žádost pomoc radu
-
JardaGrimmer
- Člen Týmu
žádost pomoc radu
Ahoj Vlastním toyotu avensis combi r.v.2002 2litr D4D motor 1cd-ftv. najeto cca 300 000.
U motoru jsem loni nechal udělat rozvody vodní pumpu a letos přetěsnit olejové čerpadlo.(to je asi mimo)
Letos jsme jeli na dovču spotřeba se pobybovala mezi 5,5-6 litry posledních cca 50km motor přestal tahnout a problikla hladina oleje.Dolil jsem olej a dojel motor jel rozjel se i na 130 , ale neměl sílu.
Bohužel dovolená byla až dole v Šibeniku po ukončení jsem si myslel že dojedu snad i domu najeli jsme cca 300 km hlídal jsem si olej a vodu (na radu kamarada který mi sděli pokud je olej tak to dojedeš) dopadlo to tak že čím více jsem ujel km tím méně šel motor do otáček a černě kouřil. Když už nešel více jak 1500 otáček zastavil jsem a nechal se domu odtahnout . Motor nyní chytne v pohodě , ale jde jen na volnoběh po šešlápnutí pedálu nereaguje.Myslel jsem si že odešlo turbo oddělal jsem hadici od vz. filtru strčil do turba prst byl celý od oleje .Po natočení auta se vrtulka v turbu točila .
Když to shrnu motor natočit jde , ale jde jen na volnoběh na plyn nereaguje.
Poslední natočení když šel po reakci pedálu do 1500 otáče z výfuku létaly saze.(ještě dodám že na přístrojové desce se žádná porucha nerozsvítí)
Děkuji za jakoukoliv radu Jarda
U motoru jsem loni nechal udělat rozvody vodní pumpu a letos přetěsnit olejové čerpadlo.(to je asi mimo)
Letos jsme jeli na dovču spotřeba se pobybovala mezi 5,5-6 litry posledních cca 50km motor přestal tahnout a problikla hladina oleje.Dolil jsem olej a dojel motor jel rozjel se i na 130 , ale neměl sílu.
Bohužel dovolená byla až dole v Šibeniku po ukončení jsem si myslel že dojedu snad i domu najeli jsme cca 300 km hlídal jsem si olej a vodu (na radu kamarada který mi sděli pokud je olej tak to dojedeš) dopadlo to tak že čím více jsem ujel km tím méně šel motor do otáček a černě kouřil. Když už nešel více jak 1500 otáček zastavil jsem a nechal se domu odtahnout . Motor nyní chytne v pohodě , ale jde jen na volnoběh po šešlápnutí pedálu nereaguje.Myslel jsem si že odešlo turbo oddělal jsem hadici od vz. filtru strčil do turba prst byl celý od oleje .Po natočení auta se vrtulka v turbu točila .
Když to shrnu motor natočit jde , ale jde jen na volnoběh na plyn nereaguje.
Poslední natočení když šel po reakci pedálu do 1500 otáče z výfuku létaly saze.(ještě dodám že na přístrojové desce se žádná porucha nerozsvítí)
Děkuji za jakoukoliv radu Jarda
- cyril
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Re: žádost pomoc radu
Mě když odešlo turbo nehlásilo to žádnou chybu a jelo to jak atmosféra.. Myslím si že máš v háji turbo olej teče do motoru.
Toyota avensis 2,2 d cat 130kw průměrná spotřeba 7.6L-8,5L
Fiat punto 1,2 44kw průměrná spotřeba 6.4L
A co katalysátor ? Nemohl se ucpat výfuk?
To nemá řídící jednotku ?
To nemá řídící jednotku ?
Avensis T27 2o1o 2,0 D-4D
Chyba může být prakticky kdekoliv - chtělo by to diagnostiku, abychom se mohli od něčeho odpíchnout.
