2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

vše ohledně modelové řady Rav 4
Uživatelský avatar
Jacub
Člen Týmu
Příspěvky: 8
Registrován: úte 16.01.2018, 20:57

2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Jacub »

Ahojte.
Rád by som sa podelil o dojmy z tohoto auta a zistil, či problémy, ktoré mám sú len u mňa, alebo je to u RAViek bežné.
Všeobecne, na konci septembra 2017 som dostal náhly popud, že vymením auto. Mal som FOCUSa combi vo verzii titanium. 2,5 ročný, nájazd cez 120000 km. Záruka skončila a ukázali sa prvé vady. Prosto predal som ho a kúpil nové. Najskôr som chcel ísť do TUCSONa, ale nakoniec po dobrých skúsenostiach s toyotami všeobecne (mali sme už niekoľko YARISiek a Verso) som zmenil názor a šiel do RAVky. Výbava Selection ma dosť oslovila a keďže veľa jazdím diaľnice, bral som ju s 2,0D4D motorom v modrej farbe s bledou kožou. Farba krásna, ale už som zistil že nepraktická, moja chyba. Každopádne bral som posledný skladový kus v tej motorizácii, takže na výber nebolo. Auto som prebral na konci októbra, ale tešil som sa len pár dní, kým mi začali vadiť prvé veci.
- displej a audio systém, je to strašne predpotopné, nič sa poriadne nedá nastaviť (teda keď to porovnám napr s FOCUSom). A vlastne sa mi dizajnovo ani nepáči.
- auto s takouto výbavou a cenou nemá senzor hladiny vody v ostrekovačoch. Bohužiaľ som to zistil keď mi zrazu došla voda v ostrekovačoch na presolenej diaľnici v noci. Pekných pár km som sa previezol s biednym výhľadom po prvú pumpu.
- auto s takouto výbavou a cenou nemá svetielko v schránke pred spolujazdcom. Bohužiaľ som to tiež pokladal za samozrejmosť a neoveroval dopredu.
- často mávam ráno zarosené, namrznuté čelné sklo aj zvnútra (parkujem vonku). To je normálne, lenže ono sa tá vlhkosť a námraza dostane aj do senzorov vo vrchnej časti čelného skla a strašne dlho jej trvá kým sa odtiaľ dostane, odmrazí, vyvetrá. Jednoducho ráno idem do práce a auto mi hlási že sú nefunkčné systémy súvisiace s kamerou. V servise mi povedali že to je tak OK, lebo "najlepšie tesnenie je diera". Ja si to nemyslím, ale reklamovať sa to nedá. Vyhrievané sklo sa dokúpiť tiež vraj už teraz nedá.
