zacal som sem chodit, ked sa nam do uzsieho vyberu dostala Toyota Verso. Tak by som sa podelil o svoje nazory a zistenia, aby som trochu splatil to co som tu nabral a pomohol dalsim pri hladani.
Hladali sme nahradu za Skodu Octavia kombi. Cheli sme dozadu dostat 3 detske sedacky, ale tak sme zacali riesit MPV. Chceli sme 7 sedadiel, a nechcel som diesel - uz som vylieceny.
Auto pouzivam pre rodinu a aj do prace, na cesty okolo 900km a tak isto aj relativne kratke jazdy, skolka, doktor, obchod. a kedze byvame mimo okresneho mesta a rodina je vsade na okolo aj caste jazdy do 20km. kilometrov. Pomer je zhruba 60% praca 40% rodina. Takze som ocakaval nieco ine ako benzinova 1.2 predavkovana turbom.
Rocne zatial najazdim okolo 20000km (skor viac) a je celkom mozne ze koli praci to bude v buducnosti aj o 10000km viac. takze uvazovali sme dost dlho.
(tieto uvahy su z cca marec 2017, medzi tym sa zacali rozne akcie a ponuky ktore u teraz nezohladnujem, berte to do uvahy prosim)
Najpr zacala prehliadka bazarov, chcel som nieco do 100000km bezin s normalnou vybavou. Zial v ponuke su zvacsa vybavy za ktore je bobost platit, alebo uplny zaklad - teda bez zakladnych veci, ako senzory a automaticka klima (aby ste rozumeli ako to vidim ja: co ine vlastne este treba?) po niekolkych navstevach, sme to uzavreli s tym ze pokial nepozname povod auta, jeho majitela tak na to pri tych sumach kasleme. A tiez benziny v tejto kategorii su uzky profil.
Dalej som vyradil Citroen ako znacku, koli osobnej skusenosti. Ale zase sa priznam ze keby ich davali zadarmo tak si jeden zoberiem - na autocros.
Renault som si uzil s nastupom 1 Meganu a 1 Laguny takze tiez nic, mozno o tom tiez nieco viete, 9 aut som vlacil do servisu jako deti na klavir.... stacilo, Kestler mal vzdy velmi pekne asistentky, ale koli tomu sa tam naozaj neoplati chodit, ani ked je to vasa pracovna napln

Peugeot?

Opel

Skoda zacala robit Kodiak, ale je mimo moj zaujem, a iny model s 3 plnohodnotnimi sedadlami v strede zatial nerobia. Vsetci slintaju a ja krutim hlavou.
Koncern VW samozrejme Alhambra a Sharan (v zavese Galaxy od konkurencie) - velke a v tom co by ma lakalo drahe.
Touran - myslim si ze MPV je to TOP, interier, standard na ktory som pri VW zvyknuty, vysoko. Posledny model je natiahnty o 11cm konecne!!! 3 rad sedadiel ma ISOFIX.
Bol vo finale s 1,4 TFSI dokonca aj s priplatkom za komfortne sedadlo pre vodica s masazou preskocil Verso o 1000€ ane napr 3 rad sedadiel bez bocnych airbagov a v zadu za pripaltok.., zial s automatom dasich cca +2300€ a no a kombinacia s tymto motorom je DSG vykonovo na svojom konstrukcnom maxime takze na DE forach sa riesia otazky o zivote s touto dvojicou po 100 000km (koho toto v nemecku zaujima?!). Kedze nemam v plane predat auto po slpateni leasingu tak som ho nakoniec vyskrtol. Pre mna zohrala svoje aj dostupnost financovania. Kedby som mal budget vo firme tak ho berem a mam v prd.... co bude s nim po 100 000km. Ale kupujem sukromne. PS: v mojom porovnani uz malo Verso rosirenu zaruku, pre Touran +700€ cca.
Kia Carens - velmi zaujimavy interier, vzadu asi rovnake ako Verso, stedny rad sedadiel ma plastovy chrbat Verso ma latku, plast mi pripada praktickesi. ked sa sklopi cekom dole je to fajn stolik, ale je to len moj pocit. Miesto vodica bolo po Tourane na 2 priecke ale velkorisejsie ako Touran (ako som hore pisal niektorych konkurentov som rovno vyskrtol tak netusim ako tam), no a v tomto presti Verso aj 10 rokov stara OII to si nemusime nic klamat. Kia prehrala koli motoru, silnejsiea 1,6 je celkom fajn, ale po zvezeni na 1,8 Verso benzin som nad dieslami definitivne zlomil palicu. A dodacia doba pokial nie je na sklade je 5 miesiacov...
Verso, v zaklade je najlacnejsie v porovnani s konkurenciou, hladky benzin je uplna rarita a po chvalach na CVT som si povedal, ze konecne budem mat automat a objednal som ho bez toho, aby som ho mohol najprv vyskusat