Mohl odejít nějaký vstřikovač nebo, jak již bylo řečeno, turbodmychadlo, ale také třeba EGR nebo váha vzduchu. Prvně by to chtělo píchnout na diagnostiku, kde by se podle hodnot z váhy vzduchu dalo zjistit, zda ukazuje správně, a vyčistit EGR. To jsou asi ty nejjednodušší a nejlevnější kroky, kterými bych začal.
Pokud se zde nic neukáže, tak holt fyzická kontrola popř. repas turbodmychadla.
Jaká je spotřeba oleje?
Jak se chová motor po nastartování? (divné zvuky, vibrace...)
Jinak mastný povrch sání za vzduchovým filtrem být může, protože tam ústí odvětrání klikové skříně.
Motor samozřejmě řídící jednotku má, ale ta je poměrně tolerantní, co se týče provozních stavů, a kontrolku rozsvěcí až při vážnějším problému.
Mohl odejít nějaký vstřikovač nebo, jak již bylo řečeno, turbodmychadlo, ale také třeba EGR nebo váha vzduchu. Prvně by to chtělo píchnout na diagnostiku, kde by se podle hodnot z váhy vzduchu dalo zjistit, zda ukazuje správně, a vyčistit EGR. To jsou asi ty nejjednodušší a nejlevnější kroky, kterými bych začal.
Pokud se zde nic neukáže, tak holt fyzická kontrola popř. repas turbodmychadla.
Jaká je spotřeba oleje?
Jak se chová motor po nastartování? (divné zvuky, vibrace...)
Jinak mastný povrch sání za vzduchovým filtrem být může, protože tam ústí odvětrání klikové skříně.
Motor samozřejmě řídící jednotku má, ale ta je poměrně tolerantní, co se týče provozních stavů, a kontrolku rozsvěcí až při vážnějším problému.
Avensis T25 2.0 D4D (1CD-FTV)
Môže sa stať že ti začne cez turbo či sanie od odvetrávanie skrine tolko oleja, že ani motor nevypneš. Síce sa možno zastaví prívod paliva ale motor dokiaľ nevyžere všetok olej alebo sa nezadrie proste pobeží. Toto som videl na vlastné oči, sused tak raz došiel na parkovisko pred barák a nemohol vypnúť motor, kľúče normálne vybral zo zapaľovania. Dymilo auto neskutočne, vo vysokých otáčkach. Hasiči potom vykladali že nieje prvý komu šlapalo auto vyslovene na olej. Samozrejme auto bolo potom na odpis, ale bolo to staré dízlové bmw3 s 350tisíc km. A ten sused do neho permanantne vŕtal. Čipy atď.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
Jj, tomu se říká tzv. Diesel runaway. Jedním z řešení je zařadit nejvyšší stupeň a dupnout na brzdy (vč. parkovací), aby se motor zadusil. Případně ucpat přívod vzduchu nebo do něj nastříkat obsah hasicího CO2 přístroje.Kocúr píše:Môže sa stať že ti začne cez turbo či sanie od odvetrávanie skrine tolko oleja, že ani motor nevypneš. Síce sa možno zastaví prívod paliva ale motor dokiaľ nevyžere všetok olej alebo sa nezadrie proste pobeží. Toto som videl na vlastné oči, sused tak raz došiel na parkovisko pred barák a nemohol vypnúť motor, kľúče normálne vybral zo zapaľovania. Dymilo auto neskutočne, vo vysokých otáčkach. Hasiči potom vykladali že nieje prvý komu šlapalo auto vyslovene na olej. Samozrejme auto bolo potom na odpis, ale bolo to staré dízlové bmw3 s 350tisíc km. A ten sused do neho permanantne vŕtal. Čipy atď.
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 

-
JardaGrimmer
- Člen Týmu
Ahoj,
Děkuji všem za poznatky
Dnes jsem volal kůli diagnostice pán je na dovolené takže někdy ke konci příštího týdne dorazí a zkusím ho.
Když jsme vyjižděli olej mě problikoval(výška hladiny) dolil jsem tam litr na to jsme ujeli ještě 400km a olej po kontrole na studeném motoru byl mezi rysky.
Akorát mi spotřeba vylezla až na 7 litrů.
