Cuknutí motoru
Cuknutí motoru
Včera se mi na mé T25 (2007) 2.0D-4D objevil zajímavý efekt. Při přechodu z brzdění motorem (z kopce nebo před křižovatkou) do záběru motoru (akcelerace) motor škubne (ne vždycky) a cca 2 vteřiny je patrné snížení výkonu. Nesetkal jste se s tím někdo?
Zdá se mi, že čím je to brzdění motorem delší, tím méně je ten efekt patný nebo se vůbec neobjeví (na Mohelničáku jsem jel dolů několik minut a dole to neudělalo), naopak krátké přibrždění motorem před přejezdem ve Vysokém Mýtě a při přeřazení na dvojku mi motor zdechnul.
Je možné, že by nedovíral EGR a při jízdě bez plynu se cpaly výfukové zplodiny do sání (předpokládám, že po chvíli co se nic nespaluje se to zase "vypláchne" čistým vzduchem) a při požadavku na akceleraci je tam tak málo kyslíku, že to prostě nemá ve válcích jak hořet nebo je to blbost?
Zdá se mi, že čím je to brzdění motorem delší, tím méně je ten efekt patný nebo se vůbec neobjeví (na Mohelničáku jsem jel dolů několik minut a dole to neudělalo), naopak krátké přibrždění motorem před přejezdem ve Vysokém Mýtě a při přeřazení na dvojku mi motor zdechnul.
Je možné, že by nedovíral EGR a při jízdě bez plynu se cpaly výfukové zplodiny do sání (předpokládám, že po chvíli co se nic nespaluje se to zase "vypláchne" čistým vzduchem) a při požadavku na akceleraci je tam tak málo kyslíku, že to prostě nemá ve válcích jak hořet nebo je to blbost?
Toyota Avensis Combi (model T25), 2.0D-4D 93kW
Re: Cuknutí motoru
Kontrolou a vyčištěním EGR nic nezkazíš, stejně je lepší to čas od času udělat a je to otázka pár minut....třeba to bude ono.
RAV4 HSD AWD ;r.v.´18
ex - Auris 1,6 Valvematic ;r.v.´16
ex - Avensis 2,0 D-4D ;r.v.´07
Urcite skontroluj EGR, na D4D by som ho cistil pri kazdej vymene oleja. Vycisti MAF senzor.
Mozes mat zanesene aj sanie. Jazda v nizkych otackach a stale na "spotrebu" neprospieva. Motor sa ma vyuzivat v celom spektre otacok.
SCV ventily mozu tiez odchadzat. So startovanim nemas problem?
Kolko to ma nabehane?
Mozes mat zanesene aj sanie. Jazda v nizkych otackach a stale na "spotrebu" neprospieva. Motor sa ma vyuzivat v celom spektre otacok.
SCV ventily mozu tiez odchadzat. So startovanim nemas problem?
Kolko to ma nabehane?
Naběháno má 317000km ale jezdím svižně, spotřeba cca 6,7l/100km. Měl jsem trošku problém se startováním na podzim při teplotách mezi 10ti a 5ti stupni ale při nižších teplotách to zmizelo a aktuálně to startuje na "cvrnknutí". MAF senzor je váha vzduchu? Tzn, že by měl být na sacím potrubí?? Existuje někde návod na vyčištění (abych ho nedokurvil úplně)?
Každopádně ten EGR zkusím vyčistit, naposledy se dělal asi před 110 000 km ale já mám zásadu nehrabat se v tom když to funguje...
Každopádně ten EGR zkusím vyčistit, naposledy se dělal asi před 110 000 km ale já mám zásadu nehrabat se v tom když to funguje...

Po tych km moze byt skutocne aj sanie zahadzane, naklapanie turba zapecene.
Ten problem so startovanim je typicky pre SCV. Ak je to vadou SCV prejavi sa to znovu a bude sa to zhorsovat.
Dolezite je prestreknut tie "drotiky" schovane v tej dutine
Tak jsem demontoval EGR, který sám ani tak zasraný nebyl. Jasně celý vnitřek černý ale nic neprosvítalo, chodil a maximální vrstva karbonu tak do 1mm. Ale to co bylo pod ním mě fakt docela dostalo. Chudák motor, jak mu tohle mohli udělat, srát mu vlastní výkaly do sání...
