Automat?

vše ohledně modelové řady Verso
Leon49
Člen Týmu

Automat?

Příspěvek od Leon49 »

Ahoj,

Zvažuji koupit Toyotu v automatu a zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi Multidrive S a e-CVT. Před 2 lety jsem se projel v novém Aurisu 1.6 automat a ten měl variátor.

Zvažuji Verso nebo Prius+. Spíše bych preferoval benzín, ale Verso 2,2D4D v automatu je dostupnější

Nějaké zkušenosti / doporučení co vzít v potaz atd.?
indet
Manager Týmu

Re: Automat?

Příspěvek od indet »

Verso 2,2 v automatu neni D-4D , ale užraný D-CAT. Jinak v aktuálním Versu je Multidrive S defakto 1,8 CVT . Variator mnoha techniky kritizovaný, ale u některých japonských aut funguje celkem dlouho a bezproblémově. Tady na foru si ji plno lidí nemůže vynachválit- pro Verso skoro modla.
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Já bych se asi odpíchnul od otázky 5 nebo 7 míst. Prius+ je pokud vím v Evropě jenom v sedmimístné variantě a mimo jiné kvůli tomu má o parník menší kufr než pětimístné verso. Hybridní eCVT by asi mělo mít větší životnost než CVT (MultidriveS) ve Versu, ale ani ta evidentně není vůbec špatná při normálním použití. Při požadavcích na drsňáka (karavan apod.) bych si nechal zajít chuť na oboje. Svižné je to s tím ažaž, zvlášť na volné silnici to bude lepší než ten Prius+. Asi si uvědomuješ výhody a nevýhody HSD obecně, to asi nemá cenu rozebírat. Pokud neoceníš 7 míst a je pro tebe primární automat, tak bych zauvažoval o hybridním Aurisu TS a pokud je ti malý, tak to 1.8 Multidrive Verso.
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Citujem z jedného článku:

Toyota montuje do Aurisu dva typy prevodových ústrojenstiev, ktoré sa veľmi podobajú označením – CVT a e-CVT, ale v skutočnosti ide o úplne odlišné systémy. Krútiaci moment motora 1.6 Valvematic prenáša na predné kolesá klasická bezstupňová prevodovka (nesúca obchodné označenie Multidrive S) s dvomi kužeľovými kolesami a oceľovým remeňom. Vodiaci mechanizmus vedie remeň po obvodoch kužeľov a tým mení prevodový pomer.

Prevodovka e-CVT hybridu pracuje na úplne inom princípe a malo by sa jej skôr hovoriť delič krútiaceho momentu. Ide o planétové súkolesie, podobné diferenciálu, s tým, že k jednému hriadeľu je pripojený spaľovací motor, k druhému hlavný elektromotor a tretí je prostredníctvom ďalšieho malého elektromotora spojený s kolesami. Tento systém dovolí spaľovaciemu agregátu väčšinu času bežať v ideálnych otáčkach. Prevodový pomer menia elektromotory, fungujúce tiež ako generátory. Elektromotory dosahujú vrchol krútiaceho momentu hneď po rozbehu, preto jeden z nich vždy rozbieha auto, kým spaľovací motor dosiahne dostatočné otáčky a tým aj silu.

Na deliči krútiaceho momentu prakticky nie je nič, čo by sa pokazilo. Veľkú spoľahlivosť potvrdzujú aj skúsenosti majiteľov. Oproti tomu bezstupňové prevodovky občas trpia napríklad praskaním remeňov. Výrobcovia siahajú po bezstupňových prevodovkách v poslednej dobe čoraz častejšie, nie však z dôvodu ekonomiky prevádzky ako sa často prezentuje, ale kvôli nižším výrobným nákladom v porovnaní s dvojspojkovými skriňami. Najnovšie softwary ich robia užívateľsky komfortnejšími a prijateľnejšimi.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø4,2l/100km)
Leon49
Člen Týmu

Příspěvek od Leon49 »

A je teda nejaky rozdil mezi Verso automat v dieselu vs benzin? Predpokladam ze u dieselu neni ten variator (CVT) ?

Mimochodem lisi se kufr u 5 a 7 mistneho versa (kdyz pominu ze pod podlahou nebou odkladaci prostory)?

Jedna z variant je Verso rv 2013 - 2.2 D-CAT
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

diesel a toyota nejde dohromady.... Jdi do benzinu......
Back in Czech.
Viper54
Manager Týmu

Příspěvek od Viper54 »

Velikost kufru se neliší,místo sedaček je pod podlahou ten úložnej prostor,ale od toho 2.2D-Cat dej raději ruce pryč,jsou s ním problémy.
Carina II (r.v.1989)
RAV 4 (1996)
SUZUKI LS 650 Savage (chopper) -2001
Corolla 1,4 HB (1999)
SUZUKI Grand Vitara 1,6 (2005)
Corolla Verso Sol 2,0 D4D (2004)
AYGO 1.0 2010
Verso 1,6 Active (2013)
MR2 SW20 (1991)

Rejži a nic jinýho!
xvasek
Navigátor

Příspěvek od xvasek »

Hlavně s tím automatem žere diesel skoro stejně, jako benziňák s CVT. :-) A ano, benzin má CVT, diesel má (resp. teď už spíš měl) automat klasického typu s planetovým soukolím a hydrodynamickým měničem. Ten by měl vydržet víc, ale myslím, že na poruchy to bohatě vynahradí motor.

