Zateplení motoru?

nová modelová řada - nástupce Corolly
amulet
Navigátor

Zateplení motoru?

Příspěvek od amulet »

Ahoj, v Prius části fóra vedou v jednom z témat zajímavou debatu o rychlosti zahřátí motoru a vlivu na spotřebu, mj. se tam baví o zateplení motoru na zimu, je tím myšleno zakrytí průduchů v předku auta, aby motor nebyl ochlazován proudícím ledovým vzduchem a tím se rychleji zahřál a následně se méně ochlazoval. Dobře si pamatuji, že můj táta měl na zimu na naší Škodě 125L originální koženkový kryt zakrývající přední mřížku :D
Já jsem k tomu spíše skeptický, ale se chci zeptat, co si o tom myslíte? Neuvažoval jste někdo o takovém "zlepšováku" pro svého Aurise? Či dokonce někdo něco takového máte a používáte? Pomáhá to reálně něčemu? Díky za názory.
Toyota Auris TS 1.4 D-4D r.2014
Toyota Corolla Wagon 1.6 r.1998 (ex)
sofer
Člen Týmu

Re: Zateplení motoru?

Příspěvek od sofer »

Ford má napríklad také žalúzie vpredu v maske, čo sa otvárajú podľa teploty motora. Čiže sa otvoria až po zahriati motora. Celkom dobrý nápad, len či sa to nekazi.
Toyota Auris TS 1.6 Valvematic 2017 Active Trend+
Honda Civic Aerodeck
Škoda Felicia
Škoda 100
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Skodovka to možno ocenila lebo tam bolo snáď 15l chladiačky, motor vzadu, chladič vpredu ... a pamätám že kým začala nejako topiť prešiel som cca 15km.... Prius má motor ktorý dáva málo odpadového tepla, topí menej a ešte sa vypína .. som k tomu skeptický pretože beztak prvé km ideš pomaly, predpokladám ľadový motor neženieš do otáčok takže ten nápor tam veľký nieje. Musel by to niekto zmerať a asi by sme videli že efekt nejaký je ale zanedbateľný.
Jedine prínosné na zimu je predohrev či už elektrický alebo ala webasto...
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
p1947
Řidič

Příspěvek od p1947 »

Pánové a dámy, má to smysl,neboť již PIV má zabudovanou elektrickou mřížku/dečku/,která se dle potřeby sama zavírá i otevírá.Já i mnoho dalších majitelů Priusů to tak dělají,že zakrývají spodní mřížky/průduchy/,někteří začli i část horních štěrbin zakrývat. Dříve se motor zahřeje a né často ochlazuje a tím dochází k nižší spotřebě,neboť často kde to jde auto jezdí na elektro.Myslím si,že i majitelé Aurisu by to měli vyzkoušet/komponenty kolem motoru jsou stejné jako u Priusu/.Loňskou zimu jsem to již dělal a celou zimu jsem jezdil s průměrem mezi 4,9- 5,2 l/100km,předloňskou jsem to tam neměl a průměr byl ještě o nějakách 0,3 l větší.
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

p1947 píše:Pánové a dámy, má to smysl,neboť již PIV má zabudovanou elektrickou mřížku/dečku/,která se dle potřeby sama zavírá i otevírá.Já i mnoho dalších majitelů Priusů to tak dělají,že zakrývají spodní mřížky/průduchy/,někteří začli i část horních štěrbin zakrývat. Dříve se motor zahřeje a né často ochlazuje a tím dochází k nižší spotřebě,neboť často kde to jde auto jezdí na elektro.Myslím si,že i majitelé Aurisu by to měli vyzkoušet/komponenty kolem motoru jsou stejné jako u Priusu/.Loňskou zimu jsem to již dělal a celou zimu jsem jezdil s průměrem mezi 4,9- 5,2 l/100km,předloňskou jsem to tam neměl a průměr byl ještě o nějakách 0,3 l větší.
- problém je že spotreba nie je to čo súvisí LEN s teplotou chladiacej kvapaliny. Kým niekto nedá číslo - priebeh teploty s a bez krytu je to len špekulácia. Porovnávaš zimu a zimu - to sa dá porovnať? Teploty, sneh, vietor, jazdy, noha na plyne....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
tomikm
Řidič

Příspěvek od tomikm »

Ona taková "dečka" na hybridu opravdu není od věci, když vidím jak brutálně klesá teplota chl. kapaliny při jízdě s vypnutým motorem a to ještě pořádně zima nezačala. Nejde jen o teplotu v kabině, tu automatika celkem udrží, ale jde o optimální teplotu motoru, která klene během chvilky z 90st na 70st i méně.
Auris TS Selection Hybrid Bílá Perla 20.7.2017
https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 55736.html
brvno_sk
Navigátor