Takhle to vypadalo před vyčištěním: a takhle po vyčištění benzínem. Celou dobu jsem měl strach aby mi tam do sacího manifoldu něco z těch sraček nespadlo, tak jsem měl celou dobu těsně nad tím zaplý vysavač:
Takhle to vypadalo před vyčištěním: a takhle po vyčištění benzínem. Celou dobu jsem měl strach aby mi tam do sacího manifoldu něco z těch sraček nespadlo, tak jsem měl celou dobu těsně nad tím zaplý vysavač:
A teď si představ jak to bude vypadat dál v sání. To že se vyčistí EGR ventil je jen 10% úspěchu.Sám se chystám sundat celý to sání a komplet to vyčistit (až bude trošku teplo). 

Toyota Avensis 2006 2.2 D-CAT 130KW
Svítil jsem baterkou dovnitř toho sání a kromě trochu "rezavého" pruhu mi připadalo poměrně čisté ve srovnání s tím spodkem toho EGR ale moc daleko vidět nebylo (tak 4-5cm). Překvapilo mě, jak jsou ty boční kanálky hrubé, neopracované (stopy dělicí roviny formy a jádra po odlévání). Kdyby se to sání vyndávalo celé ven, chtělo by to vybrousit a vyleštit, pak by se tam ten bordel tak nechytal.
Zkus udělat nějaký report z toho sání. Zatím nevím, jestli bych si na to troufnul ale ten EGR mě překvapil, bylo to jednoduché.
Zkus udělat nějaký report z toho sání. Zatím nevím, jestli bych si na to troufnul ale ten EGR mě překvapil, bylo to jednoduché.
Tak dneska Praha-Liberec a zpět a zdá se vše OK. Dokonce se mi zdá, že motor očividně ostřeji akceleruje, zvlášť je to cítit za studena. To by asi bylo vysvětlitelné nedovřeným EGR, který tam pouštěl spaliny i za studena a tím pádem to nehořelo tak jak mělo.
Aspoň se domnívám, že EGR se otevírá za vyšších otáček při zahřátém motoru nebo je to jinak ???
Aspoň se domnívám, že EGR se otevírá za vyšších otáček při zahřátém motoru nebo je to jinak ???
Otvara sa aj pri nizkych. Vpodstate sa otvara skoro stale, zatvori sa ked prudko pridavas
Tak podle předpovědi MatGO se zhoršílo startování (sice to pořád je v tom rozsahu 5-10°C ale to je teďka vlatně furt a startovat napopáté až na naposedmé je fakt záhul na moje nervy (o baterce a startéru nemluvě). I nastudoval jsem na trubce postup vyndání SCV ventilů
https://www.youtube.com/watch?v=uhD1C5L2KYI
a jejich čištění,
viz.zde: https://www.youtube.com/watch?v=9EjII3PmEt8
nachystal časovací relé a zdroj a šel jsem vymontovat ventily. Ať jsem koukal jak jsem koukal, žádný červený a zelený jsem nenašel. Common railové čerpadlo se mi podařilo identifikovat snadno ale ventil je jen jeden a ke všemu šedivý. Pro jistotu přikládám obrázky a prosím o potvrzení identifikace jestli je fakt jen jeden??? Je to nějaká starší nebo novější varianta čerpadla nebo co?
Ventil jsem odšrouboval a opatrně vytáhnul z čerpadla. Zasyčelo to, předpokládám, že spadla nafta až někam do nádrže.
Ventil jsem přeměřil (ohmmetr ukazuje 2,2 Ohmu). Zkusil jsem opatně připojit 12V zdroj s omezením na 1A. Rozsvítilo se přetížení a napětí spadlo na 5V (tj. 5V, 1A). Nic ani zvuk, žádné cvaknutí. Přidal jsem na 2A. Napětí sice zase padlo ale ozvalo se slabé cvaknutí. Tak jsem ventil nastříkal čističem sání a začal cvakat. Rozdíl síly zvuku cvaknutí na začátku a na konci čištění mi přijde tak 100%. Celou dobu jsem ho prostřikoval čističem a připadalo mi, že na hadru byly potom drobounké až mikroskopické stříbrné kousíčky (ale nevím, jestli se ten hadr už někde neválel).
Ventil má vevnitř pohyblivé tělísko (dutý pístek), který je zajištěn vnitřní Ségerovkou (na fotce je to dost blbě vidět). Na rozebrání jsem si zatím netroufnul ale uvidíme příště.
