Rav4 2004- D4D - Závada řídící jednotky
Rav4 2004- D4D - Závada řídící jednotky
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu, dva roky vlastním ravku z roku 2004 a do této doby bylo vše bez problémů. Avšak před nedávnem se mi rozsvítila kontrolka závady řídící jednotky a když auto delší dobu stojí nastartuje až na podruhé-na potřetí, někdy musím naftu ručně napumpovat, aby ravka chytla, ale po zahřátí startuje na drc. Než ujedu zhruba kilometr, tak auto nejde do otáček, pak to párkrát škubne a jede to normálně. Občas ve vyšších otáčkách cítím také pokles výkonu a následný záběr motoru. Začal se mi rovněž víckrát ozývat divný zvuk, takové divné ,,kňučení,, pod kapotou, když sešlápnu plynový pedál, do nedávna to bylo slyšet jenom občas. Také se mi od té doby zvýšila průměrná spotřeba zhruba o 1,5 -2 litry nafty. Na diagnostice to ukazovalo rozpojený okruh někde u čerpadla, tak nevím čím by to mohlo být, údajně to může být plno závad. Bylo mi v servisu doporučeno sehnat si nějakého odborníka, který se v těchto motorech vyzná, aby mi nemuseli začít postupně měnit všechny součástky, přesto že by byly v pořádku... Vím že je tu podobných témat plno, ale ani v jednom jsem nenašel pořádnou odpověď čím by to teda mohlo být. Chtěl bych Vás proto poprosit o radu, jestli někdo z vás podobný problém neřešil, případně jestli nevíte o někom ve Zlínském kraji, kdo se v těchto motorech vyzná. Mockrát Vám děkuji za ochotu a za Váš čas. S pozdravem Ondra.
Re: Rav4 2004- D4D - Závada řídící jednotky
Pravdepodobne budu vadne SCV ventily. Su na cerpadle - cerveny a zeleny myslim.
Re: Rav4 2004- D4D - Závada řídící jednotky
SCV ventily, je tam zeleny a cerveny. Vymena jednoducha při zvednutem aute. Cena ventilu obou cca 8000,- CZK. Bohuzel i když je vymenis za cca 20 000km se zavada bude asi opakovat. Na vine je BIO slozka v nafte co se do ni leje od roku 2007. Zadne cisteni, profukovani, vymyvani ventilu dlouhodobe nepomuze, stejne je vymenis. Neumim to na 100% vyresit ale zda se, ze pomaha cepovat naftu pouze u stanic EUROoil a ještě do toho pridavat aditivum VIF letni/zimni cca 3 uzavery na 55L nafty. Ventily mi odesly jiz 3x po cca 17 000km i když jsem tankoval pouze VERVU (nepomuze to i ve VERVE je BIO). Na ty poslední co striktne tankuje pouze bez BIO (snad tomu i verim, minimalne je toho BIO tam méně nez jinde) jsem uz najel o 10 000 km vice nez na předchozích ventilech s VERVOU. Třeba je to reseni. 9 z 10 automechaniku doporucuje nalit do nafty proste nejaky levny motorovy olej asi ve stejnem pomeru jako ten VIF. Nafta lepe maze a ventily se nekousnou. Pravdepodobne tato uprava znici drive katalyzator.