Dalej Toyota davala skladove vozidal v akcii a mala "normalny" priplatok za bielu, biela Versu pristane, s ciernou je to klasika, hodi sa to k rifliam aj k obleku

Dalej zaujimavy leasing ktoreho caro je ze splacate iba polovicu, poslednu stvrtinu mozete riesit, ked sa toho dozijete. takze oproti ostatnym sa splatka dostane z 480€ na 280€, co je podla mna silny argumet. (hovorim je to marec 2017!)
V Trencine sa snazili, velmi dobre sa komunikovalo aj ked na dialku, jediny hacik bol ze na slovensku nebol benzin s CVT

Takze mame biele Verso, 1,8 CVT, ma uz 3800km spotreba je v mojom podpise. Predpokladal som 7,5l zatial bez akejolvek snahy neprekracujem, je ale fakt ze pri zabehu som dbal na to co sa patri takze este je predcasne robit definitvne zavery.
OII som 1,9 TDI mal 5,6L/100km, ale jazdil som ako uplne hovado, primernu rychlost mi pocitac bezne udaval nad 95km/h. Ked som isiel s rodinkou na vylet, okresky 90km/h max bez stresov tak to robilo 4,7l. Ale s Versom sa neda tak lietat ako s OII a s CVT ma to ani nelaka. Aj napriek tomu som spokojny hlavne, ze som zmenil styl jazdy a jazdim kludnesie, co ma tesi a dufam ze aj tych ktory ma stretavaju, lebo doteraz som stretavaj ja Vas

Dali sme si domontovat cuvacie senzory predne zadne - funguju, ale .. no je to Toyota uz som otom pisal aj inde. Moj predpoklad, ako bude fungovat parkovacia kamera sa mi zatial potvrdil a to mame zaciatok leta, ale o zabrizgany objektiv nie je nudza, ale je to pomoc pri parkovani medzi auta, a som stale dost navyknuty obzerat sa a sledovat zrkadla takze v pohode. Uz mam flasticku isopropylalkoholu a ofukovatko na optiku v prednej priehradke na cistenie, ale kua to mam kazdy vecer najprv vyliest z auta, aby som si ocistil kameru a mohol zaparkovat!? NO CEMENT!
Hlavny dovod - stredne sedadla zatial uplna spokojnost, Verso nema vzadu pod nohami tunel, decka vyskakuju na jednu stranu bez problemov, a japonci maju na sklapanie operadla packu, tazke zozadu si sklopim sedadlo a mam priestor na to aby som vstupil na scenu a umravnil dorast pri nasadani. Doteraz som si myslel ze tie paky su super ked idete s kockou na rande, ze sa to moze rychlo zvrhnut.... ale je to dobre aj ked upgradujete na manzelku a mate deticky

Paci sa mi:
+ tichy interier, motor bezne skoro nepocut
+ priestorovo sme spokojny, 3 sedacky vzadu alebo 6 ludi sa krasne vozi
+ vdaka vyzsiemu posedu je lepsi vyhlad
+ Celkom dobre rychlo kuri (mali sme par ran 2-3 stupne), takze fajn myslim ze to bude lepsie ako diesel najma v meste.
+ Automat
+ Asistenti, brzdenie som zatial nezazil ale na max vzdialenosti to obcas piska na klukatych cestickach v dedinach a tak