Po zpětné montáži jsem musel docela dlouho točit motorem (předtím napumpovat ruční pumpičkou naftu) cca 15 vteřin. Pak další pokus cca 10 vteřin a napotřetí to chytlo. Nerad bych se pletl, ale mám pocit, že teď ten ventil slyším jasně cvakat (na volnoběh). Uvidíme po víkendu, jak půjde ráno nastartovat ale vidím to mírně optimisticky nicméně pro klid duše jsem ještě objednal žhavicí svíčky. Přece jen 320 000km už je na jedny žhavíky asi poměrně dost, ne?
https://www.youtube.com/watch?v=uhD1C5L2KYI
a jejich čištění,
viz.zde: https://www.youtube.com/watch?v=9EjII3PmEt8
nachystal časovací relé a zdroj a šel jsem vymontovat ventily. Ať jsem koukal jak jsem koukal, žádný červený a zelený jsem nenašel. Common railové čerpadlo se mi podařilo identifikovat snadno ale ventil je jen jeden a ke všemu šedivý. Pro jistotu přikládám obrázky a prosím o potvrzení identifikace jestli je fakt jen jeden??? Je to nějaká starší nebo novější varianta čerpadla nebo co?
Ventil jsem odšrouboval a opatrně vytáhnul z čerpadla. Zasyčelo to, předpokládám, že spadla nafta až někam do nádrže.
Ventil jsem přeměřil (ohmmetr ukazuje 2,2 Ohmu). Zkusil jsem opatně připojit 12V zdroj s omezením na 1A. Rozsvítilo se přetížení a napětí spadlo na 5V (tj. 5V, 1A). Nic ani zvuk, žádné cvaknutí. Přidal jsem na 2A. Napětí sice zase padlo ale ozvalo se slabé cvaknutí. Tak jsem ventil nastříkal čističem sání a začal cvakat. Rozdíl síly zvuku cvaknutí na začátku a na konci čištění mi přijde tak 100%. Celou dobu jsem ho prostřikoval čističem a připadalo mi, že na hadru byly potom drobounké až mikroskopické stříbrné kousíčky (ale nevím, jestli se ten hadr už někde neválel).
Ventil má vevnitř pohyblivé tělísko (dutý pístek), který je zajištěn vnitřní Ségerovkou (na fotce je to dost blbě vidět). Na rozebrání jsem si zatím netroufnul ale uvidíme příště.
Po zpětné montáži jsem musel docela dlouho točit motorem (předtím napumpovat ruční pumpičkou naftu) cca 15 vteřin. Pak další pokus cca 10 vteřin a napotřetí to chytlo. Nerad bych se pletl, ale mám pocit, že teď ten ventil slyším jasně cvakat (na volnoběh). Uvidíme po víkendu, jak půjde ráno nastartovat ale vidím to mírně optimisticky nicméně pro klid duše jsem ještě objednal žhavicí svíčky. Přece jen 320 000km už je na jedny žhavíky asi poměrně dost, ne?
Jeden šedivý ventil má starší varianta čerpadla.
Ty žhaviče bych osobně vyměnil - podle nájezdu už asi budou mít opravdu dost.
Ty žhaviče bych osobně vyměnil - podle nájezdu už asi budou mít opravdu dost.

Avensis T25 2.0 D4D (1CD-FTV)
2 farebne ventily mali starsie 1cd-ftv motory. Novsie maju jeden.
Neviem, ci to pomoze ventil vycistit, ja som ho museel menit. Da sa zohnat aj za dostupnu cenu.
Obavam sa, ze stare zhavice nepovolis, resp. zalomis
Neviem, ci to pomoze ventil vycistit, ja som ho museel menit. Da sa zohnat aj za dostupnu cenu.
Obavam sa, ze stare zhavice nepovolis, resp. zalomis
Jak se tedy správně vyndávají? Musí se odvrtat ( s rozebráním motoru???) nebo nějak nahřát nebo rozpustit za použití chemie? Kdysi jsem měl pro takové zapečené šrouby červenou brzdovou kapalinu ale dneska zřejmě existuje asi něco účinnějšího a méně jedovatého ne?MatGO píše: Obavam sa, ze stare zhavice nepovolis, resp. zalomis
Popravde neviem. Mozno skusit vzduchom povolit.
Ked sa zalomi a nevystreli ho von tak uz asi len odvrtat. Malo by sa to dat aj bez rozoberania motoru. Za odvrtanie pytaju slusne prachy (70-140eur).
Ked sa zalomi a nevystreli ho von tak uz asi len odvrtat. Malo by sa to dat aj bez rozoberania motoru. Za odvrtanie pytaju slusne prachy (70-140eur).