Motor chytne bez problémů jde na volnoběh 1000otáček po zahřátí spadne na 800-1000 , plynový pedál nereaguje nejde přidat plyn.
Zvuk bych řekl je stejný jaký byl před poruchou jsou hlučnější vstřiky) ty byly i před tím) ,ale motor jde pravidelně .
Když jsem včera oddělal obě gumové hadice od turba a natočil to auto bylo jak dýmovnice (otáčky jenn na volnoběh) po vrácení hadic a zapojení váhy vzduchu auto kouřilo o 50% méně.
Ještě jeden poznatek když jsme čekali na odtah tak po natočení motoru šel po šešlápnutí pedálu cca na 1500 otáček a z výfuku černý kouř a kousky sazí.
O víkendu vyčistím EGR ventil a vypláchnu hadice od turba (přemýšlím ho vydělat a vyčistit myslíte že to má cenu??)
Děkuji za další rady Jarda
Děkuji všem za poznatky
Dnes jsem volal kůli diagnostice pán je na dovolené takže někdy ke konci příštího týdne dorazí a zkusím ho.
Když jsme vyjižděli olej mě problikoval(výška hladiny) dolil jsem tam litr na to jsme ujeli ještě 400km a olej po kontrole na studeném motoru byl mezi rysky.
Akorát mi spotřeba vylezla až na 7 litrů.
Motor chytne bez problémů jde na volnoběh 1000otáček po zahřátí spadne na 800-1000 , plynový pedál nereaguje nejde přidat plyn.
Zvuk bych řekl je stejný jaký byl před poruchou jsou hlučnější vstřiky) ty byly i před tím) ,ale motor jde pravidelně .
Když jsem včera oddělal obě gumové hadice od turba a natočil to auto bylo jak dýmovnice (otáčky jenn na volnoběh) po vrácení hadic a zapojení váhy vzduchu auto kouřilo o 50% méně.
Ještě jeden poznatek když jsme čekali na odtah tak po natočení motoru šel po šešlápnutí pedálu cca na 1500 otáček a z výfuku černý kouř a kousky sazí.
O víkendu vyčistím EGR ventil a vypláchnu hadice od turba (přemýšlím ho vydělat a vyčistit myslíte že to má cenu??)
Děkuji za další rady Jarda
- cyril
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Čistit to nemá cenu pokud je KO musí se dát jiné. Troufám si říct 99% turbo.
Olej se rozsvěcí, když je hladina přesně na spodní rysce, takže to vypadá, že se za těch 400km ztratilo minimálně čtvrt litru, což je opravdu hodně. Tedy přikláním se na stranu turba. Ten EGR ventil jsem nadhodil, protože jeho špatná funkce může též způsobovat dýmivost a ztrátu výkonu, ale vzhledem k té spotřebě oleje bych ho teď neřešil, stejně tak je myslím zbytečné teď vyplachovat hadice.
Každopádně budu držet palce.
Každopádně budu držet palce.
Tipujem že komplet sanie bude zasraté sadzami a zapečeným karbónom a bude ho treba dať dolu a vyčistiť.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Ať to napřed napíchne na diagnostiku, klidně mohl koupit auto s odpojenou žárovičkou vady motoru.
V dnešním světě...
Avensis T27 2o1o 2,0 D-4D
-
JardaGrimmer
- Člen Týmu
Ahoj,
Tak mám nové informace dnes se u mě stavoval pán s diagnostikou a napíchl mi to auto spolupracovalo a na počítači to nenahlásilo žádnou chybu .
Nevím jestli to napíšu správně , ale když měřil jak dávkují vstřiky tak říkal že mají dávat max. do 1 a dávají 5* tolik vsechny vstriky .
Že si myslí že mohl přeskočit rozvodový řemen a tím pádem dávají vstřiky tolik aby motor srovnali......
Co mi poradil sundat dekl a zkontrolovat rozvody
Zkusi jinou naftu.
