olej do 1,8 valvematic
olej do 1,8 valvematic
Tak jsem dneska byl na prohlídce v Toyota servisu,olej a podobně. Dostal jsem tam 0w-20. Trochu jsem se toho obával,ale nechal jsem se ukecat. Vždy jsem tam měl 5w-30 tak jsem na to zvědavej. Někdo to tady haní
Co tam dáváte vy??

avensis T27 1.8 valvematic
Re: olej do 1,8 valvematic
A jaké byly prosím pro 0W20 argumenty?
Řeším to u nového Yarise, jestli neměnit na 5W30.
aktuální:
Yaris 1,33 (2016)
historie:
Corolla Verso 1,8 (2004-2019)
Corolla
Yaris 1,33 (2016)
historie:
Corolla
-
- Věčnej rejpal
cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 18:33, celkem upraveno 1 x.
Připadá mi zbytečné tady stále něco psát dokola, to především. Oleje se stejným SAE se mnohdy docela zásadně liší, pokud se týká viskozit. SAE 0W-20 tady vůbec řešit nebudu, a to i přes to, že mne budou ujišťovat o tom, jak že ty motory jsou konstruovány na použití těchto olejů. Donesl bych si svůj olej. Takže spíše 5W-30, ale i tady jsou značné rozdíly ve viskozitách. V současnosti mám v motoru Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30. Je to stejný olej jako Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30, liší se jenom název a já osobně jsem spokojen. Nízké viskozity u toho zimního čísla, tedy rychlé "zaolejování" po nastartování a vyšší viskozity u toho letního, což zase lépe motor ochrání při vyšší zátěži. Olej, tedy vlastně oba oleje jsou ACEA C2, C3. Tedy doporučuji, vyhledat technický list, podívat se na viskozity, porovnat s jiným oleji, třeba s těmi, co již znám z minula a podle toho vybrat. Určitě je potřeba současně koukat na doporučení výrobce motoru, ale já osobně to tedy neberu jako nějaké dogma. Jo a ještě, oleje ACEA C3, mají vyšší HTHS viskozitu a rovněž mívají vyšší viskozity celkově, než oleje C2. To pro ty, co mají v autě to fantastické zařízení zvané částicový filtr. Existují již také oleje 5W-40 C3, maji ještě vyšší viskozity, ale pokud výrobce doporučuje 0W-20, udělám raději nějaký kompromis. Pokud nemáte částicový filtr (ó, jak já Vám závidím), tak 5W-40, to je taková dobrá volba. Záleží jak to auto provozujete. Pokud s ním absolvujete závody do vrchu, použijet asi úplně jiný olej. Pokud na krátké "couračky" po městě, bude i ta 0W-20 asi stačit. Mám diesel, takže jsem ta moje doporučení směřoval poněkud tímto směrem, ale podobné je to i u benzínů.
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
V manuálu u Yarise píšou olej 0W20, jako vysvětlení, že se s ním dosáhne nízké spotřeby. No a mě zajímá olej, který nejlépe ochrání motor z dlouhodobého hlediska, protože plánuji auto na delší dobu. Auto provozováno 50/50 okresky/dálnice, ale žádné rychlostní závody, dálnice do 130 km/h.
aktuální:
Yaris 1,33 (2016)
historie:
Corolla
Yaris 1,33 (2016)
historie:
Corolla
-- > Ondraj: předpokládám, že Tvoje auto je s benzínovým motorem a jen tak "z placu" bez nějakého googlování bych tam nalil třeba ten Shell, co mám nyní v motoru, nebo Mobil 1 ESP Formula 5W-30, ještě raději Q8 Formula MX Long Life 5W-30 (moderní olej, na 5w30 vysoké viskozity, dobrá cena). Všechny ty uvedené oleje jsou primárně určeny do dieslů s DPF (jsou C2, C3), v benzínech je ale můžeš použít také a já je uvádím jenom proto, že v manuálu Ti doporučuji tu 0W-20. Ale já bych tam nejspíš nalil nějakou 5w-čtyřícítku, třeba Total Quartz 9000 5w-40 nebo (aby se vlk nažral a koza......) Mobil 1 New Life 0W-40. V této kategorii je těch olejů opravdu hodně. Ale především, když chceš svému motůrku udělat opravdu dobře, doporučuji častější výměny (já měním nejpozději po 10 tis. km) a stačí něco v takové střední cenové relaci, co je osvědčené než nějaký super extra olej za nehoráznou cenu a nechat to tam třeba 20 tis. km. A zdůrazňuji, když výrobce motoru doporučuje výměny oleje po třeba 15 tis. km, rozumí se tím situce, kdy je motor provozován v opravdu ideálních podmínkách, což ve většině případů nebývá. Ale tyto záležitosti se tu již mnohokrát řešily, takže stačí ta vlákna vyhledat.
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
No hlavně lepší spotřebu a mazání za studena. Jako dělané do městaOndraj píše:A jaké byly prosím pro 0W20 argumenty?

