CHECK AIRBAG
CHECK AIRBAG
Zdravím prosím o radu když mi v autě sviti kontrolka varovna a k tomu pise chech airbag o co jde auris 2010
-
- Věčnej rejpal
Re: CHECK AIRBAG
cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 13:28, celkem upraveno 1 x.
Diagnostika a zjistit co se tam děje. Potom opravit. Může to být pouze špatný spoj konektoru pod nějakou sedačkou.
Toyota Corolla 1.4 VVT-i 2005
Taky mi to dělalo, zkusil jsem zkontrolovat kabely pod sedačkou spolujezdce a na nějakou dobu to přestalo. Teď už se to skoro vůbec neukazuje, jen při mrazech se to výjimečně objeví. Každopádně problém hledej tam... 

Nazdar. Taky se mi rozsvítil airbag sedadla řidiče, tak jsem dal auto mechanikovi. Rozebral sedačku, zkontroloval kabeláž, konektory a patronu, nicméně svítí pořád. Tak se jel poptat do servisu Toyoty jelikož tam má kontakty. Řekli mu, že kabeláž i airbag jsou součásti sedadla a samostatně se nedodávají. Nové sedadlo stálo 70000 Kč, ale už se nedodává
. Nezbývá než ošulit jednotku odporem a jezdit bez jednoho airbagu. Já myslel, že nejdražší na autě co se může posrat je motor a ona to je sedačka 

Ex Toyota Yaris r.v. 2000 1.0
Nyní Toyota Auris r.v. 2009 1,3 (3 dveř jako sporťák

a co takhle skusit nějakej pořádnej servis ?
Auris Touring Sport Hybrid, Style
Avensis 2,2 110kw Combi ex
Avensis D4 110kw Liftback ex
Carina E 2.0 93kw Liftback ex
Avensis 2,2 110kw Combi ex
Avensis D4 110kw Liftback ex
Carina E 2.0 93kw Liftback ex
Zkusil jsem. Toyotu. Mohl za to ten panel s kontrolkama nad řadící pákou. Přeletovány spoje a cajk. Při jednom jsem vyměnil žárovky ovladačů ventilace. Nešly sehnat a já už měl rozkuchanou palubovku, tak jsem je koupil v Toyotě 108 Kč za kus. No nekupte to
Když jsem se podivoval nad cenou bylo mi řečeno, že jsou značkové 

Panel s kontrolkami mohl za hlášku check airbag? 

Ano, on má nastarosti kontrolu funkčnosti airbagu.

-
- Člen Týmu
I když se momentálně nikdo neptá, tak pro historickou paměť uvedu své zkušenosti z posledních dní:
Hláška CHECK AIRBAG se objevovala při posunu sedadla spolujezdce. Sedadlo spolujezdce ven, koberec nahoru, provedena vizuální kontrola kabeláže a konektorů pod sedadlem spolujezdce v celé délce od ŘJ airbagů včetně bočního sloupku - vše v pořádku. Všechny konektory rozpojeny, profouknuty a zase zapojeny. Zkoušel jsem do konektorů dát odpory 3,3 ohmu, ale tím se porucha neztratila, tj. v samotných roznětkách chyba nebyla. Pak mě zaujala hláška o těch kontrolkách viz výše a na slovenském webu jsem našel odkaz na ruské koumáky. Takže spojením kontaktů 4 a 13 na konektoru diagnostiky mi to na palubní desce na kontrolce airbagu vyblikalo chybový kód 43. Podle servisního manuálu - světe div se - chyba v obvodu kontrolky airbagu na středovém sloupku. ŘJ airbagu si hlídá i funkčnost kontrolek, které sama rozsvěcuje. Takže středové výdechy a rádio ven, uvolnit panel otočných regulátorů a signalizace airbagu, vyndat "kazetu" s kontrolkama, z ní vyndat bílý plošný spoj cca 2 x 12 cm a přepájet součástky kolem těch svítivých diod. Ovšem není to na trafopájku, dokonce mikropájka s hrotem cca 1mm byla dost hrubé kopyto. A jedna součástka musí ven, aby se jedna dioda dala přepájet. Je to všechno SMD. A opravdu, ten cín byl po sedmi letech provozu auta (nezatopeno, nebouráno - jsem první majitel) zcela zdegradovaný - prostě studené spoje. Takže doporučuji před pájením nafotit, abyste to pak zkompletovali. Teď to několik dní funguje, dokonce výrazně svítí obě žluté kontrolky na tom středovém panelu. Tím bych se po nabytých zkušenostech řídil jako prvním příznakem. Před opravou ty kontrolky sotva svítily.
PS: Žárovičky 5x10mm na podsvícení otočných regulátorů jsem po 11 korunách sehnal na stránkách https://www.svetzarovek.eu Jsou to ale jen samotné žárovky, plastový nosič je nutné použít ze staré vypálené žárovky.
Hláška CHECK AIRBAG se objevovala při posunu sedadla spolujezdce. Sedadlo spolujezdce ven, koberec nahoru, provedena vizuální kontrola kabeláže a konektorů pod sedadlem spolujezdce v celé délce od ŘJ airbagů včetně bočního sloupku - vše v pořádku. Všechny konektory rozpojeny, profouknuty a zase zapojeny. Zkoušel jsem do konektorů dát odpory 3,3 ohmu, ale tím se porucha neztratila, tj. v samotných roznětkách chyba nebyla. Pak mě zaujala hláška o těch kontrolkách viz výše a na slovenském webu jsem našel odkaz na ruské koumáky. Takže spojením kontaktů 4 a 13 na konektoru diagnostiky mi to na palubní desce na kontrolce airbagu vyblikalo chybový kód 43. Podle servisního manuálu - světe div se - chyba v obvodu kontrolky airbagu na středovém sloupku. ŘJ airbagu si hlídá i funkčnost kontrolek, které sama rozsvěcuje. Takže středové výdechy a rádio ven, uvolnit panel otočných regulátorů a signalizace airbagu, vyndat "kazetu" s kontrolkama, z ní vyndat bílý plošný spoj cca 2 x 12 cm a přepájet součástky kolem těch svítivých diod. Ovšem není to na trafopájku, dokonce mikropájka s hrotem cca 1mm byla dost hrubé kopyto. A jedna součástka musí ven, aby se jedna dioda dala přepájet. Je to všechno SMD. A opravdu, ten cín byl po sedmi letech provozu auta (nezatopeno, nebouráno - jsem první majitel) zcela zdegradovaný - prostě studené spoje. Takže doporučuji před pájením nafotit, abyste to pak zkompletovali. Teď to několik dní funguje, dokonce výrazně svítí obě žluté kontrolky na tom středovém panelu. Tím bych se po nabytých zkušenostech řídil jako prvním příznakem. Před opravou ty kontrolky sotva svítily.
PS: Žárovičky 5x10mm na podsvícení otočných regulátorů jsem po 11 korunách sehnal na stránkách https://www.svetzarovek.eu Jsou to ale jen samotné žárovky, plastový nosič je nutné použít ze staré vypálené žárovky.
Kde nepomůže hrubá síla, pomůže ještě větší síla.