Jinak co se týká CVT - pokud s tím neplánuješ závodit, je to výborný automat. Mám s ním najeto skoro 70 000km a musím si to jenom pochvalovat. Jak se chová jsem popsal ve fóru u aurisu (řešilo se, jestli jsou k něčemu pádla pod volantem), tak sem dám se svým dovolením Ctrl + C - Ctrl + V.

===

Multidrive je zcela perfektní (překvapivě) na běžné ježdění - do města nebo na zacapnou D1 prostě nic lepšího není. Při městském provozu drží cca 1100 ot/min a při přidání plynu pěkně plynule podřadí. Parkování, popojíždění, práce v kopci - tam se láme chleba a oproti občas zmatené DSG (a obecně automatům se spojkou) je Multidrive mnohem méně "nachytatelná", protože může kdykoli nahoru / dolů přesně o kolik chce.

Při pomalé změně rychlosti mění převod plynule, takže nevyužívá žádné virtuální stupně, motor v takovém režimu zpravidla nejde slyšet. Při rozjíždění pod plynem z nuly nebo třeba při vyjíždění z města multidrive "řadí", takže to není jako vysavač. Mutno podotknout, že fixluje a z nuly na 120 "zařadí" myslím jenom dvakrát nebo třikrát, takže zákonitě tajně plynule "utahuje" převod průběžně. Celkový efekt je podobný starým americkým tříkvaltům bez uzamykatelného torque converteru (jak se to překládá?), což možná vzhledem k hlavnímu trhu Toyoty není úplně náhoda - technicky vzato tu převodovku mohli naprogramovat libovolně, kdyby se to mělo chovat jako Yamaha R1, klidně by to šlo. Záměna s americkým tříkvaltem není však vzhledem ke zvuku motoru příliš pravděpodobná.

Teď k chování na hraně. Plyn je "prošlapávací", tzn. "plyn až na podlaze" není ještě konečná. Pedál jde dále (další silou) prošlápnout, což má za následek to, že otáčky vyletí na 6200 a tam se drží až do uvolnění plynu. V této poloze plynu převodovka (konečně) pracuje jako CVT a převod mění plynule se zvukem "jako vysavač". Osazenstvu v rámci vozu se v té chvíli jeví, že auto jenom řve a nezrychluje, protože neslyší své oblíbené jinde obvyklé héén-héén. Nicméně to je všechno jenom otázka psychiky, v této chvíli se kontinuálně přenáší veškerých 108kW na kola a lepší už to opravdu nebude - ani s manuálem.

Drobná vsuvka. "Multidrive má delší čas zrychlení 0-100, než manuál, takže co nám to tady pindáš ty jelito", mohl by někdo říct. Má pravdu. Multidrive má totiž delší "minimální" převod (na "krátkém" rozsahu CVT) než klasická jednička a navíc u manuálu jde v této chvíli využít spojka a opravdu mít plný výkon (6200ot/min) už od nuly. To Multidrive opravdu neumí a na začtku rozjezdu tedy "trpí" nižšími otáčkami a tedy i nižším výkonem. Pro sprinty bych z tohoto důvodu tuto převodovku vyloženě nedoporučil, DSG odvede lepší práci. Toto se od nějakých 60 srovná a pak už je průběh trakce Multidrive opravdu optimální (= nejlepší možný). Takže zkráceně jde o to, jestli chce člověk využít plný výkon při "gumovačce" z křižovatky nebo spíš při předjíždění.

Pádla, ještě ty pádla. Pokud pominu, že dávat pádla pod volant u Versa má asi tak stejný smysl, jako spoiler na kombajnu, pojďme se podívat, jak se s tím jezdí. Teorie - pokud člověk přepne na "M", řadí pravé pádlo nahoru a levé dolů. Teď praxe. Než vůbec přehodím na to "M", měl bych si uvědomit jednu věc: jak jsme ozřejmili výše - optimální trakce jde dosáhnout kdykoli prostým prošlápnutím plynu pod podlahu, takže skoro všechno, co udělám těmi pádly, může celkovou situaci vlastně jenom zhoršit a jediné, o co se hraje, je o kolik horší než automat budu.

