Snížení spotřeby PriusII

vše ohledně modelové řady Prius
Pilsner12
Člen Týmu

Snížení spotřeby PriusII

Příspěvek od Pilsner12 »

Zdravím,
potřeboval bych poradit co na PII zkontrolovat/opravit/vyměnit abych dokázal za určitého jízdního stylu jezdit pod 4 litry..
dlouhodobá spotřeba viz:
https://www.spritmonitor.de/en/detail/759530.html
Aktuálně:
Na letní dovolené (2osoby, klima) s velmi lehkou nohou +-4,5l (očekával jsem výrazně míň...), na dálnici se zikmákama při cca 140km/h trasy Praha - Plzeň +- 6,9l..

Zajímalo by mě, co všechno může být příčinou zvýšené spotřeby..

Z mého pohledu co ovlivňuje spotřebu:
- Typ- Vypnutá Klima, světla, rádio
- Pneu (valivý odpor) + správný tlak (2,5 baru?)
- Kvalita motorového oleje
- jízdní styl, zvolená trasa (dálnice a město nejsou ideální pro nízkou spotřebu)
- kondice akumulátorů (dá se prověřit, event. jak/kde?)

..nějaké další nápady..? :)

Díky
Prius II, 2007
Obrázek
esprit
Řidič

Re: Snížení spotřeby PriusII

Příspěvek od esprit »

Nedělal bych z takové spotřeby nějaký problém. Ale zde je pár možností, jak lze snížit spotřebu (cenu za palivo):
- Tlak pneu 2.7 bar
- Sjeté pneu
- Olej 0W20 (místo 5W30)
- Vymontování zadních sedaček a vany v kufru
- LED osvětlení (nedoporučuju výměnu venkovních 20W žárovek za LED - jsou drahé nebo brzy shoří)
- Přestavba na E85/LPG/CNG
- Přihřívání olejové vany
- Kryt motoru v zimním období (zepředu i zespodu)
- Jízda střídavě EV - ICE ~3000 ot/min
- Jízda po silnicích 1. třídy
- Jízda co nejpomaleji (https://www.youtube.com/watch?v=8oIqAtZvi44)
- Vypnutá klimatizace (v zimě radši vyhřívaný potah než topení)
- Koupě novějšího modelu

Snad jsem na nic zásadního nezapomněl.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Tlačit :?: :mrgreen:
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
PetrPH
Řidič

Příspěvek od PetrPH »

Za me je rozdil v jednotlivych palivech a stanicich. Uz jsem zde nekolikrat uvadel, ze na stejne trase mam na palivu ze Shellky mensi spotrebu, nez jinde.

Nicmene za me mi prijde nejake dramaticke honeni spotreby postavene na hlavu :roll:
Prius II 2008
milanos
Navigátor

Příspěvek od milanos »

Bezprostředně po pořízení PII jsem nainstaloval LED denní svícení.Je jistě rozdíl svítit(především v letních měsících) 2xH4(2x55W) a nebo 2xLED DRL9 PHILIPS (2x3,5W)
Letní dovča s klimou 4,5L je OK.Klima je daň za pohodlí.V létě bez ní,mimo město není problém se vejít do 4L.
Dálnici nepoužívám z principu.Nehodlám přispívat do státní kasy za tankondrom,který je zvláště v době dovolených samá uzavírka a omezení rychlostí,když si můžu vychutnat krásy naší vlasti právě po okrskách,pro něž je Prius jako stvořený.
Nové pneu mi po přezutí navýšily nejméně o půl litru.Naopak po přechodu na nové zimní,za přibližně stejných teplotních podmínek šla spotřeba nepatrně dolů.Ale to je hodně o typu pneu.Tlak nenavyšuju.
Olej jezdím od letošního jara 5W40,na doporučení pro starší motor (260 000km)nepozoruju výrazný rozdíl.5W30 dosud používaný se mi ztrácel.
Jízdní styl "lehká noha" je diskutabilní,v případě kdy naopak někdo argumentuje razantnějším stylem a Prius nešetřit.Údajně to na úsporu nemá až takový vliv.Osobně se přikláním k první variantě.
A konečně kondice akumulátoru,bude mít jistě podstatný vliv.V okamžiku kdy neudrží kapacitu,bude spalovák neustálým dobíjením spotřebu navyšovat.Změří v TOYOTĚ,za tuším,nějakých 1500,- Díky testu se udržuje 10ti letá záruka na hybridní systém,včetně případné výměny vadného akumulátoru.
PRIUS II.G 2008
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Treba si uvedomit zs je to len 1.5 s poddimenzovanym vykonom a jazda na hranici vykonu vzdy znamena vyssiu spotrebu....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Pilsner12
Člen Týmu

Příspěvek od Pilsner12 »

Chtěl bych vědět jak jezdit pod 4l a a co vše tomu musím přispůsobit.
trochu jsem to očekával od letní dovolený, kde nebyla potřeba jezdit na čas a nedostal jsem se ani na 4l... (4,5l+) a to jsem se podle mě dost snažil.. AC nebyl vždy ON..

