jak snizit spotrebu pod 3L u P2 ? Emulator teploty z USA??

vše ohledně modelové řady Prius
Xyd
Člen Týmu

jak snizit spotrebu pod 3L u P2 ? Emulator teploty z USA??

Příspěvek od Xyd »

Mate nekdo zkusenost s emulatorem teploty z USA? Udajne to pomaha snizit spotrebu az o 0.5L. Sice mam ted palivove naklady 36,- CZK na 100km bez DPH, ale porad je tam rezerva, rad bych se dostal v prumeru pod 3L a nejak se mi to stale nedari a nedari..
Obrázek

Rad bych se dostal s palivovymi naklady na 100km vyrazne pod prumerne naklady elektroaut...
slabostka
Věčnej rejpal

Re: jak snizit spotrebu pod 3L u P2 ? Emulator teploty z USA

Příspěvek od slabostka »

a čo ten emulátor mení? ak chceš jazdiť zadarmo tak je jeden český kutil - možno je tu niekde - priusa má na LPG, k tomu miesto benzínu jazdí na E85 a možno už to má na plug-in... aj so šetrením to netreba prehánať....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Xyd
Člen Týmu

Příspěvek od Xyd »

slabostka píše:a čo ten emulátor mení? ak chceš jazdiť zadarmo tak je jeden český kutil - možno je tu niekde - priusa má na LPG, k tomu miesto benzínu jazdí na E85 a možno už to má na plug-in... aj so šetrením to netreba prehánať....
Hmm tos mi teda fakt pomohl, tenhle "kutil" jsem totiz JA a porad se chci dostat pod 3L/100km:mrgreen: :mrgreen:
Emulator rika ridici jednotce ze motor ma o neco vyssi teplotu nez ve skutecnosti takze se tak dlouho zbytecne nezahriva a neplytva palivem jako dosud. Je to tak umyslne nesmyslne kvuli udajne "lepsim emisim pri zahratem motoru"
Obrázek
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Tak ti přeji hodně štěstí - holt kdo chce kam... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zeman není můj prezident
Xyd
Člen Týmu

Příspěvek od Xyd »

tak uz jsem ho sehnal v nemecku pouzity za 20€. Az mi dorazi a bude namontovany tak poreferuju. Pocitam ale ze uspory paliva se projevi predevsim v zime pokud vubec.
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

počkaj ale ty chceš aby si mal pod 3l LPG? Tak to klobúk dole pred tvojím snažením....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
Xyd
Člen Týmu

Příspěvek od Xyd »

slabostka píše:počkaj ale ty chceš aby si mal pod 3l LPG? Tak to klobúk dole pred tvojím snažením....
U LPG samozrejme pocitam cca. +20% vyssi spotrebu nez ukazuje PP (odpovida mym dosavadnim zkusnostem). V tomto pripade by mi PP musel ukazovat max. 2.5L a rad bych toho dosahnul i bez prestavby na PLUGIN-hybrid:-)
Premyslim o tom sehnat kvuli aerodynamice folii v barve laku auta (nevim zda pujde sehnat vinova metaliza) a prelepit tim pruduchy v masce i mezery mezi sklem a strechou a sloupky. Dale pak zatim nevim jeste z ceho nechat vyrobit hladky kryt pod cele auto a nekde sehnat naprosto hladke PUKLICE
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

A spýtam sa ťa - celkom ľudsky, aby si sa neurazil - ide ti o technický cieľ - dokázať že sa to dá - chrobák v hlave alebo tak silne potrebuješ šetriť?
Čítal som jednu rozvahu o výhodnosti E85 a bol to seriozny technicko-finančný rozbor ktorého záver bol že sa to proste nevyplatí... určite to visí na nete.... tebe to ako vychádza?
K PP - LPG predsa musíš rátať z prejdených km na LPG, PP ukazuje nejakú virtuálnu spotrebu benzínu či je tam nejaký priamy súvis ktorý platí bez ohľadu na otáčky, záťaž, teploty.... proste je to vždy PP plus 20%? Ja síce nemám PP na Nissane a nulujem odometer....
A čo prestavba na plug in?
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
Xyd
Člen Týmu

Příspěvek od Xyd »

slabostka píše:A spýtam sa ťa - celkom ľudsky, aby si sa neurazil - ide ti o technický cieľ - dokázať že sa to dá - chrobák v hlave alebo tak silne potrebuješ šetriť?
pochopitelne ze "ide oba o technický cieľ - dokázať že sa to dá - chrobák v hlave" v opacnem pripade bych byl asi blazen
Čítal som jednu rozvahu o výhodnosti E85 a bol to seriozny technicko-finančný rozbor ktorého záver bol že sa to proste nevyplatí... určite to visí na nete.... tebe to ako vychádza?
Vychazi to dobre, mam to odzkousene, samozrejme s prestavbovou jednotkou. Lobystum ropnych spolecnosti a jim zaplacenych medii verit nepotrebuju kdyz si to sam muzu otestovat...
Nicmene stejne jezdim z 99% na LPG protoze mam dojezd ca. 1000km na LPG nadrz, takze je to spis symbolicke. Radsi prispeju nasim "chudakum zemedelcum" na pestovani plodin pro ethanol nez bych to cpal ropnym sejkum. I kdyby se jedna o "jednu jedinou stamprli" tydne :-)
K PP - LPG predsa musíš rátať z prejdených km na LPG, PP ukazuje nejakú virtuálnu spotrebu benzínu či je tam nejaký priamy súvis ktorý platí bez ohľadu na otáčky, záťaž, teploty.... proste je to vždy PP plus 20%? Ja síce nemám PP na Nissane a nulujem odometer....
Mam to cca. odzkousene ze to tak u P2 a moji prestavby sedi s tim PP a skutecnou spotrebou merenou po natankovani atd.
A čo prestavba na plug in?
Tam je to hlediska navratnosti investice bohuzel zcela v nenavratnu. Mozna se k tomu dostanu nejaky material na to uz nejaky mam, ale baterky jsou prilis drahy (investovat vic nez polovinu hodnoty celeho auta se mi moc nechce)
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

a ešte by si mohol napísať niečo k LPG v 1.8 HSD... aký typ... problémy? kolko máš km? pre tých čo neveria že Japonec môže jazdiť aj na LPG :D mna to láka ale v Aurise I gen HSD niet miesta v kufri... a jedine mám obavu ako LPG systém zvláda zapínanie-vypínanie pri prechode benzín-elektro?
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
Xyd
Člen Týmu

