E11 7A-FE orientácia pružiny na sacej vačkovke

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
tomasyk
Člen Týmu
Příspěvky: 2
Registrován: stř 12.12.2018, 09:03

E11 7A-FE orientácia pružiny na sacej vačkovke

Příspěvek od tomasyk »

Ahojte,
dostal sa mi do rúk motor 7A-FE, ktorý pomaly generálkujem, aby som ho mohol v lete vymeniť za súčasný s cca 340 000 km, ktorý začína žrať viac oleja ako je vhodné. Potom po výmene sa chcem pozrieť, čo je tomu súčasnému a prípadne ho tiež zgenerálkovať, ak to bude ešte rentabilné. Má to výhodu, že môžem jazdiť a zároveň sa venovať GO, ktorá určite netrvá krátko. Prehodenie je potom už len otázka niekoľkých hodín, max. niekoľkých dní.
Chcel som skontrolovať pružinu vo vačkovke (tzv. scissors gears), tak som ju rozobral, ale už neviem, ktorou stranou bola pružina uložená. Pružinka je z jednej strany hladká a je na nej malá značka "T", druhá strana je hrubšia - podobne ako na podložkách. Myslím si, že T môže znamenať TOP, teda horná strana, ale netuším, či je to naozaj tak. Motor v aute sa mi rozoberať nechce - jazdím na ňom každý deň. Keby tá pružina vyzerala z oboch strán rovnako, tak to neriešim, ale myslím si, že tá značka tam nebude len tak náhodou. Možno to nebude mať nejaké ďalekosiahle dôsledky, aj keby ju tam dám opačne, ale riskovať to nechcem. Asi som príliš pedantný, než aby som to riskoval :) Manuál k 7A-FE (aspoň ten oficálny, ktorý mám) sa o spôsobe uloženia pružinky nijako nezmieňuje.
Ak by niekto vedel poradiť, budem vďačný. Prikladám foto pružiny, jej OEM je 13579-15010.
Ešte pripájam video, kde je to jeden pán rozoberá: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gq8q0wV1Avk[/youtube]
Přílohy
IMG_20181210_210635.jpg
Dolná drsnejšia strana
(680.84 KiB) Staženo 720 x
IMG_20181210_210629.jpg
Horná hladná strana s "T"
(630.47 KiB) Staženo 721 x
tomasyk
Člen Týmu
Příspěvky: 2
Registrován: stř 12.12.2018, 09:03

Re: E11 7A-FE orientácia pružiny na sacej vačkovke

Příspěvek od tomasyk »

tak si odpoviem sám :) Prišiel na rad aj motor v aute, tak som rozobral sací vačkový hriadeľ a uloženie je také, že T (hladká strana) smeruje k dlhšej časti hriadeľa (strana motora so zotrvačníkom), drsnejšia strana smeruje ku koliečku (strana motora, kde je ozubený remeň, vodné čerpadlo atď.). Čiže T v tomto prípade nebude "TOP". Prípadne sa to dá ešte interpretovať tak, že k "T" značke ide "TOP" pin (kolík), teda že to neurčuje stranu, ale ktorý kolík k tej značke pôjde, či horný z vymeniteľného koliečka, alebo dolný z koliečka na vačkovke.
Odpovědět

Zpět na „Corolla“