Toyota ho doporučuje na prvním místě a je o 100kč dražší. No uvidím časem
Ja som si sám dobrovoľne naordinoval ester. olej 0W30 od Motulu do auta, kvôli trasam 50% mesto, 50% mimo mesto a motor je skutočne tichší a za studená oveľa skôr prestane počuť ventily než s 5W40...
AVE 2l 1AZ-FSE AuTomat

K novému 1,33 mám v manuálu 0W-20, 5W-30, 10W-30, dokonce 15W-40
API SL, SM, SN.
U Toyoty (za nekřesťanské peníze) jsem koupil litrovku s označením Tsusho Motor Oil 0W-20 ACEA A1/B1-12, API SN/CF
Podle manuálu je to tak velký rozptyl, přijde mi, že je skoro jedno, co se tam naleje, pokud se dodrží API, ACEA a s přihlédnutím ke klimatickým podmínkám.
API SL, SM, SN.
U Toyoty (za nekřesťanské peníze) jsem koupil litrovku s označením Tsusho Motor Oil 0W-20 ACEA A1/B1-12, API SN/CF
Podle manuálu je to tak velký rozptyl, přijde mi, že je skoro jedno, co se tam naleje, pokud se dodrží API, ACEA a s přihlédnutím ke klimatickým podmínkám.
aktuální:
Yaris 1,33 (2016)
historie:
Corolla
Yaris 1,33 (2016)
historie:
Corolla
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Tabika, to robis naschval, ci si taky ... ony ? Kolko vlaken zalozis s rovnakou temou ? Keby si cital poriadne, tak nemas ziadne otazky ... 

T27 2ZR-FAE Rice on wheels
CommonUser,nevím kolik času tu trávíš ty, ale já nemám čas tu trávit několik hodin denně. Takže když mám nákej dotaz tak se prostě optám,jasně založím nové vlákno- olej do 1.8 valvematic. Když má někdo zájem a zajímá ho co tam píšu,tak otevře a třeba reaguje(což se taky stalo že???) Nebo když nemá zájem to číst ,tak nemusí. Tomu se říká diskuzní forum,aspon to jsem si myslel. Když budeme jenom číst staré vlákna a stále jenom hledat jestli tu někdo nepsal něco podobného,tak nám to asi moc dlouho nevydrží že? Se asi budu příště bát něco napsat abych nebyl ...ony.CommonUser píše:Tabika, to robis naschval, ci si taky ... ony ? Kolko vlaken zalozis s rovnakou temou ? Keby si cital poriadne, tak nemas ziadne otazky ...
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Tak to mas hodne slabu pamat:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... =2&t=37649
Ja davam svoje skusenosti skoro vsetko do jedneho vlakna zalozene na vlastnostiach nejakej specifickej komponenty - napr. motor.
BTW
A poznas taku funkciu, ze "Hledat":
http://www.toyotaklub.cz/forum/search.php
Ja davam svoje skusenosti skoro vsetko do jedneho vlakna zalozene na vlastnostiach nejakej specifickej komponenty - napr. motor.
BTW
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
Nemyslím že mám slabou pamět, napsal jsem dotaz a ty jsi reagoval prvníCommonUser píše:Tak to mas hodne slabu pamat:
BTW

To jsi hodný že se polepšíš a třeba si uspoříš trocha času jestli už nějaké vhodné téma co tě tíží už není založeno 

T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html