Zkušenosti s motorem 1.4 D-4D s DPF filtrem

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
amulet
Navigátor

Zkušenosti s motorem 1.4 D-4D s DPF filtrem

Příspěvek od amulet »

Zdravím,
Mám Toyotu Auris v motorizaci 1.4 D-4D (1ND-TV) r.v. 2014, tedy už s DPF filtrem. Když jsem si prošel naše fórum, tak jsem jako dieselový nováček hltal všechny ty diskuse ohledně DPF, EGR, kvality nafty, významu aditiv atd. Nicméně tyto diskuse se týkají výhradně silnějších dieselových motorizací, ale jak je na tom naše malá jednačtyřka, k té téměř nic není.
Nechce se mi věřit, že jsem jediný s tímto motorem, proto bych chtěl přes toto nově založené téma najít další vlastníky tohoto motoru a podělit se navzájem o zkušenosti, jak se k autu chováte, aby vám moderní vymoženosti typu DPF, EGR a jiných zkratek budících hrůzu, komplikovaly váš život toyoťáka co nejméně. A ti, kteří se potížím nevyhnuli, tak jak je řešili.

Napadají mě tato témata:
1) co tankujete? Řešíte nějak biosložku? Používáte aditiva?
2) Jaké máte intervaly čištění DPF? Vypozorovali jste, co intervaly prodlužuje a co naopak zkracuje?
3) Setkali jste se s problémem s DPF? Při jakém nájezdu? O co šlo? Jak jste to řešili?
4) Krátké (městské) jízdy by měly životnost DPF zkracovat. Máte tuto zkušenost?
5) Věnujete motoru nějakou péči nad rámec předepsaných prohlídek? Co se vám osvědčilo?
6) Na fóru oblíbené téma olejů – pro náš motor je předepsaný 0W-30 nebo 5W-30. Co používáte? Máte nějakou osvědčenou značku?
No, není toho málo...

Ale abych se jen neptal, začnu svými zkušenostmi.
Když jsem Aurise kupoval, měl jsem na výběr mezi tímto dieselem a klasikou všech klasik, 1.6 benzínem. Věděl jsem, že s autem budu jezdit převážně dálnice, jsem spíše defenzivní řidič (s dvěma dětmi na zadních sedadlech), diesel jsem nikdy neměl a při předváděcí jízdě mě ta 1.6 spíše zklamala (vytáčení motoru, aby se z něj stal dravec, není můj styl jízdy), naopak u dieselu se mi líbila jeho živost už od nižších otáček, tak nakonec padla volba na něj.
S autem i motorem jsem spokojený, momentálně mám najeto přes 30T km, zatím bez problémů. U prodejce mi potvrdili, co jsem si načetl z webu, že řepka si s dieselem nerozumí, proto od počátku tankuji výhradně u Eurooilu jejich Optimal bez bioložky a doplňuji ho VIFem. Jelikož nemám srovnání, tak nevím, jestli je to pro motor blahodárné, ale na roční prohlídce mi potvrdili, že motor jede krásně, tak jim věřím. I když, který motor by v 15T km neměl jet krásně… Já to mohu posuzovat leda tak podle spotřeby, která se mi dlouhodobě drží kolem 4,8l, což je podle sprintmonitoru spíše lepší výsledek.
Ohledně čištění DPF, to se mi spouští zhruba 1x za 1.000 km, zatím to vychází, když jsem zhruba na 500km od tankování, tj. v polovině nádrže.
Ohledně oleje – na konfigurátoru Shellu mi vyběhl jako doporučený Shell AP-L 5W-30, tak jsem si ho donesl do servisu na výměnu v rámci roční prohlídky a bez problémů ho akceptovali. Nicméně v manuálu k autu je jako primární olej napsán 0-W30, měl by rychleji promazávat motor v zimě, tak uvažuji, že bych při další výměně přešel na něj.
Jinak se o motor nijak nestarám, ale i proto otevírám toto fórum, zda má někdo zkušenosti, co dělat, aby všechna ta kurvítka typu DPF vydržela co nejdéle.

