Ja tohle absolvoval u cariny. Komplet celou proceduru. Trvalo to skoro pul roku zjistit co potrebuju a sehnat to po ruznejch bazarech, prodejcich a na netu. Je to hodne strastiplna cesta. Montaz je v ni ta jednudussi cast. Pocitej s tim, ze to urcite spolkne tak 4-10 tisic.
Zacneme kabinou:
obrazek tady (bavime se o spodni casti obrazku):
http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/199 ... it/2#88650
Potrebujes vymenik (vyparnik) pokud mozno v dobrym stavu. Idealne ho pred montazi poradne vycistit. Na nem musi byt namontovanej a funkcni expanzni ventil. Je to takova hlinikova cihlicka namontovana na obopu trubkach co do vymeniku vedou. Na obr. vpravo uprostred. Za expanznim ventilem z toho celyho povedou ven tribicky - tlusta a tenka se sroubovacima prirubama. Tyhle trubky se budou protahovat skrz firewall do motorovyho prostoru. Cely to musis samozrejme zastavet do telesa topeni pod palubovku. To osobne beru za nejvetsi problem. Pak do mista, kde je tenhle vzparnik, musi vyst jeste teplotni cidlo (vlevo dole). Pak dulezity aby zpod vyparniku byl funkcni a cistej odtokovej kanalek s hadickou ven z auta. Aby vlhkost mela kam odkapavat. No a takz v blizkosti telesa topeni a klimy musi byt ridici jednotka klimy. Je to takova krabicka (na obr vpravo dole), co ridi chod klimy a motoru, zvysuje otacky pri sepnuti magneticke spojky kompresoru atd. Pro kazdej jinej motor je ta krabicka jina. U cariny zalezelo i na tom, jestli byl ten 4A_FE motor s 85, 79 nebo 73 kw a jestli to byla verze vyrobena v japonsku nebo v anglii. Ale to by u celdy melo bylt asi vsecky 4A fe motorz stejny. Cidlo i ridici jednotku samozrejme zapojit do prislusnyho konektoru.
Motorovej prostor:
http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/199 ... r-piping/3
Dve trubky vedou od firewallu dopredu. Jedna ke kompresoru, druha smerem ke chledici (kondenzatoru). Na jedne (tysokotlake) musi by funkni cidlo tlaku, ktery hlida tlak v obvodu. Vaecky ty trubky maji svoje specificky na gumovejch silentblokach namontovany uchyty. Pak potrebujes funkcni srdce klimy - kompresor. Idealne si ho nechat pred montazi prohlidnout a zrepasovat. Vetsinou jsou uz vsechny po smrti. Na kompresoru je magneticka spojka a hlavni lozisko. Nejlepsi opravar na kompresory denso je nedaleko Plzne - firma STEKOM (pan Stefl). ma vsecky dily. Me postavil novej kopresor asi za neskutecne levny 4 litry. Novej kompresor stoji tak 20tisic. Kompresor jke na drzaku, krerej ma navic jednu kladku. taky doporucuju vymenit lozisko za par stovek. Samozrejme budes potrabovat delsi remen. Na moji 2.0l 3S-GE celde je jeden remen na kompresor i alternator. Na 4A-FE by mel byt remen na altik a druhej na kompresor.