- senzor automatických diaľkových svetiel funguje dosť zvláštne. Občas sa mi funkcia jednoducho vypne, pričom všade tma, v protismere jedno auto. Diaľkové sa vypnú, následne zhasne kontrolka automat. diaľkové. S autom v protismere sa minieme, ostane tma, iné nejde a pouličné osvetlenie ani nič čo by senzor mohol zachytiť nie je v dosahu. Ale diaľkové nenaskočia, lebo funkcia je ako keby vypnutá, kontrolka nesvieti. Trvá tomu tak 30sek. kým sa funkcia zase zapne. Takže ak chcem medzičasom svietiť diaľkové, musím si to manuálne pretočiť. Keď mi to urobí v osvetlenej ulici mám pre to pochopenie, ale mimo osvetlenú oblasť kde raz za čas ide auto v protismere je to podľa mňa nonsens. Nerobí to ale stále, niekedy všetko funguje ako má. Ale zase, v servise mi povedali že "ten systém nie je dokonalý, vo Volksvagenoch funguje ešte horšie". Super vyriešenie problému.
- od nova mi v držiaku na poháre pri podrúčke chýbal jeden prítlačný štuplík Nedal sa samostatne doplniť, v rámci reklamácie mi v servise menili kapotáž stredovej konzoly a následne radiacu páku zmontovali tak kvalitne že som nevedel zaradiť spiatočku a hlavicu som mohol krútiť hore dole. Bohužiaľ som to zistil až neskoro. Zo servisu som odchádzal na 1tke.
- od nova mi nefunguje automatické otváranie kufra keď teplota klesne pod nulu. Už som to bol reklamovať, ale v servise to už samozrejme šlo, lebo auto bolo zohriate. Takže ho tam musím nechať na noc keď bude mrznúť, aby to mohli ráno vyskúšať za studena. V princípe situácia, keď je nula a o dačo menej a ráno prídem k autu: ako prvý otvorím kufor, zložím veci, zavriem kufor. Naštartujem a idem škrabať okná. Po chvíľke príde manželka a kufor už neotvorí. Stlačím gombík, vycvakne sa zámok a kufor treba nasilu ťahať rukou. Situácia dva: je výraznejšie pod nulou, ráno prídem k auto, stlačím gombík, vycvakne sa zámka a kufor sa neotvorí. Treba zase manuálne nasilu ťahať. Zavrieť sa niekedy zvládne sám, niekedy ho treba aj zavrieť manuálne. V servise na to nevedeli reagovať, ešte sa s tým nestretli, autá čo mali na dvore otvorili na prvú šupu bez problému. Takže auto musí ostať u nich keď bude riadne mrznúť, aby to odskúšali. Mňa len napadá, nemôže sa tak auto chrániť, že napr pri mraze presmeruje energiu inde? Príde mi to ako riadna blbosť, lebo kufor treba otvárať aj keď mrzne. Ale ak to nikomu inému nerobí, tak to asi bude závada.
- aby som šiel reálnou rýchlosťou 130, potrebujem mať na tachometri cca 143. Určitá odchýlka je normálna, ale toto sa mi už zdá dosť.
- vyhrievanie sedačiek je tak pomalé, že často si po 20min. jazde keď zastavujem pred kanceláriou uvedomím že práve ešte len začali poriadne hriať. Je to kožou, alebo je to nejaké blbé vyhrievanie? Na oplátku niekedy zvládne hriať už aj po 10 min.

