manualna klimatizacie- overenie funkcnosti

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
kowo
Člen Týmu

manualna klimatizacie- overenie funkcnosti

Příspěvek od kowo »

Caute, dal som si vycistit a naplnit manualnu klimatizaciu, no ked ju teraz zapnem, tak mam pocit, ze nechladi. Ako to vlastne funguje? Ked je vonku chladno, napriklad 10stupnov, tak by mi mala klimatizacia tento vzduch este viac ochladit? Aka teplota vzduchu by mala ist z vyduchov? Ako viem teraz, ked je este chladno overit ci spravne funguje? Ventilator na chladici sa ma spustit hned po zopnuti manualnej klimatizacie? Vdaka za odpovede, lebo nikdy som to nejak nesledoval, no dnes som ju skusal, vonku bolo asi 12stupnov, no po zapnuti klimy som nemal pocit, ze by mi fukalo studensi vzduch ako bez nej.
Auris 1,33 2011
Auris 1,33 (2011)
farnell
Věčnej rejpal

Re: manualna klimatizacie- overenie funkcnosti

Příspěvek od farnell »

V prvom rade treba mat auto nastartovane. Kompresor klimy je mechanicky a pohanany od motora.
A za dalsie pokial si dal cistit klimu dakomu kto sa tym zivi tak mal funkcnost odskusat.... hlavne ak bola klima plnena.
Klimatizacia pokial je pouzivana v case ked su teploty pod bodom mrazu maju ochrannu funkciu a teda nezapnu aby nedoslo k poskodeniu vymennika. Pri teplote okolo 10° a viac by uz jej chladiaca funkcia nemala byt nicim obmedzena a z výduchov by si mal takmer okamzite citit rozdiel medzi nasavanym vzduchom okolia a tym co uz ochladila klimatizacia.
Rozdiel teplot mozes porovnat aj tak ze pred ktorykolvek vyduch umiestnis vonkajsi teplomer, teda ak ho mas.
Kazdopadne a to sa opakujem by si mal rozdiel pocitit takmer okamzite.
Pokial sa tak nedeje tak treba znovu navstivit odbornika a dat zistit kde je chyba.
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
kowo
Člen Týmu

Příspěvek od kowo »

Takze klima mi urcite nejde. Ani nezopne kompresor.. Volal som s tym, co mi to robil, som na zajtra dohodnuty, ze mi to skontroluje. Mali aj novu plnicku, aj to vakuovali ked to robili, ze nebol problem v netesnosti. Lenze ta klima nejde odkedy som od nich odisiel, tak som zvedavy. Dam vediet ako som dopadol
Auris 1,33 (2011)
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

nezabudni zapnúť ešte fúkanie minimálne na 1 stupeň(vetrák) bez toho ti klima nebude fungovať.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
kowo
Člen Týmu

Příspěvek od kowo »

To som dnes zistil, skoro ma kleplo, ked mi uz ani nesvietila kontrolka klimy. Potom som si az vsimol, ze je vetrak na nule. Lenze klima aj tak nezapina. By ma zaujimalo co tam posrali, pretoze kym som to dal robit, tak fungovala..
Auris 1,33 (2011)
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

Hlavne kde si to daval robit. To pre pripad, ze by si chceli urobit "dobre" meno :mrgreen:
kowo
Člen Týmu

Příspěvek od kowo »

To poviem ked tak zajtra. Zatial mal chalan pristup v style, nie je problem, nech dobehnem, aj sme si cas dohodli, skontroluje to, pripadne prebehne cely proces este raz vramci ceny co som mu uz vyplatil. Mal na to taku masinku, kde sa zadaval kod motora a podla toho to vymeni objem naplne. Cela praca trvala aj s dezinfekciu ozonom 1,5hodiny. Ja som siel zatial nedaleko na kavu, nestal som nad nim, ale ze zajtra mozem byt kludne pri tom. To ozonovanie som videl, ked som sa vratil. Ten stroj na plnenie ma viac krokov, v ktorom je aj vakuovanie a overenie tesnosti. Ze ak je niekde problem, tak ho to nepusti dalej. Vraj bolo vsetko ok, tak som zvedavy. Niekde som cital, ze ak je slaby tlak v klime, tak kvoli ochrane kompresora ju nezopne. Mam obavy hlavne z kompresora, pretoze aj v nom menil olej, ci sa s nim nieco nestalo a ako to bude cele riesit, uvidim zajtra..
Auris 1,33 (2011)
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

