekomu to vyhovuje. Ale uvidime, co v budoucnu (prip. pokud budu mit moznost dalsi dlouhodobe zkusenosti)
Moje volba: Ne. Ale manualni tempomat je nutnost

oprava Upozorneni na opusteni jizdniho pruhu: (puvodne oznaceno Udrzovani v jizdnem pruhu)
co mi vadilo:
pri nastartovani motoru bylo vzdy aktivni, neuchovavalo si posledni nastaveni
caste "falesne" poplachy. Jedna se o situace, kdy chce clovek predjizdet vetsi auto, takze musi vystrcit cumak trochu do protismeru a asistent na to rve, protoze neni pouzita smerovka. To same, kdyz na prazdne silnici chci vyuzit protismerni pruh.
Proc ano:
pri mikrospanku asi pomuze (takze na nocni cestovani dobry asistent)
Moje volba: Ne. Pouze, pokud by si to uchovavalo posledne nastavenou pozici (nechci pred kazdou jizdou vypinat)
Elektricky otvirani kufru:
co mi vadilo:
pomale
pokud je plny kufr, tak clovek nema moznost "rychleho" testovani, jestli kufr lze nebo nelze zavrit
nemelo senzory na blizkou prekazdu t.j. kdyz clovek parkuje zadi ke zdi, elektricke otvirani bylo schopno narazit do zdi (nikdy jsem nezkousel, jestli to dojde tak daleko, takze mozna licha vytka)
Proc ano:
nejak jsem nic nenasel. Ano, nemelo to otvirani "kopem", ale ze bych z toho systemu byl nadsem to, ne
Moje doporuceni: Ne
Mrtvy uhel:
co mi vadilo:
asi nic
Proc ano:
pokud se clovek nauci to vnimat, tak asi pomuze
Moje doporuceni: Nemam nazor. Ja mel pocit, ze po delsim case to clovek prestane 100% vnimat, jelikoz se primarne diva do zrcatka a zaostruje na objekt v nem t.j. do dalky, kdezto svetelko je presne na zrcadle a obcas jsem jej ani nevnimal (alespon ne tolik, jak by bylo zapotrebi, pokud bych se mel dle toho ridit)
bezklicovy pristup:
co mi vadilo:
asi nic (pominu-li vetsi riziko kradeze)
Proc ano:
pohodli. rano vemu klice, dam do kapsy a cely den se o nic nestaram
Moje doporuceni: Jednoznacne ano (pro mne v podstate nutnost)
S cim nemam, nebo mam minimalni zkusenosti:
Head-up displej (HUD), jak na sklicko, tak na okno (Corolla):
co mi vadilo:
HUD na sklicko mi prisel hodne rusivy a "prekazel" mi ve vyhledu
Proc ano:
HUD na sklo mi prisel idealni. Nerusil, clovek to nevnimal, ale kdyz chtel z nej informace, stacilo si "vzpomenout" zostrit na spravne misto
Moje doporuceni: na sklicko ne, na sklo ano
Tablet aute, Apple car, Android auto:
co mi vadilo:
tak nejak nevim, proc mit v aute 2-3 displeje, co bych mel na nich sledovat (krom zrcdleni obycejne navigace s live traffic z mobilu). Film v tom nepustim, pokud ano, tak pouze pro spolujezdce s vykroucenou hlavou, na hudbu nepotrebuji zazracny tablet,... Jedinou vyhodu vidim na parkovaci kameru
Proc ano:
poradte...

Moje doporuceni: za soucasne nabizenou cenu nevidim duvod proc...
Start/stop:
co by mi vadilo:
predpokladam, ze by mi auto zhaslo motor a nastartovalo pri kazdem vjezdu/vyjezdu z garaze (rampa), coz je u mne celkem caste
Proc ano:
pokud by byl spravne naladen (napr. by byl aktivni pouze u silnejsiho tlaku na pedal), tak asi vyse zminene negativum odpada
libilo se mi, jak se motor u hybridu neznatelne prepinal na el. pohon (a tim se vlastne vypinal i spalovak), takze v tomto pripade bez pripominek, spis nadseni (i kdyz to neni klasicky start/stop)
Moje doporuceni: dle vyladeni
Co bych uvital:
multimedia do/na operky hlavy pro zadni cestujici (idealne s ovladanim pres ten vyse zmineny tablet), dle moznosti posilat na kazdou stranu neco jineho.
Lepsi svetla, automat, hybridni pohon necham bez vetsiho komentare. Za mne svetla jednoznacne ano, u automatu a hybridu mam v podstate stejnou vytku jako u AT (ne tak plynule brzeni/zrychlovani, jak bych si predstavavoval, u automatu jeste minus zvukovy projev)
Na zacatek asi staci..