- Tlak pneu 2.7 bar
- v mauálu toyoty jsem našel 2,3 předek, 2,2 zadek.. není 2,7 moc?
- Sjeté pneu
- pneu nejsou starší 4 let (zimní i letní)
- Olej 0W20 (místo 5W30)
- používam 5W30, měnim po roce / 15000km; během roku není úbytek, že bych musel dolívat
- občas něhoko vezu, ale snížení hmotnosti má bezpochyby efekt ;)
- LED osvětlení (nedoporučuju výměnu venkovních 20W žárovek za LED - jsou drahé nebo brzy shoří)
- nechal jsem si namontovat denní svícení Phillips DRL9
- nenajezdím zas tolik, aby se mi tato investice vrátila (chtěl bych někdy přejít na PIII)
- jak se to dělá?
-existují originální z Toyoty, nebo je to "udělej si sám" event. nějaký tip, kdo už to řešil?
- tedy aktivně zapínat EV mod, otáčky nemám možnost z palubní desky odečíst..
- to se dá zařídit :-)
- díky, zajímavý info, jakou rychlostí se "vyplatí" jezdit
- na pohodlí bohužel doplácím..
- Koupě novějšího modelu
- v budoucnu bych rád

Palivo beru od Benziny, někde v testech jsem se dočetl, že má údajně nejlepší palivo.
Pročítal jsem manuál a píšou min. 87 oktanový benzin, ideálně 91 a výš - tedy vyzkouším Natural 98

Před cca 3 lety byla udělaná kontrola baterie v německém servisu, dám sem info, co jim tam vyšlo, event. bych nechal znovu prověřit.

Díky všem za tipy!
Prius II, 2007
Obrázek
Petrs
Člen Týmu

Příspěvek od Petrs »

Zkusil bych vymenit svicky,pokud nejsou zanovni.
Peppo
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peppo »

mne pride tiez nahananie par deci ako blbost 4,5 je v pohode... ziadne "moderne" auto v takej kategorii ako prius to nespravi.

ohrievanie olejovej vane akurat riesim na PIII konkretne vyrobok DEFA - pouzi google - ked namontujem, postnem recenziu.
Pilsner12
Člen Týmu

Příspěvek od Pilsner12 »

Peppo píše:mne pride tiez nahananie par deci ako blbost 4,5 je v pohode... ziadne "moderne" auto v takej kategorii ako prius to nespravi.

ohrievanie olejovej vane akurat riesim na PIII konkretne vyrobok DEFA - pouzi google - ked namontujem, postnem recenziu.
Jelikož Prisu je auto, který by mělo umět jezdit "šterně" tak zjišťuji, co všechno přispůsobit, abych dokázal jezdit jako ostatní, co tu píšou, že se "v pohodě" dostanou pod 4l.
Já se pod 4 nedostal, ani když jsem se snažil.. ..asi jsem se snažil špatně.

Dík za odkaz, jestli namontuješ, budu rád za recenzi :-)
Prius II, 2007
Obrázek
ježek2
Manager Týmu

Příspěvek od ježek2 »

...není to už přehnaná snaha o "snížení" - nebo nemoc...????
"KDO" tu píše,že v pohodě jezdí pod 4 L - stabilně? - někdy se to dá,ale řekl bych,že to nejde brát jako roční průměrnou spotřebu...
Je potřeba brát v potaz : KDE - v jakém složení terénů jezdí - někde se to mockrát probíralo - já,na Vysočině pořád "skopec-dokopec" - někdo jiný /David třeba/ kolem Kolína,někde na Hané kolem Přerova - a tam jsou ve spotřebě rozdíly....
Tlak pneu 2,7?....myslím,že velmi přehnaná hodnota....akorát na sjíždění pneu.....jestli se pamatuji P II má mít 2,5...u pneu 195 /65 /16 ?...2,2 a 2,3 jsou hodnoty na P III - při použití 17" kol....
"Kristovanoho" - vyndávat zadní sedačky a vanu do kufru ????? - to je jako v holobytě???
Kryt před chladičem - ano - to používám -opět zmínka před pár dny/ - musím říct,že pomáhá....dodělej doma - protože origo není...origo má pouze nový P IV.
"Aktivně zapínat EV mod" ? - zkusil jsi to??? - auto si většinou dělá svoji práci a "kočího" nenechá do toho kecat.. dost často po zmáčknutí EV jen napíše hlášku na monitor - chrání sám sebe...někdy při zvýšené,nebo nízké teplotě motoru atd...?
Jízda po jedničkách? - je mu to "fuck" - spíše pravidelnou,poklidnou jízdu - a hlavně myslím jízdu na jeden zátah kolem 30 km...aspoň já to tak sleduju - pak jde spotřeba níž.../ o dvě deci :mrgreen: :mrgreen: /
Benzín ?...beru a brával jsem i u Tank ono: 95- bez problémů - jen dodávám VIF...možná mě někdo zkritizuje - ale 98 zbytečně dražší - nějak moc jsem necítil zlepšení /ale můj jen malý názor- nebral jsem to často/ - to samé,někde se píše,že v zahraničí je "lepší" benzín - jezdím často na jih - ale většinou zmiňované Rakousko,Slovensko,Chorvatsko - žádný rozdíl ve výkonu...
Před lety kontrola systému?? - no,má se dělat každoročně - kvůli prodloužené záruce systému - platí do 10 let od výroby vozu - takže 2007 je už asi za hranou...A nemyslím,že nějaké údaje z testu jsou k něčemu - spíše platí: prošel- neprošel.
Řekl bych,že spotřeba kolem 4,5 L je v pohodě.....
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Peppo píše:mne pride tiez nahananie par deci ako blbost 4,5 je v pohode... ziadne "moderne" auto v takej kategorii ako prius to nespravi.