Čert to vem, já jsem Schumacher, prdnu tam M a jedem. Ovládá se to jako playstation - řadí se na oba směry pod plynem, nesundávám nohu, jenom mačkám ta pádla - je to trochu srandovní. Pokud chci jet trochu na krev, záhy zjistím, že automat při dosažení 6200ot/min sám přeřadí na vyší pseudostupeň. Takže co s tím můžu udělat, je buď mu diverzně řadit dřív a nedostat se tudíž ani na nejvyšší výkon motoru, nebo zkusit řadit zároveň s ním a riskovat, že zařadí on o pikosekundu dřív, než já, a tím pádem přeřadíme společnou prací o dva supně, nebo se prostě vyprdnout na celé slavné pravé pádlo a nechat jej řadit samotného s tím, že vím, že kdybych byl býval prošlápnul plyn, tak stejně dosáhnu lepšího zrychlení. Toliko tedy k pravému pádlu. Abych nadále ještě podtrhnul jeho zbytečnost, pokud i v režimu "M" prošlápnu podlahu, dostanu to stejné, co v "D" - 6200ot/min a plný výkon bez ohledu na zařazený pseudostupeň.

Teď ještě levé pádlo. Opravdu je to tak, že já jsem tam jenom ten prvek, který to celé může maximálně zhoršit? Ne tak úplně. Máme tady levé pádlo, jehož zbytečnost vysvětlím v tomto odstavci. Jsou situace, kdy potřebuju dostat motor do otáček, abych měl připravený lepší výkon. Pokud u Multidrive prošlápnu podlahu (jakože v tom režimu "fest"), trvá nějakou půlsekundu, než se motor dostane na 6200ot/min, plný výkon, CVT, vysavač. Každopádně tento "problém" trápí v zásadě i manuální převodovku a nesouvisí primárně s rychlostí kickdownu, ten je okamžitý, jenom se prostě ten motor musí roztočit. Tuto situaci můžu vyřešit dvěma způsoby - buď vidím, že už budu předjíždět, tak to prostě nakouřím o půl sekundy dřív a dám motoru čas se roztočit, nebo dopředu přehodím volič na "M" a asi čtyřikrát zmáčknu levé pádlo, dokud mi pípnutí neoznámí, že už teda ne a mezitím balancuju plynem, abych zase moc nezpomalil. (Ono se dá řadit pádly i v režimu "D", ale to by pak popis postupu nevypadal dostatečně cynicky.) Nebo (a teď přichází pointa vtipu) prostě zmáčknu dopředu "SPORT" a nechám stroj, ať si sám zvýší otáčky a připraví mi to. Osobně volím variantu "nakouřit dřív", protože při samotném prošlápnutém plynu nemá "SPORT" žádný další benefit.

Abychom tomu dali nějaký happy end, tak pravé pádlo nějaký význam má. Pokud jedu z kopce a brzdím, tak automat sám "podřazuje", resp. zvyšuje otáčky motoru. Pokud vidím, že už jsem dole a nechci nadále motorem brzdit, můžu podržením pravého pádla převodvce říct, že "už zařaď nahoru". Asi to není úplně to, co by závodníka nějak nadchlo, ale uznejte sami, že lepší než drátem do oka, ne?

Takže abych to shrnul - převodovka je to tak výborná, že pádla jsou tam prakticky úplně zbytečně. :-)
Leon49
Člen Týmu

Příspěvek od Leon49 »

Vasku, moc diky za nazor !!! SUPER :-)
Corolla2014
Věčnej rejpal

Příspěvek od Corolla2014 »

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 18:14, celkem upraveno 1 x.
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Len poznamenám že ja stláčam Sport hneď po naštartovaní. Dôvod - riadiaca jednotka premapuje reakcie motora na stlačenie akcelerátora ktorý je eletronický, nieje potom taká dlhá odozva, výrazne sa skráti.
David P.
Řidič

Příspěvek od David P. »

Ja na SPORT skoro vůbec nejezdil...
Auris Touring Sportc CVT
recenze: http://moje.auto.cz/David-C3/automat-1.html
laloucek
Člen Týmu

Příspěvek od laloucek »

Dík Vaškovi za skvělej manuál k CVT.Jsem s ní taky spokojenej,ale nemůžu přijít na systém,kdy a proč přeřadí při brzdění motorem.Pokaždý je to jinak.Možná v tom ani žádnej systém není.Nebo jo?Dík za případný vysvětlení.
Jirka L.
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Mne sa nezdá že by to bolo vždy inak. Závislosť prečo a ako preradí pri zjazde z kopca vidím v troch ovplyvňujúcich faktoroch - zmena polohy plynového pedála, zmena rýchlosti, tempomat. A kombinácie tých troch.
laloucek
Člen Týmu

Příspěvek od laloucek »

No nevím.Bydlím v kopcovitým městě/Ústí n.L./a jezdím často stejný trasy.A asi i stějně rychle.Přesto někdy podřadí a brzdí hned při mírným brzdění brzdou,někdy nepodřadí ani když brzdím intenzivněji.Ne že by mi to nějak moc vadilo,když to potřebuju,můžu použít pádlo,ale zajímalo by mě to.Asi se mnou laškuje.

Jirka

Verso 1,8 MultidriveS,2009
Odpovědět

Zpět na „Verso“