Příspěvek od Xyd »

slabostka píše:a ešte by si mohol napísať niečo k LPG v 1.8 HSD... aký typ... problémy? kolko máš km? pre tých čo neveria že Japonec môže jazdiť aj na LPG :D mna to láka ale v Aurise I gen HSD niet miesta v kufri... a jedine mám obavu ako LPG systém zvláda zapínanie-vypínanie pri prechode benzín-elektro?
Ja mam Prius 2 tam je objem 1.6 nebo 1.7 ale urcite ne 1.8 to je az v P3
Je to rocnik 2006, kupoval jsem ho kdyz mel 110tiskm (v bazaru dovoz ze Svycarska) a hned nechal predelat na LPG (ELPIGAZ), ted ma necelych 200tis km... LPG nadrz ma myslim 58-60L? a mam ji misto rezervy. U prvni verze SW LPG byl problem ze se pri autom. vypnuti motoru vyplo napajeni LPG a nez to pak se zase nahodilo ze to obcas cuklo. Ale to bylo jen chvili na zacatku napajeni ridici jednotky LPG pak bylo predelany tak aby hned nevyplo pri vypnuti spalovaku.....
a nyni naprosto v pohode neni krome penezenky poznat vubec zadny rozdil jestli jedu na LPG/E85/benzin.
Jinak jsem si priplatil za autom. primazavani ventilu (nadobka) a take pri vyssi plne zatezi nebo skoro plnych otackach tedy na dalnici skoro na plny plyn) tam malinko pristrikuje benzin (v mem pripade E85) kvuli chlazeni. MOtory Toyoty jsou relativne citlivejsi na LPG proto jsem nechtel riskovat a oboji tam takhle nechal nastavit. Jinak vse naprosto v pohode, jak jsem psal na jednu nadrz LPG ujedu pres 1000km...
Neznam fakt zadne jine auto s nizsimi palivovymi i provoznimi naklady a uz vubec ne s takovou nizkou vstupni investici (vs elektroauto) a zaroven dojezdem (vs. elektroauto)...
Opruz je pokud musis na dalnici a spechas nebo hodne spatne polni a jine cesty....
Mam ale zaroven v rodine k dispozici dalsi 2-3 dalsi auta tohle je na vstupni investici 2. nejlevnejsi ale pochopitelne zdaleka nejlevnejsi na provoz :-)
sy242
Navigátor

Příspěvek od sy242 »

Xyde, prius druhé generace je pouhopouhého 1.5 litru motůrek.
Prius II 2007
Xyd
Člen Týmu

Příspěvek od Xyd »

sy242 píše:Xyde, prius druhé generace je pouhopouhého 1.5 litru motůrek.
No jasne mas pravdu.. vidis tak jsem mu pridal jeste 100-200cm3, coz by se urcite hodilo.
Nejakou dobu jsem uvazoval o upgrade na P3 ale po dukladnejsim studiu zkusenosti majitelu ze zahranicnich for jsem si to rozmyslel protoze zadne velke vyhody u P3 jsem nezjistil:
optika mozna o neco hezci
jeste tvrdsi nez P2
nizsi spotreba v podstate zadna nebo marginalni pri jizde na dalnici
atp.

Zajimava by byla mozna P4 ovsem chvili to potrva nez spadne do cenove relace P2ky (150tis) a az ta doba nastane tak predpokladam ze e-auta budou mit dojezd 2000,- km nabity budou za 20-25minut a stat budou okolo 300-400tis :-) Takze na P4ku asi v mem pripade nedojde ...
priusek plusek
Navigátor

Příspěvek od priusek plusek »

XyD : Přestavba na plug-in se u PII nevyplatí, to už tady bylo. V zimě netopí, spotřeba klesne na 2 litry a je potřeba vyměnit zadní pružiny kvůli nosnosti. Navíc tovární Nimh a přidané Lion se opravdu nesnáší, jednak kvůli cyklům a životnosti.
Xyd
Člen Týmu

Příspěvek od Xyd »

priusek plusek píše:XyD : Přestavba na plug-in se u PII nevyplatí, to už tady bylo. V zimě netopí, spotřeba klesne na 2 litry a je potřeba vyměnit zadní pružiny kvůli nosnosti. Navíc tovární Nimh a přidané Lion se opravdu nesnáší, jednak kvůli cyklům a životnosti.
Spotreba 2 litry by se mi libila. Zadni pruziny asi menit nemusis pokud vzadu nikdo nesedi :-).
Nemyslim ze bych NiMH a Lion resp. LifePO4 pripojil paralelne ale mam uz pred nejakou dobou zakoupeny celkem levny DC-DC menic primo pro P2ku primo od vyrobce.....
Mozna pockam 1-3 roky kdy budou Lionky mit 2nasobnou kapacitu letos to uz ma prijit do baterek mobilovych formatu...pak problem s vahou nebude urcite.....
Odpovědět

Zpět na „Prius“