Pár takýchto prkotín by som ešte asi našiel. Poviem tak, uvedomujem si, že všetko to sú blbosti. Lenže v aute za 30k ktoré sa hrdí svojou kvalitou (ktorej som aj veril) by som niečo také neočakával. Všetky tie systémy som zaplatil, teraz už viem, že aj napriek tomu že nie sú dotiahnuté. Toto by som čakal od Dacie, a nie Toyoty.
Inak zase aby som nebol len negatívny, vozí sa v tom príjemne, auto je priestranné, komfortné. Jazdím hlavne diaľnice, za dva mesiace už cez 8000 km, spotreba podľa počítača 5,8. Po prepočítaní km voči tankovaniu mi to vychádza na 6,1. Na tak veľké auto asi celkom OK.
Na moju smolu mi moc nesedí tvar sedačky, resp poloha opierky hlavy. Často ma počas šoférovania strašne bolí krčná chrbtica. Suma sumárum, auto to nie je zlé, ale "serú" ma nedotiahnuté veci a reakcie servisákov tiež často nepotešia. Keď sa mi raz podarí kúpiť niečo ďalšie určite budem hľadať niečo s modernejším infotainmentom a budem sa pýtať na viac vecí ktoré som inak pokladal za samozrejmosť.


No a teraz zásadná otázka. Dislpej a jeho možnosti sa mi nepáčia, občas ma doslova serú. Nedávno sa mi na parkovisku podarilo vidieť inú novú ravku a tá mala úplne iný displej. Bežalo to na androide a bolo to kompletne dotykové. Žiadne tlačidlá, vypadalo to super. Pýtal som sa v toyote, ale nič o tom nevedia, oficiálne také rádio pre nich neexistuje. Keď som trošku popátral, našiel som to, ale len na nejakých ruských stránkach a videách. Jedná sa o niečo takéto: http://smarty-trend.com/toyota-rav4-201 ... -unit.html
Našiel som zatiaľ len jedného človeka čo robí rádiá pre toyoty. Vie mi tam dať iné, skoro rovnaké ako originál, len beží na androide. Také ale nechcem. Nemáte s tým niekto skúsenosť, nepoznáte človeka čo to vie dodať, namontovať a aj dať na to záruku? Sám si to neobjednám a ani nenamontujem. Ako je to v prípade nového auta so zárukou, keď vymením celé rádio? Mám dokúpenú záruku na 5/160000.

ďakujem
Jakub
Uživatelský avatar
DavidDDD
Věčnej rejpal
Příspěvky: 724
Registrován: ned 19.10.2014, 09:49

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od DavidDDD »

Prodat, Ravky jsou v kurzu, koupit to co vyhovuje :|
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
Uživatelský avatar
Jacub
Člen Týmu
Příspěvky: 8
Registrován: úte 16.01.2018, 20:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Jacub »

Mám na ňu zobraný leasing + som podpisoval nejaký papier že je nekupujem za účelom ďalšieho predaja. Ako asi by to v tejto situácii neplatilo, ale najskôr ju chcem splatiť a až potom predať. Keď reálne zvážim, koľko stratila na hodnote za 3 mesiace asi sa to ani neoplatí. Snáď sa mi podarí vyriešiť aspoň niektoré nedostatky ak teda zistím, že sú to vady a nie štandardný stav. A časom si na seba zvykneme. Hádam 2-3 roky a ak sa bude dariť, skúsim iné. Na druhú stranu som v tomto smere náročný, tak je dosť možné že v každom by som niečo našiel. Nechcem to proste unáhliť, zatiaľ hľadám riešenia.
Uživatelský avatar
indet
Manager Týmu
Příspěvky: 432
Registrován: pon 25.03.2013, 19:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od indet »

Tolik závad, to neni možné. Neni vyrobená v Rusku? Nejenom v Japonsku se vyrábí RAVka.
Dokážu pochopit že ti radio nevyhovuje a posed nesedí, ale ten zbytek?
Mě třeba sedačky topí ve všech Toyotach do minuty.
Ano Toyoty nemají hlídaní hladiny v ostřikovači a vyhřívané čelni sklo ( Ravka 2018 jej má , ale musí se objednat s autem ).
Automatické dalkové mi u BMW530 i X5 třeba pro změnu vypínal průjezd u tabuli s ukazateli směru a vzdálenosti.
Ty zadni dveře neni to náhodou funkce že se neotevřou u nastartovaného studeného motoru? Třeba ať nedýcháš ten kouř od studeného dieselu.
Je to zvlaštni. Třeba u koncernu pokud zastavím a neotevřu dveře řidiče, nejde otevřít kufr. Zkusil bych vypnout motor a otevřít. Podle mě to normálně otevře.
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
Uživatelský avatar
Jacub
Člen Týmu
Příspěvky: 8
Registrován: úte 16.01.2018, 20:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Jacub »

Kde je vyrobená som neskúmal. Je to normálna distribúcia pre SR a ČR zo skladu v Kladne.
Ten kufor ešte skúsim otvoriť po následnom vypnutí motora. Mohlo by to tak byť, ale každopádne keď viac mrzne, neotvorí sa ani pred naštartovaním.
Tá hladina ostrekovačov mi príde na dnešnú dobu a takú kategóriu auta úplne mimo. Polovica vecí je v automatike ale toto úplne holé :/
Uživatelský avatar
kadel
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1359
Registrován: stř 08.10.2008, 20:38

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od kadel »

Reklamuj. To, co popisujes jako zavady (nemyslim tim chybejici svetla ve schrance, osklivy radio atd..) se nam nedejou. Mas asi nejak na kokot ten senzor v celnim okne. Automaticky dalkovy nam nefungujou jen za deste, ale nepouzivame to, je to k nicemu a kdyz nesnezi, tak asistenti normalne funguji taky. Vyhrivani sedacek (Alcantra + kuze), do 5 minut topi. Kufr taky chodi bez problemu. U VW kdyz jedu 140, tak GPS ukazuje 131. U ravky to mam tak nejak podobne. Co mas za kola?