Budu rád za jakékoliv vaše zkušenosti, vlastně i za to, že zjistím, že tu mám na fóru nějaké parťáky s tímto motorem a samozřejmě, pokud vás napadnou další témata, která jsem nezmínil, můžeme je otevřít.
Toyota Auris TS 1.4 D-4D r.2014
Toyota Corolla Wagon 1.6 r.1998 (ex)
Kocúr
Věčnej rejpal

Re: Zkušenosti s motorem 1.4 D-4D s DPF filtrem

Příspěvek od Kocúr »

Ja len k vlastnému oleju na prehliadku. Keď som v servise povedal, že si olej donesiem sám, tak len poznamenali, že alebo vezmem ich olej alebo prídem o záruku na opravy porúch akokoľvek súvisiacimi s olejom. Boli ochotní vymeniť olej ktorý si donesiem ale len s takou podmienkou. Tak som nenabral odvahu. Pre istotu som napísal na centrálu Toyota a odtiaľ mi v zásade odpísali, že toto je plne v kompetencii autorizovaných servisov, aj to posúdenie poruchy, či súvisí s olejom a ako sa k tomu postavia. Oni im plne dôverujú.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
amulet
Navigátor

Příspěvek od amulet »

Ahoj,
o problému s přineseným olejem jsem už četl, proto jsem přímo do servisu napsal dotaz, zda mi tam přinesený olej nalijou, napsal jsem jim konkrétní olej, který tam chci dát. Samozřejmě šlo o originální neotevřené balení. Mile mě překvapili, odpověděli, že pokud je to olej s doporučenou specifikací, tak mi ho tam dají a o ztrátě záruky nepadlo ani slovo. Šlo o servis Toyota Tsusho Praha-Průhonice. Vynaložená námaha minimální, finanční úspora příjemná :)
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

No nič v zlom ale to že o padnutí záruky nepadlo ani slovo ešte neznamená, že záruka nepadla.
My máme corolly dve. Tú prvú keď sme kúpili to bolo presne ako vravíš, v servise mi napísali na lístok akú má mať olej špecifikáciu a že má byť originál zabalený. Tak som ho doniesol a vymenili mi ho bez problémov. Aj pri ďalšej a ďalšej výmene. Druhú corollu keď sme vzali a chcel som vymeniť olej s tým, že si donesiem vlastný, tak mi povedali o tej padnutej záruke, servis ten istý. Ja na to - a akože pri tom prvom aute nepadla záruka? A oni - ale veď padla. A ja - veď ste nevraveli, že padne?! A oni - No asi ste sa nepýtali?! Veď to je predsa samozrejmé, že my nebudeme ručiť za Vami donesený olej, ani ak je v originálnom balení, veď poliaci dnes vedia sfalšovať všetko. A my máme sto krát prevereného dodávateľa, za ktorého sa vieme postaviť.
A ja na to - a prečo som mal doniesť originál zabalený, keď sa tomu ajtak nedá veriť? Oni - lebo keby nebol originál balený, tak Vám ho ani len nevymeníme.
Myfune
Věčnej rejpal

Příspěvek od Myfune »

Kocoure to by si mohli zkusit ti odmítnout záruku. Pokud použiješ olej dle specifikací výrobce auta, tak ti nějaký servis nemá právo záruku odmítnout. to jsou jen čistě marketingové řeči, aby jsi koupil olej u nich za nepřiměřenou cenu. Otázka druhá je to co ti do auta doopravdy nalijí, když si tam ten vlastní olej doneseš.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Ono už je to jedno. Tá prvá corolla už nieje v záruke a druhá síce je ale na výmeny oleja radšej nebudem nosiť olej vlastný, nech sa s nimi nemusím potom hádať. Rozhodne servis aj Toyota ako zastúpenie majú lepšieho právnika ako ja, za tých 20-30 eur viac za prehliadku mi potenciálne problémy nestoja.
amulet
Navigátor

Příspěvek od amulet »

Jojo, když jít do servisu, tak jedině ve dvou s právníkem :wink:
Ale vážně, to riziko dohadování ohledně záruky může být, na druhou stranu zrovna v těch Průhonicích mám s přístupem zatím ty nejlepší zkušenosti. Když jsem jim tam ty čtyři litrovky oleje donesl, tak při předání vozu jsem v kufru měl jednu lahvinku se zbývajícím olejem (do motoru se vleze 3,6l), takže nepředpokládám, že by ho tam nelili. Předávající technik mi doporučil výměnu kabinového filtru, ale když viděl, že se mi do toho nechce, tak mi řekl, že s tím mohu ještě nějakou dobu jezdit, nabídl mi objednání, ale do ničeho mě nenutil. Když jsem tam byl kdysi s ex Corollou na výměně tažného lanka na otevírání deklu na motorem, tak si technik všiml, že mám málo kapaliny do ostřikovače, tak mi nabídl dolití a ještě zdůraznil, že je to zdarma. Je mi jasné, že tratní nebyli, jejich sazby jsou nadstandardní, ale takový zákaznický přístup se mi prostě líbí. Ne jako jinde, kde jsem byl kdysi na předsezónní prohlídce, jel jsem tam s ne úplně plným ostřikovačem (školácká chyba...), tak mi to bez ptaní dolili a naúčtovali za cenu Henessy...
Corolla2014
Věčnej rejpal