Příspěvek od brvno_sk »

mercedes to uz riesi. https://automix.centrum.sk/novinky/8286 ... ra-benzinu

ale myslim si ze chladic ktory je v aute je ratany na urcity vykon a pri jeho dimenzovani sa bralo do uvahy aj to kolko tepla sa dostane z motoroveho priestoru.
Predpokladam, ze po zaizolovani, dostanete podobne parametere len optimalizovanim prietoku vzduchu motorovim priestorom, alebo pridanim aktivneho vetrania....

v zime to mozno bude ok, ale v lete ho uplne realne mozete ugrilovat niekde v zapche cestou do chorvatska alebo este niekde dalej, aby to fakt stalo za to...
alebo sa zvysena teplota prejavi zrychlenym degradovanim, plastovych a gumenych a pryzovych a ostatnych dielov.

jedine ho na leto vzdy odstrojit...

usb loger teploty sa da kupit za 20€, dajte si ho na nejake bezpecne miesto do motoroveho priestoru a experimentuje :)
petrStone
Navigátor

Příspěvek od petrStone »

To by me taky zajimalo. Dava to smysl, aby se nemusel motor kvuli teplote zapinat.
Taky bych do toho sel.
Toyota Auris TS HSD
Kia cee'd Sporty Wagon, 1.6 CVVT
Volkswagen Vento, 55kw
Škoda 120 L
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

tomikm píše:Ona taková "dečka" na hybridu opravdu není od věci, když vidím jak brutálně klesá teplota chl. kapaliny při jízdě s vypnutým motorem a to ještě pořádně zima nezačala. Nejde jen o teplotu v kabině, tu automatika celkem udrží, ale jde o optimální teplotu motoru, která klene během chvilky z 90st na 70st i méně.
mate ukazovatel teploty v cisle? Ja ked sledujem moje palicky tak ani pri -20 pri jazde dole kopcom na samospad neklesne teplota o viac ako jednu palicku co predpokladam 20 st. nebude....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
tomikm
Řidič

Příspěvek od tomikm »

Samozřejmě, že mám. Jinak bych to tu nepsal. Mám údaje přes aplikaci Hybrid assistant, kde je vše dopodrobna a přesně vidět, jak hybridní systém pracuje. https://play.google.com/store/apps/deta ... sd10&hl=cs
edit: Hybrid nemá na přístrojové desce teploměr chl. kapaliny.
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

No pytam sa lebo som nesedel vo vsetkych hsd co su na svete,myslel som ze vyssie modely maju moznost tieto udaje vyvolat niekde v PP. A kolko robi jedna palicka v stlpceku teploty podla toho co ti ukazxuje ten program?
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
tomikm
Řidič

Příspěvek od tomikm »

Tak trochu víc polopatičtěji, Auris hybrid r.v. 2017 nemá teploměr chladící kapaliny.
kadel
Věčnej rejpal

Příspěvek od kadel »

Zkuste schvalne u Aurise vypnout rano topeni. Dneska jsem to zkousel, vozim kluka 2 km do skoly a kdyz prijizdim ke skole, uz jsem jel na elektro. A to jeste pulku jedu z kopce, takze motor se moc neohreje otackama. Fakt me dost prekvapilo, ze idealni teplota motoru pro rezim EV neni tak dulezita jako pozadavek topeni. Samozrejme bez fopeni jezdit nebudu, tohle bylo ciste z vedeckyho hlediska :)
RAV4 HSD FWD
eMeM
Navigátor

Příspěvek od eMeM »

Prečo vlastne nerobia elektrický príhrev? Je to náročné na realizáciu, spotrebu, bezpečnosť?
tomikm
Řidič

Příspěvek od tomikm »

kadel píše:Zkuste schvalne u Aurise vypnout rano topeni. Dneska jsem to zkousel, vozim kluka 2 km do skoly a kdyz prijizdim ke skole, uz jsem jel na elektro. A to jeste pulku jedu z kopce, takze motor se moc neohreje otackama. Fakt me dost prekvapilo, ze idealni teplota motoru pro rezim EV neni tak dulezita jako pozadavek topeni. Samozrejme bez fopeni jezdit nebudu, tohle bylo ciste z vedeckyho hlediska :)
Kájo, to se divím, že jsi tohle vyšpekuloval až teď :biggrin:
Odpovědět

Zpět na „Auris“