- ja mám defa ohrev bloku motora tak potom napíš či ohrievaš olej alebo vodu.... a ako si spokojný...
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
esprit
Řidič

Příspěvek od esprit »

- Tlak pneu 2.7 bar
- v mauálu toyoty jsem našel 2,3 předek, 2,2 zadek.. není 2,7 moc?
- na karoserii je štítek, kde je uveden tlak pro rychlosti kolem 160 km/h 2.6, 2.5 (stejně bych to viděl pro plně zatížené auto nebo pro nízkou spotřebu)
- Sjeté pneu
- pneu nejsou starší 4 let (zimní i letní)
- není důležité stáří, ale hloubka vzorku - čím menší, tím menší valivý odpor
- Olej 0W20 (místo 5W30)
- používam 5W30, měnim po roce / 15000km; během roku není úbytek, že bych musel dolívat
- občas něhoko vezu, ale snížení hmotnosti má bezpochyby efekt ;)
- nechal jsem si namontovat denní svícení Phillips DRL9
- nenajezdím zas tolik, aby se mi tato investice vrátila (chtěl bych někdy přejít na PIII)
- jak se to dělá?
-existují originální z Toyoty, nebo je to "udělej si sám" event. nějaký tip, kdo už to řešil?
- tedy aktivně zapínat EV mod, otáčky nemám možnost z palubní desky odečíst..
- EV mód nefunguje nad 50 km/h, ale do 70 km/h toho lze docílit jemným sešlápnutím plynu. Jedná se o klasickou techniku plachtění.
- to se dá zařídit :-)
- na dálnici musí vozidlo jet alespoň 80 km/h, silnice nižších tříd mají častěji zatáčky a vedou přes centra měst
- díky, zajímavý info, jakou rychlostí se "vyplatí" jezdit
- na pohodlí bohužel doplácím..
- Koupě novějšího modelu
- v budoucnu bych rád

Ještě jsem zapomněl na neetické pravidlo - zhubnout :-D
p1947
Řidič

Příspěvek od p1947 »

Pilsner12-překvapuje mě,že i u průměrné spotřeby 4,5-5,3 l/100 se Vám to nelíbí a chcete jezdit pod 4l.Prosím Vás čím jste jezdil než jste si pořídil Priuse.Nafťákem možná jste se dostal párkrát pod průměr 4 l,ale jaké další náklady Vás to stálo při údržbě? Benzinem by jste se také dostal možná pod 4 l,ale auto bylo nízkoobsahové a ani prostrorem se nevyrovnalo Priusu a pokud to nebyla Toyota tak jste měl při údržbě zase nějaké náklady.Takže "nefňukejte",že jezdíte draho. To co někteří píšou na tomto fóru,že jezdí pod 4l tak se jim to podařilo možná 1x možná 2x.Já mám PIII též se mi podařilo jet po okresce za 3,6 l.Ale bylo ideální počasí téměř stále rovina,nepoužil jsem rádio ani klimu.Tady na fóru jsem též již dříve psal situaci na rakouské dálnici mezi Vídní a Villachem 140km rychlost kde to šlo/jsou tam i místa se sníženou rychlostí/ obsazeno 2 osobami a plně naloženým zavazadlovým prostorem včetně zadních sedáků a průměrná spotřeba byla 4,4l/100 km.Jinak v momentálním počasí na úplně nových zimních pneu mám spotřebu 5,3 l a jsem spokojen.Žádné téměř náklady,pohodová jízda,po 3-4 km zapíná el.motor a kde to jde jede jen na něj,na křižovatkách odpich na který "trhači asfaltu" nevěřícně ču.. Neznám PII neměl jsem ji,ale pokud chcete jezdit pod 4 l budete si muset pořídit Plug-ina.Na něm za ideálního počasí se dá jezdit i hluboko pod 3,5 l. Vím o čem mluvím měl jsem ho půjčený.
anderson
Člen Týmu

Příspěvek od anderson »

Odpovědět

Zpět na „Prius“