Pak pred vodnim chladicem je klimachladic. Pri jeho zabudovani musis rozebrat celej cumak auta. Naraznik, zamek kapoty.. Klimachladic samozrejme uchytit pomoci drzaku se silentblokama, aby pruzil. Na klimachladici je pripevnenej vysousec. Je to takova hlinikova bandaska velka jak plechovka od redbulu. Ta se kupuje dycky nova po rozpojeni okruhu. Stoti do petistovky. Jedne z trubek, co do ni vede, je jeden z plnicich portu se sklenenym okynkem. okynko slouzi pro diagnostiku. Kdyz sepne kompresor, tak se pod okznko natlaci zelena tekutina. Po natlakovani se objevi bublinky a tekutina na chvilku zmizi. A tak furt dokola. Druhej plnici port je bud na trubce u PP tlumice, nebo kousek u kompresoru. Je nekolik typu tech plnicich portu. Maji ruzny zavity a ne kazdej klimaservis ma vsechny. Treba na moje auto to mel jenom ten Stefl. Pak jeste potrebujes klimaventilator. Auto bez klimy ma jen jeden, s klimou musi mit dva. ja tam mam jeste treti zepredu chladicu. Nevim proc, ale je tam od vyroby. Nad chledicema musi byt jeste krabicka s pojistkama a relema. Tusi jse tam rele tech ventilatoru a spojky kompresoru. No a posledni soucastka je spesl ventil, umistenej na firewallu nekde pred ridicem. Do nej vedou tusim 3 draty a dve vakuovy hadicky. Pri sepnuti spojky kompresoru se ventil otevre a prochazi skrz nej vzduch a zvysuje otacky volnobehu. Kdyz se klima vypne (je natlakovana, nebo je porucha, nebo ju vypnes tlacitkem, nebo prudce seslapnes plyn) tak se ventil uzavre a zaroven se rozpoji spojka kompresoru.
Kdyz tohle vsechno sezenes, musis sehnat predepsany tesnici gumicky do vsech spoju. Vypadaji jako obycejny okrouzky, ale nejsou. Jsou z materialu, kterej vydrzi tlak a agresivni napln. Ja je menil 3x. Prvni pokus obyc gumky, zmereny oproti puvodnim suplerou. Druhej pokus kvalitni zeleny gumky Valeo. Cena za 15 gumek okolo 500kc. No a i druha napln klimy za 3 tydny unikla. Takze nakonec origo gumky z toyoty za cca litr a napln uz držela.
Ted k plneni. Do okruhu patri predepsanej plyn a k nemu predepsanej olej. Driv se pouzivaly freonovy chladiva. Nejstarsi pouzivanej v celicach byl R12. Ten uz nesezenes. Pak bylo meziobdobi, kdy se jako v moji celice daval místo nej plyn Isceon. Po novu se daval plyn R134a. Ale s nim starej systém nebude fungovat. Mají kazdej uplne jinej bod varu. Musel by se vymenit nebo nejak přenastavit expanzni ventil na vyparniku. Taky myslim, ze kompresor si se zmenou plynu moc nepotyka. Ke kazdymu plynu prislusí jinej olej a jiny tesnici gumicky. Ja na celde mam mit od vyroby starej R12, ten se da vymenit za Isceon. Isceonem v republice plni jen par lidi. Samozrejme najde se spousta chytraku, co ti rekne, ze tam foukne novejsi R134. Ale never jim. Nebude to skoro chladit a pozdej se to zadre. Potvrdili mi to poctivi chladari.Pri plneni ti v kazdym servise udelaji kontrolu tesnosti tou jejich masinou. Dela se to tak, ze se ze systemu vsechno vysaje a ctvrt hodiny se ceka, jestli v systemu vzroste tlak. Kdyz ne, tak je to OK. Timhle ale odhalis jen velky diry. Lepsi je sehnat servis, kde do okruhu natlakujou vodik nebo nejakej jinej plyn a pak se chodi okolo trbuek s detektorem a hleda se unik. Sice to stoji tak 500, ale zajistis si tim, ze ti treba za půl roku neutece cela napln za dalsich 500. Jeste k oleji - do okruhu ho prijde predepsany mnozstvi. To nikde v servise vedet nebudou. Chce to si sehnat dilenskej manual. Tam to je.
Asi jsem te timhle odradil. Ale je to docela slozita operace. Casove i financne nakladna. Ja bych do toho nesel, kdybych nemel nekde pobliz druhy stejny auto, co klimu ma a nevytahoval primo z ni.