Stránka 1 z 3

bouchlá pneumatika

Napsal: sob 29.10.2016, 23:45
od Georges_II
Dnes bráchovi na autě (starší, nicméně dobře udržované Punto) bouchla na dálnici pneumatika. Skončilo to hodinami a autem bouchnutým o svodidlo.

Brácha asi brzdil, což asi vyvolalo ten smyk (prý se brzdit po bouchnutí pneumatiky moc nemá).

Mám dotaz: Zabrání smyku za takových okolností např. ESP?

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 07:30
od Tygr
Au. Tak snad se nikomu nic nestalo.
Jinak ani ESP tomu vzdy úplně zabránit nemusí, ale většinou jo :)

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 11:06
od Jimmi
Tomuhle ESP určitě nezabrání, je to zcela mimo rozsah jeho nastavení. Naopak to může i zhoršit.
Takže - v těchto situacích nikdy nebrzdit. Mě to kdysi naučil dědeček, když mi bylo asi deset. Bouchla mu pneumatika, levá přední, asi ve stovce, v NDR, skoro u Baltu. Tak mi to vysvětlil a hodilo se to.

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 11:10
od Tygr
Jimmi, urcite esp na to nemá vliv?

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 12:23
od Georges_II
Zkoušel jsem to googlit (např. "tire blowout in car with ESC"). Moc jsem toho nenašel...

Principiálně ESP by mělo umět poznat, že autu vybočuje zadek, aniž by řidič hnul volantem, a mělo by přibrzdit příslušné kolo, aby se tak nedělo. Ovšem jestli si poradí se změnou otáček prasklého kola...

Brácha dopadl dobře - rozbil nárazník a blinkr, jinak nic. Ovšem odřel svodidlo, a tedy spáchal škodu na veřejném majetku. Nehodu tedy vyšetřovala policie. Strávil tam tedy 3 hodiny. :-)

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 12:49
od Tygr
Prave, ze by to ESP poznat melo. Na stranu druhou je to spojene s ABS a tam se obvod uz resi. Podle meho by to na to vliv mit melo, ale fakt netusim. Do Jimmíka nerypu, to byla opravdicka otazecka od milouckeho tygříčka :D

Kazdopadne kdysi se mi u Filety asi ve 150 km/h rozpulilo LZ kolo po obvodu a fakt nevim, co jsem delal nebo nedelal. Furt jsem cekal ranu od kamionu co jel za mnou a on to ubrzdil. Az on mi vlastne rekl, co ze se mi to prihodilo.

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 13:23
od Jimmi
Milý Tygříku, já samozřejmě nevidím do hlaviček programátorům řídících jednotek jednotlivých komponentů automobilů, ale páč jsem se něčím podobným mnoho let živil (jen místo aut to většinou byly obrovské turbíny a zařízení jim příslušná), tuším, že software málokdy dokáže předvídat to, čemu se říká lidský faktor. ESP je určitě otestováno a doladěno na určité standardní podmínky. Ovšem i tak v případě kluzké vozovky může nevhodně zvětšit poloměr oblouku na úkor třeba řízeného smyku, což ne vždy potěší. A když někdo zabrzdí s prasklou pneumatikou... to už je podle mě za hranicí jak fantazie tvůrců algoritmů, tak možností regulace i takto v podstatě jednoduchého systému.
Taky už mi praskla guma, ve stočtyřiceti do kopce na dálnici v levém pruhu vedle kamiónu. Naštěstí zadní, tak jsem jízdu dokončil po ráfku a bez brzdění dojel až do odstavného pruhu. Přední by asi byla horší.

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 13:32
od Tygr
:| Z toho taky moc moudry nejsem a zkouset to snad nikdo nebudeme. Ale pokud se to stane na rovine, jasne. Na nakladaku kdyz mi praskla PP, tak jsem o tom vedel a po rafku dojel. Ale treba o tom zadnim jsem nevedel - zatacka, zbytecne velka rychlost a do smyku proste sla. A v tu chvili - srovná to ESP? Nebo aspon takhle ja jsem tu otazku pochopil-a vlastne doted jsem mel za to, ze jo.

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 16:24
od Tygr
http://www.team-bhp.com/forum/owning-ca ... owout.html

zalezi samozrejme na uhlu pohledu, že jo.

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 19:15
od 29Carlos
No, mně bouchla ve stotřiceti PP na dodávce, na D8 při předjíždění kamionu.... A fakt nic moc... Naštěstí už jsem byl před ním a podařilo se mi doklouzat do odstavňáku...

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 19:44
od petrbk
Tátovi taky praskla guma... tak jsem tady...

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: ned 30.10.2016, 23:01
od Tygr
:D tohle je nejlepší zakončení

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: čtv 03.11.2016, 09:14
od Kocúr
Na vojne, keď nás na korbe PV3S viezli do stráže z Michaloviec na strelnicu v Porube pod Vihorlatom, tak nám praskla pravá zadná guma. Čo čert nechcel stalo sa to presne v momente, keď sme míňali dôchodkyňu v sukniach poctivo šliapajúcu do pedálov na bicykli. Bola to teda pecka, poviem vám, ako bočná salva z delového člna v námornej bitke. Tetušku zfleku jeblo do rygolu pri ceste zarasteného bázovými kríkmi, len jej odtiaľ nohy v gumákoch zostali trčať. Keď sme ju stade vyťahovali pravou rukou sa žehnala a ľavou sa držala za srdce, nemohli sme sa zdržať smiechu. Vzala to športovo, nič sa jej našťastie nestalo, len sa poriadne vydesila. A čo jej slúži ku cti, jedno sprosté slovo nepovedala. To sa dneska nevidí.

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: sob 05.11.2016, 21:26
od Corolla2014
cc

Re: bouchlá pneumatika

Napsal: pon 07.11.2016, 14:12
od Jakub Krčma
Mně bouchla levá přední cca ve 260 GPS. Pneu zničila plast v podběhu a upadl kousek trimu kolem auta před dveřmi řidiče. Pro ten jsem došel a jestli si pamatuju správně, tak možná nebyl ani škrábnutý. :shock: Jinak žádný problém. Až na ten pocit při vibracích kolem 220 GPS. :lol: Nedotýkat se brzdy je první věc, která ze situace instinktivně vyplynula. Naštěstí jsem to měl do mírného kopce...