Crom píše:....Mám Ave99 se stejným dvoulitrem 3S-FE 94 kW. Nejdřív jsem tam dával 5W40 a bylo to OK. Pak mi tam jednou sám od sebe dal servisák 5W30 a já se nestačil divit - motor šel znatelně líp a průměrná spotřeba šla skoro o půl litru dolu! Dostal jsem se s kombíkem až k sedmi litrům, standardně 7,3-7,4 a to mám min. 30% město. Takže pokud ti to nebude brát olej rozhodně doporučuju 5W30.
Napsat něco takového je k ničemu. Vypovídací hodnota - nula. Takže především, co to bylo za oleje s SAE 5W-40 a 5W-30, čili jejich názvy, hodnoty alespoň jejich viskozit z jejich technických listů a potom třeba dovodíme to doslova zázračné snížení spotřeby o půl litru/100 km, jak píšeš. Předpokládám, pokud servisman vyměnil třeba vzduchový filtr, převod. olej, pomodlil se autem 3x "otčenáš" a 8x "zdrávas" atd..., že by jsi to věděl a napsal sem.

Ono se totiž oleje SAE 5W-30 i 5W-40 docela zásadně liší, třeba ohledně těch viskozit. Například Eni i-Sint FE 5W-30, viskozita při 100 °C 9,9 mm2/s, Q8 Formula MX Long Life 5W-30 - 12,4, Q8 Formula Techno 5W-30 - 9,8, Repsol Evolution Fuel economy 5W-30 - 9,7, Havoline Energy MS 5W-30 - 12,5 (tady už se blížíme viskozitám některých 5W čtyřicítek při 100 °C) a tak by se dalo pokračovat. Už jsem to tady jednou psal. Vybírat motorového oleje podle SAE je prostě blbost. Ono je také otázkou, co tomu bude říkat časem motor, když do něj budeš lít některé oleje s takto nízkými viskozitami - viz shora. Sice ušetříš na palivu ale motoru moc neprospěješ. A může si klidně někdo psát, jak ty motory jsou na použití takových to olejů uzpůsobené. Já jsem osobně při výběru olejů postupoval zpočátku systémem "pokus x omyl". Mám v autě určitý olej, kouknu na jeho technický list a příští výměnu zkusím něco jiného, opět se seznámím s t. listem tohoto nového oleje a srovnávám. Zvukový projev studeného motoru po jeho nastartování, při vyšší zátěží (kopec, dálnice) spotřeba a co já vím ještě. Ten zvukový rozdíl, pokud nějaký je (a on většinou je) poznáte většinou prvních několik km po výměně (nesmí Vám ovšem hned po nastartování v autě řvát rádio, manželka nebo děcko...), spotřebu lze vyhodnotit až po delší době... Příště zkusím zase něco jiného a postupně se naučím odhadovat, co mému motoru "dělá dobře" a co mohu od toho kterého oleje asi očekávat. Samozřejmě, vybírám oleje tak, aby se svým způsobem příliš nelišily od toho, co doporučuje výrobce (výrobce 0W-20m, tak tam šoupnu 10W-60 abych si příliš neopotřeboval motor - tak to tedy asi také ne). Pokud mám motor s DPF (FAP), tak oleje pouze ACEA C něco, to je myslím každému jasné. A také je potřeba si uvědomit, že různé motory různých výrobců i třeba stejného obsahu se budou s největší pravděpodobností lišit i ve svých nárocích na motor. oleje.
Jo, a zažil jsem případ, kdy dva motor. oleje různých značek stejného SAE a velmi podobných, takřka shodných viskozit se v motoru chovaly hódně odlišně. Asi vliv základového oleje? Už zase jsem napsal román. Omlouvám se a končím.....