Na kufr byla svolavacka, ale tykalo se to prvnich kusu, menila se ridici jednotka dveri.
RAV4 HSD FWD
Kocúr
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2535
Registrován: sob 14.02.2015, 10:35

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Kocúr »

S tým neoriginálnym displejom a jeho operačným systémom by som bol opatrný. Na rollke sa mi cez infotainment povedzme nastavuje citlivosť čidla spínania svietenia. Neviem čo všetko je nastavovateľné cez displej v RAVke, či to bude plnohodnotné s originálom plus veci navyše ako povedzme prehrávanie filmov alebo tak. Ďalšia vec je tebou spomínaná záruka. Pokiaľ to to rádio nebudú montovať v servise toyota tak aby ti nepadla záruka aj na iné veci v aute práve s ohľadom možnosti nastavovania všeličoho cez infotainment.
Vidí sa mi ale divné že sa ti zarosí a zamrzne okno zvnútra aj v oblasti senzorov. Toto podľa mňa nieje s kostolným poriadkom. A s tým môže súvisieť aj divné fungovanie vypínania zapínania diaľkových svetiel.
Ohľadom kufra - treba zistiť či sa tvojho auta netýka tá zvolávačka. Ak nie, každopádne to treba riešiť a otravovať servisákov. Skús vymeniť servis ak sa tvoj k tomu postaví odmietavo. A nech ti dajú písomné vyjadrenie že keď ti takto funguje-nefunguje otváranie kufra, že to je v poriadku a tak to má byť.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
Uživatelský avatar
Jacub
Člen Týmu
Příspěvky: 8
Registrován: úte 16.01.2018, 20:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Jacub »

Kolesá mám 235/55 R18 štandard vo výbave Selection. Teraz mám nahodené zimné NOKIANy čo som dostal zadara k auto od TOYOTA.
Na tú zvolávačku sa asi opýtam priamo importéra. Resp. prepošlem mu môj zoznam výhrad a poprosím ho o vyjadrenie. A s tým by som potom skúsil osloviť servis. Ja som kupoval v Žiline a tam aj chodím na servis a tam mi dali tie super vyjadrenia. Do iného servisu to mám tak 80km, čo nie je moc praktické.
Displej zatiaľ vypadá, že bude tento. https://sluzby.bazos.sk/inzerat/8024712 ... -s-GPS.php Chalan je zo ZA, čakám na vyjadrenie o kompatibilite, poslal som mu kvantum otázok aj o nastaveniach, ktoré potrebujem mať zachované v novom rádiu + info ohľadne záruk. Skúsim vypátrať RAVku čo som v ZA s tým rádiom videl. Bolo to pri jednej škole, a vystupovali z nej deti. Tak predpokladám, že ráno ich tam vozia. Pôjdem si ich vystriehnuť a opýtam sa čo to majú a ako sú spokojní.
Uživatelský avatar
kadel
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1359
Registrován: stř 08.10.2008, 20:38

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od kadel »

Jacub: A jak budes tech par veci, ktery se daji nastavovat pres radio? Svetla, parkovaci kamera, zamykani auta...
RAV4 HSD FWD
Uživatelský avatar
Jacub
Člen Týmu
Příspěvky: 8
Registrován: úte 16.01.2018, 20:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Jacub »

