Pukanie vo volante
-
- Člen Týmu
Pukanie vo volante
Nazdar chlapi. Vsimol som si praskanie vo volante ked ho vytacam do stran. Ale nie vzdy. Bol som s tym v servise a s mechanikom sme zistili ze to praska jedine v tedy ked je vyhodena smerovka. Prajavuje sa toto niekomu z vas?
Auris TS 2014 1,6.
Auris TS 2014 1,6.
-
- Věčnej rejpal
Re: Pukanie vo volante
cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 18:51, celkem upraveno 1 x.
Myslim, ze ten praskavy zvuk moze sposobovat, napriklad prechod cez "bod" vypnutia smeroviek po natoceni/vrateni volantu. Predpokladam, ze je tam koliska cez ktorou pri toceni volantu prechadza protikus. Ten ma na starosti vypnutie smeroviek pri navrateni volantu do vodorovnej polohy. Ak volant vlastne akoby prelamujes dalej v otacani, prechadza koliska viac krat cez tento vystupok. Toto moze byt pricina praskania. 

rôzne značky
Camry Hybrid 2020
Camry Hybrid 2020
-
- Člen Týmu
Nieco taketo hovoril aj mechanik
A myslis ze je ok? Vyjadrenie servisu bolo ze je to normalne a nepovazuju to za vadu 

Robia to aj ine auta.
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
-
- Věčnej rejpal
cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 18:50, celkem upraveno 1 x.
Servisu by si mal vysvetliť že medzi normálne veci v aute patrí napr:
- volant zatočím doľava a auto ide doľava
- stúpim na brzdový pedál a auto brzdí
a pod.
Určite tam nepatrí že keď zatočíš volantom tak začne praskať. Auto máš v záruke, reklamuj, dokonca ak to aj mechanik počul pri testovacej jazde tak absolútne nie je o čom sa baviť.
- volant zatočím doľava a auto ide doľava
- stúpim na brzdový pedál a auto brzdí
a pod.
Určite tam nepatrí že keď zatočíš volantom tak začne praskať. Auto máš v záruke, reklamuj, dokonca ak to aj mechanik počul pri testovacej jazde tak absolútne nie je o čom sa baviť.
2015/11 Toyota Auris HB 1.6 Valvematic 6MT, Active Trend+
Tym som samozrejme nechcel naznacit, ze by to nemal riesit.farnell píše:Robia to aj ine auta.
Podstata je ,ze pri aute so zárukou to ma kazdy riesit v ramci nej ako vadu.
V pripade pozarucnej doby na to uz aj tak kazdy bude z vysoka ....
A viem ,ze podobny zvuk som uz pocul aj u iných znaciek. Na funkcnost to vplyv nemalo.
Takze asi tak.
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
Nechcem moc mudrovat okolo toho, ale ak je praskanie pricina od smerovej packy, je to skor technicky zle(nestastne) vyriesene a toto (ne)riesenie maju snad vsetky (ne)auta. Pardon, je to "vlastnost" auta... Je to nieco ako funkcia elektrickeho sklapania spatnych zrkadiel. Zaklopite ich rucne a ked stisknete tlacidlo na sklopenie/vyklopenie. Motorceky vykonaju pohyb na sklopenie a zrkadlami tak strasie a vyda to zvuk akoby sa to malo cele rozlomit a odpadnut..
Vita nas buducnost SPAREN rieseni, kde setrenie/zostihlovanie/optimalizacia a zisk ide nad vsetko, vratane bezpecnosti. Dokonca je to potom prezentovane, ako nieco vynimocne a vyrobca iba kopiruje/reaguje na poziadavky zakaznikov.
(ako sa tu dava grcajuci smajlik?)
Vita nas buducnost SPAREN rieseni, kde setrenie/zostihlovanie/optimalizacia a zisk ide nad vsetko, vratane bezpecnosti. Dokonca je to potom prezentovane, ako nieco vynimocne a vyrobca iba kopiruje/reaguje na poziadavky zakaznikov.

rôzne značky
Camry Hybrid 2020
Camry Hybrid 2020
-
- Člen Týmu
To pukanie sa mi prejavilo aj na Verse a aj na Forde B Max.
Dalej to uz neriesim
Dalej to uz neriesim

