Trakční baterie

vše ohledně modelové řady Previa
Odpovědět
Jardyn
Člen Týmu

Trakční baterie

Příspěvek od Jardyn »

Zdravím.
Chtěl bych do Previe II instalovat trakční baterii - napájení lednice, osvětlení apod. při zastávce na cestách.
Máte se zapojením někdo zkušenost? Nedarí se mi najít na netu návod?
To se připojí na alternátor a volba dobíjení za jízdy mezi autobaterií a trakční baterií se řeší nějakým přepínačem dle zobrazení stavu jednotlivých baterií? Nebo lze nabíjet pouze ze sítě 230 V? Nebo obě baterie se nabíjí naráz?
Nedoporučíte elektroservis v okolí Zlína?

Díky Jarda
Tomiq
Věčnej rejpal

Re: Trakční baterie

Příspěvek od Tomiq »

Tak to záleží na typu baterie. Použiješ- li úplně obyčejnou olověnou startovací autobaterii, můžeš ji připojit paralelně k původní. Ideální je, aby byly stejného typu. To je asi nejjednouší a nejlevnější řešení. Použiješ-li olověnou trakční baterii, bude potřeba po vypnutí motoru odpojit od původní, páč má jiná napětí a vzájemně by se vybíjely. A při použití lithia musíš použít sofistikované nabíječky, měniče a balancéry.
Každopádně, jak Tě tak čtu, svěřil bych to na Tvém místě odborníkovi :)
Kořen slova Toyota je Toy!
Jardyn
Člen Týmu

Příspěvek od Jardyn »

Díky za odpověď.
Určitě svěřím odborníkovi, ale když na něho nemám referenci tak si nejsem jistý co vyvede. Proto chci o tom něco málo vědět abych se s ním domluvil na principu zapojení.
Z principu to chci mít oddělené od startovací baterie. V té nejlevnější variantě cos uváděl by se mi mohlo stát že při delším stání vybiju obě a už neodjedu, to nechci.
Varianta napojení trakční baterie na alternátor paralelně s tím že po vypnutí motoru přepínačem odpojím trakční baterii a můžu ji nezávisle na startovací baterii používat a po nastartování připojím pro její nabití se mi líbí a nemusela by být drahá.
Mám obavy, že mě budou tlačit do litiové plus ta nabíjecí elektronika..rozhodnu se podle ceny.
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

A ty tam máš, nebo chystáš nějaké spaní, campovou úpravu apod?
Jardyn
Člen Týmu

Příspěvek od Jardyn »

Zatím nemam..ale už jsem zadal do výroby.
Můžu pak hodit nějakou fotku, případně nákres, když bude zájem.
kadlji
Člen Týmu

Příspěvek od kadlji »

Zájem by určitě byl.. já jdu dnes nakoupit materiál na jednoduchou úpravu pro vytvoření dvojitého dna ( druhé ve výšce 50cm nad podlahou), které spolu s další deskou, která se rozloží nad sklopenýma zadníma sedačkami vytvoří snad nějaké provizorní spaní a místo pro zavazadla, která se po dobu dovolené nemusí tak často vytahovat.

Určitě si to ale nedovoluju nazývat kempingovou úpravou, určitě by mně zajímalo jak vypadají návrhy, nad kterými někdo chvíli přemýšlel.
Avensis T22, 1.6 + LPG
Previa ACR3, 2.4 + LPG
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Zkusím po čase prošťouchnout téma. Pokročil jste někdo někam? já mám teď dojem, že se mi loučí baterka, taxem vymyslel, že stávající 90Ah nahradím trakční 180Ah https://www.battery-import.cz/dual-purp ... 0h-12v--b/. Sloužila by jak pro spotřebiče při kempování, tak na startování. Napětí bych hlídal voltmetrem, který mám instalovaný natrvalo.
Chtěl bych jí dát zespodu auta. Za zadní nápravou mezi nádržema je spousta místa, akorát musím vymyslet bezpečné uchycení.
Začal jsem tím, že jsem zvedl napětí na alternátoru z 14,2 na 14,6.
Odpovědět

Zpět na „Previa“