Ved to čakám na odpoveď od toho chalana, či je to kompatibilné a či všetko funguje. Pokiaľ by tam mal byť nejaký problém, tak to nechcem. Určite to nebudem meniť za každú cenu, lebo to by som len prešiel z jednej veci, ktorá sa mi nepáči na inú vec s ktorou nebudem spokojný. Ešte mám inú ponuku od pána zo Senca. Ten mi vie osadiť rádio, ktoré vypadá skoro rovnako ako originál, ale beží na androide. Vraj ho má odskúšané a všetko to funguje a spolupracuje vzájomne. Akurát vzhľadovo by tam ostala tá istá škaredica ako teraz.
Uživatelský avatar
Jacub
Člen Týmu
Příspěvky: 8
Registrován: úte 16.01.2018, 20:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Jacub »

Písal som teda importérovi, už som aj dostal odpoveď že to preposielajú na riešenie kompetentnému oddeleniu. Tak som zvedavý na výsledok.
Chalan z inzerátu mi odpísal, že si nie je istý či nastavenia ostanú. Má to niekde overiť. Poprípade či nevie zohnať aj niečo ,kde nastavenia dostupné určite budú.
trošku som posnoril a našiel som niečo takéto https://www.ebay.com/itm/Android-8-0-Ra ... SwSKtaUzZ3
Teda len ako ukážku. Podľa foto tam možnosti nastavenia sú, beží to na androide 8 a je to aj pre 2017 ročník. Už sa len dopátrať na človeka čo to vie predať a namontovať u nás. Cez EBAY a pod. to nechcem objednať.
Uživatelský avatar
indet
Manager Týmu
Příspěvky: 432
Registrován: pon 25.03.2013, 19:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od indet »

Jinak dle kolegy měl u RAV4 diesel 2014 deaktivaci el. pátých dveří v odkládací schránce, aktuálně hybrid jej již má v menu palubního audia. Jednou při úklidu kasliku zkoumal k čemu to je a po zmačknutí mu přestali fungovat pate dveře. Po opětovném stisku zase běželi. Nevěděl to ani dealer že tam něco takového je. Ale pravděpodobně dle MR2017 to budeš mít také již v menu audia.
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
Uživatelský avatar
Jacub
Člen Týmu
Příspěvky: 8
Registrován: úte 16.01.2018, 20:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Jacub »

Kufor viem deaktivovať na tvrdo cez menu palubného počítača. Lenže ono to po deaktivácii je úloha pre kulturistu otvárať a zatvárať to.
Momentálne to mám stále zapnuté. Dnes som si to skúsil nasledovne. Prišiel som k autu, otvoril kufor (fungoval), zavrel kufor, naštartoval, otvoril kufor a nefungoval. Teda neotvoril sa, iba vycvakol zámok. Vypolo som motor otvoril kufor a fungoval. Takže to asi bude niečo s nastavením auta, alebo čo. Aj keď stále ostáva problém, že keď viac mrzne, neotvorí ho ani na prvý krát.
https://www.youtube.com/watch?v=73Jt7h6 ... e=youtu.be

Dnes sa mi podarilo vyčíhať tú RAVku s android rádiom. A čuduj sa svete, majiteľ mi povedal, že mu to osádzali u predajcu TOYOTA, kde aj kupoval auto. Ale nebol to náš lokálny predajca, iné mesto. Už som rozposlal maily, tak čakám na odpovede. Akurát cena je skoro 3 násobná voči tým z ebaya :D .
Uživatelský avatar
kadel
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1359
Registrován: stř 08.10.2008, 20:38

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od kadel »

Tak jsem to ted zkousel a funguje to i pri nastartovanym aute.
Kdyz ti cvakne zamek a dvere se neotevrou, tak odskoci? Pokud odskoci, tak si myslim, ze to nastavenim auta nebude.
RAV4 HSD FWD
Uživatelský avatar
Jacub
Člen Týmu
Příspěvky: 8
Registrován: úte 16.01.2018, 20:57

Re: 2017 Selection - dojmy, výčitky a otázka

Příspěvek od Jacub »

kusok odskočí, ale myslim ze len tolko co je nutne aby sa vycvakol zamok. Nie je to ako keby zacal dvihat a prestal. On sa dvihnut ani nesnazi. Len cvak zamok a hotovo.
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“