Zkontrolovat scv ventily na vstřikovacím čerpadle
změřit komprese
že si mylí že jde o mechanickou závadu.
sundat ventilové víko a zkontrolovat ventily
Jak se
Tak mám nové informace dnes se u mě stavoval pán s diagnostikou a napíchl mi to auto spolupracovalo a na počítači to nenahlásilo žádnou chybu .
Nevím jestli to napíšu správně , ale když měřil jak dávkují vstřiky tak říkal že mají dávat max. do 1 a dávají 5* tolik vsechny vstriky .
Že si myslí že mohl přeskočit rozvodový řemen a tím pádem dávají vstřiky tolik aby motor srovnali......
Co mi poradil sundat dekl a zkontrolovat rozvody
Zkusi jinou naftu.
Zkontrolovat scv ventily na vstřikovacím čerpadle
změřit komprese
že si mylí že jde o mechanickou závadu.
sundat ventilové víko a zkontrolovat ventily
Jak se
- cyril
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Ani jedna závada nedělá žraní oleje. Začni turbem.
To že sa tratí olej by mohlo byť turbom ale zas to nevysvetľuje ten veľký úbytok výkonu. Začal by som u toho EGR vyčisť alebo na skúšku zaslepiť. Ak zle dosadá egr ventil pri plnej akcelerácii, je cíťit úbytok výkonu. A potom ďalej by bolo fajn skontrolovať, či funguje variabilná geometria na turbe. Stačí že tam praskne tá podtlaková hadička čo to riadi a si hneď bez výkonu.
Se závěry toho člověka souhlasím jen částečně.
Kontrola rozvodů a ventilů je určitě věc, kterou se nic nezkazí, tak proč ne - alespoň se vyloučí/potvrdí nějaká věc. Ale přeskočení rozvodů, pokud jsou dobře udělány a je funkční napínák, si moc představit neumím.
Ale problém s kompresí bych zde vyloučil - to by byl problém při startu a očekával bych i nevyrovnaný volnoběh,takže můj názor je, že zde chyba nebude.
SCV a čerpadlo by měl dotyčný předběžně poznat z diagnostiky. Je tam vidět tlak ve společné vysokotlaké části soustavy (a ten se zvyšuje spolu s otáčkami). Pokud by byl tlak nízký kvůli SCV, tak by se to mohlo teoreticky chovat tak, jak popisuješ, protože by jednotka čekala na zvýšení tlaku, aby mohla zvýšit otáčky motoru (moje dedukce). V diagnostice lze spustit i "test těsnosti", kdy jednotka zvýší tlak paliva na maximum - z chování při tomto testu by se mohlo též dostat trochu dále.
Pokud by měl diagnostik ty hodnoty uložené, tak bychom z toho možná dokázali vyčíst více.
Stále bych tedy zůstal u původního "verdiktu" - turbodmychadla.
Kontrola rozvodů a ventilů je určitě věc, kterou se nic nezkazí, tak proč ne - alespoň se vyloučí/potvrdí nějaká věc. Ale přeskočení rozvodů, pokud jsou dobře udělány a je funkční napínák, si moc představit neumím.
Ale problém s kompresí bych zde vyloučil - to by byl problém při startu a očekával bych i nevyrovnaný volnoběh,takže můj názor je, že zde chyba nebude.
SCV a čerpadlo by měl dotyčný předběžně poznat z diagnostiky. Je tam vidět tlak ve společné vysokotlaké části soustavy (a ten se zvyšuje spolu s otáčkami). Pokud by byl tlak nízký kvůli SCV, tak by se to mohlo teoreticky chovat tak, jak popisuješ, protože by jednotka čekala na zvýšení tlaku, aby mohla zvýšit otáčky motoru (moje dedukce). V diagnostice lze spustit i "test těsnosti", kdy jednotka zvýší tlak paliva na maximum - z chování při tomto testu by se mohlo též dostat trochu dále.
Pokud by měl diagnostik ty hodnoty uložené, tak bychom z toho možná dokázali vyčíst více.
Stále bych tedy zůstal u původního "verdiktu" - turbodmychadla.