Nieco s cim sa da zit len to komnetujem:
= Palubny pocitac je uplne inej koncepcie, zvykam si na to neviem ako to funguje, ale ze by som zasol to nemozem povedat podla mna tak 5 rokov za zenitom.
= nemam rezervu, mam opravnu sadu a asistencne sluzby a celkom fajn schranku na somariny v kufry
= nemam kluc na koleso. Viem som zavisly, ale liecim sa.
= padla pod volantom - co ja viem, mam dlhe prsty a zavadzaju mi tam, no a ked ich potrebujete tak su uplne inede ako vacsinu casu, nakoniec aj tak sahnem na radiacu paku, a tiez neviem ako inak vypnut "manual".
= tempomat ma na druhej strane a cestuje s volantom

= naco sluzi obmedzovat rychlosti? to ked idete s vozikom alebo mate na streche bicykle?
= automaticke smievanie spatneho zrkadla - doteraz som nemal, netusim ako to ide inde, ale mam pocit ze kym je sumrak tak by to chcel pritmavit, v noci uz dobre
= ostrekovac celneho skla, ma strasne dlhe oneskorenie, nastriekate na sklo a nikdy som nevydrzal cakat kym sa automaticky zotrie. alebo robim nieco zle

= no a rychle zotretie je tiez odveci, keby to bola packa dozadu tak sa to da pouzivat aj v 0 aj v AUTO, teraz to v podstate stale prepinam hore dole... a jako na potvoru je to presne anopak ako v OII

= ked su 1 dvere zle privrete auto sa nezamkne, vsetky dvere ostanu otvorene, divna logika, bol som zvyknuty ze ostali nezamknute jedny dvere a nieco piplo.
= ulozne priestory okolo vodica (ten co pisal tuto cast v katalogu by si zasluzil medajlu za odvahu, neoblomnost a chladny profesionalny pristup k svojej praci)
= pristrojova doska, nie je to s nou nijako moc zle, myslim si ze ma jedinu chybicku - isla do produkcie

co mi naozaj vadi:
- dialkove otvaranie okien - mal som pouzival som a ozaj ho chcem, najma v lete ked poobede lezieme do auta, otvorim okna, obujem dorast, napakujem tasky a hura do sveta, no ale najprv treba trochu vyvetrat,
- nemoznost sklopit spatne zrkadla po vytiahnuti kluca, je to somarina, najma ked sa pokusate vystupit na rusnej ulici, ma to pomahat a nie obmedzovat!
- radio - FM zufale, citlivot mizerna toto ma stve najviac
- zvuk repro nic moc, skor dost na hov.. (zial zazil som SWING v OII

- neda sa zapnut radio bez kluca, a kluc nenecham v skrinke, ked su tam len deti, dost to pomaha ked im pri nasadani a cakani na rodicov spieva Smejko a Tanculienka alebo ina haved, to by ty japonci v Turecku ani neverili. A ze sa mi vybije baterka? v roku 1969 pristali ludia na mesiaci, no ludia, to boli americania a o 48 rokov ma najvacisa automobilka na svete problem namontovat do radia! powersave??? to kedy sa ludstvo dostane na mars!!!???
- celkovo je to tam okolo radia take divne, mi to pripada ako monitor s pepinamim videovystupov. nejake uplne nekoncepcne a zlepene. Taka blbost - nemozme mat vypnutie dipleya nejaku skratku? ako napr. dlhsie podrzat mute? teraz treba: 1. tlacitko systemu 2. nastavenie displeja 3. vypnut display. No ved sa da tak krasne vyhrat.
- strieborne ramiky na ofukoch v predu, bohovsky sa to dokaze lesknut v bocnych zrkadlach (ono sa to v skutocnosti leske na bocnom okne, ale leze to do vyhladu na zrkadla)
- uz zacinaju rezonovat plasty v interieri, pristrojova doska a ta kulisa ktora riesi nastavenie vysky bezpecnostneho pasu.... no uvidime ako to bude casom gradovat.
...a hned prvy vecer mi tam liezla nejaka haved do motora! mam spinavy kryt motora, nasraty som!
Moze sa zdat ze tych negativ je dost, ale to si len zvykame na nove standardy. Nemusim sa klamat ze som spokojny s autom ktore sme si kupili. Je to len auto, ked si kupim Porshe zo 65 roku, tak budem sledovat, ako rastie jeho hodnota.