Nie celkom rozumiem tvojmu príspevku. Prečo sklápaš (vyklápaš) spätné zrkadlá ručne? Keď je na to tlačítko a spraví sa to pomocou motorčekov? A čo ťa prekvapuje na tom, že ak to tak urobíš, ide z toho divný zvuk? Veď si silou pretlačil nejaké mechanické odpory v motorčekoch. Akoby si chcel radiť bez spojky, nie? Alebo akoby si zakvačil prsty o okná a pokúsil sa ich stiahnuť ručne. Blbosť, nie? Čo je na tom zoštíhľovanie?Beneold píše:Nechcem moc mudrovat okolo toho, ale ak je praskanie pricina od smerovej packy, je to skor technicky zle(nestastne) vyriesene a toto (ne)riesenie maju snad vsetky (ne)auta. Pardon, je to "vlastnost" auta... Je to nieco ako funkcia elektrickeho sklapania spatnych zrkadiel. Zaklopite ich rucne a ked stisknete tlacidlo na sklopenie/vyklopenie. Motorceky vykonaju pohyb na sklopenie a zrkadlami tak strasie a vyda to zvuk akoby sa to malo cele rozlomit a odpadnut..
Vita nas buducnost SPAREN rieseni, kde setrenie/zostihlovanie/optimalizacia a zisk ide nad vsetko, vratane bezpecnosti. Dokonca je to potom prezentovane, ako nieco vynimocne a vyrobca iba kopiruje/reaguje na poziadavky zakaznikov.(ako sa tu dava grcajuci smajlik?)
Mne nelúpe vo volante nič. Zo začiatku keď som volant vykrúcal do krajnej polohy, tak sa od prednej nápravy ozývalo jemné vržďanie, pri prehliadke som to spomenul. Neviem čo s tým urobili, ale už nevrždí. Tuším čosi natreli, nejaké uloženia.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
V servise im povedz cislo TSB :
CP -0068T-1013 - ten nepomoze, lebo skor ci neskor treba vykonat (vymena suciastky v stlpiku riadenia)
CP -0095T-1015 - vymena celeho stlpika riadenia (oprava na cely den)
Tak to bolo u mna...praskanie vo volante v krajnych polohach - v jednej , druhej, alebo oboch.
CP -0068T-1013 - ten nepomoze, lebo skor ci neskor treba vykonat (vymena suciastky v stlpiku riadenia)
CP -0095T-1015 - vymena celeho stlpika riadenia (oprava na cely den)
Tak to bolo u mna...praskanie vo volante v krajnych polohach - v jednej , druhej, alebo oboch.
Kia Proceed 1,4T, smart pack, navi pack, Track Red
Toyota Auris Touring Sports 1.6 Trend, Trend+ 2014 - predane
Toyota Auris Touring Sports 1.6 Trend, Trend+ 2014 - predane
Kocur: Nepisal som, ze to robim JA. Nam sa sklapaju/odklapaju motorcekom pri zamknuti/otvoreni auta, pripadne tlacitkom. tato funkcia sa da vypnut v nastaveni... a mozes ich sklapat rucne... Tak to nefunguje, ze kto ma elektriku moze ich sklopit len elektrikou.. Ale u Toyoty je vsetko mozne, nepopieram... Stat sa ale moze, ze bude treba spataky otocit aj manualne. Napriklad v servise, nutnych pripadoch, nechtiac na krizovatke, parkovisku, radi zaklapnu/vyklopia spatne az na druhu stranu (spratkovia). Vidam to casto. Kazdopadne zvuk, ktory tento pohyb spatnych zrkadiel sprevadza, je taky hmmm povedzme to gentlmensky nezdravy. S pouzitim motorcekov alebo bez. Co je zostihlovanie? To je ked za snahou o co najvacsi zisk, ide vsetko na hranu vydrze/pouzitelnosti... Napriec celym autom a nielen o autach sa takto zmysla.
Vsetko v dobrom....
Vsetko v dobrom....
rôzne značky
Camry Hybrid 2020
Camry Hybrid 2020
Veď hej, v dobrom, ja som to nemyslel ako vyrývanie. Stále celkom nerozumiem ako by sa to dalo urobiť tak, aby sa to nerobilo lacnejšie. Myslíš, že ak by sa do toho investovalo viac peňazí, tak pri ručnom sklopení späťákov by bol krajší zvuk? Ja som totálne ľavý na čítanie medzi riadkami, do mňa musíš naložiť lopatou.Beneold píše:Kocur: Nepisal som, ze to robim JA. Nam sa sklapaju/odklapaju motorcekom pri zamknuti/otvoreni auta, pripadne tlacitkom. tato funkcia sa da vypnut v nastaveni... a mozes ich sklapat rucne... Tak to nefunguje, ze kto ma elektriku moze ich sklopit len elektrikou.. Ale u Toyoty je vsetko mozne, nepopieram... Stat sa ale moze, ze bude treba spataky otocit aj manualne. Napriklad v servise, nutnych pripadoch, nechtiac na krizovatke, parkovisku, radi zaklapnu/vyklopia spatne az na druhu stranu (spratkovia). Vidam to casto. Kazdopadne zvuk, ktory tento pohyb spatnych zrkadiel sprevadza, je taky hmmm povedzme to gentlmensky nezdravy. S pouzitim motorcekov alebo bez. Co je zostihlovanie? To je ked za snahou o co najvacsi zisk, ide vsetko na hranu vydrze/pouzitelnosti... Napriec celym autom a nielen o autach sa takto zmysla.
Vsetko v dobrom....
Lacnejšie riešenia sú u mňa povedzme ovládanie všetkého cez dotykáč (ušetrí sa na gombíkoch a kábloch) alebo nekvalitné plasty, či tvrdé v miestach kontaktov s lakťom a podobne. Ale zvuk pri ručnom sklopení späťákov čo sa majú sklápať motorčekmi vylepšiť drahším riešením? Technicky mi nieje jasné ako. Keď sa to má sklápať motorčekom tak to tak treba robiť - nie ručne. Mňa to nikdy nenapadlo a to mám autá s elektricky sklopnými späťákmi tri a pol roka.
Áno lacno je urobené odhlučnenie predných podbehov, nieje totiž žiadne. Dal som si to dorobiť spolu s natretím brzdičov to stálo 150 či 180Eur, už neviem. To je teda fakt opruz, že na niečom takom toyota šetrí. Alebo obyčajná skrutka na uchytenie madla veka kufra, namiesto nerezovej. Chceš vidieť lacno spravenú palubku? Pozri sa do ceedu, tam palubka vyzerá ako školská tabuľa. V corolle je krásna, tvarovaná, použité sú rôzne materiály, lišty, všelijaké tlačítka a gombíky. Paráda. Vravím o corolle model 2013, tá nová má striedmejší interiér vĎaka implementovaniu ovládania všeličoho do dotykáča. V 2013 sa to dá aj z neho ale aj pomocou tlačítok okolo neho či z volantu. Takže počads jazdy nieje problém sa strafiť.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)