ako píšeš ked nieje v okruhu tlak kvapaliny... média... klima sa nezapne... olej sa dáva v podstate vždy - na nejaké množstvo média nejaké množstvo oleja. Ak by ti médium olej vytiekol mohol si si to všimnúť - olejovitá žltozelená kvapalina. Chyba môže byť aj inde nielen v systéme hadíc kompresoru chladiča... nemusí sa jednať o únik. mne na jednom aute rupol chladič klímy ... len tak... ráno mláčka...- ked sadám do auta vždy pozerám pod prednú časť... proste stariny tak mrknem pod kapotu.. zvyk...
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
kowo
Člen Týmu

Příspěvek od kowo »

Tak som tam dnes bol. Napojil mi to na tu masinu a znova naplnil. Vsetko mi poukazoval, bol som pri tom. Problem preco nesla klima bol, ze bola uplne prazdna. Znova robil aj skusku vakuom no prebehol ok. Klima teraz ide dobre. Mam sa par dni povozit a uvidim, ci to drzi. To vakuovanie trva cca 20 minut, no velmi maly únik to vraj za tu dobu nezaznamena. Takze zatial ok, uvidim za par dni co to spravi.
Auris 1,33 (2011)
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

:bigups:
Som teda zvedavy co to spravi po par dnoch... Kazdopadne daj vediet.
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

Nebo mají novou plničku a neznají ji na 100%. Ještě pozor na plnící ventily klimy, zda neucházejí. Doufám, že ti při plnění dali UV barvivo pro zjišťování úniku chladícího média.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

Pockajme na verdikt po par dnoch. I ked tiez skor upodozrievam obsluhu plnicky ako chybu chladiaceho systemu. Ale samozrejme nic nie je nemozne.
A pokial dakto neda UV farbivo, tak potom uz neviem. To si myslim ,ze je zaklad,hlavne ak je mozne pomocou tejto farby a UV lampy hned zistit na viditelnych spojoch aj nepatrny unik media.
Odbornik na toto nie som ale menili mi medium v starom Punte a takto mi to bolo vysvetlene. A pri plneni som bol od samotného zaciatku az po koniec...
kowo
Člen Týmu

Příspěvek od kowo »

Je pravda, ze chalan plnicku kupil len teraz, preto este možno tie zmatky. Tiez som bol dnes pri tom plneni. Bol ochotny, vsetko mi poukazoval, aj priznal chybu. Vraj farbivo dava, ked zistuje unik, ale lepsie sa unik zisti dusikom. Nakoniec som zistil, ze je to syn mojej kolegyne :D
Klima teraz chladi super, lepsie ako pred tym a studeny vzduch ide hned. Kontroloval aj tie plniace ventily, tie drzali.
Auris 1,33 (2011)
kowo
Člen Týmu

Příspěvek od kowo »

Klima stale ide dobre, takze chyba bola v tom zlom naplneni.
Auris 1,33 (2011)
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

Presne toto som si myslel.
A neodpustim si jeden postreh.
U nas v obci si takisto synacik miestneho podnikatela otvoril cistenie aut.
V zivote to nerobil, ale zacat treba... Lenze bohuzial potom ked clovek zisti co za tym je a zaplati za koplet cistenie nemalu sumu tak uz je neskoro plakat.
A nechcem byt zlym prorokom no presne toto ma napadlo aj v tomto pripade i ked pozadie som dopredu nepoznal.
Jednoducho som sa nevedel zbavit toho dojmu ,ze chyba bola na strane toho kto ukon robil. A je pre mna viac ako nepochopitelne ,ze to hned neodskusal.
Je to uplne logicke, ze po naplneni sa funkcnost klimy skusa hned na mieste.
Ale stava sa a dufam ,ze pre "mladého" to bude dostatocnym mementom.
Odpovědět

Zpět na „Auris“