Příspěvek od Corolla2014 »

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 19:05, celkem upraveno 1 x.
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

Kocúr píše:No nič v zlom ale to že o padnutí záruky nepadlo ani slovo ešte neznamená, že záruka nepadla.
Pánové,
popíšu vám, jak to dělám já u služebních Opelů. Kupuji olej GM Dexos 2 originál, ale ne u Opela. Samozřejmě, že mají řeči, když si olej přineseme, ale já ho prostě jednou koupil 5l přímo od nich do zásoby. Fakturu jsem si schoval. Na faktuře za servisní prohlídku je uvedeno "olej vlastní", ale v servisní knížce je zaškrtnutá specifikace Dexos 2. No a kdyby něco? Tak jim řeknu: "ano, olej byl vlastní, ale koupený u vás, zde je faktura". A ať mi dokážou, že to byl jiný a koupený jinde. Jde ale o to, že musíte dávat stejný olej, jaký jste u nich koupili.

Mimochodem si myslím, že záruka nemohla padnout stejně nikdy, protože pokud používáte olej předepsané specifikace, originál zabalený, a máte od něj schovanou fakturu, museli by vám dokázat, že byl nějak vadný (čínsko-polský fejk třeba). Například, pokud koupím olej Castrol u auto77.cz, tak tam mají i na webu dokonce certifikát od celníků. že prodávají originál.
Naposledy upravil(a) cuba66 dne stř 23.11.2016, 13:09, celkem upraveno 1 x.
<b>Toyota Auris 2.0 D4-D</b>
amulet
Navigátor

Příspěvek od amulet »

Ahoj, rozumím tomu správně, že si v servisu účtují za olej jinou cenu při výměně a jinou při pultovém prodeji?
Schovat si účtenku od vlastního oleje je určitě dobrý nápad, naštěstí si schovávám veškeré doklady (nejen) k autu.

I když i toto jsou zajímavé informace a zkušenosti a díky za ně, tak doufám, že se diskuse vrátí i k původnímu tématu...
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

amulet píše:Ahoj, rozumím tomu správně, že si v servisu účtují za olej jinou cenu při výměně a jinou při pultovém prodeji?
Schovat si účtenku od vlastního oleje je určitě dobrý nápad, naštěstí si schovávám veškeré doklady (nejen) k autu.
Ano, například v Autopalace Spořilov ti prodají origo GM olej přes jejich e-shop za cca 1.000,- a při výměně v servisu ti za něj účtují okolo 2.300,-.
A i když ti někde prodají olej za stejnou cenu jako na servisu, stejně se to jednou vyplatí, máš účtenku za jednou draze koupený olej. A příště kupuješ ten samý jinde, levněji, ale pro všechny případy má pořád tu účtenku :-) Jen to samozřejmě nesmí být originál Toyota olej, protože ten jinde nekoupíš. Ale oni běžně prodávají Castrol i jiné značky.
A už končím s tématem olej a záruka :-)
<b>Toyota Auris 2.0 D4-D</b>
toyotakA
Člen Týmu

Příspěvek od toyotakA »

amulet píše:....
Napadají mě tato témata:
1) co tankujete? Řešíte nějak biosložku? Používáte aditiva?
2) Jaké máte intervaly čištění DPF? Vypozorovali jste, co intervaly prodlužuje a co naopak zkracuje?
3) Setkali jste se s problémem s DPF? Při jakém nájezdu? O co šlo? Jak jste to řešili?
4) Krátké (městské) jízdy by měly životnost DPF zkracovat. Máte tuto zkušenost?
5) Věnujete motoru nějakou péči nad rámec předepsaných prohlídek? Co se vám osvědčilo?
6) Na fóru oblíbené téma olejů – pro náš motor je předepsaný 0W-30 nebo 5W-30. Co používáte? Máte nějakou osvědčenou značku?
No, není toho málo...
....
1) tankujem u OMV, SLovnaft - snad by to malo byť kvalitnejšie u nás na SR u týchto benzínek
2) čistenie prebieha pri 380 km, niekedy aj pri 280, keď jazdím menej kratšie trasy. ale 99% jazdím do práce 54 km tam a 54 km naspať , z toho 50 % dialnica.
6) olej budem teraz meniť a dám tam Acea C2, 5w-30,podľa manuálu.

Inak auto som kúpil jeté z toyoty pri 106 tkm, teraz mám najetých po pol roku 117tkm. Priemerná reálna spotreba sa hýbe okolo 5.1 l a to jazdím normálne, žiadna brzda. Pri kúpe sa DPF vypalovalo pri cca 280 km.
Odpovědět

Zpět na „Auris“